Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > (bez)sens dyskusji
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
deathcrush
łobuz

Lightbulb (bez)sens dyskusji

no wlasnie, zastanawiam sie nad sensem, bezsensem dyskusji... sklonil mnie do tego pewiem zaslepiony, fanatyczny katolik z kanalu #religia, ktory poza tym ze srednio co minute zarzucal ludzi cytatami z biblii, wykazal ciekawa wlasnosc dyuskusji z osoba o zupelnie przeciwnym swiatopogladzie...
mianowicie na kazdy moj ciezszy argument odpowiadal, ze 'jestem zaslepiony, bo nie wierze' itd...

gadalem z pacjentem z pol godziny i doszedlem do wniosku, ze nie ma co ciagnac tej wymiany, bo:
dyskusja moze byc zajmujaca i ciekawa do pewnego momentu, ale jesli nie jest popychana w zgodzie przez obydwie strony, to dochodzi do momentu w ktorym jedyne argumenty czerpane sa z wlasnych pogladow, przekonan... jesli wiec swiatopoglady dyskutujacych zakladaja zupelnie inne, przeciwstawne prawdy to konfrontacja tych prawd spelznie na niczym, z oczywistych wzgledow

plusy? : istnieje cos takiego jak dyskusja, wymiana pogladow : mozna sie czegos nauczyc, wytknac komus bledy ale i samemu zostac zbrukanym
minusy? : ludzie o przeciwnych swiatopogladach albo dojda do consensusu, albo skocza sobie do gardel
no i nie mozna przegadac katolika...

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 11-05-2002 22:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
chimera
Elite (Fiend)

A czym sie martwisz ? Gosc dopiero w momencie smierci sobie uzmyslowi swoja pomylke albo to my okazemy sie glupcami, ze nie pokladalismy wiary jego slowom. Kazdy obiera sobie taka droge jaka uwaza za sluszna. Ja nie wierze w zadnego boga poniewaz nie bede sie kierowal w zyciu przeslaniami jednej ksiazki spisanej ponad 2 tysiace lat temu. Komu sie nie podoba moje podejscie do religii to jego sprawa - nie bede z nim dyskutowal. To jego sprawa aby przekonac innych do jego pogladow i nie uznam jego wiary az nie pokaze mi dowodu na istnienie sily wyzszej (boga). Ostatnio mnie zaczepila kobieta i bardzo sie zdziwilem jak sie okazalo, ze jest chrzescijanka i probowala zaczac rozmowe na temat wiary, ale mam takie podejscie jak ten gosc, z ktorym rozmawiales tram- ; nie wiem jak silnych argumentow by nie uzywala ta kobieta i tak nie przekonala by mnie wiec tylko sie usmiechnalem do niej i powiedzialem, ze nie jestem zainteresowany. Tak zawsze robie nie waznie czy to sa wyznawcy jehowy czy katolicy. Dyskusje na ten temat trwaja tak dlugo jak istnieje pojecie wiary i nadal nie widac ich konca.

Old Post 11-05-2002 22:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil chimera Kliknij tutaj by wysłać e-maila do chimera Znajdź więcej post'ów przez  chimera Dodaj chimera do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać chimera prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
deathcrush
łobuz

a owszem, to jedna czesc tematu ktory poruszylem, katolicy i ich fanatyzm... ale druga to taka, ze dopoki nie umre (o czym pisales) to wlasnie tacy beda mnie podkurwiac, nie?

Old Post 11-05-2002 22:51
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
chimera
Elite (Fiend)

Mnie tylko jedno denerwuje - to, ze postepowanie ksiezy w Polsce i na swiecie daleko odchodzi od przeslania bibli (kiedys z nudow siegnalem po ta ksiazke i nawet nie zalowalem tego). Ksiadz pedofil ? Niemozliwe - akcja z Watykanu i sprawa wyciszona. Ksiadz ma dziecko ? Niemozliwe - znowu pieniadze wedruja z rak do rak i sprawa ucichla tak szybko jak sie pojawila. Nie mowie juz o tym, ze ksiadz nie wsiadzie juz do "malucha" jak kilkanascie lat temu podczas komunizmu - teraz ksieza jezdza samochodami z wyzszej klasy. Naprawde mnie to boli, ze tyle osob jeszcze chodzi tegularnie chodzi do kosciola i wysluhu.je slow ksiezy, ktorzy nawet nie stosuja sie do tego co glosza. Odwali swoje i idzie liczyc kase.

Oczywiscie nie dotyczy to wszystkich ksiezy - wielu z nich naprawde wieza w to co robia, na przyklad zakony gdzie panuja bardzo surowe warunki zycia - ci mnisi sa calkowicie oddani temu co wierza i dla nich wartosci materialne nie maja znaczenia - zyja calkowice swoja wiara. Inny przyklad ksieza, ktorzy wyjezdzaja do krajow 3 swiata pomagajac biednym - nic z tego nie maja poza satysfakcja. Przeciwienstwem do tego pokazywany czasami w telewizji zjazd biskupow - sala pelna starszych ludzi ubranymi w najlepsze materialowo szaty - na klacie krzyz pieknie zrobiony ze zlota i drogich kamieni - dla mnie to nie wyglada jak spotanie duchownych omawiajacych sposoby pomocy biednym - dla mnie to wyglada jak spotkanie glow mafii podliczajacych zyski i majacych gleboko w d... wszsytko to co soba reprezentuja.

Old Post 11-05-2002 23:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil chimera Kliknij tutaj by wysłać e-maila do chimera Znajdź więcej post'ów przez  chimera Dodaj chimera do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać chimera prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 12:41.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions