Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Problem z HDD - need help
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
astral
księciunio [ownz]

Exclamation Problem z HDD - need help

Mam problem z dyskiem seagate 8 giga. Otóż, jakiś czas temu pojawiły się na nim bad sectory, ale luzik zaznaczyło się w Norton Disk Doctorze i dysk działał poprawnie do czasu aż mi odjebało i postanowiłem podzielić go na partycje (kumple dzielili dyski z badsectorami i u nich bylo w porzadku). Po podzieleniu go na partycje fdiskiem dysk zaczął pracować kilka razy wolniej np. gre 2,5 giga instalował ponad 3h (i tak samo wolno ją wczytywał). Kopiowanie na niego z innego dysku tez jest wolnie, windoza zatrzmymuje sie na chwile podczas kopiowania, ale sie nie zawiesza. Wrociłem do jednej partycji i nadal to samo. A i po tych operacjach NDD w tescie powierzchni nie pokazuje już bad sectorów i nie wykrywa starych badów od nowa (zniknęły??).

Moje pytanie, co się stało, dlaczego dysk pracuje wolniej i nie mozna wrocic do poprzedniego stanu (wole bad sectory, ale zeby pracowal z taka predkoscia z jaka powinien). Uzywałem fdiska z win98se i probowalem partition magic`em i jest to samo. Jeśli tego jest tu jakis guru sprzetowy to prosiłbym o pomoc.

A i prosze o nie zasmiecanie topica odpowiedziami typu: "wywal dysk przez okno", "kup nowy", "sprobuj jeszcze raz" i tym podobnych. Dziekuje.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 15-01-2002 08:49
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil astral Znajdź więcej post'ów przez  astral Dodaj astral do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
trl
Master (Spawn)

Re: Problem z HDD - need help

qmpel mial podobna sytuacje i dysk byl uszkodzony fizycznie. jednak sproboj sformatowac dysk i usunac ta partycje lub zrob to u kumpla.

Old Post 16-01-2002 12:29
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil trl Kliknij tutaj by wysłać e-maila do trl Znajdź więcej post'ów przez  trl Dodaj trl do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać trl prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
astral
księciunio [ownz]

Dzięki za odpowiedź.
Próbowałem już tak kilka razy u kumpla, różnimi programami (fdisk, partition magic) i nadal dupa zbita.
Skoro jednak dysk jest uszkodzony fizycznie, to nieobejde się bez serwisu. (wiem, że sucks ale skasują z 50 zeta i dysk bedzie jak nowy, kumpel oddal do serwisu dysk z bad sectorami i za 60 zeta naprawili i dziala jak nowy).
Nie zamykajcie topica, jak jeszcze ktoś ma jakieś konkretne odpowiedzi to piszcie, macie czas do piątku wieczór, bo w sobote rano ide zanieść dyska do naprawy.

Old Post 16-01-2002 16:45
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil astral Znajdź więcej post'ów przez  astral Dodaj astral do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ereaser
Mr. self destuct

hieh no wiesz jak już masz uszkodzone sektory bo mnie już tak było,to po około twóch miehah mi hdd wysiadł(zepsuł sie).
Kondolencje ale zazwyczaj tak bywa że jak hdd ma rozwalone sektory to zazwyczaj po jakims czasie wysiada,to nie muj wymysł ale zasada.

Old Post 16-01-2002 18:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ereaser Kliknij tutaj by wysłać e-maila do ereaser Znajdź więcej post'ów przez  ereaser Dodaj ereaser do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ereaser prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
astral
księciunio [ownz]

quote:
Napisane oryginalnie przez ereaser
hieh no wiesz jak już masz uszkodzone sektory bo mnie już tak było,to po około twóch miehah mi hdd wysiadł(zepsuł sie).
Kondolencje ale zazwyczaj tak bywa że jak hdd ma rozwalone sektory to zazwyczaj po jakims czasie wysiada,to nie muj wymysł ale zasada.

Nie zawsze tak jest z tymi dyskaczami, zresztą to nie temat na polemike typu padnie, nie padnie (HDD oczywiście). Nie gniewaj się, nie mam Ci za złe, że odpowiedziałeś, doradziłeś itp., jednak prosze o konkrety i o niewykorzystywanie tego tematu w celach zwiększenia swojego post countera.

Old Post 16-01-2002 18:36
astral
księciunio [ownz]

Talking Działa!!

I oto stał się cud, HDD znowu działa tak jak kiedyś. A jakby kogoś interesowało i miał taki sam problem jak mój opowiem co zrobiłem.
Usunąłem partycje, następnie stworzyłem partycje w device menagerze pod windowsem XP, ale jej nie formatowałem. Potem w wierszu poleceń zrobiłem szybkie formatowanie i dysk działa jak ostatnio. Widocznie problem pojawiał się po pełnym (zwykłym)formatowaniu. Teraz mi tylko sprawdzić czy po jakimś miesiącu ten HDD nie padnie całkiem.

EOT!

Old Post 20-01-2002 16:12
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 08:16.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions