Jak napisałem poruszyłem ten temat na roznych forach, miedzy innymi na Open Boardzie klanu Tower, i może to rozmywa dyskusje, (sam zrobiłem ten bład że znowu jesteśmy rozmyci)
MASter
Poniżej wklejam na prośbe DSinnera jego post z tamtego forum:,
----------------------------------------------------------------------------------
Dobra, no more DSinner aka mr. "NiceGuy".
Cos mi sie tam o uszy obilo, ze sytuacja jakas ciezka jest. Wychodzi na to, ze to prawda. Powiem Wam co o tym mysle tak naprawde. Moim zdaniem najwiekszym skarbem calej scenki T2 w polsce sa ludzie. Po prostu najlepsiejsi ludzie jakich mozna spotkac w necie.
Niestety ci najlepsiejsi ludzie sa tez najwieksza pieta achillesowa tej sceny. Wszyscy sa tak cudacznie dobrzy dla reszty. Nie chodzi mi tutaj o to, zeby sie blotem zaczac obrzucac czy cos w tym stylu. Tutaj Panowie panuje rozleniwienie, totalny brak odpowiedzialnosci, burdel i samowolka, z ktorym niestety jakos nikt nie chce sie uporac, co wynika oczywiscie z faktu, iz "ludzie na stolkach" sa za dobrzy dla reszty. Probowano wprowadzac jasne zasady gry, ale nigdy nie zauwazylem chociazby cienia proby ich wyegzekwowania.
Sytuacja nasza jest bardzo delikatna i krucha, poniewaz:
- na jedna rozgrywke potrzeba 10ciu osob
- 10 osob to dosyc spory procent ludzi grajacych w T2 czynnie.
Pozwole sobie na analogie do chudego, wyglodzonego organizmu coby chcial ale nie moze. Teraz wyluskam to do do czego zmierzam przez cala wypowiedz. Otoz ten chudy organizm jest trawiony od środka przez paskudne choróbsko ktore zwie sie: "TOTALNY BRAK DYSCYPLINY I ODPOWIEDZIALNOSCI".
Najgorszym tego przejawem sa ciagle absencje ludzi UPRZEDNIO ZDEKLAROWANYCH na meczach. Wybaczcie ja tego nigdy nie pojmowalem. Jak mozna zdeklarowac sie na mecz i go opuscic? To jest po prostu niepowazne podejscie zaslugujace naprawde na cos wiecej niz tylko potepienie. Abstra****e oczywiscie od wypadkow losowych, moga zdarzyc sie kazdemu. Niestety sa osoby, ktore deklaruja sie na mecz a pozniej po prostu nie pojawiaja sie i nieobecnosci zdarzaja sie czesciej niz wynikalobyto z prawdopodobienstwa wystapienia u takiej osoby kolejnego przypadku losowego. To jest to po prostu przejaw beznadziejnego, dziecinnego podejscia do sprawy.
Konsekwencja takich ciaglych roszad w skladzie sa ciagle pytania juz na serwerze: Co ja tu robie? Kto jest HO? Kto jest costam... A mozeby cos... i inne sramtoowamto. Cale szczescie jak jest jeszcze przynajmniej 10 osob w sumie do gry, ale jak to pokazuja statystyki i z tym coraz gorzej.
Jak tu potem wygrac chociazby z przedszkolakami ale zorganizowanymi co? Nie da sie i tyle. Nie dziwie sie potem, ze osoby ktore dobrze graja i ktorym zalezy maja juz dosyc babrania sie w tym szambie.
Jednym slowem: moim zdaniem za obecny stan rzeczy nalezy winic totalny brak odpowiedzialnosci niektorych graczy.
Z drugiej strony nie wierze, ze w Polsce jest az tak zle, zeby nie moc zebrac na mecz druzyny zlozonej z ludzi ktorzy:
- na 100% beda na meczu
- na 100% beda mieli przeczytane taktyki i nie beda zadawac glupkowatych pytan o swoja/cudza role na serwerze (polecam drukowanie taktyk przed meczem, sam stosuje i "glupie pytania" mam tylko w przypadku roszad skladowych)
- beda swiadomie i konsekwentnie dazyc do wypelnienia powierzonych im zadan
Od reki moglbym wymienic osoby do takiego skladu. Niestety takich osob bedzie w CALEJ Polsce akurat 10 max 15. Mozliwe, ze kto inny zna jeszcze osoby z ktorych nie znam (nie gram w koncu jakos super dlugo) a moglyby zaliczyc sie do tego skladu.
No i tutaj jest problem, kiedy umawia sie mecz kolejnosc jest taka: najpierw umawiamy mecz, potem dopiero zwolujemy lud. Ostatecznie w tak umowionym meczu z tych 10-15 odpowiedzialnych graczy gra moze 6-7, bo reszta po prostu nie moze, wzglednie nie nalezy do klanu ktory akurat sobie umowil mecz.
Co proponuje?
Po pierwsze, na chwile obecna precz z klanami. Precz z Tower, precz z sYs, precz z cala reszta. Jestem rowniez absolutnym przeciwnikiem tworzenia nowego klanu. To o tyle bezsensowne, ze niektore osoby sa na tyle swiadome i sensownie myslace ze nie chca byc ze sie tak wyraze "clan bitches". Ja sam mialbym obiekcje co do przystapienia do kolejnego polskiego klanu. Nowy klan to doping na krotka mete.
Proponuje aby sklady na mecze tworzyc w ramach:
- po pierwsze ODPOWIEDZIALNYCH graczy z CALEJ polski, mam na mysli WSZYSTKICH lacznie z bmxami i innymi niezrzeszonymi
- po drugie taki zespol moglby wystepowac w ramach tagu PL|, mam wrazenie ze do PL naleza wszyscy polscy gracze, nie obrazilbym sie zreszta gdyby na serwie byl mix tagow PL, sYs, Tower; tu nie o tag ale o gre idzie
Wracajac do umawiania meczy. Proponuje nieco odwrocic kolejnosc:
- najpierw z odpowiednim (2-1,5 tygodniowym wyprzedzeniem) zgadac ODPOWIEDZIALNY team zlozony z 11-12 osob na jakas konkretna date
- dopiero potem znalezc przeciwnika
Po co odwracac kolejnosc? A no po to, zeby przed umowieniem meczu byc pewnym ze bedzie maksymalna ilosc tych odpowiedzialnych wlasnie.
Dlaczego 11-12? Mysle ze wsrod odpowiedzialnej grupy osob nie powino zdarzyc sie wiecej jak 2 absencje a i zupelny brak absencji jest wysoce prawdopodobny. Co kiedy bedzie cala 12? Proponuje, choc nie wiem czy to mozliwe, umawiac mecz na 3 mapy niezaleznie od wyniku, i tak kombinowac, zeby kazdy z obecnych zagral wowczas przynajmniej 2. Idealnie byloby, gdyby pojawilo sie na meczu 10 osob ze zdeklarowanych 10, ale 10 to sporo i coz 1-2 wypadki losowe moga sie zdarzyc.
Tutaj moga podniesc sie glosy, ze bedzie grala jakas wyselekcjonowana elitka itp itd. I wlasnie takie glosy dobroci serca to pieta achillesowa polskich trybow.
Ja mowie: Tak bedzie grala jakas elitka. Bedzie grala elitka ktora chce grac, ktora czerpie z tego przyjemnosc. Przypadkowym, niedzielnym graczom, ktorzy niby sa, deklaruja sie ale ich potem i tak nie ma mowie zdecydowane: NIE NIE I JESZCZE RAZ NIE!!!!!!!
Tak to widze przynajmniej na poczatku. Kiedy pomysl wypali, a wierze ze to mozliwe, stopniowo moznaby luzowac wiezy i probowac zapraszac na mecze innych mniej sprawdzonych graczy. Przy czym jezeli gracz nie wykorzysta tak danej mu szansy i powiedzmy nie pojawi sie: dziekujemy, zapraszamy ponownie za jakis czas.
Nie oszukujmy sie albo robimy taki mixing, albo nie gramy wogole. I prosze nie unoscie sie ambicjami pt. ja gram w sYs bede gral tylko z graczami sYs. To bez sensu. Powinna laczyc nas jedna wspolna chec do gry. Oddzielnie nikt tu nie pogra.
Teraz czytac BARDZO BARDZO uwaznie!!! W praktyce widze to tak:
- rzucane jest kilka topicow z terminami meczy, powiedzmy 3-4, proponuje wykorzystanie albo board.fpp.pl albo forum Tower, nie obydwa na raz, bo to niepotrzebny burdel wprowadzi i nic wowczas nie wyjdzie
- gracze wpisuja sie w te topiki ktorych terminy odpowiadaja im na 100%, na tym etapie wpisywac moze sie KAZDY Z CALEJ POLSKI - to niezbedny warunek powodzenia takiego planu (nie badzcie glupkami i odlozcie prosze niesnaski tymczasowo na bok)
- jest wysoce prawdopodobne, ze w takim wypadku na jeden termin meczu moze zdeklarowac sie nawet 20-30 osob, nie szkodzi, dokladnie tak to widze
- teraz rzecz moze nie jakos czasochlonna ale na pewno najtrudniejsza, ktos musialby przejrzec zgloszenia do kazdego z terminow, stwierdzic, czy wsrod zgloszen sa takie na ktorych na pewno mozna polegac, czy jest wystarczajaca ilosc takich 100% zgloszen (tzn wlasnie 11-12) i jezeli tak, no to bomba, mozna umawiac na ten termin mecz (to chyba akurat nie powinno nastreczac wiekszych problemow); trudnosc polega w postawieniu krechy oczywiscie, komus bedzie trzeba po prostu odgornie odmowic; ja wiem ze to ciezkie, ale na chwile obecna nie widze po prostu innego wyjscia
- jezeli do kazdego topicu jest nawet 10000 zgloszen, ale zglaszaja sie osoby co do ktorych istnieje powazne podejrzenie ze sie nie pojawia - trudno meczu nie ma, rzucamy kolejna serie terminow i w ktoryms na pewno pokryja sie zgloszenia wystarczajacej liczby "zaufanych" ze sie tak wyraze graczy
Wiem, ze to odrobine zawile ale prosze zadajcie sobie trud przeczytania bo nie po to 3 godziny to sklecalem do kupy zebyscie mi tu teraz na to siusiali.
Jakies pytania?
Osobiscie nie widze po prostu lepszej mozliwosci reanimacji polskich trybow, bo przedewszystkim trzeba grac.
PS
Oczywiscie nie mam konta na board.fpp.pl (problemy z haslem), bardzo prosze jakas dobra duszyczke o przekopiowanie tam rowniez mojej wypowiedzi. THX.
Moim marzeniem tez sa mecze 14v14, w trybikach im wiecej tym lepiej Jezeli w jednym terminie byloby 14 pewnych zgloszen to dlaczego nie sprobowac umowic takiego meczu?
--------------------------------------------------------------------------------
sorry ale pogrybienie i ładne wypunktowanai sie nie przeniosły
MASter
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|