T&L to zupelnie inny rodzaj oswietlenia (sprzetowe wspomaganie) w grze oraz przeksztalcania textur (stad nazwa Hardware Transform&Lighting).
Dziwne ze nie widzisz roznicy przy zmianie z D3D na T&L. Najwieksza roznice mozna dostrzec w szybkosci dzialania gry - na T&L pomyka bez problemow przy duzej ilosci swiatel (20 zrodel i wiecej).. a w D3D potrafi niezle poskakac jak zabka. Jestes pewien ze wlaczasz T&L? Moze w configu odpalasz to, ale juz w menu samej gry masz wylaczone? Aha.. no i zaleta T&L sa ladniejsze efekty swietlne itp. A moze sterowniki zmien?
Nie bede juz dysqtowal nad wyzszoscia 32bitow nad 16toma bo wiadomo ze te pierwsze sa po prostu lepsze ;-)
Aha.. jak juz wspomniales o wypatrywaniu z daleka jednostek itp. Grasz w 1024x768x16, tak? No to uwierz mi, ze przy 32bitach bedzie Ci o wiele latwiej wypatrywac jednostki. Po pierwsze cienie sa lepiej oddawane (w 16bit dziwnie mrugaja) oraz kolory sa inne..
Swoja droga ja nie mam zadnych problemow z rozpoznaniem ;-) Jesli gram w "singla" to wiem ze moja druzyna jest w poblizu, wiec tych co widze z daleka sa "tymi zlymi". Zas w MP [mowa o CTF]. .. od czego jest czat? ;-) Owszem, bywa, ze nie ma czasu aby sie skomunikowac i trzeba wtedy pruc w kolesia ile wlezie... Ale w okolo 90% podejmuje trafna decyzje. Najlepiej szkolic swoj wzrok na SharpEye - tam jedynym sposobem rozpoznania jest rodzaj broni [ktory ciezko jest odroznic przy odleglosci wiekszej niz 150m.. chyba ze po odglosie wystrzalu].. no i "czat" tez stosowany jest do.. hm.. moze nie do rozpoznania, a do wyeliminowania watpliwosci ;-)
Gdyby ktos chcial sie podszkolic w rozpoznawaniu jednostek, to proponuje odpalic edytor misji i w nim ustawic obok siebie jednostki wszystkich stron konfliktu [dla kazdej nalezy dodac: "removeallweapons this; this doStand" , odejsc na odleglosc 50m i przygladac sie im.. nastepnie 100m... 150m... etc.
Najlatwiej rozpoznawac jest po helmie. Mozna tez po mundurze - rosjanie maja ciemniejsze. Wiadomo tez, jak odroznic AK od M16..
Sluch gra wazna role bo latwo jest rozpoznac z jakie broni padaja strzaly.. aczkolwiek gdy widzimy delikwenta oraz slyszymy strzaly oddane z jego broni, to prawdopodobnie za chwile bedziemy musieli powtarzac misje ;-)