Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Counter-Strike > Potrzebna pomoc - 2 pytania
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
[STER]TombStone
Rusher :)

Exclamation Potrzebna pomoc - 2 pytania

Chcialbym sie dowiedziec na "ile" ustawic wartosc rate w takich grach jak CS lub Q3.Mam łacze SDI (115kb/s) - maxymalny transfer przy sciaganiu plikow 11 kb/s ,na "dobrych" serverach mam ping 30-50 (w nocy tez niski) ale zazwyczaj ping oscyluje w granicach 50-110 (wszystko zalezy od servera na jakim gram) Jezeli ktos zna jakies "sposoby" na usprawnianie (jezeli mozna to tak nazwac) gry netowej poprzez wpisywanie roznych "parametrow" typu rate prosze o pomoc Kolejna rzecza o ktora pytam jest rozdzielczosc do gry w CS'a i Q3.Na jakiej najlepiej grac ? Mam dosc dobry sprzet wiec bez wiekszych problemow moge grac w rozdzieloczosci typu 1024x768 lub 1280x720 ale czy warto ?? Z gory dziekuje za pomoc

PS: Jezeli podobne topici juz byly to (moze i tak ,ale niemialem czasu ich szukac) sorki.Jezeli ktos "niebedzie mogl" z roznych przyczyn odpowiedziec na moj topic prosze o prywatna wiadomosc

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 20-05-2002 08:35
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [STER]TombStone Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [STER]TombStone Znajdź więcej post'ów przez  [STER]TombStone Dodaj [STER]TombStone do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [STER]TombStone prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Hammer
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

[STER]TombStone: moge wypowiedziec sie tylko jesli chodzi o CS'a. Kiedy zaczynalem grac, gdzies kolo grudnia 2000 roku to rozdzielczosc wynosila 800*600, ale pozniej nowy sprzecik , rozne bajerki i przerzucilem sie na najwyzsza. Uwazam, ze im wyzsza rozdzielczosc tym lepiej, ale to tylko ja tak mam ;D Znam zwolennikow grania w 640*480 na 17 calowym monitorze, wiec sam powinienes zdecydowac

Co do rate - to musisz indwywidualnie podejsc do tego problemu. Rate ogolnie nie odpowiada za wartosc pingu, lecz za choke. Wiec jesli je masz to kombinuj - najwyzsza wartosc 9999, najnizsza okolo 5000.

Old Post 20-05-2002 10:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Hammer Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Hammer Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Hammer Dodaj [FPP]Hammer do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Hammer prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
tec.monti
Skilled (Knight)

co do rozdzialki to ja mam 800x600 na 17" ale kumple z cafe maja 640x480 na 17" monitorkach

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Hammer
Rate ogolnie nie odpowiada za wartosc pingu, lecz za choke. Wiec jesli je masz to kombinuj - najwyzsza wartosc 9999, najnizsza okolo 5000.

A co do rate to ja mam doswiadczenie z qw jesli masz SDI to rate daj kolo 5000

btw.rate odpowiada za ping

Old Post 20-05-2002 11:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil tec.monti Znajdź więcej post'ów przez  tec.monti Dodaj tec.monti do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ASd
Training (Enforcer)

Co do countera to ciezko jest mi cos powiedziec na ten temat bo malo gram, ale w sprawie q3 moge sprobowac pomoc. W q3 nawazniejsza jest widocznosc i szybkosc, nie wazne jak szybki masz sprzet na ktorym grasz (tak chyba uwaza wiekszosc graczy q3, dlatego graja na picmipie 5 i w jak najnizszych detalach). Co do rate to tu sprawa jest sprzeczna, im wyzszy rate tym mniejszy ping (podobno tak jest, ale ja nie widzialem roznicy). Wiekszosc graczy uzywa rate od 3000 do 12000, co prawda zdarzaja sie u niektorych wieksze wartosci, ale nie da ise na nich grac (bardzo wtedy laguje).

Old Post 20-05-2002 11:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ASd Kliknij tutaj by wysłać e-maila do ASd Znajdź więcej post'ów przez  ASd Dodaj ASd do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ASd prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[STER]Kirk
Skilled (Knight)

przy wiekszej rozdzialce modele sa podobno chudsze

Old Post 20-05-2002 13:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [STER]Kirk Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [STER]Kirk Znajdź więcej post'ów przez  [STER]Kirk Dodaj [STER]Kirk do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [STER]Kirk prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
=34=
I Shot the Sheriff

SDI rate 8000

Ja gram na 800x600 bo na tyle mi sprzęt pozwala. Przy dużych rozdzielczościach czat ma bardzo małe literki ale może lepiej się celuje na duże odległości (?).

Old Post 20-05-2002 13:44
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil =34= Kliknij tutaj by wysłać e-maila do =34= Znajdź więcej post'ów przez  =34= Dodaj =34= do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać =34= prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Hammer
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

tec.monti: Moge sie spierac - wedlug mnie rate odpowiad za choke, ale moge sie mylic - poszperam i zobaczymy

Old Post 20-05-2002 14:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Hammer Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Hammer Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Hammer Dodaj [FPP]Hammer do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Hammer prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
tec.monti
Skilled (Knight)

quote:
tec.monti: Moge sie spierac - wedlug mnie rate odpowiad za choke, ale moge sie mylic - poszperam i zobaczymy

Spox .
ALe w qw niebylo choke , moze i odpowiada choc napewno tez odpowiada za ping tzn: nie czuc tak lagow.

Old Post 20-05-2002 14:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil tec.monti Znajdź więcej post'ów przez  tec.monti Dodaj tec.monti do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Coen Hunter
Wolny Strzelec

Hmmm ja mam SDI i przy rate 5000 i 8000 zawsze mam choke , dopiero przy rate 9999 wszystko jest ok !

Tombstone pingu 50-110 niestety nie poprawisz taki juz jest przy SDI , ale jakos nie zdazylo mi sie na niego narzekac , chyba ze wszystkim podskakiwal !

MSN [email protected]

Old Post 20-05-2002 15:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Coen Hunter Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Coen Hunter Znajdź więcej post'ów przez  Coen Hunter Dodaj Coen Hunter do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Coen Hunter prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[STER]Kirk
Skilled (Knight)

to nie tylko o rate chodzi wiec dlatego masz choke jest jeszcze chyba cl_updaterate i cl_cmdrate nie pamietam ale wiem ze mam updaterate ustawione na 28 a cl_cmdrate na 30 i jakos nie mam choke no chyba ze czasami na Matrix Vesslan i DkH

Old Post 21-05-2002 13:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [STER]Kirk Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [STER]Kirk Znajdź więcej post'ów przez  [STER]Kirk Dodaj [STER]Kirk do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [STER]Kirk prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[STER]TombStone

Question Rate

Nadal nie otrzymalem konkretnej odpowiedzi na 1 pytanie....... na "ile" ustawic wartosc rate w takich grach jak CS lub Q3.Mam łacze SDI (115kb/s) - maxymalny transfer przy sciaganiu plikow 11 kb/s ,na "dobrych" serverach mam ping 30-50 (w nocy tez niski) ale zazwyczaj ping oscyluje w granicach 50-110 (wszystko zalezy od servera na jakim gram) Kazdy podaje inne wartosci wiec niewiem w koncu ile mam wpisac..... (zeby sie gralo jak najlepiej), postanowilem wiec sprawdzic na ile "automat" ustawia rate w Q3 i CS'ie a oto wyniki :

Q3 :
Modem 28.8 kb/s - 2500
Modem 33.6 kb/s - 3000
Modem 56 kb/s - 4000
ISDN - 5000
LAN/Cable/xDSL - 25000

CS :
Modem 14.4 kb/s - 1500
Modem 28.8 kb/s - 2500
Modem 33.6 kb/s - 3000
Modem 56 kb/s - 3500
ISDN - 112 kb/s - 5000
DSL > 256 kb/s - 7500
LAN - T1 > 1M - 9999

Wiec sam juz niewiem czy grac na wartosci 5000 (mam SDI - 115 kb/s) jaka zgodnie podaje "automat" w Q3 i CS'ie czy uzywac "ktorejs" z tych co Wy mi podaliscie...... Prosilbym o konkretna wypowiedz (na ile dokladnie ustawic) osoby , ktora sie na tym zna.Z gory dziekuje

PS : Jeszcze jedno pytanie czy rate i cl_rate to to samo ??? Jezeli tak to czy ustawic ta wartosc na tyle samo co rate ? Jezeli nie jest to samo to na ile ustawic ta wartosc ??? (i co ona oznacza) Bede wdzieczny za odpowiedz

Old Post 02-06-2002 15:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [STER]TombStone Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [STER]TombStone Znajdź więcej post'ów przez  [STER]TombStone Dodaj [STER]TombStone do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [STER]TombStone prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
fr3zzer
WiCkEd KiLlAh ClOwN

ja mam rate ustawiony na 7000. u mnie to niema zadnej wiekszej roznicy jesli chodzi o ping wiec nie staram sie znalezc optymalnego rozwiazania. wie ktos jaki jest max brightness jaki mozna ustawic w consoli?

GG 1090334

Old Post 02-06-2002 15:55
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil fr3zzer Kliknij tutaj by wysłać e-maila do fr3zzer Znajdź więcej post'ów przez  fr3zzer Dodaj fr3zzer do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać fr3zzer prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Squall
[SPEC]Squall

To zależy od serwera, jakie akurat masz z nim połączenie. Najlepiej staraj się osiągać jak najmniejszą wartość choke (ale nie w przypadku, gdzy ściąga ci jakiś dodatkowy plik np. logo) tak, aby rate nie był za wysoki. Acha, zastanówcie się zanim coś napiszecie - na większości serwerów (CS) jest sv_minrate "4000" i sv_maxrate "8000", tak więc skrajne wartości nic nie dają. No i jeszcze coś - rate'em nie zmniejszysz pinga (CS)...

Old Post 02-06-2002 17:17
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Squall Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Squall Znajdź więcej post'ów przez  Squall Dodaj Squall do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Squall prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[STER]TombStone

Wiadomo ze rate niema wplywu na ping .Jak do tej pory gralem na rate 7500 i mialem wszedzie 0 lossa i 0 choke - jezeli server lagowal to wtedy 1-3 loss lub choke.W dzien na zagranicznych standart 250 pinga 10-60 loss i 20-40 choke.Wiec niewiem czy dalej grac na 7500 czy dac inna wartosc ....... a noz moze cos to zmieni (minimalnie ale na lepsze )

Old Post 02-06-2002 17:50
[FPP]Hammer
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

[STER]TombStone: Co za problem ? Ja to robie na wyczucie - np. gdy na null3 mam choke to wpisuje 6800, natomiast na DT gram z rate 8000... Po prostu wszystko zalezy od lacza Twojego i serwera

Old Post 02-06-2002 17:54
jill.kt
Training (Enforcer)

Chcialbym pomoc z rate ale nie mam zielonego pojecia o tym. A co do tej rozdzielczosci to tez mnie meczy to samo pytanie.Dzis mi sie wogule dobrze gralo na 800x600 , i chyba sie na niej najlepiej gra, tak sadze

Old Post 02-06-2002 18:26
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil jill.kt Kliknij tutaj by wysłać e-maila do jill.kt Znajdź więcej post'ów przez  jill.kt Dodaj jill.kt do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać jill.kt prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Squall
[SPEC]Squall

Ja mam w 1024x768 non stop 100 fps, jednak gram w 800x600, bo jest po prostu lepiej. Większy celownik przede wszystkim.

Old Post 02-06-2002 18:54
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Squall Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Squall Znajdź więcej post'ów przez  Squall Dodaj Squall do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Squall prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
fr3zzer
WiCkEd KiLlAh ClOwN

quote:
[STER]TombStone: Co za problem ? Ja to robie na wyczucie - np. gdy na null3 mam choke to wpisuje 6800, natomiast na DT gram z rate 8000... Po prostu wszystko zalezy od lacza Twojego i serwera

co to sa chocke i to drugie? hammer- ale dzisiaj zafloodowales cs.fpp.pl newsami

GG 1090334

Old Post 02-06-2002 19:31
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil fr3zzer Kliknij tutaj by wysłać e-maila do fr3zzer Znajdź więcej post'ów przez  fr3zzer Dodaj fr3zzer do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać fr3zzer prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Hammer
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

Przynajmniej jest co czytac Bedzie wiecej - moze juz nie dzisiaj, ale od jutra zaczynamy

Old Post 02-06-2002 19:37
fr3zzer
WiCkEd KiLlAh ClOwN

quote:
Przynajmniej jest co czytac Bedzie wiecej - moze juz nie dzisiaj, ale od jutra zaczynamy

pracoholik

PS. jak to sie pisze???

GG 1090334

Old Post 02-06-2002 20:14
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

no właśnie, hammer, żebyś się od cs.fpp nie uzależnił .
Ale poważnie, to GW . Jestem mile zaskoczony, reszta chyba też .

Old Post 02-06-2002 20:29
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Emzor Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Emzor Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Emzor Dodaj [FPP]Emzor do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Emzor prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Mevlana
Skilled (Knight)

eh moze nie ktorzy z was maja racje ale nie ktorze to pieprza takie rzeczy ze az sie plakac chce gratulacje dla osoby ktora wkleila rate w zaleznosci od lacza kawal dobrej roboty a tu taki maly skrypcik ktory tez pomoze zminejsza pingi o polowe

rate 7500
cl_latency -50
cl_updaterate 40
cl_cmdrate 40
max_smokepuffs 0
hisound 0
loadas8bit 0
net_graph 3
setinfo "ghosts" 0
gl_keeptjunctions "0.000000"
gl_smoothmodels "0.000000"
gl_playermip "2.000000"
cl_himodels "0.000000"
fps_max "72.000521"
cl_lc "1"

chyba to jest legaln ;p skrypt

Old Post 02-06-2002 21:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Mevlana Znajdź więcej post'ów przez  Mevlana Dodaj Mevlana do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Mevlana prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Hammer
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

Mevlana: Mozesz mi powiedziec w jaki sposob gorsza jakosc tekstur i vgui (picmip) wplywa na ping ? Tak samo kilka innych komend, ktore wkleiles ...

Old Post 03-06-2002 05:23
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 19:58.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions