Telewizja jest stronnicza.
Moim zdaniem tv juz dawno temu przestalo byc tylko i wylacznie medium informacyjnym, a stalo sie narzedziem roznorakiej propagandy roznorakich instytucji. Telewizja nadaje sie do tego idealnie - prawie wszyscy polacy maja odbiorniki telewizyjne, ogladaja ja codziennie, tak wiec bez wiekszego trudu mozna sterowac ludzkimi umyslami emitujac rozne reklamy, ogloszenia itd. Nie chce tutaj wskazywac palcem na konkretne instytucje, aczkolwiek mysle, ze kazdy ogladal kiedys "nasz dom Europa". Wykorzystywanie Woloszanskiego jako dobrego historyka w celach propagandy Unii to dosc zreczny chwyt, bo sporo ludzi slepo mu wierzy. W dodatku widac, jak bardzo rzad stara sie, aby przedstawic Unie w samych superlatywach...ale nie pisze tu o samej Unii, chodzi mi tylko o przedstawienie, ze "informacja europejska" wcale nie jest tylko podaniem suchych faktow, za i przeciw, a wykorzystaniem telewizji do namolnego przekonywania za glosowaniem na "tak".
Inna bajka to serwisy informacyjne). Tutaj telewizja ma zbyt malo czasu, aby pozwolic sobie na stronniczosc i komentarze, takze zazwyczaj przedstawia sie suche fakty - od komentarzy, wymiany zdan sa roznorakie programy typu talk-show...Takze jesli chodzi o wiadomosci to nie mam duzych zastrzezen, bo rzadko je ogladam - szybciej newsy czytam w sieci...Co do talk-shows, powiem tak: takie programy sa na pewno potrzebne, ale nie jako wywiad, czy raczej rozmowa z jedna konkretna osoba, a przynajmniej dwoma o skrajnie rozniacych sie pogladach - dlatego ze dyskusja z powiedzmy skrajnym prawicowcem jest calkowicie stronnicza.
Powtorki powtorek
To, co mozna od dosc dawna zauwazyc, to to, ze sporo stacji zamiast emitowac nowe filmy, w nieskonczonosc odgrzewa stare kotlety - czesto z lat 80-90, ktore w dodatku byly na antenie juz przynajmniej 2 razy. To sprawia, ze telewizja staje sie nudna, bo ilez razy mozna ogladac Maske czy Kevina? Oczywiscie, ze nie kazda stacja praktykuje takie rzeczy - ale w zdecydowanej wiekszosci mamy z tym do czynienia...Wyjatek stanowia tu niektore seriale - czesto sa roznego rodzaju wznowienia, nowe odcinki z innej serii etc. Oczywiscie, nie chodzi mi tu o tasiemce Brazylijsko-Meksykansko-Hiszpanskie, tylko sensacyjno-kryminalne w stylu Nikity...Ale niestety ciekawe seriale nadawane sa zazwyczaj w mocno nieciekawych porach, bo wazniejszy jest jakis teleturniej lub odgrzewany kotlet. To samo jest z dobrymi filmami - czas emisji w granicach godziny 23...Przez dobre filmy rozumiem produkcje z jakims glebszym przekazem, a nie tandetna kicha w rodzaju Tajemniczy Romans 2325...
Polskie seriale - dno!
Polskie seriale ... dlaczego oglada je tak wielu Polakow? Przeciez to kompletna chala, dno i metr mulu - jedyny ktory mi sie podobal to Kiepscy, z tego powodu, ze byl naprawde smieszny...Tasiemce w rodzaju "Klan" to dno z kilku waznych powodow: Przede wszystkim sa sztuczne jak piersi Pameli Anderson - zwroccie uwage chociaz na jezyk, jakim sie wypowiadaja aktorzy - sztywny, bez zajakniecia...Poza tym, sytuacje sa z gory przewidywalne, zycie takie nigdy nie jest - "O, cos sie kroi". I po trzecie - Te seriale oglupiaja! To jest rozrywka dobra dla matolow, ktorzy nie potrafia zrobic niczego ze swoim zyciem...jak slysze rozmowy w stylu "Jejku, czy XY urodzi to dziecko, czy nie???" to sie plakac chce ... seriale tak gleboko weszly w swiadomosc niektorych Polakow, ze nie moga bez nich zyc...No i wiejaca zewszad nuda ... pod tym wzgledem najgorsze sa wszelkie tasiemce latynoamerykanskie, w ktorych jak zwykle chodzi o to, czy Don Armando poslubi Rozalinde, czy moze Marije? ... no i musi byc z tego powodu 300 odcinkow, jeden podobny do drugiego jak dwie krople wody... Ale coz - widownia tego typu seriali to glownie kobiety, wiec to do nich zapewne adresuje sie takie bzdety 
Przerywniki reklamowe...
Pain in the ass...moim zdaniem idiotyzm, jestem w stanie zrozumiec, ze reklamy sa niesamowicie dochodowe, ale przerywanie filmow w najlepszych momentach kilka razy w ciagu czasu ich trwania to jest chamstwo - przez to gubi sie watek ... Poza tym przerywniki sa coraz dluzsze, bo oprocz reklam emituje sie jeszcze zapowiedzi filmowe na najblizszy tydzien...
Tyle ja, moze jeszcze cos wiecej napisze 
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|