Ox:
Wsio ryba, gdzie stoi bookowanie serwera. Bedzie stalo tam, gdzie w najlepszy sposob zapewni automatyzacje procesu rezerwacji. Jesli bedzie to adres z sys w nazwie, mam to, szczerze mowiac, gdzies. Jesli ktos jest uwrazliwiony na wyraz "sys" w ADRESIE internetowym, nie jest partnerem do dyskusji, tylko idiotą.
Na razie nie widze zadnego powodu, ktory zasadniczo by zwiekszal prawdopodobienstwo zainstalowania tego softu pod adresem wskazanym przez wayhe. Wrecz przeciwnie. Nie podoba mi sie, ze bedzie stal na serwerze, do ktorego dostep administracyjny maja gracze Tower (z uwagi na bajzel organizacyjny panujacy w tym klanie). Nie podoba mi sie rowniez, ze zostal postawiony PRZED konsultacja z pozostalymi osobami, ktore zlozyly sie na serwer. Prosze znalezc inny adres.
Uwaga do ograniczenia wyprzedzenia rezerwacji jest sensowna, faktycznie warto to uwzglednic.
Uwagi dotyczacej punktu 2 nie rozumiem. Wydawalo mi sie jednoznaczne, ze awaryjne udostepnienie serwera moze wchodzic w gre wylacznie wowczas, gdy jest on wolny. Poniewaz, jak sie okazalo, nie bylo to oczywiste, zatem napisze wyraznie: awaryjne wypozyczenie serwera w trybie natychmiastowym mogloby sie odbywac wowczas, gdy zainteresowanych gra jest wiecej od 20 (lub rowno) i wylacznie wowczas, gdy serwer w proponowanych godzinach jest wolny.
Podejscie klanowe mi nie odpowiada. Powiem prosto z mostu: nie uwazam, aby bylo sprawiedliwe. Z jakiej niby racji Tower ma miec 2 administratorow, tylu, ilu sYs? W imie czego? Sentymentow? Wybaczcie, dosc sie naczytalem komentarzy na swoj temat, aby w ogole zwracac na sentymenty uwage.
Nie bylo ZADNYCH ograniczen dla NIKOGO jesli chodzi o skladke na serwer. Skladali sie wszyscy, tyle, ile mogli. Z tego, co widze, 50% kosztow pokryli gracze sYs. Skad wiec ta uprzywilejowana pozycja Tower? Z zalatwienia lacza? Zakupu i testowania sprzetu? Ktos, kto daje sporo forsy, jest dla mnie mimo wszystko bardziej wiarygodna osoba jesli chodzi o jego oddanie grze od osoby, ktora potrafi jedynie gadac i nie jest w stanie przez 3 miesiace uzbierac nawet 50 zl (co daje oszalamiajaca kwote 16 zl na miesiac). Sorry za zlosliwosc, ale wole ludzi, ktorzy sie angazuja, od osob, ktore tego nie robia.
Serwer byl, jest i bedzie serwerem sceny, zarzadzanym przez graczy, nie przez klan. Slowa bym nie powiedzial, gdyby to gracze Tower poniesli wiekszosc kosztow - mieliby swiete prawo dopominac sie o wiecej. Jak bylo - latwo sprawdzic w wykazie wplat.
To tak gwoli sprowadzenia rozmowy na ziemie, gdyz do dzielenia zawsze wiele srok.
Prywatnie sadze, ze wszystkie osoby skladajace sie ponad 150 zl wrecz powinny miec admina, gdyz jest to kwota jak na polskie warunki wysoka (i zero z tym wspolnego ma, ze tez wplacilem tyle - czy Wam sie podoba, czy nie, superadmin bedzie tylko jeden).
W pozostalej grupie powinnismy tak rozwazyc proporcje, aby prawa adminow mieli zarowno czlonkowie Tower, jak i gracze niezrzeszeni, a przy tym aby zachowac sensowna liczbe adminow. Prawde mowiac najbardziej odpowiadalaby mi liczba 6 adminow, przy czym za kryterium powinny sluzyc liczba godzin spedzanych na serwerach, dojrzalosc gracza i przynaleznosc klanowa (gdyz gracze klanowi z reguly odpowiadaja za gre wiekszej liczby osob). Niestety, prawdopodobnie adminow bedzie wiecej.
Nie zgadzam sie na przyznawanie praw adminow klanom. Zostana one przyznane wybranym osobom i ja bede nadzorowal dzialania tych osob. Nie zamierzam dopuscic do tego, aby kolejny serwer byl skopany z uwagi na lamerskie zachowania adminow. Natomiast bede sie staral o to, aby - jak wielokrotnie pisalem - w grupie adminow byly reprezentowane wszystkie klany i gracze niezrzeszeni.
Zaznaczam rowniez, ze zamierzam kontrolowac dzialania adminow i jesli nie beda oni przestrzegali regul gry - ktore zamierzam wkrotce przygotowac - zabiore prawa admina takiej nieodpowiedzialnej osobie i przyznam je innej, wybranej w glosowaniu na forum. Nie ma lekko, panowie, a ostatnia rzecz, na ktora mam ochote, to s********** serwera w imie demokracji.
Sorry za ostry ton w niektorych miejscach, chce, zeby sprawy byly jasne. Serwer NIE JEST KLANOWY, admini beda reprezentowali interesy WSZYSTKICH grup, prawa adminow NIE BEDA dozywotnie. Ma byc normalnie, a to oznacza, ze ludzie musza byc odpowiedzialni. Nie wszyscy sa. Zas teksty w stylu "w adresie internetowym nie moze byc sys" doprowadzaja mnie do szewskiej pasji.
Co do serwera. Sprzet dziala w trybie wieloprocesorowym (thx Steel). Dzisiaj bede znal szczegoly przekazania sprzetu do instalacji.
Mody: classic (opcjonalnie, z uwagi na koniecznosc resetowania serwera), CTF+, duel, Pirates, arena. Cos jeszcze?
Mappacki - wymienione wczesniej plus nasz mappack, o ile ktos (pewnie znowu ja, bo tylko ja - jak sie zdaje - potrafie przegladac mapy) doprowadzi do jego powstania. Wlasnie, moze ktos laskawie dupe pofatyguje, co? Znowu ja mam odwalic czarna robote, po czym paru malkontentow bedzie wybrzydzac? Macie okazje sie wykazac, zwlaszcza, ze jakis temat o mappacku z sugestiami paru map juz wisi... I czeka na wskrzeszenie przez yavora pewnie...
Mod zarzadzajacy serwerem - Pizza albo Evolution, to jeszcze zobaczymy (nie znam roznic).
Jesli nie bedzie problemow, w ciagu paru dni zagramy z pingami ponizej 70 ms 
Edytowane przez sYs|yavor dnia 08-12-2003 o godz. 21:13
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|