Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Urban Terror > Lightmap czy vertex?
Jakich ustawień oświetlenia używasz/wolałbyś używać?
You do not have permission to vote on this poll.
Zdecydowanie Lightmap. 8 26.67%
Niestety Vertex. 22 73.33%
W sumie: 30 głosów 100%
 [Edycja ankiety (moderatorzy tylko)]
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (2): [1] 2 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
MaxiM
r3surrected

Lightbulb Lightmap czy vertex?

Ten temat byl poruszany dosc dawno temu i aktywnie uczestniczylem w dyskusji stojac po stronie tych, ktorzy czuja sie bardziej fair grajac na lightmapie, lub poprostu lubia efekty wizualne.
Ja do nich naleze, choc musze przyznac ze uleglem i gram obecnie na vertexie. Dlaczego? Poniewaz chowajac sie w cieniu czuje sie oszukany przez gracza z wlaczonym wertexem ktory widzi mnie z drugiego konca mapy. Ale oto nastanie dzien, kiedy to skonczy sie panowanie vertexa. Nie, vertex nie bedzie zablokowany, ale nowy kompilator map q3map2 (maperzy wiedza co to takiego) kompiluje cienie rowniez na vertexie. HA!
Ja juz od dzis powracam do lightmapa, a ci ktorzy sie uzaleznili od vertexa moga sobie nadal na nim grac, niewiele im to da, poza tym, że na wolniejszych komputerach UrT nadal będzie "ładnie" działał.
Oj, nie wspomnialem ze wszystkie mapki w 2.6 sa skompilowanie przy pomocy q3map2

A oto dowod:
Docks - Lightmap
Docks - Vertex

Teraz gra bedzie fair na kazdej konfiguracji, a jesli ktos ma ochote grac na r_gamma 2.5 to niech sobie wypala oczy wedlug uznania.

P.S. Zalaczam ankiete, tak z ciekawosci zeby zobaczyc jaki procent jeszcze trzyma sie lightmapa (lub tak jak ja powroci do niego w 2.6).

Edytowane przez MaxiM dnia 08-09-2002 o godz. 13:27

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 08-09-2002 12:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaxiM Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaxiM Znajdź więcej post'ów przez  MaxiM Dodaj MaxiM do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaxiM prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Avalone
...

tylko ja glosowalem? hehe albo malo osob tu zaglada albo nikt cie nie lubi [joke] ee ja wole vertex wiecej widac a jak chcesz zobaczyc jak ludzie sobie potrafia ulatwic zzycie to radze spojrzec na grafike pyziatego :O

Old Post 08-09-2002 12:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Avalone Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Avalone Znajdź więcej post'ów przez  Avalone Dodaj Avalone do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Avalone prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaxiM
r3surrected

Arrow Hie Hie

quote:
Napisane oryginalnie przez Avalone
tylko ja glosowalem? hehe albo malo osob tu zaglada albo nikt cie nie lubi [joke] ee ja wole vertex wiecej widac a jak chcesz zobaczyc jak ludzie sobie potrafia ulatwic zzycie to radze spojrzec na grafike pyziatego :O

Po obejrzeniu screenow z nowym vertexem dalej sadzisz ze wiecej widac?

Old Post 08-09-2002 12:59
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaxiM Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaxiM Znajdź więcej post'ów przez  MaxiM Dodaj MaxiM do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaxiM prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
FrD
Warrior (Scrag)

hmm..

a ja jestem po stronie ludzi ze slabszym komputerem, a te ****** cienie i swiatla obciazaja fpsy teraz przy pojedynku na spasy bede mial pewnie z 10 klatek spoko oby tak dalej, zaloze sie ze cos jeszcze zablokuja o czym jeszcze nie wiemy... ta gra robi sie gra dla bogaczy z kompem p1000... moim zdaniem to do dupy pomysl

Old Post 08-09-2002 13:11
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil FrD Znajdź więcej post'ów przez  FrD Dodaj FrD do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać FrD prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Avalone
...

hehe mi to nie grozi mama p 1500 ale za to voodoo banshe 3dfx 8mb

Old Post 08-09-2002 13:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Avalone Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Avalone Znajdź więcej post'ów przez  Avalone Dodaj Avalone do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Avalone prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaxiM
r3surrected

Re: hmm..

quote:
Napisane oryginalnie przez FrD
a ja jestem po stronie ludzi ze slabszym komputerem, a te ****** cienie i swiatla obciazaja fpsy teraz przy pojedynku na spasy bede mial pewnie z 10 klatek spoko oby tak dalej, zaloze sie ze cos jeszcze zablokuja o czym jeszcze nie wiemy... ta gra robi sie gra dla bogaczy z kompem p1000... moim zdaniem to do dupy pomysl

Same cienie architektoniczne na vertexie wcale nie zwolnią Ci pracy komputera, nie martw się FrD, efekty typu dynamic light czy environment mapping nadal będą wyświetlane tylko na lightmapie SID nie robi tego po to by zabrać słabszym maszynom te kilka FPS, tylko by zatrzeć granicę między graczami używającymi lightmapa a tymi z vertexem. Loozik.

Old Post 08-09-2002 13:31
Avalone
...

to ja bede wtedy slepy jak kret no ale chyba zaczne sie przyzwyczajac... btw dobrtze maxim ze zalozyles topic tera wiem co mnie czeka...

Old Post 08-09-2002 13:59
kood
just lame

dla mnie w sumie bez wiekszej roznicy. Caly czas gram na vertexie tylko po to, zeby mniej obciazac procka obliczaniem tych swiatel i innych tego typu bajerkow, ktore na verxteksie nie wystepuja albo w malej ilosci jak juz. Kiedys zagralem sobie troche z lightmapem i jedynie co odczulem to trudniejsze trafienie z sr8 w przeciwnika bo model nie byl tak dobrze widoczny, Ale nauczony gra na vertexie nie robilo mi roznicy, ze jest cien tu czy tam bo wiedialem, ze ktos sie tam moze ukrywac wiec z UMP problemu nie mialem.

Old Post 08-09-2002 14:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil kood Kliknij tutaj by wysłać e-maila do kood Znajdź więcej post'ów przez  kood Dodaj kood do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać kood prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
One*Szot
Guest

Post HmMm

Ja mam ustawione na Vertex tylko dlatego bo mam malo fps i jak bym mial do wyboru Li... i Ve... z takim samym fps zpewnoscia wybral bym Ligh... ( dlatego ze nadaje caly klimat tej grze ... ) niebede sie rozpisywal ... ale takie moje zdanie

Old Post 08-09-2002 21:05
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaxiM
r3surrected

Re: HmMm

quote:
Napisane oryginalnie przez One*Szot
Ja mam ustawione na Vertex tylko dlatego bo mam malo fps i jak bym mial do wyboru Li... i Ve... z takim samym fps zpewnoscia wybral bym Ligh... ( dlatego ze nadaje caly klimat tej grze ... ) niebede sie rozpisywal ... ale takie moje zdanie

Miedzy innymi dla takich jak ty przygotowany jest nowy vertex, zebys mial odrobine lightmapa bez utraty fps

Old Post 08-09-2002 21:47
panNA
Warrior (Scrag)

Vertex oczywiście, z przyczyn bardzo prozaicznych ... fps i kiepskie łącze, więc trzeba wyrwać ile się da :)
Bezdyskusyjnie z lightmapem i w wyższych rozdzielczościach wygląda bosko, ale trzeba jakoś żyć, nie ?

Old Post 09-09-2002 09:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil panNA Znajdź więcej post'ów przez  panNA Dodaj panNA do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać panNA prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
-v3-Yarecki
Old DeatH

..tylko nie ryczcie ze smiechu ;-)))

mam vertexa, ale...tylko dlatego, ze nauogowo gram w goglach (pewnie mi zostalo po zimie i jezdzie na nartach ;-))). Jedynym wyjsciem na v 2.5 dla NVG jest zwiekszenie kontrastu obrazu tak, zeby to zielone gowno nie zalewalo rowno calej mapy- trzeba zmienic grafe na kontrastowa, ale wszechstronnie, nie rozjarzajac, bo gauy by wylazuy ;-))). Gamma i intensity musza byc tak dobrane, zeby nie wypalauo slepi, dawalo ciemniejszy obraz o dobrym kontrascie i podnosilo roznice tekstur- ciemne-jasne. Na poczatku spadauem z dachow, wuaziuem na sciany itd...koszmAr. Potem dauem vertex i pokombinowauem...i daje sie grac ;-)))

Old Post 09-09-2002 17:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil -v3-Yarecki Kliknij tutaj by wysłać e-maila do -v3-Yarecki Znajdź więcej post'ów przez  -v3-Yarecki Dodaj -v3-Yarecki do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać -v3-Yarecki prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
GrEaTEyE
Elite (Fiend)

hmmm

No to qrde niewiem co mi sie dzieje
Mam 1.3ghz 256ddramu geforce 2mx400 64 mb i jak wychodze na uptown i gra 15 wiary to 30 fps qrde ludzie ze słabymi kompami prosze wrzućcie tutaj soje cfg....gram na vertexie

GrEaTEyE

Old Post 12-09-2002 21:02
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil GrEaTEyE Kliknij tutaj by wysłać e-maila do GrEaTEyE Znajdź więcej post'ów przez  GrEaTEyE Dodaj GrEaTEyE do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać GrEaTEyE prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
roudy
Training (Enforcer)

Cool

na moim kompie z epoki kamienia lupanego nie pozostaje mi nic innego jak odpalenie vertexa

Old Post 13-09-2002 15:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil roudy Kliknij tutaj by wysłać e-maila do roudy Znajdź więcej post'ów przez  roudy Dodaj roudy do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać roudy prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
GrEaTEyE
Elite (Fiend)

hmm

qrde plz neich ktoś mi odpowie na mój problem, 2 posty wyżej

GrEaTEyE

Old Post 13-09-2002 21:12
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil GrEaTEyE Kliknij tutaj by wysłać e-maila do GrEaTEyE Znajdź więcej post'ów przez  GrEaTEyE Dodaj GrEaTEyE do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać GrEaTEyE prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
PAPUGa
Elite (Fiend)

Re: hmm

quote:
Napisane oryginalnie przez GrEaTEyE
qrde plz neich ktoś mi odpowie na mój problem, 2 posty wyżej

ojej, nie chciało mi się?

Old Post 13-09-2002 22:22
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil PAPUGa Znajdź więcej post'ów przez  PAPUGa Dodaj PAPUGa do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
kood
just lame

swego czasu optical skorzystal z mojego cfg i stwierdzil, ze dopiero na nim da sie grac Aimi rowniez gra na moim... i na tym koniec hehe... A jakiego ja mam kompa nie musze mowic... ehhh, dopiero 5v5 mam porzadne stale 55fps na wszystkich mapach... bu.

Old Post 14-09-2002 00:10
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil kood Kliknij tutaj by wysłać e-maila do kood Znajdź więcej post'ów przez  kood Dodaj kood do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać kood prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Sniezek
Elite (Fiend)

taki komp

Old Post 14-09-2002 10:07
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Sniezek Znajdź więcej post'ów przez  Sniezek Dodaj Sniezek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Sniezek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
GrEaTEyE
Elite (Fiend)

ehhhh

napewno nie bo jak np. jagged ma 2x słabszego kompa i ma dobre stałe fps....

GrEaTEyE

Old Post 14-09-2002 11:22
Sniezek
Elite (Fiend)

ehh gr8 nawet nie wiesz jakiego kompa ma kood a juz zabierasz glos w tej sprawie... zenujace :/

Old Post 14-09-2002 12:44
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Sniezek Znajdź więcej post'ów przez  Sniezek Dodaj Sniezek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Sniezek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
kood
just lame

dokladnie... podobnie bylo ze strona deadlamas.. niby antycziterska jak cziterraus... a wcale takowa nie jest... no ale gr8 wei swoje

Old Post 14-09-2002 13:25
Silverdevil
SILVER

!!

oto nadszedla odpowiedz na nurtujace pytanie ja mam p4 2ghz gf 2 90 fps na lightmap widze ze kazdy z was gra na vertex map
i sie smiejecie ze mnie ze slaby jestem pewnie slaby jak ja nikog niewidze wiec niepozstaje mi nic innego jak grac na vertex aah i decydujace pytanie GRAmy DLA ZABAWY CZY GRAmy ABY WYGRYWAC ? hmm... zastanowcie sie !

Edytowane przez Silverdevil dnia 14-09-2002 o godz. 15:08

Old Post 14-09-2002 14:55
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Silverdevil Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Silverdevil Znajdź więcej post'ów przez  Silverdevil Dodaj Silverdevil do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Silverdevil prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
GrEaTEyE
Elite (Fiend)

hehe

zależy kiedy silver, klanówka dla wygranej, public server dla zabawy
Kood spox cos mi sie pochrzaniło a te drugie ja właśnie sie dziwie że mam tak mało FPS ... heh
KŁOD/kud daj mi swojego cfg plz

GrEaTEyE

Old Post 14-09-2002 16:28
Sniezek
Elite (Fiend)

czasem gram dla zabawy czasem dla wygranej,..proste

Old Post 14-09-2002 17:23
Silverdevil
SILVER

Re: hehe

quote:
zależy kiedy silver, klanówka dla wygranej, public server dla zabawy
Kood spox cos mi sie pochrzaniło a te drugie ja właśnie sie dziwie że mam tak mało FPS ... heh
KŁOD/kud daj mi swojego cfg plz

to prawdopodbnie najmadrzejsza przezmnie napisana rzecz wiec ok robcie jak chcecie ale dla mnie jedna rzecz jest glupota jak masz wypas kompai **********sszz na vertex tylko zeby przeciwnikow lepiej bylo widac - swiadczy tylko o tym ze jestes poje_banny ale ja cos takiego wyjdzie o czym mowi YArecki to bedzie ok
ciekawe jak wyglada stanowisko jakiegos mastaha ktory ma wypas kompa gra na vertex i ma ogc

Old Post 14-09-2002 20:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Silverdevil Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Silverdevil Znajdź więcej post'ów przez  Silverdevil Dodaj Silverdevil do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Silverdevil prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
GrEaTEyE
Elite (Fiend)

ehh

jak to do mnie to zapraszam do mnei do domq, skanuj wszystko co sie da i tak nic neiznajdziesz bo niemam...drugie. Jak gram na lightmap to mam 30-50 fps i nieumiem grac...

GrEaTEyE

Old Post 14-09-2002 20:51
Silverdevil
SILVER

Re: ehh

quote:
jak to do mnie to zapraszam do mnei do domq, skanuj wszystko co sie da i tak nic neiznajdziesz bo niemam...drugie. Jak gram na lightmap to mam 30-50 fps i nieumiem grac...
gr8 glupku niemowie o tobie ! tylko tak sobie powiedzila bo chcialbym takiego prz_yjeba zobaczyc )
ja mam 90 - 30 fps i grami sie wysmienicie

Old Post 14-09-2002 23:40
GrEaTEyE
Elite (Fiend)

ehhh

A to wlk. sorka

GrEaTEyE

Old Post 15-09-2002 20:36
Silverdevil
SILVER

Re: ehhh

quote:
A to wlk. sorka
n/p

Old Post 15-09-2002 20:46
GrEaTEyE
Elite (Fiend)

hehe

A co do tematu to powiem że jak gram na vertexie to mam wiecej fps i tylko tyle, a jak grałem na lightmapie przez jakies 2 tyg. to sie dobrze przyzwyczaiłem do gry, ale te fps'y....

GrEaTEyE

Old Post 15-09-2002 20:56
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 07:22.    Strony (2): [1] 2 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest OFF.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions