Do matematykow, informatykow, elektronikow i podobnych
Mam prosbe, grunt mi sie pali pod nogami Musze zrobic 4 zadania ze statystyki a nie mam o tym zielonego pojecia, moze ktos mi zrobic to ponizsze zadanko? Baaardzo mi na tym zalezy.
Ciezar czasteczkowygazu M mozna wyznaczyc przez pomiar masy gazu m o okreslonej objetosci V przy znanym cisnieniu P i temperaturze T kozystajac ze wzoru: M=(mTR)/(PV)
Wykonano odpowiednie pomiary dla 5 probek gazu uzyskujac nastepujace srednie oraz odchylenia standardowe ( x +- sigma(x)) -nad x jest jeszcze pozioma kreska -
Masa [g] 1,238 +- 0,002; objetosc [litry] 0,754 +- 0,001; cisnienie[mmHg] 748+-0,003; temperatura [C] 25 +-1
Jaki jest sredni ciezar czasteczkowygazu, blad jego pomiaru sigma(M)- z kreska nad M i blad pomiaru sigma(M) - bez kreski nad M?
O siebie jeszcze: temperatura wyrazana jest we wzorze w Kelwinach [K] 1K= 273C czyli w zadanu T=298+-1 [K], cisnienie wyrazone we wzorze w Paskalach [Pa] 1Pa = 760 mmHg, R jest liczba = 8,314 -stala gazowa (jesli kogos to interesuje), objetosc w metrach^3 , 1litr=0,001 metra^3
PS. Temat taki bo wiem ze na powyzszych kierunkach pojawia sie raczej przedmiot Statystyka 
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.
Roger Zelazny „Książe chaosu”
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|