w kwestii nowego fuh'a (0.31) to ja tam nie wiem co sie takiego niby rewelacyjnego zmienilo. de facto nie widze zadnych istotnych zmian z pkt. widzenia gracza.
obsluge myszy mx*** ktora rzekomo poprawiono to w sumie nic, bo w 0.30 mozna bylo mx'y idealnie skonfigurowac uzywajac mwadvanced (tnx Fausto ).
wiecej fps'ow? tz.? nie zauwazylem roznicy, dalej jest stabilne 77 fps, moze na slabszym sprzecie jest roznica - nie wiem.
poza tym fuh namieszal i w cfg trzeba zmieniac pare komend (sshot_*), naprawde nie rozumiem czemu to ma sluzyc i co to usprawnia poza wprowadzaniem zamieszania?
installer to po prostu jedna wielka porazka - o ile upgrejdujac z wersji 0.28 do 0.30 wystarczylo dociagnac 4mb exe'cow i security, o tyle teraz, nawet jak mamy 24-bitowe tekstury i ladnie zrobiona strukture katalogow to musimy sciagac installera (6 mb) i setup.jar (90 mb), bo inaczej gowno zainstalujemy. nie musze dodawac ze powoduje to potem problemy: albo musimy recznie kopiowac nasze katalogi do nowego katalogu instalacyjnego 0.31, albo nadpisywac pliki co nigdy nie jest zbyt bezpieczne, bo mozna pogubic wlasne skiny modeli, textury itd. ogolnie jak juz mowilem porazka na calej linii - zamiast wypuscic wersje light setup.jar, ktora mialaby tylko exeki fuh kaze nam sciagac textury, elementy hud'a itd, ktore 99% ludzi juz dawno ma u siebie poustawiane.
pojawil sie takze problem z 24 bitowymi charsetami, kiedys wystarczylo wrzucic toto do katalogu quake/fuhquake i bylo cool, teraz trzeba recznie (installer go nie robi) tworzyc katalog charsets (x quake/qw/textures/charsets), tam wrzucic charsety, nastepnie ladowac je z configa osobnym poleceniem (paranoja).
nie potwierdzam natomiast opinii Shamana, ktory niedawno stwierdzil jak z nim gralem ze 0.31 ma "o 30% gorsza grafike" - ja tego pogorszenia nie widze, byc moze wystepuje ono na sofcie, lub przy innych specyficznych ustawieniach (np. degeneration).
podsumowujac: nowy fuh IMVHO nie jest zadnym objawieniem, to w dalszym ciagu najlepszy klient QW, ale niczym de facto nie rozni sie od wersji 0.30. release wypuszczony IMO na sile, w dodatku wciaz nie ma oczekiwanego przez wszystkich server browsera, za to dostajemy do sciagniecia prawie 100mb i pare *******ek plus kupe zamieszania.
|