Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Quake III Arena > Etykieta? W czasie wojny?
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
slawek
.

Post Etykieta? W czasie wojny?

To było tak:
Wchodzę na serwer 1v1 dm17. Lookam trochę jako spectator - goście nieźle wymiatają - ale jak każdy patrzący z boku widzę dla siebie szansę. Wrzeszcie pojawia się wyczekany napis FIGHT !!!To moja pierwsza walka w sieci 1v1. Trochę tremy i wiele nadziei.
Gdzieś 30 sekunda - mój wynik minus 2, przeciwnik (pamiętam z grubsza nick "younior", "junior" czy jakoś tak) z 7-8. Wreszcie upragniony szumek. Pojawił się gdzieś tam wysoko... Upragniony Quad... Rozglądam się - gość skacze na przeciwnej stronie areny. Dwa susy, bounce i mam go, Quada.
Spadam na dół siejąc rakietami. Dym i ogień. Zaraz go rozpieprzę na amen. Jak to? Moje ciało pada na ziemię. Widzę zdziwienie we własnych oczach. Skąd ten skurczybyk mnie trafił? Respawn. Nie wierzę własnym oczom - Quad leży tam gdzie zginąłęm!!! Biegiem po niego. I znów zadyma. Walę gdzie popadnie - w końcu dostanę gościa... Ryk rakiet i wybuchów przerwany nagle jękiem bólu. Znów zaglądam we własne, jak mi się wydaje, zdziwione oczy...
Po respawnie rozglądam się - jest: skacze na bouncie do megasa, koło głowy dymek. Wpatruje się w lewy kąt monitora. Nadchodzi message: " Kladujesz. To nie fair."

To była moja pierwsza lekcja etykiety.
Generalnie jestem zwolennikiem zasady że w czasie wojny wszelkie zasady zostają zawieszone.
Trudno mi sobie wyobrazić fair play w sytuacji gdy dwóch przeciwników walczy na śmierć i życie. Ale to w życiu - gra to gra, więc chętnie stosuję się do podstawowych zasad etykiety, których przestrzegają moi przeciwnicy. Jest pewnie masa sztuczek i trików w arsenale wyjadaczy o których nie mam pojęcia
(no bo jak inaczej zdarzałoby mi się przegrywać? ))) ja jednak staram się zachowywać fair (dopóki tych sztuczek sam nie poznam)
Jest jednak parę sytuacji, które nie są dla mnie jednoznaczne.

(Jeśli ktoś przebrnął dotąd - to już koniec pitolenia, pora na paszę treściwą dalej w skrócie zwaną treścią)

Czatujący przeciwnik
W 1v1 nie mam złudzeń. Facet pisze do mnie , więc czekam na przekaz. Może jak junior ma soś istotnego do powiedzenia?
W FFA - sam nie wiem. Mam czasem wrażenie, że gość unika walki, czeka aż sobie pójdę...
Myślę sobie: od pagaduch są czaty, telefony i inne środki komunikacji. Gdyby chociaż stanął w jakimś kącie - ale nierzadko sterczy taki z dymkiem w kluczowym miejscu.
Świerzbi żeby go zdmuchnąć... Nie robię tego, ale przyznam, że tylko dzięki nadludzkiemu wysiłkowi woli.

Przeciwnik z kłopotami łączem
Sam mam je zawsze prawie.
Właściciele caffe gdzie grywam szczycą się jakimś super łączem, a mój ping oscyluje ciągle między 150 a 300. To plus mój nikły skill powoduje że staję się głównym dostawcą fragów na światowych arenach. Ale nie o tym... Co z takimi kulącymi się w miejscach respawnu lub gdziekolwiek indziej na mapie gośćmi robić. Idealny cel, nie odda, nie pogoni... Generalnie w nich nie walę, (zdarza się rzecz jasna w ferworze walki wsadzić takiemy rakietę albo cóś ale niechcący jak buny duny!) co tam, może gdzieś to zostanie zapisane tam na górze, chociaż zdecydowanie akceptuję to co kiedyś wyczytałem: twój sprzęt - twój problem. Jak idziesz do boju to nie piechotą (modem) tylko kupujesz konia (kabel)(w domyśle broadband). Coś w tym jest.

Przeciwnik bezbronny
Być może to już tylko chory wytwór mojej, nazwijmy ją, moralności, ale zawsze ciężko walczy mi się z przeciwnikiem pozbawiony ammo i walącym na mnie z guntletem. Parę razy sam schowałem guna, wyjąłęm guntleta i zostałe zmasakrowany, Geez, jak niektórzy wymiatają tą piłką!!! Nie wspomnę ile razy NIE schowałem guna i zostałem sfragowany. Niemniej zawsze wydaje mi się to trochę nieczyste - strzelać do "bezbronnego".

Co o tym myślicie?
Czego jeszcze nie wiem?

(kończę bo klawa mi się zagrzała, słów nie brakło, nie miejcie nadziei..)

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 14-01-2002 12:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil slawek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do slawek Znajdź więcej post'ów przez  slawek Dodaj slawek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać slawek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sxl
Want some?

Stary, rozumiem Cię, ale tj z tą sytuacją z quadem: nie gra się z quadem ponieważ wnosi on taki dziwny wątek do gry, prawie tak samo jak bfg... To już nie wygląda na walkę i pokaż umiejętności, lecz na lekko mówiąc rozpierduchę. Poza tym Q3 to nie wojna, tylko zwykła gierka z kosmicznymi giverami i lokacjami. Sam przyznasz, że Q3 ani trochę nie przypomina wojny przez swoją dynamikę... Moim zdaniem wszelkie etykiety przyjęte przez ogół społeczności grającej to dobre etykiety, ponieważ większość może się mylić, to tak jak z tymi miliardami much wżerających gówno...

peace bro'!

contact by:
mail - [email protected]

Old Post 14-01-2002 13:02
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sxl Kliknij tutaj by wysłać e-maila do sxl Znajdź więcej post'ów przez  sxl Dodaj sxl do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sxl prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Jesli chodzi o przeciwnika z ikonka zajetosci (lag badz gadanie) to zazwyczaj ustepuje i czekam.. no chyba ze (czasem zdarzaja mi sie tacy) co to chca sobie pogadac - wtedy odpowiadam - a idz czlowieku na chaterie i go miele

Jesli zas chodzi o bezbronnego przeciwnika - nie daj sie zwiesc pozorom drogi slawku - czesto przeciwnik wcale nie jest bezbronny tylko bawi sie z Toba (jak ma duzo fragow przewagi) albo po prostu jest w sytuacji w ktorej jak sadzi - lepiej uzyc gauntleta. Uwazaj na nich! Jak sam powiedziales skubancy potrafia nim lepiej wymiatac niz normalny czlowiek rakieta

Old Post 14-01-2002 13:02
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
slawek
.

No nie no, absolutnie nie neguję wyłączenie quada. Tak jak nie lubię mapek z BFG - kompletnie rujnują walki 1 na 1. Co myślisz o reszcie?

Aha. Spóźniłem się. Co do tytułu, wot - mała prowokacja...

Old Post 14-01-2002 13:09
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil slawek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do slawek Znajdź więcej post'ów przez  slawek Dodaj slawek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać slawek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
{z}BobeK
Guest

Post uh

1. Walka z quadem jest tylko i wyłącznie przeznaczona do gry TDM i FFA... w 1v1 to jest ze tak powiem "lamerstfo" bo z quadem masz za duzą przewagę nad przeciwnikiem choc jezeli grasz z jakimis "masterami" to nawet quad ci nie pomoze ... da ci to tylko (jak zbierzesz quada) ze cie zbluzgaja czy cos... a w tdm mozna o quad'a lepiej (efektowniej) walczyc... (o zdobycie)
((( quad jest chyba w 1v1 wylaczany )))

2. W czatujacego strzelam jezeli jest warmup czy cos albo jest niezla zadyma (np. 8 osub w jednym miejscu) ale w grze to staram sie tego nie robic...

3. A z lagami to jusz naprawde ... wqrwia mnie to jak ktos podejdzie i strzeli ci rakiete w łeb albo jeszcze bardziej hamsko zpiluje cie ... ja znam bul wtyk czy co i przewaznie jak gram to co pół minuty mam wtyke...

4. Z bezbronnymi to innaczej... jezeli nie ma laga , czata czy cos i wyskakuje na ciebie ktoś z gauntletem to trzeba go zabic ... bo on cie zabije i nie mam zadnego dziwnego uczucia

5. Jedynie żal mi zabijac kogos kto ledwo co zaczął grę z botami co nie umie skakać i biegnie wprost przed siebie ... jednak trzeba go zabic albo wyskoczyc z gatletem i sie bawic (tak jak z craszem na I Can Win ) ...
To tyle co chcialem powiedziec... sor ze tak dlugo heh

Old Post 14-01-2002 14:41
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
trl
Master (Spawn)

quad... wiadome
czat.... wiadome
czat w ffa... mysle ze grajce w FFA idziesz na instynkt i powiedzmy wychylajac sie z rogu walisz w pierwszego lepszego (czyt. tego ktory wpadl w twoj zasieg wzroku) goscia i nie patrzysz czy ma chmurke czy nie . Nawet jezeli ma chmurke i nie chcialem w niego strzelic to lecaca rakieta najczesciej robi swoje i po fragu najczesciej nastepuje moje "sorry" . tak to jest.
gauntlet... mysle ze w 1v1 rzadko zdarza sie, ze gosciu nie ma kompletnie zadnej broni, a po prostu zmienia na kotleta w bardziej korzystniejszej sytuacji, wiec nie szczedź rakiet

Old Post 16-01-2002 12:16
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil trl Kliknij tutaj by wysłać e-maila do trl Znajdź więcej post'ów przez  trl Dodaj trl do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać trl prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
LaM4
Skilled (Knight)

Talking

Jezeli chodzi o 1v1 to uwazam ze Quad powinien bys wylaczany, tak jak inne poweupy, po prostu daja za duza przewage.
Co do chatowania, to staram sie nie strzelac w takich graczy, ale za zwyczaj jest tak jak powiedzial tRoll_q - gdy tylko zobacze cos na ekranie co wyglada jak przeciwnik to posylam w tamtym kierunku rakietke a potem - sorry nawet mam ten text zbindowany pod jednym z klawiszy
Lagi ta zmora chyba na wszystkich przesladuje, a ja nienawidze gdy kos rozwala mnie gdy takowego mam po prostu mam wtedy niesamowita ochote powyzywac go od najwiekszych lam, czego nie robie bo przypominam sobie ze to jest gra i to powinna byc zabawa

Old Post 20-01-2002 23:24
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil LaM4 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do LaM4 Znajdź więcej post'ów przez  LaM4 Dodaj LaM4 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać LaM4 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
oxygen
new challenger

w ffa nie gram prawie...a na 1v1 jak ktos pisze omijam....a quada nie uzywam nawet w ffa jak juz gram.....cztujacych na ffa laduje...(gra to nie miejsce na gadanie i jak chce pogadac niech wyjdzie na specta) na 1v1 jak koles ma jakies uwagi albo pytania to w niego nie strzelam tylko z nim normalnie rozmawiam...ale jak zaczyna gadac tylko poto zeby mnie powyzywac od fartow itp...to laduje

Old Post 21-01-2002 00:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil oxygen Znajdź więcej post'ów przez  oxygen Dodaj oxygen do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać oxygen prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 00:18.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions