Dobra, jedziemy po kolei.
Najpierw ciągniesz program: prawym klikaczem w link i "zapisz jako" 
http://videomach.com/VideoMach-2.6.3.exe
Potem ciągniesz jeszcze drugi program (tym razem freeware ) - będzie potrzebny żeby móc robić preview Twojgo dzieła :
(też prawy i też "zapisz jako"):
http://gromada.com/dl/Moyager-1.3.7.exe
No i teraz .... instalujesz oba programiki 
Powinny działać bez restartu.
I tutaj pojawia się pewien problem z mojej strony --> coś mi sie kopie z przekładaniem demka na klatki ... znaczy na jpegi 
ale nie przejmujmy się tym - w przykładzie posłużę się zbiorem screenshotów z tabelami końcowymi 
Odpalamy VideoMacha. Na górze widać trzy okna i na dole trzy okna. Górna służą do podglądu kolejnych klatek i informacji o nich, dolen to w kolejności od lewej:
- lista plików graficznych (kolejnych klatek)
- lista plików dźwiękowych (podkład muzyczny)
- lista efektów video
Teraz jak załadować nasze klatki ?
To dość proste - otwieramy eksploratora albo innego menedżera plików i zaznaczamy obrazki które chcemy mieć w filmie, a potem przeciągamy je do okienka Input video list (pierwsze od lewej na dole ..... no i gotowe. teraz możemy pozmieniać kolejność obrazków, ale jeśli są to jpegi z rozłożonego demka to powinny być już w dobrej kolejności.
Co dalej możemy z tym zrobić ....
bawiłem się tym zaledwie 20 minut i oto do czego doszedłem ...
- żeby zmienić frame rate (ilość klatek na sekundę): zaznaczamy wszyskie klatki na liście (klik jedną i Ctrl-A ) , potem prawy klik na nich i wybieramy Frame Rate. Potem wystarczy wpisać ile.
- żeby zmienić rozdzielczość filmu (skriny będą w naszej rozdzielczości ekranowej - u mnie 1024x768) klikamy na ikonce niebieskiej dyskietki i w zakładce Video klikamy na resize i ustawiamy co chcemy
- żeby nadać nazwę klikamy wspomniana niebieską dyskietkę i w zakładce file klikamyna ikonce z kropeczkami .... a potem to już chyba wiecie
- w zakładce video warto kliknąć format options - można zmienić kodek dla naszego dzieła
.... chyba na tyle świerzych wrażeń. W razie pytań - jeśli będe wiedział to odpowiem. A z programem jest dołączona dokumentacja - nawet niezła choć po angielsku.
Miłej zabawy