Moje trzy grosze
Brawo nareszcie ludzie zostali dla swojego dobra zmuszeni do gry na różnych mapach. Szkoda że trzeba było wyłączyć allow vote, żeby ludzie nie zmieniali wciąż map. No cóż trzeba poświęcić resetowanie meczy zaraz po wgraniu mapy
kosztem zakazu zmieniania map
Wybór map jest bardzo dobry. Sam robiłem swój ranking najlepszych map i w większości mapy się pokrywają. Później doszło parę nowych super map które w tym rankingu nie umieściłem. Z drugiej strony popadliście z jednej skrajności w
drugą - przedtem ludzie mogli grać kilkanaście godzin na jednej mapie pod rząd a teraz są zmuszeni do przeskakiwania z kwiatka na kwiatek co parę rundek.
Map włączonych do raotacji jest chyba trochę za dużo. Dla większości osób dobre poznanie map (opisy lokalizacji, główne miejsca obrony i ataku, taktyki na danej mapie) zajmie po kilka godzin. Nauczenie się wszystkich niestandardowych map na
pamięć zajmie więc około 100 godzin grania na nich.
Jak wcześniej powiedziałem wybór map pokrywa się prawie dokładnie z moją listą ale chciałem wtrącić swoje trzy grosze.
Mapa Deathwish - bardzo dobra mapa tylko nawet na sprzęcie klasy Gforce2mx i proc 1 Ghz potrafi bardzo klatkować na tej mapie. Poza tym jest bardzo nieprzyjemny bug w postaci możliwości zablokowanie wyjścia z respawnu axis.
Drzwi otwierają się tylko w jedną stronę - na zewnątrz. Ktoś nie pomyślał przy tworzeniu mapy i mam nadzieję że gracze nie będą wykorzystywali zbyt często tego patentu
Trochę dziwi mnie wybór mapy terrain (mp_terra.pk3). Właściwie oprócz pojedynków snajperskich nic na tej mapie ciekawego się nie dzieje. Generalnie mapa nie jest zła ( są dziesiątki gorszych map) ale napewno znalazłoby się coś lepszego
Mapa Ardennes Blitzkrieg (mp_ardennes.pk3) - to jest bardzo dobra mapa ale jej charakter (duże miasteczko z zakręconymi wąskimi uliczkami) spowoduje że gracze nie prędko jej się nauczą.
Chciałem zaproponować parę dodatkowych mapek. Wiem że wszystkiego się nie da naraz - doliczyłem się około 30 map które mogą być równie grywalne jak beach depot czy assault. Przecież nikt nie ustawi 40 map do rotacji. Ale można je wymieniać np co tydzień lub miesiąc
Secret Formula (mp-formula.pk3)
Big Guns (mp_guns.pk3) - mamy sporo mapek opartych na lądowaniu aliantów na plażach Normandii. Ta mapa jest przeniesieniem lokalizacji z filmu Działa Navarony do Wolf-a. Mój faworyt i dziwię się że tej mapy nie ma na serwerach
Jeśli już jesteśmy w temacie plaż to polecałbym mapę
Omaha Beach Invasion (mp_omaha.pk3, mp_omaha_2.pk3) - chyba gra się na niej przyjemniej niż na deathwish
Difficult Times (mp_river1.pk3) - Mapa na której można się dostać do bazy wroga za pomocą kolejki linowej i to dość szybko jeżdżącej (także gracze ściśnięci w małym wagoniku nie są wcale tak łatwym celem)
Op. High Stake (mp_high.pk3) - Mapa zrobiona przez Polaka Kapooch-a . Nie jest to co prawda super mapa jak Tank autorstwa BadIdeii, ale to chyba druga najlepsza polska mapa. Trzeba popierać polskie produkty .