Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > SCO, MyDoom itd.
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Manfred
ponury ... grzybiarz

SCO, MyDoom itd.

Dzisiaj w TVP pojawil sie krotki felieton (chyba w teleexpresie) n/t ataku na www.sco.com

w felietonie tym powiedziano duzo i glosno o MyDoom'ie, jego rozprzestrzenianiu sie w necie, oraz ataku wlasnie na sco.com oraz przewidywanym ataku na witryne MS'a.
Oczywiscie pojawilo sie rowniez wielu madrych panow informatykow, ktorzy de facto nie powiedzieli nic o wirusie, oraz (brawo dla TVP) oficjalny przedstawiciel MS'a na Polske, ktory z kolei wytlumaczyl telewidzom, ze takie ataki (zwlaszcza ten wykonany z pomoca MyDooma) sa zapewne dzialaniami jakis nieodpowiedzialnych mlodych ludzi, ktorzy probuja splatac internautom psikusa.

Skoro juz przyblizylem oficjalny punkt widzenia, mam pytanie: czy ktos wie, dlaczego zaplanowano atak na sco.com, a potem dopiero na MSa ?

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 01-02-2004 20:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Manfred Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Manfred Znajdź więcej post'ów przez  Manfred Dodaj Manfred do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Manfred prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Infinite
nieszczesliwie zakochany

sco twierdzi ze nalezy do niej czesc linuxa
a jak wiadomo linux jest symbolem wolnosci w internecie
mysle ze atak na sco jest odwetem

Old Post 01-02-2004 20:49
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Infinite Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Infinite Znajdź więcej post'ów przez  Infinite Dodaj Infinite do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Infinite prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

dokladnie tak jak infi powiedzial.. bylo w innym programie w tv
a ms to po drodze oczywiscie kazdemu wirusowi i wogole

btw niezla kasa do zdobycia... za pomoc w znalezieniu kolesi odpowiedzialnych za mydoom 250,000 $ zarowno od sco i ms [lacznie 500,000 $]

Old Post 01-02-2004 21:02
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Manfred
ponury ... grzybiarz

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]glan
[blah...] btw niezla kasa do zdobycia... za pomoc w znalezieniu kolesi odpowiedzialnych za mydoom 250,000 $ zarowno od sco i ms [lacznie 500,000 $]

wiesz glan, chlopaki najwyrazniej zaczeli wojne o gruba kase, wiec te 500'000 to nawet nie jest wspomnienie po pierdnieciu przy tym co, jak sie wydaje, zamierzaja chapnac.
___

robi sie coraz mniej zabawnie:
http://www.linuxworld.com/story/39052.htm

Old Post 01-02-2004 21:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Manfred Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Manfred Znajdź więcej post'ów przez  Manfred Dodaj Manfred do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Manfred prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MajeS
Guest

czekalem az ktos zapoda ten topic :>

ach gdybym znal osobe ktora go napisala - od razu bym ja sprzedal za te 500 kola

Old Post 02-02-2004 11:37
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

http://info.onet.pl/863784,18,item.html

Old Post 02-02-2004 14:16
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Manfred
ponury ... grzybiarz

quote:
Napisane oryginalnie przez MajeS
czekalem az ktos zapoda ten topic :>

ach gdybym znal osobe ktora go napisala - od razu bym ja sprzedal za te 500 kola

przeceniasz mnie

___

Shooler, zasadniczo interesuje mnie (jako autora topicu)
przyczyna dla ktorej MyDooma rozeslano, jak widac po zapodanym przez Ciebie linku unika sie tej kwestii jak ognia.

Old Post 02-02-2004 19:41
bizonek
def

I w dodatku dla SCO żadna firma zamująca się przetważaniem rozproszonym nie pomoże.
Bo SCO chce 600$ za każdego linuxa. A takie firmy głownie na linuxie pracują

Old Post 03-02-2004 01:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

Ja tam nie zwalczam MyDooma na swoim kompie. Jestem dumny że mój komputer bedzie brał udział w ataku na Microsoft.

Old Post 03-02-2004 02:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Infinite
nieszczesliwie zakochany

i napewno tez jestes dumny z tego ze masz przez to groznego trojana na kompie

do mnie przed chwila przyszedl MyDoom na poczte ale od razu wywalilem

Old Post 03-02-2004 08:33
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Infinite Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Infinite Znajdź więcej post'ów przez  Infinite Dodaj Infinite do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Infinite prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
rcube
KOSZ

MyDoom to pewnie jakis kolejny wyciek, taki alfa pro d3. Najpierw HL2 teraz Doom.

Tak na marginesie: ja nie dostalem jeszcze

Old Post 03-02-2004 08:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil rcube Kliknij tutaj by wysłać e-maila do rcube Znajdź więcej post'ów przez  rcube Dodaj rcube do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać rcube prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Manfred
ponury ... grzybiarz

Ja dostaje srednio trzy dziennie, jak chcesz to zrobie przekierowanie na Ciebie

Old Post 03-02-2004 09:47
bizonek
def

dajmu
albo jego maila dodaj do ksiazki adresowej

Old Post 03-02-2004 10:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Ja gralem w doom'a ostatnio w grudniu 2003. Fajna gra

Old Post 03-02-2004 15:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

Hej! Panie Microsoft! Złapałem łobuza! Prosze o moje $

A tak na serio to przejechałem dysk 2 razy internetowym Mks'em, ściągłem removal-toola wiec chyba nic u mnie nie siedzi :|

Old Post 03-02-2004 15:42
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
alienzero
KOSZ

a dzis tryumfalnie onet glosi " microsoft pokonal wirusa mydoom " poniewaz servery msoftu dzialaja pewnie go 'pokonali' tak jak ostatniego buga w ie, redmont dostalo permanentny zakaz odbierania maili

choc raczej to wirus zawiodl, a szkoda

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Old Post 04-02-2004 16:12
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil alienzero Kliknij tutaj by wysłać e-maila do alienzero Znajdź więcej post'ów przez  alienzero Dodaj alienzero do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać alienzero prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

quote:
Napisane oryginalnie przez 1_Al!EN_0
choc raczej to wirus zawiodl, a szkoda

Nie. Microsoft podobno rozlozyl ten cały atak na kilka serwerów...

Old Post 04-02-2004 16:45
AlieneK
KOSZ

u mnie dzisiaj znowu siedział, ale go pogoniłem...
jutro znowu se kompa przeskanuje

Old Post 04-02-2004 18:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Hakan
Elite (Fiend)

Hmm... moze ktos napisac cos podobnego w ramach podziekowan za nowe usulgi dla TPSA?

Nieważne, kim jesteś I co z tobą zrobiono. Prędzej czy później zyskasz
prawo wyboru. Jesteś czymś więcej niż tylko sumą swoich części...
Nieważne jak doszło do twoich urodzin, jak do tej chwili toczyło się twoje życie!
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.

Roger Zelazny „Książe chaosu”

Old Post 04-02-2004 18:44
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Hakan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Hakan Znajdź więcej post'ów przez  Hakan Dodaj Hakan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Hakan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
alienzero
KOSZ

groteski msfotu ciag dalszy...
postanowilem zassac uaktualnienia, bo jako posiadacz xp ze 'zmodyfikowanym' jadrem [co objawia sie np. niemoznoscia instalacji sp1] nie specjalnie sie przejmowalem tymi roznosciami...

oto co znalazlem: Q310510: Zalecana aktualizacja
Rozmiar pobieranego pliku: 220 KB, < 1 minuta
Ta aktualizacja dotyczy zagadnienia „Playback and Copy-Protection Issues When You Try to Play the Snow White and the Seven Dwarfs DVD Movie” („Problemy z odtwarzaniem i ochroną przed kopiowaniem podczas próby odtworzenia filmu z płyty „Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków” Platynowa kolekcja DVD”) w systemie Windows XP

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Old Post 04-02-2004 19:15
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil alienzero Kliknij tutaj by wysłać e-maila do alienzero Znajdź więcej post'ów przez  alienzero Dodaj alienzero do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać alienzero prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

OMG!
Nawet taką okazje ludzie wykorzystają i wysyłają durnbe łancuszki

Witam wszystkich, mam złą wiadomość zaplątał sie wirus i trzeba go usunąć,
>sama nie wiem od kogo go dostałam, ale instrukcja poniżej jest skuteczna.
>
>rzepraszam i pozdrawiam.
>
>
>
>> > > Zostal rozsiany wirus, jesli Twoj kontakt jest w mojej
>> > > ksiazce adresowej, to bardzo mozliwe ze rowniez otrzymales tego
>> > > wirusa. (jest to nawet pewne!!!!!!!!!) Prosze wykonaj
>> > > ponizsza instrukcje aby zniszczyc wirusa i przeslij to wszystkim
>> > > osobom z twojej skrzynki adresowej.
>> > > Wirus nazywa sie jdbgmgr.exe i nie jest wykrywalny/niszczony
>> > > przez Norton, Mc Afee, F-secure ani VET systemy antywirusowe.
>> > > Wirus siedzi w ukryciu przez 14 dni a nastepnie atakuje i
>> > > niszczy system. Rozsyla sie automatycznie do wszystkich z
>> > > ksiazki adresowej, niezaleznie czy wysylano im listy czy nie.
>> > >
>> > > Teraz jak sprawdzic, czy masz wirusa i jak sie go pozbyc:
>> > > MUSISZ ZROBIC TAK:
>> > > 1.Idz do "Start"po lewej na dole, wybierz opcje "znajdz"
>> > > 2.W opcji "plilki/foldery" wpisz nazwe: jdbgmgr.exe
>> > > 3. upewnij sie ze przeszukujesz dysk C, i wszystkie inne dyski
>> > > jakie masz
>> > > 4. kliknij: "znajdz teraz"
>> > > 5.wirus ma ikonke niedzwiadka i nazwe jdbgmgr.exe NIE OTWIERAJ
>> > > GO!!!!
>> > > 6.idz do"edycja " wybierz opcje "zaznacz wszystkie" i podswietl
>> > > plik bezotwierania go
>> > > 7.teraz idz do "plik" i wybierz "usun"
>> > > 8.teraz idz do swojego kosza i rowniez go usun
>> > > JESLI ZNALAZLES WIRUSA MUSISZ TE WIADOMOSC PRZESLAC DO
>> > > WSZYSTKICH TWOICH KONTAKTOW, OSOB Z KSIAZKI ADRESOWEJ, ABY
>> > > MOGLY PRZESZUKAC SWÓJ KOMPUTER -----ONE NA PEWNO TEZ MAJA
>> > > WIRUSA!!!!
>> > > PRZEPRASZAM!!!
>> > > Aby rozeslac te wiadomosc utworz nowa wiadomosc, kliknij na
>> > > ksiazkeadresowa, i w opcjii do umiesc wszystkie swoje
>> > > kontakty, klikajac na kazdy znich. nastepnie skopiuj ta
>> > > wiadomos i wklej ja w tresc listu.
>> > > wyslijwszystkim jak najszybciej
tlumaczenie na polski jest
>> > > robocze, ale system pozbywania sie wirusa skutecznie,
>> > > przepraszam za klopot, ale sami dostalismy tego wirusa.

bo wątpie zeby ta wiadomość była wiarygodna :/

Old Post 07-02-2004 10:49
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Manfred
ponury ... grzybiarz

quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK
OMG!
wątpie zeby ta wiadomość była
wiarygodna :/

bo nie jest :
http://www.symantec.com/avcenter/ve....file.hoax.html

Old Post 07-02-2004 13:00
AlieneK
KOSZ

Mojej sensory antyspamowe zadziałały ;D

info o tym, zeby wysłac to do wszystkich wali tak po oczach, że trudno było sie nie domyslec

respekt dla kolezanki z ktorą w sumie nie gadałem od 2ch lat... ale przysłało mi wlasnie cos takiego

ostrzeżenie przed wirusem jdbgmgr.exe
metryczka
rodzaj ostrzeżenie / wirus pocztowy
data zgłoszenia 22 czerwca 2002
okres aktywności kwiecień 2002-wrzesień 2003, listopad 2003
popularność WWW: 67, USENET:, e-mail: 11
łowca tomi, Elżbieta Topor, Żaneta, Agata Śmietańska

wartość logiczna treści fałsz

komentarz
Kolejna fałszywka (jakżeby inaczej) - bardzo podobna do ostrzeżenia przed wirusem sulfnbk.exe. Plik jdbgmgr.exe to tak naprawdę niewinny plik systemowy.

Zresztą, prawdopodobieństwo, że przeciętny użytkownik będzie potrzebował tego pliku jest bliskie zeru (chyba że programuje się w Javie w Microsoft Visual J++). Więc nawet nie ma potrzeba trudzić się z jego odzyskaniem...

Więcej informacji można znaleźć na stronach firmy Symantec, a także w "Gazecie Wyborczej - Komputer", 11.06.2002 ("Nie zabijaj niedźwiadka").

----- Original Message -----
tego wirusa.

Old Post 07-02-2004 16:25
DEiMOss
sharimurai

quote:
Microsoft opublikował narzędzie, które może pomóc zarażonym wirusem MyDoom w usunięciu robaka z komputera. Program przeznaczono dla systemów Windows XP i 2000.

Narzędzie pozwala pozbyć się ewentualnego "gościa" zarówno w wersji "A" (tej atakującej komputery SCO), jak i "B" (skierowanej w serwery Microsoftu). Aplikacja, po uruchomieniu, automatycznie sprawdza obecność wirusa w systemie. Po użyciu, narzędzie można bezpiecznie skasować.

Microsoft informuje, że program zbudowano tylko z myślą o usunięciu tych dwóch wersji robaka MyDoom. Nie należy się spodziewać, że odnajdzie on inne wirusy. Aplikacja nie pomoże również usunąć ewentualnych przyszłych wariantów robaka MyDoom. Użycie narzędzia nie pozwala też uniknąć ponownego zarażenia w przypadku uruchomienia podejrzanego załącznika poczty email.

- wirtualnemedia.pl

Musze przyznac, ze ta cala zabawa z MyDoom mnie ominela i dopiero od ponad tygodnia wiem mniej wiecej o co chodzi.

Old Post 10-02-2004 04:13
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil DEiMOss Kliknij tutaj by wysłać e-maila do DEiMOss Znajdź więcej post'ów przez  DEiMOss Dodaj DEiMOss do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać DEiMOss prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

daaa.. kilka wiadomosci dzisiaj z mydoom'em i co?:} antivirek wypierdzielil wszystkie zalaczniki szybciej niz sie dowiedzialem jaka to poczta

Old Post 10-02-2004 09:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
rcube
KOSZ

ja jeszcze ani jednego mydooma nie dostalem

Old Post 10-02-2004 09:34
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil rcube Kliknij tutaj by wysłać e-maila do rcube Znajdź więcej post'ów przez  rcube Dodaj rcube do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać rcube prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Jarek
Pop Shop Boy :P

Ja dostalem pare dni temu dwie sztuki od tulupa, a dzisiaj 3 od shl'a

Old Post 10-02-2004 23:33
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Jarek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Jarek Znajdź więcej post'ów przez  Jarek Dodaj Jarek do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 00:12.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions