cieche chlodzenie kompa
mam pytanie odnoscie CICHEGO chlodzenia calego komputera, tzn posiadam athlona 1600+ xp / epox 8kha+ / winfast gf2ti + hdd 40gb i kilka innych zeczy w srodku , no i jak ja to mam schlodzic (chodzi o procka/czipset plyty/grafike), probowalem juz z roznymi wiatraczkami w obudowie, zmienialem na wieksze, zmienialem napiecia na 7v, ilosc wiatraczkow w obududowie (te male z czipsetu plyty i karty to najglosniejsze sa zawsze, nawet po wymianie szybko i tak zaczynaja glosno pracowac, a smarowanie ich nie da nic), wygluszalem obudowe, a efekt byl taki ze zeczywiscie chodzilo troche ciszej ale i temperatura wzrastala(a tu sie jeszcze lato zbliza, a wtedy to juz wogule wzrosnie), no i tu jest najwiekszy problem, obudowa stoi w takim miejscu ze cieple powietrze nie ma gdzie uchodzic(z kazdej strony jest plyta, nawet z tylu --> urok malego zabudowanego pokoju), co moim zdaniem wyklucza wentylatory, wiec zaczolem sie zastanawiac nad wc, ale nie jakims tam drogim tylko naszym rodzimym z www.cpc.pl, poczytalem troche o tym no i zdaje sie ze to jest to czego szukam, schlodzi w miare i bedzie CICHO o co wlasnie mi chodzi, znalazlem takze radiatory zalmana na czipset plyty i garfike (zalman ZMNB32J ZM80A-HP), kosztyja ok 100zl i 25zl i tu mam pytanie czy jezeli wc to probowac tylko na cpu a pozostale alementy zalmanami, czy jak juz to na wszystko wc? a moze jednak jakis cichy cooler + zalmany? i co zrobic z zasialczem, moze na 7v? ale czy wytrzyma? czekam na jakies pomysly, bo sam sie pogubilem i nie wiem co wybrac obecnie mam temperatury: idle --> cpu:48C / obudowa 30C / hdd 31C, przepraszam ze sie tak rozpislem