TEKST WZIĘTY Z cs.fpp.pl
Prowadzący Co jest takiego szczególnego w CS'ie, ze jest teraz najpopularniejszą grą fpp na świecie ?
Ramm Trudno powiedzieć, co jest takim fenomenem... Po pierwsze chyba to, że była to gra, która powstała jako nakładka na HL i jest wyrazem takiego jakby amatorskiego działania. Stworzyli to po prostu programiści, którzy chcieli sobie pograć w inna grę niż gra standardowa z trochę innymi regułami, z gra drużynową, a nie indywidualną. No i przede wszystkim to, że była to tylko gra internetowa czy tez multiplayerowa (nie było w ogóle gry singlowej), co się wiązało z takim "wybuchem internetowym". Te dwie rzeczy zagrały i wszyscy grają w CS'a
Prowadząca Powiedziałeś, że jest to gra drużynowa ile musi grac taka drużyna by osiągnąć sukces ?
Che Tak jak w każdym innym sporcie - im dłużej tym lepiej znasz swoich partnerów, tym lepiej wiesz jak się zachować, jak oni się zachowają. Także po prostu chodzi o zgranie. Tak samo jak w piłce nożnej czy w innym sporcie.
Ramm Polskie dobre klany grają już od dwóch lat mniej więcej - to są te klany, które są w tej chwili w czołówce.
Prowadzący Mam pytanie - jak ty selekcjonujesz? Jak kogoś przyjmujesz, bo to mnie zdumiewa, bo wiadomo, że w sporcie jest jakiś pokaz meczy jakiegoś zawodnika, a tutaj staczasz jakiś pojedynek?
Che Bardzo podobnie jak w innym sporcie... Tutaj tez są nagrywane mecze, można je oglądać i na tej podstawie można ocenić zawodników i umiejętności
Prowadzący No dobrze, a jakie są takie podstawowe zasady na świecie. Wiadomo, ze CS staje się teraz coraz bardziej popularny i są już nawet takie akcje, ze są sponsorzy, którzy sponsorują graczy...
Che Na zachodzie jest to już gałąź przemysłu. Jest bardzo popularne
Prowadzący To już jest profesja... zawód...
Che Tak, tak. Ludzie z tego żyją, nagrody są potężne, organizowane są potężne turnieje, nagrody idą w kilkaset tysięcy dolarów...
Ramm Tak samo na wschodzie. Wszelkiego rodzaju gry internetowe są bardzo rozwinięte i popularnie nie tylko na zachodzie czy w stanach, ale także Azja - wszyscy się tym bardzo pasjonują
Prowadząca Czy istnieją mistrzostwa świata ?
Ramm Istnieją - trudno powiedzieć, że mistrzostwa świata - jest kilka lig, niektóre o zasięgu światowym, które działają i zdobyły sobie jakąś tam renomę. Natomiast nie ma jakiejś ogólnej organizacji, która nad tym czuwa, bo to jest jeszcze w trakcie tworzenia
Prowadzący Okey, a powiedz mi czy jest już taka możliwość by w Polsce zacząć żyć z grania?
Ramm Trudno w tej chwili byłoby z tego wyżyć. Nie ma takiego sponsoringu jak w normalnym sporcie, gdzie są stypendia zawodnicze. Jest to dopiero początek dyscypliny sportu, która w ten sposób kiełkuje. Natomiast sponsorzy coraz chętniej w to wchodzą i jest to już sport masowy - kilkadziesiąt młodych ludzi. Wiec porównując to do innych dyscyplin jesteśmy w zdecydowanej przewadze.
Prowadząca A ile osób zajmuje się tym profesjonalnie?
Ramm Teoretycznie można powiedzieć, że jest kilka klanów, które są klanami sponsorowanymi. Natomiast ten sponsoring jest różny. Najczęściej jest to sponsoring kafejkowy, czyli właściciel daje nagrody czy tańsze lub tez gratisowe granie. Idzie to czasami dalej, czyli wysyłanie na turnieje o jakiejś większej randze, ale tez pojawiają się sponsorzy, którzy inwestują w to. Jest na razie pierwszy klan - eX - tam gracze grają również w Starcrafta i inne gry, który tworzy zalążki polskiego zawodowego sportu
Prowadzący Słuchaj... W cs'ie jest zaimplementowany system komunikowania się głosem. Ja wiem, że gracze zawodowi odnoszą się do tego sceptycznie, to jest takie lamerstwo...
Ramm Nie, to nie jest tak ..
Che To znaczy: to jest użyteczne do gry na internecie, gdy chcesz sobie pograć sam w jakimś towarzystwie to zawsze jest przyjemnie kogoś poznać, usłyszeć
Prowadzący Poczatowac sobie po prostu ?
Che Tak, na tym to polega
Ramm Natomiast w takich rozgrywkach bardziej profesjonalnych gracze porozumiewają się werbalnie bez konieczności interfejsu komputerowego
Che Są to już gracze na takim poziomie, że nie musza się porozumiewać, są na tyle zgrani, ze już wiedza gdzie, kto jest...
W tym momencie „Prowadzący” rzucił na zakończenie kolejne glupie hasło i ta farsa dobiegła końca. Dlaczego farsa ? Ponieważ osoby, które prowadzą Tenbit prezentują żałosny poziom zaangażowania w omawiany temat, a wspomnienie o tym, ze Voice jest lamerski całkowicie mnie rozbroiło Jednocześnie trzeba pogratulować "naszym reprezentantom" treściwych odpowiedzi. Wypadli bardzo dobrze pod wzgledem merytorycznym i przede wszystkim zareklamowali Counter-Strike'a, a przecież o to chodziło ...
Źródło: f·p·p · c·s
szczerze mówiąc to było żenujące prowadzący nie miał pojećia o co pyta chyba na oczy tej gry nigdy nie widział !
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|