Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > bezwrokowe pisanie na klawie
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Mil0sh
Master (Spawn)

bezwrokowe pisanie na klawie

Ktos korzystal ze spacjalnych programow do nauki tego? Ja pisze na klawie b. szybko, ale popelaniam sporo bledow i musze zerkac na klawe. Nigdy nie korzystalem ze specjalnych programow przeznaczonych do nauki poprawnego pisania i jestem ciekaw czy mozna sie oduczyc nawykow nabytych w toku wieloletnich konwersacji ircowych

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 03-06-2002 17:39
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Mil0sh Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Mil0sh Znajdź więcej post'ów przez  Mil0sh Dodaj Mil0sh do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Mil0sh prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Eustachy
forgotten

Accu Type jest ponoć najlepszym programem do szybkiej nauki pisania bezwzrokowego... niestety ja stracilem cierpliwosc po godzinie cwiczenia...

Old Post 03-06-2002 17:44
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Eustachy Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Eustachy Znajdź więcej post'ów przez  Eustachy Dodaj Eustachy do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Eustachy prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

hmmm jest jakis tam Mistrz klawiatury czy cos takiego.. ja tam sie nigdy nie uczylem tego oprocz lekcji maszynopisania ktore mialem w liceum.. co prawda bylo to juz po tym jak od 7 lat mialem komputer wiec raczej nie da sie nadal pisze tylko 8 palcami... ni moge wlaczyc tych ostatnich

Old Post 03-06-2002 17:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

a mi wychodzi calkiem niezle
pisze w sumie 8 palcami
maly palec prawej reki mam tylko na enter i shift

Old Post 03-06-2002 18:40
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ZimZum Znajdź więcej post'ów przez  ZimZum Dodaj ZimZum do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ZimZum prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
d4
* d r u n k *

IRC jest najelpszy do nauki takiego pisania /i tryb konsoli w linuxie/

Old Post 03-06-2002 18:54
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil d4 Znajdź więcej post'ów przez  d4 Dodaj d4 do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

i czaterianki
kiddin'

Old Post 03-06-2002 18:57
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ZimZum Znajdź więcej post'ów przez  ZimZum Dodaj ZimZum do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ZimZum prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

Re: bezwrokowe pisanie na klawie

quote:
Napisane oryginalnie przez Mil0sh
Ktos korzystal ze spacjalnych programow do nauki tego? Ja pisze na klawie b. szybko, ale popelaniam sporo bledow i musze zerkac na klawe.

Ehh kfile juz kompa mam a ze duzo pisalem - irc, programowanie, html to pisze bez patrzenia praktycznie bezblednie ale przewaznie rzucam okiem na pierwsza litere co 3-eciego wyrazu... a jak sie pomyle to tez bez patrzenia znajde backspace
Zium: Ja pisze 9-cioma (ha! )

Old Post 03-06-2002 21:40
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez Deadpool
IRC jest najelpszy do nauki takiego pisania /i tryb konsoli w linuxie/

IRC TAK
konsole NIE

Co sie niby nauczysz w konsoli?
ls
cd
md
cfdisk
/dev/hda
mount
vi
rm
cp

Nie za wiele :S

Old Post 03-06-2002 21:41
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Mil0sh
Master (Spawn)

tyle ze w ircu uczysz sie wiejskiego pisania na klawie

Old Post 03-06-2002 21:45
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Mil0sh Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Mil0sh Znajdź więcej post'ów przez  Mil0sh Dodaj Mil0sh do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Mil0sh prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bizonek
def

quote:
Napisane oryginalnie przez yoshi.thod

Nie za wiele :S

jed, awk, perl, sh, i w **** innych. :>
ew. ./configure --1000-roznych-funkcji

Old Post 03-06-2002 21:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez Mil0sh
tyle ze w ircu uczysz sie wiejskiego pisania na klawie

Kto jak kto :S

Old Post 03-06-2002 21:52
yoshi.thod
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez bizonek
jed, awk, perl, sh, i w **** innych. :>
ew. ./configure --1000-roznych-funkcji

Ehh nie sqm widze... chodzilo mi o to ze wszystkie te komendy sa krotkie, szybko sie je pisze nawet bez patrzenia ale one NIE NAUCZA CIE PISAC BEZ PATRZENIA dlatego

Old Post 03-06-2002 21:53
d4
* d r u n k *

quote:

Ehh nie sqm widze... chodzilo mi o to ze wszystkie te komendy sa krotkie, szybko sie je pisze nawet bez patrzenia ale one NIE NAUCZA CIE PISAC BEZ PATRZENIA dlatego

Oj nauczą. Najłatwiej właśnie się nauczyć małych wyrazów na początek. Wiesz gdzie są położone litery i powoli "zapamiętujesz" te położenia. A konsola, ta prawdziwa, robienie wszystkiego w linie na konsoli - lynx, wget, compilaca, edycja plikow to wcale nie 5 czy 6 poleceń. Konfigurowałeś kiedyś sieć TYLKO z poziomu terminala tekstowego? Instalowałeś pakiety i konfigurowałeś je? :P

A od czego masz zacząć? Pisania z pamięci Pana Tadeusza? :PPP

Tryb textowy - Oh yeah!

Old Post 03-06-2002 22:51
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil d4 Znajdź więcej post'ów przez  d4 Dodaj d4 do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bizonek
def

Ja też ostanio jakoś przepadam za trybem tesktowym. :>
Edytowania jest dużo, szczegolnie w FreeBSD, gdzie nie ma wizardów żadnych, i trzeba alles z ręki wklepać. :>

Old Post 03-06-2002 23:05
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

quote:
Konfigurowałeś kiedyś sieć TYLKO z poziomu terminala tekstowego? Instalowałeś pakiety i konfigurowałeś je?

1) tak
reszta) nie

quote:
A od czego masz zacząć? Pisania z pamięci Pana Tadeusza? PP

Tryb textowy - Oh yeah!

IMO najlepiej zaczac od czata, potem Pascal "PP"

Old Post 03-06-2002 23:06
yoshi.thod
Guest

quote:
Ja też ostanio jakoś przepadam za trybem tesktowym. :>

me2 wole w linuchu w konsoli (buszowac po katalogach, pakowac, itp. pierdulki na plikach) od XWin'a.

Old Post 03-06-2002 23:08
d4
* d r u n k *

quote:

1) tak
reszta) nie

IMO najlepiej zaczac od czata, potem Pascal ":PPP"

W sumie, zależy co komu bardziej pasuje :)

Old Post 03-06-2002 23:29
killertowa
Elite (Fiend)

A ja nauczyłem się pisać bezzwrokowo korzystając z książki do nauki maszynopisania.

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Old Post 04-06-2002 12:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil killertowa Znajdź więcej post'ów przez  killertowa Dodaj killertowa do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać killertowa prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez killertowa
A ja nauczyłem się pisać bezzwrokowo korzystając z książki do nauki maszynopisania.

No to zes mnie zagial :S

A teraz ja Was (przynajmniej mala nieswiadoma czesc )

Wiecie jak powstal standard "QWERTY", "QWERTZ", itp.?
Jak sie pisalo szybko na maszynie do pisania to sie czasem blokowaly guziki - kto pisal ten wie. Wiec zrobili tak zeby angielskie wyrazy pisalo sie najtrudniej (!)

Old Post 04-06-2002 17:21
bizonek
def

Red face

Nie rozumiem.

Old Post 04-06-2002 17:29
yoshi.thod
Guest

quote:
Nie rozumiem.

to bij zonka

A tak na powage:
Tworcy standardu klawiaturowego QWERTY (naprzyklad) - czyli tego dzie:
pod 1 jest
Q, pod 2 jest
W, pod 3
E, pod 4
R, pod 5
T, pod 6
Y
Bali sie ze w klawiaturze przyciski beda sie zacinac jak ktos bedzie za szybko zapierniczal (jak ja naprzyklad) wiec zrobili taki "standard" ze angielskie wyrazy pisze sie wolno - naprzyklad:
DOG
CAT
SPEED
ELOQUENCY

(zadna z liter nie jest kolo siebie)

qmasz teraz? :S

Old Post 04-06-2002 17:45
BartiZ
fallen

Klawiat ładny prosty programik IMO do pisania nie patrzac na klawe wystarczy mniej wiecej byle jaki program, liczą sie checi, jak chcesz umiec pisac to sie nauczysz... a jak nie to nie nauczysz... lub jesli pozornie chcesz
Ja polecam Klawiat bo polski

By no-one but myself
"
Vader - The Nomad

Old Post 04-06-2002 18:39
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil BartiZ Kliknij tutaj by wysłać e-maila do BartiZ Znajdź więcej post'ów przez  BartiZ Dodaj BartiZ do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać BartiZ prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bizonek
def

quote:

qmasz teraz? :S

Zobrazowałeś mi to. :>

Old Post 04-06-2002 18:52
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

no imho kazde jakies tam pisanie na klawie sluzy temu zeby sie bezwzrokowo nauczyc. nic trudnego tylko trzeba duzo czasu poswiecic.

Old Post 06-06-2002 21:12
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wania
-w-

Thumbs up

Z czasem przychodzi samo.

Kiedys siedzialem sobie na kompie, meczac kolejna godzine na mircu, po czym z wielkim zdziwieniem zauwazylem iz nie patrze na klawiature i tak juz zostalo po ddzien dzisiejszy !

Old Post 06-06-2002 22:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Wania Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Wania Znajdź więcej post'ów przez  Wania Dodaj Wania do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Wania prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Lipas
I'm a l33t Mover :)

quote:
Napisane oryginalnie przez Wania
Z czasem przychodzi samo.

Nom... Przychodzi samo, tak jak rachunki telefoniczne

A tak powaznie, to idzie sie tego nauczyc, ale najlatwiej po prsotu przepisywac jakies teksty na kompie, np. prace magisterska etc. i tak sie uczyc !!

Liczyc sobie bledy i wyczuwac, jakie klawisze sprawiaja najwiecej problemu ...

'Uśmiechnij się, właśnie jesteś w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Old Post 06-06-2002 22:33
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Lipas Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Lipas Dodaj [FPP]Lipas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Lipas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MLS
Strange one

Ja już od dosyć dawna piszę bezwzrokowo, ale jak sobie o tym pomyślę, to zaraz zaczynam się gapić na klawę, i nie mogę właściwego klawisza znaleźć...

Old Post 06-06-2002 23:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MLS Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MLS Znajdź więcej post'ów przez  MLS Dodaj MLS do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MLS prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 15:33.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions