Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > pytanie o sieć wifi w domu i sprawdzanie IP access pointa
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

pytanie o sieć wifi w domu i sprawdzanie IP access pointa

ema! witam! szczęść bo! i inne kaczi powitania

co mam:

pc,
    laptop,
    modem kablowy (motorola sb4100),
    switch (5 portowy, 3com - modelu nie znam bo ma zatartą naklejkę )
    access point (d-link dwl-g700ap)

chcę zrobić następującą rzecz:
od modemu kablem ethernetowym sygnał do switcha, do którego podpięty jest pc z przypisanym zewnętrznym IP, oraz do którego podpięty jest przez kabel ethernetowy access point
wedle obrazka (znalezionego na stronie www.bricklin.com na której jakiś kolo robił prawie to samo co ja) :

po odpowiednim skonfigurowaniu access pointa tzn włączeniu na nim serwera dhcp, włączeniu zabezpieczeń itd mogę ściągać przez wifi udostępnione dokumenty z jednego komputera na drugi

jednakże nic poza tym - pomimo podłączenia do switcha internetu na wifi nie mam

po kilku godzinach prób, doszedłem do wniosku, że winne za ten stan rzeczy jest nie włączenie w access poincie pobierania przez to urządzenie IP z serwera DHCP mojego dostawcy internetu (Toya w Łodzi tak btw )
zanim to jednak zrobię chcę mieć 150% pewność, że będę w stanie sprawdzić jaki adres IP będzie miał access point (gdyby zostało mu przydzielone zewnętrzne IP to nie miałbym problemu - > www.whatismyip.com na jakimkolwiek komputerze łączącym się przez niego z internetem i już wiem, tylko że na 100% zostanie mu przydzielone wewnętrzne IP 10.xxx.xxx.xxx, które nie wiem jak sprawdzić..)

reasumując:

jak sprawdzić adres IP przydzielony przez serwer dhcp do urządzenia do którego nie mam bezpośredniego dostępu (bo żeby wejść do konfiguracji to trzeba znać adres IP, który zostanie zmieniiony..) ?

może jakieś inne pomysły co zrobic by internet mógł działać na laptopie przez wifi - poza udostępnianiem połączenia na pc - bo musiałby być również włączony ?

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 30-03-2007 14:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil t0d Kliknij tutaj by wysłać e-maila do t0d Znajdź więcej post'ów przez  t0d Dodaj t0d do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać t0d prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
weirdo
kontemplator bytu

Re: pytanie o sieć wifi w domu i sprawdzanie IP access pointa

> po odpowiednim skonfigurowaniu access pointa tzn włączeniu na nim
> serwera dhcp, włączeniu zabezpieczeń itd mogę ściągać przez wifi
> udostępnione dokumenty z jednego komputera na drugi

> jak sprawdzić adres IP przydzielony przez serwer dhcp do urządzenia do
> którego nie mam bezpośredniego dostępu (bo żeby wejść do konfiguracji
> to trzeba znać adres IP, który zostanie zmieniiony..) ?

Jesteś z nim w jednej podsieci? Jeśli tak, broadcast albo arping.

you accept (reject, respect);

Old Post 04-04-2007 05:24
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil weirdo Kliknij tutaj by wysłać e-maila do weirdo Znajdź więcej post'ów przez  weirdo Dodaj weirdo do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać weirdo prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

już sobie poradziłem - modem-switch-ruter ze sklonowanym mac adresem ap i włączonym dhcp-ap z (nie chciałem włączać broadcastu ssid (bo o to ci chodziło?) bo nie chciałem by się sąsiad z dołu mógł podłączać (lubi się bawić w wardriving czy jak to się nazywa..) - a tak to tylko widzi że coś tam jest ale po włączaniu WPA2, mac filtrowania przynajmniej zminimalizowałem prawdopodobieństwo że mi będzie limit zmniejszał - aż taki zdolny to on nie jest ;D

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Old Post 06-04-2007 22:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil t0d Kliknij tutaj by wysłać e-maila do t0d Znajdź więcej post'ów przez  t0d Dodaj t0d do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać t0d prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 20:10.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions