Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > Hardware/Software > PHP + MySQL (w pytaniach :P)
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

PHP + MySQL (w pytaniach :P)

Wiec tak robie sobie jeden maly projekcik tzn w sumie to go zaczynam, i juz na poczatku mam maly "problem" z zaprojektowaniem bazy w MySQL'u

Wiec tak, baza mialaby wygladac nastepujaco:

ID | nick | serwis_1 | serwis_2 | serwis_3 | serwis_4
-------------------------------------------------------------
1. | shooler | wartosc1 | wartosc2 | wartosc3 | wartosc4
2. | shooler2 | wartosc11 | wartosc12 | wartosc13 | wartosc14

itp

Problem w tym, ze wartosci to tez tablice, 1 wymiarowe.

I teraz pytanie, jak to zapisac w MySQL'u? Nigdzie nie moge sie doczytac czy da sie tworzyc tam tablice troojwymiarowe? Czy poprostu kazac mu zapisac do komorki $zmienna ktora jest tablica? Czy moze lepiej zapisywac to w formie np 2:3:4:5:6 i pozniej rozdzielic wartosci przez "explode"?

Ktos ma pomysl jak bedzie najbardziej pr0?

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 27-04-2005 14:05
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
nea*1337
Ciota komputerowa

Możesz:

a) easy pole servis_x (chodziło o service? ) na jakiegoś długiego texta, odzielać dane jakimś znakiem specjalnym i przy zczytywaniu robić explode przez ten znak (patrz -> www.php.net).

b) pr0 darować sobie pola servis_x, a zamiast nich zrobić osobne tabele wyglądające tak:

ID(auto, index) | UserID | Wartośc
-------------------------------------------------
1 | 1 | wartosc11
2 | 1 | wartosc12
3 | 2 | wartosc21
...

Przy odczytywaniu user'a robisz zapytanie dla każdego servis'a z WHERE UserID = 1. Jeśli dla każdego servis'u chcesz zrobić po tyle samo danych, to możesz wszystkie wpakować w jedną tabele.

Jakbyś looknoł na bazę jakiegokolwiek forum, to masz tam tabelę kategorii, tabelę topiców w których podane jest id kategorii do której są przypisane i tabelę postów w których jest podane id topic'u w którym się zawierają. Tak to już jest, że bazy danych są szybkie, ale za to są bardzo "sztywne".

BTW. To są imo bardzo elementarne rzeczy .

http://wow.allakhazam.com/profile.html?310690
Po ilu critach ty się uśmiechniesz?
Frozen do expansion packa.

Old Post 27-04-2005 15:12
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil nea*1337 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do nea*1337 Znajdź więcej post'ów przez  nea*1337 Dodaj nea*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać nea*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez nea*1337

BTW. To są imo bardzo elementarne rzeczy .

Widzisz ale ja napisalem jakie widze rozwiazania problemu i wiem co to relacje w bazach danych Tyle, ze chce zeby od razu bylo bardziej pr0 i zeby oszczedzic bazie ilosci zapytan, zaoszczedzic na czasie

Pytalem, ktore jest najlepsze a nie jak rozwiazac problem

Tak czy siak dzieki

Old Post 27-04-2005 15:30
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
lump

Rozrysuj sobie porzadnie tabele i relacje miedzy nimi, zeby nie robic na pale...

Zalezy od wielkosci, do malego projekciki najlepsze sa najprostsze metody i tyle.

Old Post 27-04-2005 15:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil insmac*1337 Znajdź więcej post'ów przez  insmac*1337 Dodaj insmac*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać insmac*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
majes
Guest

jesli w tabele ktora pokazales w pierwszym poscie masz zamiar wpakowac 10 czy 15 rekordow to skorzystaj z rady w punkcie a) w drugim poscie, natomiast jesli ta tabela ma miec duzo duzo wiecej rekordow pobaw sie w relacje tak jak opisano w punkcie b) drugiego posta

simple...

Old Post 27-04-2005 19:16
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
weirdo
kontemplator bytu

quote:
b) pr0 darować sobie pola servis_x, a zamiast nich zrobić osobne tabele wyglądające tak:

ID(auto, index) | UserID | Wartośc
-------------------------------------------------
1 | 1 | wartosc11
2 | 1 | wartosc12
3 | 2 | wartosc21
...

Przy odczytywaniu user'a robisz zapytanie dla każdego servis'a z WHERE UserID = 1.

nie lepiej użyć joinów tabel?

you accept (reject, respect);

Old Post 05-07-2005 20:14
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil weirdo Kliknij tutaj by wysłać e-maila do weirdo Znajdź więcej post'ów przez  weirdo Dodaj weirdo do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać weirdo prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
nea*1337
Ciota komputerowa

quote:
Napisane oryginalnie przez weirdo
nie lepiej użyć joinów tabel?

Zależy. Ja używam tylko bardzo prostych struktur tabel, a całą reszte odwalam w php przez wirtualną warstwę bazy danych . Jak co do czego to podmieniam tylko klasę DB i mogę przerzucić cały projekt na inną bazę (chociażby z MySQL'a na PostgreSQL'a) bez pieprzenia się z tworzeniem emulatorów jakiśtam fikuśnych operacji, których baza X nie posiada wbudowanych or whatever.

Old Post 05-07-2005 20:26
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil nea*1337 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do nea*1337 Znajdź więcej post'ów przez  nea*1337 Dodaj nea*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać nea*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
lump

weirdo uczy sie php?

Old Post 05-07-2005 22:38
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil insmac*1337 Znajdź więcej post'ów przez  insmac*1337 Dodaj insmac*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać insmac*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
weirdo
kontemplator bytu

ano uczę się. beznadziejny język i jeszcze beznadziejniejszy parser.

- explode/split: totalny debilizm. w perlu split() zwraca array i już od usera zależy, czy zrobi ($foo, undef, $foo2), czy @foo, czy też może wręcz ($foo, @foo).
- dużo funkcji pisane jakby przez kilka osób bez kontaktu pomiędzy nimi -- np. te od enkodowania do htmla. tak, jakby nie można było zrobić jednej funkcji do tego, ale takiej, która działałaby *dobrze*.
- nie mogę osadzać w "" $FOO['bar'] dajmy na to. dlaczego? w perlu działa! ;->
- funkcja "foo"; działa, za to funkcja $foo; już nie. bezsens.
- brak średnika przy końcu subów (functions i np. for()) - skoro przy ?> domyśla się o tym średniku, to dlaczego nie przy {}?

last, but not least:

- vim nie koloruje mi niedomkniętych {}(). na stos z php! ;->

robię sobie własny kawałek podłogi, na razie zrobiłem blogging engine, potem jeszcze planuję zrobić możliwość wyklikiwania artykułów i komentowania ich. tyle, że jak zwykle się pośpieszyłem i nie przemyślałem/nie rozbiłem wystarczająco na procedury. do dupy z tym programowaniem

w ogóle to jest gdzieś jakiś dobry opis, jak zrobić logowanie się na sesjach, a nie na cookies? bo ostatnio wszyscy o tym trąbią, a tylko ja nie umiem

zapomniałem dodać -- to wszystko jest naprawdę dziecinnie proste i mając przyzwoitą wiedzę o algorytmach można się w dosłownie parę dni nauczyć i php i mysqla. nareszcie zrozumiałem o co chodziło znajomemu, który pisał o `szczeniakach z php pracujących za 2 zł za godzinę'

Old Post 05-07-2005 23:51
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil weirdo Kliknij tutaj by wysłać e-maila do weirdo Znajdź więcej post'ów przez  weirdo Dodaj weirdo do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać weirdo prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
lump

I potem sie ich kody sypia ;>

Trzeba jeszcze umiec odpowiednio planowac skrypty, bo klikac to prawie kazdy potrafi

Old Post 06-07-2005 00:15
nea*1337
Ciota komputerowa

LET THE FLAME BEGIN!

quote:
- explode/split: totalny debilizm. w perlu split() zwraca array i już od usera zależy, czy zrobi ($foo, undef, $foo2), czy @foo, czy też może wręcz ($foo, @foo).

Że jak?
quote:
- dużo funkcji pisane jakby przez kilka osób bez kontaktu pomiędzy nimi -- np. te od enkodowania do htmla. tak, jakby nie można było zrobić jednej funkcji do tego, ale takiej, która działałaby *dobrze*.

htmlspecialchars() działa dobrze.
quote:
- nie mogę osadzać w "" $FOO['bar'] dajmy na to. dlaczego? w perlu działa! ;->

W "" nie powinno się wogóle osadzać zmiennych, learn the fuken "".$var."".
quote:
- funkcja "foo"; działa, za to funkcja $foo; już nie. bezsens.

$foo() lub $klasa -> $foo() działa bez problemu.
quote:
- brak średnika przy końcu subów (functions i np. for()) - skoro przy ?> domyśla się o tym średniku, to dlaczego nie przy {}?

C++ anyone?

Podsumowując - nie lubisz języka bo nie znasz do końca jego semantyki?

quote:
robię sobie własny kawałek podłogi, na razie zrobiłem blogging engine, potem jeszcze planuję zrobić możliwość wyklikiwania artykułów i komentowania ich. tyle, że jak zwykle się pośpieszyłem i nie przemyślałem/nie rozbiłem wystarczająco na procedury. do dupy z tym programowaniem

OOP FTW!

quote:
w ogóle to jest gdzieś jakiś dobry opis, jak zrobić logowanie się na sesjach, a nie na cookies? bo ostatnio wszyscy o tym trąbią, a tylko ja nie umiem

IMO standardowe sejse z php są lame, bardzo łatwo je wychwycić (defaultowo zapisują się do tmp o_O). Ja zrobiłem swoje - w sql'u w tabeli userów hash'uje wygenerowany numer sesji wraz z $_SERVER['USER_AGENT'] + dodatkowo sprzawdzam zapisane w tejże tabeli ip - skutecznie uniemożliwia logowanie na jedno konto z 2 miejsc (sprawdzanie ip opcjonalnie można oczywiście wyłączyć, ****** kablówki...). No i hash'owanie haseł w bazie na sha1, ludzie się boją md5 .

quote:
zapomniałem dodać -- to wszystko jest naprawdę dziecinnie proste i mając przyzwoitą wiedzę o algorytmach można się w dosłownie parę dni nauczyć i php i mysqla. nareszcie zrozumiałem o co chodziło znajomemu, który pisał o `szczeniakach z php pracujących za 2 zł za godzinę'

Plusem php jest właśnie to, że łatwo się go nauczyć, i nie potrzeba dużej wiedzy aby robić proste projekty. Zupełnie inaczej jednak wygląda sprawa, jak zaczniesz robić coś ciężkiego, bez programowania obiektowego i ciężkiego planowania masz lipę, bo na czas się z projektem nie wyrobisz. Pozatym miło jak zaglądam w źródła bety vanthii raz po raz coś dodać (tak, ciągle to robię), jak po 2-3 miesiącach nie mam problemu z odnalezieniem się w kodzie w którym praktycznie ne ma komentarzy, jak sobie przypomnę jaki to był ból w dupie coś na 3wymiarze zrobić po czasie to eh... no, ale każdy był kiedyś noobem .

Old Post 06-07-2005 03:49
weirdo
kontemplator bytu

> Że jak?

w perlu:

chcę explode, robię my ($foo, $bar, $baz) = split(
chcę split, robię my @foo = split(
chcę jeszcze coś innego, robię my ($foo, undef, @bar) = split(

> htmlspecialchars() działa dobrze.

dupa a nie dobrze. ja chciałbym coś zamieniającego na & wszystkie binarne krzaki (bo na cholerę mi one?), poza tymi zdefiniowanymi w moim kodowaniu.

> W "" nie powinno się wogóle osadzać zmiennych, learn the fuken "".$var."".

robię tak, właściwie to robiłem tak jeszcze w perlu. tylko po cholerę, skoro osadzać wygodniej? ;-P

>> - funkcja "foo"; działa, za to funkcja $foo; już nie. bezsens.
> $foo() lub $klasa -> $foo() działa bez problemu.

nie, nie to miałem na myśli;

foo "bar"; # działa
foo $bar; # nie działa, wywala błąd

> C++ anyone?

quote:
“When the Patriarch Ritchie invented C, he condemned programmers to a thousand hells of buffer overruns, heap corruption, and stale-pointer bugs.”

> Podsumowując - nie lubisz języka bo nie znasz do końca jego semantyki?

nie lubię języka, bo parser jest pierdolnięty, jak pisałem wyżej ;-P

> OOP FTW!

na cholerę ci obiekty? ja zawsze uznawałem je za bloat; to samo możesz zrobić zwykłymi funkcjami, bez narzutu wydajnościowego nadawanego przez obiekty.

swoją drogą, po cholerę ci w szperaczu arraye w stylu this[]? kolejny przykład bloatu wśród programistów języków wysokiego poziomu... rozumiem, gdybyś jeszcze robił tę zmienną global, ale skoro nie robisz, to na co ci array, skoro możesz to zrobić na zwykłych varach?

> No i hash'owanie haseł w bazie na sha1, ludzie się boją md5 .

najlepiej zapisywać oba hashe -- kolizje stają się niemożliwe.

Old Post 06-07-2005 05:15
nea*1337
Ciota komputerowa

quote:
w perlu:

chcę explode, robię my ($foo, $bar, $baz) = split(
chcę split, robię my @foo = split(
chcę jeszcze coś innego, robię my ($foo, undef, @bar) = split(

Cóż, nie można mieć wszystkiego
quote:
> htmlspecialchars() działa dobrze.

dupa a nie dobrze. ja chciałbym coś zamieniającego na & wszystkie binarne krzaki (bo na cholerę mi one?), poza tymi zdefiniowanymi w moim kodowaniu.

No brakuje ISO-8859-2, ale co stoi na przeszkodzie napisać własną funkcję .

quote:
> W "" nie powinno się wogóle osadzać zmiennych, learn the fuken "".$var."".

robię tak, właściwie to robiłem tak jeszcze w perlu. tylko po cholerę, skoro osadzać wygodniej? ;-P

Bo parser szybciej łyka o co chodzi (ułamki sekund co prawda, ale zawsze).

quote:
nie, nie to miałem na myśli;

foo "bar"; # działa
foo $bar; # nie działa, wywala błąd

To teraz nie rozumiem o co ci chodzi .

quote:
na cholerę ci obiekty? ja zawsze uznawałem je za bloat; to samo możesz zrobić zwykłymi funkcjami, bez narzutu wydajnościowego nadawanego przez obiekty.

(Prawidłowe) OOP:
- Ułatwie wyszukiwanie i poprawianie błędów.
- Zmniejsza komplikacje logiczne.
- Sprawia, że kod staje się bardziej przejrzystuy.
- Ułatwia pracę w grupie.
- Umożliwia łatwe używanie tego samego kodu w różnych projektach.

+ Za programowanie w (poprawnym) OOP się więcej płaci .

quote:
swoją drogą, po cholerę ci w szperaczu arraye w stylu this[]? kolejny przykład bloatu wśród programistów języków wysokiego poziomu... rozumiem, gdybyś jeszcze robił tę zmienną global, ale skoro nie robisz, to na co ci array, skoro możesz to zrobić na zwykłych varach?

Szperacza pisałem, jak dopiero uczyłem się OOP - w sensie znałem już (banalnie prostą) semantykę tego etc., ale barkowało mi podstaw teoretycznych, ale nawet wtedy używanie $this -> było dla mnie lepsze niż sranie globalami.

Old Post 06-07-2005 14:10
weirdo
kontemplator bytu

> To teraz nie rozumiem o co ci chodzi .

print "foo"; # działa
var_dump $foo # nie działa, parser się wypierdala
dopiero var_dump($foo); działa

w perlu to mogę nawet print values %foo, nic nie stoi na przeszkodzie (print i values to funkcje, natomiast %foo to tablica asocjacyjna)

> + Za programowanie w (poprawnym) OOP się więcej płaci .

to całkiem trafny argument ;-P

> - Umożliwia łatwe używanie tego samego kodu w różnych projektach.

w związku z powyższym, nie zrzekasz się praw do swojego `dzieła'?

Old Post 06-07-2005 16:10
nea*1337
Ciota komputerowa

quote:
print "foo"; # działa
var_dump $foo # nie działa, parser się wypierdala
dopiero var_dump($foo); działa

w perlu to mogę nawet print values %foo, nic nie stoi na przeszkodzie (print i values to funkcje, natomiast %foo to tablica asocjacyjna)

To faktycznie trochę po******, nigdy nie przykładałem do tego wagi, nie mam złych nawyków z perla czy innego visual basica i wale te nawiasy .

quote:
w związku z powyższym, nie zrzekasz się praw do swojego `dzieła'?

1) Jak się pisze coś dla jakiejś firmy, to zazwyczaj podpisujesz taki świstek, że przepisujesz na nich prawa autorskie (no chyba że o to nie dbają, wtedy można trochę poszantażować jak będą się chcieli pozbyć leniwego programisty ).
2) Chodziło mi raczej o tak proste rzeczy, jak wykorzystanie klasy do obsługi bazy danych, parsera template'ów etc. nie ma wkońcu potrzeby pisania tego wszystkiego od początku w każdym nowym projekcie .

Old Post 06-07-2005 23:09
bizonek
def

quote:
Napisane oryginalnie przez insmac*1337
Rozrysuj sobie porzadnie tabele i relacje miedzy nimi, zeby nie robic na pale...

Zalezy od wielkosci, do malego projekciki najlepsze sa najprostsze metody i tyle.

do 4 postaci normlanej albo Boyca-Codda
quote:
Napisane oryginalnie przez insmac*1337
I potem sie ich kody sypia ;>

Trzeba jeszcze umiec odpowiednio planowac skrypty, bo klikac to prawie kazdy potrafi

No trzeba umieć. :/ Bo przy normlanych językach łatwo, a tutaj rozjebać można skrypt.

Old Post 07-07-2005 01:55
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
weirdo
kontemplator bytu

quote:
Zależy. Ja używam tylko bardzo prostych struktur tabel, a całą reszte odwalam w php przez wirtualną warstwę bazy danych . Jak co do czego to podmieniam tylko klasę DB i mogę przerzucić cały projekt na inną bazę (chociażby z MySQL'a na PostgreSQL'a) bez pieprzenia się z tworzeniem emulatorów jakiśtam fikuśnych operacji, których baza X nie posiada wbudowanych or whatever.
inne dialekty serwera to jedno z zastosowań, do których obiekty lepiej się sprawdzają.

według ciebie taki postgres nie posiada joinów tabel? da się nawet przeznaczyć dedykowaną partycję na bazę mysql, co dopiero mówić o takich banałach jak joiny tabel.

Old Post 08-08-2005 22:04
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 21:53.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions