polscy gracze a zagraniczni
Kruwa, to muj drógi topik :> jestescie ze mnie dómni? :E
Troche mnie zagiela sytuacja, ze po raz kolejny jakiemus cwaniakowi "podjebano" haslo do L, i to na najwiekszym polskim kanale na quakenecie o qw. No trzeba niezle sie nawalic chyba zeby oddac haslo.
ok no wiec przechodzac do sedna - troche mnie dobija pewna sytuacja, a dokladnie co zauwazylem niedawno w swiatku fpp [ale nie tylko, we wszelkich grach akcji, juz nie mowiac o CS] srednie IQ graczy dazy do 0, i to dosc szybko :>. Czym to sie objawia? ano tym, ze tak na oko jakies 15% potrafi sobie samo gre skonfigurowac, reszta sciagnie gotowe cfg z netu i bedzie albo experymentowac w lepszym wypadku, lub meczyc sie na czyichs ustawieniach, a jak cos nie wyjdzie to zamiast RTFM zacznie spamowac gdzies. Idac dalej ta sciezka jakies 5% ludzi w ogole potrafi sobie komputer skonfigurowac w miare sprawnie [no w ogromnej wiekszosci windoze, bo zeby ktos gral na linuxie to albo bo mu w pracy kazali albo jest tym nielicznym]. Jakie to ma odbicie pozniej? ano takie ze "wlaczyl mi sie antyvir" albo "o scandisk sie wlaczyl" albo " whine, porzadkowanie dysku mi ping psuje". No szkoda slow troche, ale tak to juz sie dzieje. Malo tego ze nie potrafia ludzie jakos w miare przygotowac na miare swoich mozliwosci stanowisko do gry, to jeszcze nie potrafia sie zachowac - drop/disconnect/quit if losing, dobry spam nie jest zly czy tez jakze popularny flood. Nie mozna tez zapomniec o starej dobrej wiazance, jesli znajdzie sie ktos lepszy / madrzejszy, a juz napewno jak ma wieksze uprawnienia gdzies [server, kanal irc, whatever].
A jak to wyglada za granica? Ano podobnie, bo zjawisko to jest wszedzie, tylko w niektorych krajach proporcje sa odwrotne troche. Szkoda ze majac graczy ktorzy blysneli na miedzynarodowej scenie w roznych grach, jako narod nie potrafimy jakiegos poziomu pokazac i rowniez w tym przypadku zamykamy jakas liste statystyk od dolu [ albo prawie zamykamy].
Na zakonczenie: drogi graczu, jesli czytasz to i zdarza ci sie tak zachowac, dobrze sie zastanow, zanim przycisniesz 10x wiecej enter, dobrze sie zastanow, i nie rob innym rodakom wiecej wiochy.