Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > Hardware/Software > Radiowka
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

Radiowka

Planuje zalozenie lacza radiowego. Dialog lekko w kulki gra, a w miejscie sie otworzyla firma, ktora oferuje dobre lacza radiowe za niewysoka cene. Wiec, jak to sie sprawuje? Ogolnie, podczas zlej pogody itp., no i czy oplaca sie to w ogole zakladac? Mam liczyc na dobre, czy raczej kiepskie pingi w grach?
Poprostu nie chce wydac 450zl wydane na zalozenie ISDN'a w Dialogu i prawie drugie tyle na lacze, ktorego nie jestem pewien...

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 23-09-2003 16:51
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Emzor Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Emzor Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Emzor Dodaj [FPP]Emzor do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Emzor prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
Guest

Lacze radiowe jako sama technologia jest bardzo dobre, problemem staje sie raczej jego poprawna kofinguracja przez firme oferujaca tego typu usluge, oraz dobry admin.

Bardzo ciezko jest powiedziec, jak cos takiego moze dzialac na podstawie Twojego opisu. Generalnie nie podoba mi sie ten fragment "firma, ktora oferuje dobre lacza radiowe za niewysoka cene. ". Tutaj moze byc ten hak. Bardzo rzadko zdarzaja sie dobre lacza radiowe za niewysoka cene. Dobre - to znaczy z niskim pingiem. Bo jesli chodzi o sam transfer, (to tez oczywiscie zalezy od przepustowosci lacza), ale generalnie wiekszosc ludzi, ktorzy takowe lacza posiadaja, akurat na transfery za bardzo nie narzeka...Natomiast duzo gorzej sprawa sie ma jesli chodzi o pingi - przede wszystkim zalezne jest to administratora. Jesli admin to ciota (99.9% przypadkow ), to nie umie poprawnie priorytetowac lacza - tzn. P2P ma taki sam priorytet co www, zatem jedna dojarka (np. kazaa) moze spowodowac ping rzedu 2000 ms u innych userow - dlatego najwazniejsza jest konfiguracja - bo sama przepustowosc to jakies 30% sukcesu - zdarzalo mi sie widziec swietnie dzialajace sieci oparte na laczu 1 mbit dzielonym przez 40 uzytkownikow - ale tez widzialem siec 3 mbit na tylez samo - i dzialalo kilka razy gorzej - w tym pierwszym przypadku adminem byl czlowiek naprawde wykszalcony i obeznany w temacie, z doswiadczeniem, a w drugim...lepiej nie mowic

Jesli chodzi o pogode - tak ma wplyw, ale nie az tak duzy jak mogloby sie wydawac - sa roznice rzedu kilku ms - ale generalnie nie jest to wiele...Wazna jest tez sprawa loss'ow pakietow - czesto sie one zdarzaja przy zle skonfigurowanej sieci - generalnie juz kilkuprocentowa strata pakietow powinna niepokoic - trzeba wtedy pogadac z adminem...

Podsumowujac, na podstawie moich doswiadczen nasuwaja sie nastepujace wnioski:

1) Nie ma bardzo szybkich i bardzo tanich rownoczesnie lacz. Gdzies tutaj musi byc hak.
2) Sprawdz najpierw, jak dziala lacze. Sprawdz transfery, pingi do duzych stron (o roznych porach dnia) - oczywiscie, jesli masz znajomego, ktory ma juz podlaczonie do tej sieci. Jesli nie, idz do biura tej firmy i zadaj konkretnych liczb - ile bedzie wynosil transfer (min/max/srednio), jakie beda pingi (analogicznie), ile osob bedzie podlaczonych oraz jaka jest przepustowosc lacza.
3) Tak naprawde jakosc dzialania sieci mozna ocenic najwczesniej po ok. 2-3 miesiacach. Zawsze jest swietnie na poczatku...
4) Wypytaj o mozliwe ograniczenia/calkowita blokade P2P, dowiedz sie, jak bedzie rozwiazana kwestia mozliwosci "zapchania" pasma.
5) Nie daj sie zwiesc pozorom. Zadaj bardzo konkretnych odpowiedzi, koniecznie jesli chodzi o parametry musza to byc liczby. Bo (niestety czesta...) odpowiedz na pytanie "jakie beda transfery?" "szybkie" to niewiele wyjasnia...

Old Post 23-09-2003 17:05
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

no za niska bardzo moze nie, bo 128k kosztuje cos kolo 50zl, a 256k albo 512k (dokladnie teraz nie pamietam) cos kolo 150zl. Poprostu musze sie dokladnie dowiedziec, co zrobie za moment A ogolnie wielkie thx za porady
Poza tym niepokoja mnie wlasnie te pingi, bo o ile wiem, to transfery sa dobre, ale nie wiem jak stoi wlasnie sprawa z pingami, na ktorych mi zalezy, bo nie chce miec znowu 200 pinga...
Co do admina, o ile wiem, gosciu zna sie na rzeczy, jest limit transferu na usera, p2p jak narazie nie zablokowane, a o planach postaram sie dowiedziec

Old Post 23-09-2003 20:39
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Emzor Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Emzor Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Emzor Dodaj [FPP]Emzor do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Emzor prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
Guest

W takim razie 512 kbit na pewno sie nie oplaca brac - znacznie lepiej wziasc neostrade (149 zl/m)...nie dzielisz z nikim, mozesz sciagac do oporu, no i pingi bardzo dobre...

Old Post 23-09-2003 20:50
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

tyle, ze ja mam telefon w Dialogu i napewno starsi sie nie zgodza na ponowne przejscie na Tepse Tez myslalem o Neo+, ale watpie aby byla w mojej miescinie oferowana
A narazie wygrzebalem info o abonamentach:
128kB - 53,5zł. bruttona miesiac
256kB - 96,3zł. bruttona miesiac

Tak wiec z tymi 512k sie troche pomylilem

Old Post 23-09-2003 21:00
killertowa
Elite (Fiend)

kaazy nie da się całkowicie zablokować...

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Old Post 24-09-2003 11:04
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil killertowa Znajdź więcej post'ów przez  killertowa Dodaj killertowa do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać killertowa prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

emzor: luz bedziesz mial jak bedzie to jedyna siec radiowa w okolicy.. jesli nie to beda non stop jakies problemy, zaklocania sieci itp... sytuacja jest taka na moim osiedlu.. dwie sieci radiowe i czasami jest taka qpa z sieciami ze to siem w pale nie miesci ;>

Old Post 24-09-2003 11:44
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

Nom w miescie sa dwie sieci radiowe... Ale jak narazie nie bylo zadnych problemow...
I tak sie jeszcze wacham czy zrezygnowac z tego ISDNa i zamowic ta radiowke 256k, czy tez zostawic ISDNa i dolozyc opcje CDI plus - podlaczenie modemu przez USB, gwarantowane 128k a nie 112k jak to jest przez port szeregowy
Pomysli sie jeszcze
Poza tym admin sieci dostarczyl mi troche infa:
- nie planuja wprowadzenia blokady p2p jedynie ograniczenie transferow w p2p aby user sam sobie lacza nie zapchal
- niby beda zwiekszac systematycznie przepustowosc swojego lacza wraz ze wzrostem userow, ale wiadomo jak jest...
- nie ma zadnych blokad typu automatyczne rozlaczanie po 10h jak to jest w Dialogu

A o pingach niestety jeszcze nic nie wiem... I pewnie sie nie dowiem...

Old Post 24-09-2003 16:25
bizonek
def

To jeszcze zależy jak daleko od ciebie będzie antena, itp
podobno najgorszy dla radiówek jest deszcz, ( snieg wbrew pozorom )

Old Post 25-09-2003 13:45
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

czyli narazie same wady radiowki, poza naprawde dobrymi transferami...
jednak chyba zrezygnuje ze zmiany lacza Nie mam kasy i wole nie kupowac kota w worku

Old Post 25-09-2003 19:25
bizonek
def

mozesz kupic dla mnie

Old Post 25-09-2003 22:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

kurde, sam nie wiem :/ zarypiscie mnie kusza transfery, ale niepokoja pingi... Chociaz pewnie gorszych niz te na Dialogu chyba nie bede mial O ile wiem, to ta radiowka tez leci na laczach Dialoga...

BTW. admin mowil, ze planuja danie na p2p priorytetu www. To dobrze czy zle?

Old Post 26-09-2003 13:26
deathcrush
łobuz

bardzo zle

Old Post 26-09-2003 18:57
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

a moglby ktos dokladniej wytlumaczyc w czym przeszkadza ten priorytet www?

Old Post 26-09-2003 21:46
insmac*1337
Guest

Jesli P2P ma taki sam priorytet co www (czyli zazwyczaj najwiekszy), to po prostu latwo zapchac lacze, bo np. w kaazie mozna bardzo duzo wyciagnac, a co za tym idzie zajac duza czesc dostepnego pasma /chyba, ze sa limity transferow maksymalnych - wtedy jest lepiej/... jeszcze zalezy, jak jest skonfigurowana siec - ale generalnie P2P powinno miec nizszy priorytet niz www i ftp ... samo blokowanie go w calosci nie jest wg. mnie dobrym pomyslem

Old Post 26-09-2003 21:54
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

no to juz rozumiem. Admin sie tlumaczyl tym posunieciem, ze dzieki temu nie zablokuje sobie user calego lacza... Jeszcze sie zastanowie, w przyszlym tygodniu mam impreze, na ktorej bedzie wspolwlasciciel firemki, wiec sie obada

BTW. druga z firm radiowych w mojej miescinie jedzie na laczach DSL Tepsy. Wiec pewnie lepsze to to niz niewiadomo jakie lacza Dialoga, ktore uzywa pierwsza, omawiana w tym topicu firma?

Old Post 27-09-2003 22:37
bizonek
def

Dialog podobno ma dobre łacza

Old Post 28-09-2003 16:31
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

nie mowie, ze zle, ale moj ISDN 128k wyciaga tylko 7k/s i pingi powyzej 120 - 250...

Old Post 28-09-2003 17:50
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

BTW. z ciekawosci sie pytam. Czy np. mozliwe jest aby admini takiej sieci kontrolowali to co ja robie w necie? Bo np. Dialog dla kazdego usera ma indywidualny login i haslo do laczenia sie z netem, wiec pewnie oni wiedza co user porabia?
Czy tez moze mozliwe jest to tylko poprzez jakies progsy szpiegujace?

Old Post 28-09-2003 21:07
insmac*1337
Guest

Nie, mozna kontrolowac to co robi dany uzytkownik, czy aktualnie cos sciaga czy tez wysyla dane i ich rozmiar, jakie stronki www otwiera itd ...

Co do lacz DSL - wszystko zalezy od tego, ile jest tych TPowskich lacz - czy np. 1 mbit dzielone na ilestam osob, czy 2x 1 mbit itd - i na ile osob ... Poza tym DSL od TP ma troche slaby upload - jesli jest dzielony na wiele osob, to bywa niefajnie /vide to, co ma Saari/

Old Post 28-09-2003 21:51
oxygen
new challenger

offtopic: insmac ty wstetny dawaczu banow jak ktos byl idle to jak mial zareagowac na twoje nawolywanie? musiales mnie zbanowac na caly dzien? (i jeszcze konca nie widac), a o tym ze uzylem zlego cracka dowiedzialem sie niedlugo po twoim bananie

Old Post 28-09-2003 22:40
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil oxygen Znajdź więcej post'ów przez  oxygen Dodaj oxygen do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać oxygen prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
Guest

Juz zdjety.

P.S. Nawet nie wiedzialem, ze masz Chello

Old Post 29-09-2003 07:06
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

jeszcze jedno pytanie
cos mi sie zdaje, ze wszyscy userzy jada na jednym IP, mozliwe? Chyba tak, wiec niefajnie bo ktos kogos z sieci gdzies zbanuje i cala radiowka tez zbanowana...

Old Post 29-09-2003 17:33
oxygen
new challenger

quote:
Napisane oryginalnie przez insmac*1337
Juz zdjety.

P.S. Nawet nie wiedzialem, ze masz Chello

dziekuje za szybka reakcje
btw za to samo zbanowali mnie na #promode ale tam to juz chyba tylko sweep moze mi pomoc

a chello jest fajne i mam od zawsze

Old Post 29-09-2003 22:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil oxygen Znajdź więcej post'ów przez  oxygen Dodaj oxygen do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać oxygen prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

nie robic mi burdelu w topicu

a wracajac, jednak sie decyduje na radiowke z drugiej firmy. Maja 2MB lacze DSL, oferuja narazie tylko pasma 128k za 50zl, instalacja 380zl, przy zerwaniu umowy oddaja 200zl, przy podpisywaniu umowy sie deklarujesz czy uzywasz lacza do grania, czy sciagania. Jak powiesz prawde i zadeklarujesz sie na sciaganie, nalaza ograniczenie na transfer, przy deklaracji na granie nie ma zadnych ograniczen Poza tym duzo znajomych ma wlasnie w tej firmie i bardzo chwala. Poza tym jest to radiowka z cafe, wiec blokady p2p napewno nie bedzie, bo co by wtedy powiedzieli klienci cafejki?

- - - EDIT - - -
dobra, wiem ze jestem niezdecydowany
wlasnie wyczytalem na grupach dyskusyjnych Dialogu, ze od pazdziernika wprowadzaja lacza 1MB za 149zl miesiecznie Ale szczegolow jeszcze nie znam, poczeka sie na ostateczna oferte i dopiero pomysli

Edytowane przez [FPP]Emzor dnia 30-09-2003 o godz. 19:17

Old Post 30-09-2003 16:16
insmac*1337
Guest

Hmm 1 mbit za 149 zl miesiecznie? Gdzies tutaj musi byc haczyk ... to by sie nie kalkulowalo, w podobnej cenie w najlepszym przypadku oferowane jet 512 kbit, wiec ot tak nagle ten 1 mbit to dla mnie rzecz raczej niemozliwa Anyway dowiedz sie wiecej na ten temat.

quote:
Maja 2MB lacze DSL, oferuja narazie tylko pasma 128k za 50zl, instalacja 380zl, przy zerwaniu umowy oddaja 200zl, przy podpisywaniu umowy sie deklarujesz czy uzywasz lacza do grania, czy sciagania. Jak powiesz prawde i zadeklarujesz sie na sciaganie, nalaza ograniczenie na transfer, przy deklaracji na granie nie ma zadnych ograniczen

Ciekawe, czy w miare uwaznie monitoruja ruch. Chociaz chyba musza, w przeciwnym wypadku kazdy by sie deklarowal jako gracz, a potem sciagal bez ograniczen ...A co do samego lacza. Ja osobiscie wole porzadne (nie nastawione na uzytkownikow prywatnych - raczej dla lokalnych dostawcow, ktorzy potem buduja na nich siec) symetryczne lacza, ktore z reguly bywaja lepsze niz taki DSL ... z reguly.

Ja bym troche poczekal, az bedziesz mial jasno i klarownie parametry w kazdej firmie, dowiedz sie tez jak to z tym 1mbit za 149 zl jest. Pospiech jest zlym doradca...

Old Post 01-10-2003 09:20
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

Nom wlasnie, ja sie nie spiesze
Wczoraj przypadkeim wyczytalem na grupie dyskusyjnej Dialogu o planowanym wprowadzeniu w pazdzierniku uslogi xDSL, maja oferowac lacza 1 i 2MB, za 149 i chyba 220zl. W przypadku 1MB ma to byc download, a 256k upload. Przy laczu 1MB daja mozliwosc podzielenia tego na trzy lokale, a przy 2MB nie pamietam . No i w obu jest stale IP. Jednak narazie wiadomo tylko tyle. Co rusz, w kazdej wiadomosci byly inne daty wyjscia tego DSL'a Napisalem juz maila do Dialoga, niech daja znac, no i moze jeszcze do nich zadzwonie aby sie cos dowiedziec
Jedno jest pewne: nie zaloze radiowki dopuki nie bede mial przed oczami konkretnej i ostatecznej oferty xDSL w Dialogu

Old Post 01-10-2003 15:02
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 03:31.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions