Far Cry nie sprawia wrazenia niedorobionej gry. Demem jestem po prostu zachwycony. Teren jest zrobiony z ogromnym wyczuciem. Trawa dla przykladu - w przeciwienstwie do trawy z UT2003, tu goscie tak dobrali tekstury, ze w wiekszosci miejsc plynnie wchodza w podloze, podczas gdy plackowatosc utkowej trawy jest widoczna w kazdym miejscu - wystarczy spojrzec pod nogi.
Demo robi ogromne wrazenie. Mapa co prawda nie jest otwarta, ale i tak to, co jest, to jest to, czego mozna by sie spodziewac po wspolczesnej grze oferujacej walke na otwartej przestrzeni.
Wreszcie jest gra, w ktorej woda laczy sie z ladem w sensowny sposob. Linia brzegowa zostala zrobiona naprawde estetycznie. W ogole woda jest "wodna", roslinnosc - bujna i "roslinna", a otwarte przestrzenie - rzeczywiscie otwarte. Ze szczytu gory mozna sobie przez lornetke przy 24x powiekszeniu ogladac, co robi bot na drugim koncu mapy.
To pierwsza znana mi gra, w ktorej mam poczucie obecnosci horyzontu.
Mile rozczarowalem sie wydajnoscia. Gralem w to demo w 1025x768 i wszystkich parametrach ustawionych na najwyzsze. Fps nie byl rewelacyjny, jednak akceptowalny do gry singlowej (sporadycznie przycinalo przy keszowaniu). W 800x600 przyciec nie mialem (ciekawe, nie?) i w zasadzie lepiej nadawalo sie toto do gry multi niz UT w chwili swojego debiutu.
Zas co do ATI i Radeonow, Hamil, powiem tak. Jesli jakas firma zaczyna startowac na rynku, na ktorym uznaniem ciesza sie juz przyjete standardy, i robi cos na wlasna reke, wedlug wlasnego widzimisie, to jej zakichany problem, jak rowniez jej klientow. Nigdy nie bylem zwolennikiem ATI, moze dlatego, ze wiem, skad sie wzial nagly sukces NVIDII. Wiesz, skad? Mowi Ci cos nazwa Silicon Graphics? Sprawdz sobie, kiedy ta firma reorganizowala sie rezygnujac z robienia systemow graficznych i kiedy NVIDIA zaczela dominowac na rynku, po czym zapytaj sie, co sie stalo z ludzmi z SG...
Zakichanym problemem ATI jest dopasowanie sie do standardow obecnych na rynku w chwili debiutu. To ATI bylo "tym drugim", nie NVIDIA, ktora na rynek low-endowy wprowadzila wiekszosc rozwiazan stosowanych wczesniej wylacznie w systemach high-end. Jesli ktos ma w dupie swoich klientow, jest to problem wylacznie danej firmy i trudno wymagac, zeby jej ambicje lub niekompetencje finansowala znacznie mniejsza firma software'owa. Gdyby ATI rzeczywiscie chcialo - jak kiedys AMD - pozbyloby sie wszelkich klopotow z kompatybilnoscia. ATI jednak nie chce, bo ATI miec ambicja. Ze nie wspomne juz o tym, ze to zdaje sie wlasnie ta firma pierwsza wpadla na pomysl, aby niektore gry byly robione wyraznie pod jej karty...
Zatem marudzenie na tworcow Far Cry uznaje w tym zakresie za przejaw blednej interpretacji zaslug poszczegolnych firm w ambitnym dziele ulatwiania zycia przecietnemu uzytkownikowi 
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|