Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Milosciwa Pani
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (3): « 1 [2] 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

jako rzeczesz, neich sie stanie.
Po alien'a, rymarza z piekla rodem wyslalem juz mych giermkow.
Coz, dane mi bylo poslyszec, atoli mosci Sapkowki podtrzymuje nasza wielowiekowa tradycje.
Nie jest on osamotniony w swej walce.
Wielki Omnipotencjator ogolny wyrozniony orderem wielkiej sprezyny Stanislaw Lem, mimo iz wylewa na karty swych proz dzieje o kosmogonikach i elektrycerzach, prawi wszystkie te bajedy w sposob isce zaskakujacy, rzeklbym staropolski.
Czy slyszeliscie o Ergu Samowzbudniku co Bladawca pokonal?
Jakaz to byla zacna przygoda o Kobyszczeciu i szczesliwosci doskonalej!

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 22-10-2001 21:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ZimZum Znajdź więcej post'ów przez  ZimZum Dodaj ZimZum do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ZimZum prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

Niestety czcigodny ZimZumie sprzeciwic sie musze Twym przekonaniom, gdyz ja tego bajarza iscie nie trawie. Co wszak nie znaczy, iz ksiegi jego pozeram.

Taka to opinije uzyskalem on kiedy to przeczytalem kilka stron jego ksiegi o tytule Katar, a ta wbrew moim wczesniejszym przypuszczeniom okazala sie - coz - srednia!

Po prostu nie ma drugiego takiego coby dorownywal Sapkowskiemu w sztuce pisania w oj-czystym. . .

Old Post 22-10-2001 21:05
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

A codo Ciebie mosci tramwaju musze dodac, iz gdybys chcial spalic wszytki nas, ktorzy splamili sie sztuka rymowania, musialbys spalic cala karczme nasza, co madre nazbyt by nie bylo, bo wszak z kim bys wtedy dyskusyje toczyl?

Old Post 22-10-2001 21:12
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

atoli wyzywam cie yoshi!!!!!
wybrales iscie srednia lektrue.
Zgleb dosadnie Cyberiade, a wiedz, ze odstawisz milosciwego Sapkowskiego na wieki i pograzysz sie w slowach tej oto ksiegi!

Old Post 22-10-2001 21:16
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ZimZum Znajdź więcej post'ów przez  ZimZum Dodaj ZimZum do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ZimZum prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

Zaklinam sie, iz za Twa rada pojde, poszukujac wytrwale w biblyotekach tejze ksiegi a po jej zglebieniu wyraze Ci swoja ocene.

Lecz wiedz, iz Sapkowski nigdy nie bedzie u mnie stal poza Lemem. Choc i on pierwszy w mej wartosci nie lezy.

Nejpierwszy z najlepszych jest dla mnie Filip K. Dick i po wsze czasy bedzie, gdyz lepszego poety nad niego oczy me nie ujrzaly, a gdy ujrza niechaj juz nic nie zobacza, gdyz oslepi ich widok Boga. . .

Old Post 22-10-2001 21:24
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Mosci panowie o co te boje?
Wszak kazdy z was czytac moze to co jego sercu blizsze.
Zachowajcie swa sile i odwage szlachetna na sprawy wazne i naglace

Old Post 22-10-2001 21:24
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

Saari jakze to szlachetnie, z Twej strony, iz chcesz uspokoic nasze strapione dusze, aczkolwiek zaden jest to boj, jedynie porownujemy co lepszych poetow i bajarzy.
Tedy przylacz sie do nas, jezeli nic Cie nie nagli, a slow kilka w rozumie moczonych z ust swych wydobyc sklonn*s i przelac je na tenze pergamin. . .

Jednakze konczyc ta dyskusyje samotnie musze gdyz rodzicielka ma powoluje mnie i kaze klasc sie w loze. . .

Tedy skladam Wam podziekowania za ta rozprawe i obowiazuje sie ja kontynuowac dnia nastepnego. . .

Dobrej Nocy. . .

Old Post 22-10-2001 21:35
deathcrush
łobuz

poki dysputy w rymowanym jezyku prowadzic bedziecie, poki o miernych rekopisach puste slowa prawic bedziecie, poty noga moja w tej karczmie nie postanie
a ciebie, yoshi z Rzeszowa, upominam ( ) w obecnosci wszystkich tutaj zebranych, azebys przeciw mistrzowi wielkiemu a zarazem pomyslodawcy i zalozycielowi karczmy tej wspanialej, nigdy juz slowa parszywego nie rzekl

ja tymczasem na spoczynek zasluzony sie udaje i mam nadzieje ze Pan Niebieski nie skala snow moich rymowanym belkotem, jakiego musialem dzis doswiadczyc w karczmie tej zacnej, od ludzi poczciwych ktorzy zbladzili w sztuce przemawiania

niechaj dziewka sluzebna posciel i kieliszek miodu najprzedniejszego przyniesie, ja tymczasem modly wieczorne odprawie za dusze wasze nieczyste, rymami rodem z sasiedniej karczmy splamione

Edytowane przez deathcrush dnia 22-10-2001 o godz. 23:42

Old Post 22-10-2001 23:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

Alez mosci tramwaju czyzbys nie zauwazyl, iz jedynie wyrazalem swa opinie o cnych bajarzach, jako jednak jeden przedniejszy byl nad innego, ja o jego swietnosci szlachetnemu ZimZumowi wspominalem.
I tak dzieki tei dyskusyji wiem, iz wielebym stracil, jezelibym jako mi gospodarz radzil ksiegi zwanej Cyberiada lub zblizonej nazwie przez poete Lema ulozona; z biblyoteki nie wydal i nie zglebil. . .

Jakkolwiek chwali Ci sie, iz stajesz w obronie szlachcica tego, aczkolwiek wiedz, iz zniewazac go nieslusznie balbym sie wrecz, gdyz z rodu FPP jest on. . .

Old Post 23-10-2001 07:52
ZimZum
Nieśmialy abstynent

milosciwy yoshi
jesli pragniesz zglebic jeszze jakowas lekture nieprzescignionego Lema, proponuje Ci jakze to chwalebna pozycje "Glos Pana"!

Old Post 23-10-2001 16:14
alienzero
KOSZ

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]ZimZum
jako rzeczesz, neich sie stanie.
Po alien'a, rymarza z piekla rodem wyslalem juz mych giermkow.

o wielki DziamDziamie... myslalem zes madry w swoich decyzjach i prawy w sercu... lecz bylem w bledzie... czyz ja splamilem staromowe wierszami? czyz ja pierwszy zaczalem tworzyc jak poeata na naszej biesiadzie? nie ja... ale giermkow swoich nie raczyles odwolac... dlatego oto rzucam cie pod nogi ich glowy... niedoczekanie... zeby ten podly plebs podnosil reke na mnie, wielkiego maga ktory strachu nie zna...

DziamDziamie, daje ci czas do namyslu, lecz pamietaj... nawet jesli bedziesz roscil sobie prawo do mej glowy, nawet jesli nagrode wielka wyznaczysz.. nawet jesli posuniesz sie do podstepu - bana - ja powroce... pod inna postacia bede cie straszyl po nocach boarda i posty twoje zagluszal... bom wieczny w swoim istnieniu...

dlatego radze, zreflektuj sie mosci ZimZumie, i odpokutuj swoj blad slowami zadoscuczynienia... albo zamilknij w tej sprawie na wieki...

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Old Post 23-10-2001 19:05
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil alienzero Kliknij tutaj by wysłać e-maila do alienzero Znajdź więcej post'ów przez  alienzero Dodaj alienzero do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać alienzero prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

alienie cwieka zabiles mi jak malo kto.
Jednakze obrazasz mnie swymi zarzutami. Rzeczesz jakobym mial w planach do podstepow sklonnosci. Wrecz prawisz, iz banem moge cie straszyc.
Wybacze Ci, iz zabiles mych giermkow, i tak nie dazylem sympatia ich fryzur.
Zawzdy wybaczam Ci rowniez zniewagi mi uczynione!
Jednakowoz obiecaj mi, ze wiecej oszczerstw pod moim adresem prawic nie zdolasz!
A giermkow wyslalem z tego oto powodu atoli mosci tramwaj mym zacnym przyjacielem i wojakiem jest, azali bez namyslu poslalem mu na pomoc mych poddanych.
Decyzja ma nierozwazna byla, jednakowoz inaczej postapic nie moglem!
Sprawa to honoru byla, jakze tchorzliwym psem bym byl, gdybym siedzial jak mysz pod miotla i nie poparl mego pobratynca!

Old Post 23-10-2001 19:20
giBBeR
dr. giBBeRs+eiN

Tak, tak. Ino ja sie przyznaje. Jako pierwszy rym w karczmie poczciwej zasialem. Ni sadzilem ze mosci Panowie (i Panie) tak sie oburzycie na to rymowanie, co z serca plynie po naszej krainie. Dobrze, niech tak bedzie, jak waszmoscia karza, mysle ze sie na mnie wiecej nie obraza, ino spojrza mi w oka i mrukna po cichu, nizeli mieliby z soba wojowac. Jam jest gwoli silny, wygladam takowo, ale kto podskoczy - to ukrece glowe. Zyjmy wszyscy w zgodzie bracia, i siostry kochane - klotnia do niczego nie prowadzi i jeszcze jacys wrodzy magowie tu wpadna i stana na glowie plecac zaklec dwa tuziny, jam jesh chetny doczekac do zimy i niemam ochoty wojowac z ktoryms z Was, ludzie poczciwi. Widze ze wsrod nas magowie, zacni to sa ludzie, moze ktorys nam jakas historyje opowie??? Ja juz siedze cicho, skryje sie uszami, bede sluchal mosci panow oraz zacnych dam.

Old Post 23-10-2001 20:57
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil giBBeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do giBBeR Znajdź więcej post'ów przez  giBBeR Dodaj giBBeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać giBBeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

proza widze mosci Panie mawiasz, jednakze czasem rym i tak sie wkradnie w wiersz twej ksiegi!

Old Post 23-10-2001 21:04
giBBeR
dr. giBBeRs+eiN

Thumbs up

Dzieki - o wielki panie dzieki. Klaniam sie do stop mosci gospodarza, postaw dzika na komodzie, by rumiany byl og gory, troche miodu w szklanym lodzie. Czyz waszmosciu jest pomury?
Ludzie wala do Cie szybko, wlaza drzwiami i oknami, cos mi sie tu nie podoba, oj szykuje sie zaloba - bedzie wojna, ino duza. Trza sie najesc dobrze bracie, a Twa karczma jest najlepsza, Dobre wino, smakolyki - znajdziesz wsrod nich nawet wieprza. Koncze rymy nieciekawe, czkawka lapie mnie straszliwa, meczy mnie juz lata cale, musze wypic troche piwa. Zawolajcie mosci panie tu gosposie litosciwa, niechaj mi tu w mig przyniesie cztery kufle twego piwa. Zdrowie waszmoscie!!!

Old Post 23-10-2001 21:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil giBBeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do giBBeR Znajdź więcej post'ów przez  giBBeR Dodaj giBBeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać giBBeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

azali ciekawie rymy ukrywasz Gibber'ze przebiegly!
Uzywasz naprzemianleglych i nie wyrozniaz wersow!
Jakiz to sprytny jestes waszmosciu, jednakze mnie sposob oszukac

Old Post 23-10-2001 21:27
giBBeR
dr. giBBeRs+eiN

Wink

O dzieki Ci - dzieki Ci Panie, pisze co mi wiatr przywieje, ciesze sie moj towarzyszu, izli podoba sie rymowanie. Jesli ktoren powie zdanie, ja rymowac wnet przestane, ale wkrece miedzy wersy, rymy proste, ladne, skladne... Nie bedziem gawozyc swoli, jakaz muza pieknie nuci, posluchajmy tej ballady, nie szukajmy wszedzie zwady!

Old Post 23-10-2001 21:34
ZimZum
Nieśmialy abstynent

z alienem zwada byla bliska, nie prowokuj mocy najwiekszych w tej karczmie, Tramwaja i interlokutora twego!
wnet przestan!
Rymy wewnetrzne to tez rymy !

Old Post 23-10-2001 21:38
yoshi.thod
Guest

Aczkolwiek szczerze rozprawiajac umysl moj nie widzi nic czarnego w mysli rymem okraszona... skoro jednak wspoltowarzysz nasz zwade wynajduje w rymach, wszak przestac rymowac mozemy, wiec mosci gibberze prosze zamilknij, alebo chocze dociekaj wyjasnic sprawe ta niejasna.

Old Post 23-10-2001 21:46
ZimZum
Nieśmialy abstynent

yoshi rzecze jako prawy czlowiek!

Old Post 23-10-2001 21:51
giBBeR
dr. giBBeRs+eiN

Dobra, ja juz nie rymuje - chociaz samo mi sie czasami uklada, izli ma byc z tego zwada - w tej chwili przestaje. Nie bede poddawal nerwow mych pobratymcow na dzialanie mych rymow - ktore nie sa takie doskonale. Temat rymow uwazam za zamkniety - niechaj nikt wobec tego nie smie sie rymowac, acz szkoda... bylo troche tu weselej... Nic tam - plakac nie bede, chociaz moze zdazy sie sytuacja nieciekawa, izli lzy plynac beda strumykami, i krew bedzie tryskac po same niebiosa, dosiegnie ofiare zemsty moja kosa... Tym razem jeszcze raz zarymowalem, nie jest to w calosci rymowane, lecz co jakis czas ryma zrecznie wpuszzce, doda to uroku gawedzie pospolstwa. Zdrowie!!!

Old Post 23-10-2001 21:53
ZimZum
Nieśmialy abstynent

- miod
wypijmy za proze szlachta!

Old Post 23-10-2001 21:57
yoshi.thod
Guest

Ano teraz Ty BeamBear rzekles tak madrze ze mysli lepszej, ponad Twoja nie bylo tu od zamierzlych, choc jakze pieknych chwil!

Zatem sluzba piwa!
A skoro ja krzycze piwa, znaczy to ze macie go przynosic tak dlugo, dopoki nie zakrzykniem wody!

Old Post 23-10-2001 22:04
ZimZum
Nieśmialy abstynent

Niech sie stanie Twoja wola!

Old Post 23-10-2001 22:12
deathcrush
łobuz

Old Post 23-10-2001 22:29
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
giBBeR
dr. giBBeRs+eiN

Talking

Ales sie mosci tramwaju rozpisal...
Czyzbys za duzo wypil rodaku???

Old Post 23-10-2001 22:33
deathcrush
łobuz

trzewia me rozsadza ogien piekielny

Old Post 23-10-2001 23:01
SweepeR
sweter

Mosci panowie! Czyz tak zescie zglupieli przez lata?
Czyz godzi sie podnosic reke na wlasnego rodaka?
Tak, pisze i mowie tymze rymem wspanialym
Powiecie, ze jestem magiem nazbyt smialym.
Ja wam na to odpowiem, ze w kazdej mowie
Nic tak nie swiadczy jakie ona ma zdrowie
Jak rym dobrze zlozony i epitetami okraszony
Do takiego wzdychaja najwspanialsze zony
Karczma ta miala za zadanie polska mowe odrodzic
Wiec smiesznym jest dla mnie w rym godzic
Ktory upieksza i udoskonala mowe
Jest wspanialszy niz te "*****" nowe

Moze mi sie zdaje, mozem szalony
Moze moja mowa jest jak krakanie wrony
Lecz pewien jestem ze polacy wolnym sa narodem
I mowic moga jak chca i co chca, nie ublizajac nikomem
Widze jednak, ze cos nie tak w karczmie tej sie dzieje
I kazdy narzucic chce innym swoje postanowienie
Powadam wam rodacy, ziemianie i Polanie!
Nie wplywajcie sila na innego powolanie!
Bo to tylko do zwady prowadzi
Jesli jeden pragnie proza gwarzyc a drugi rymem
Niechaj tak bedzie, jesli sie nie podoba to niech sie ignoruja nawzajem i nie sluchaja

Wspomnijcie tylko najwiekszych magow polskiego jezyka
Czyz Mickiewicz Adam ryma nie tyka?
Jego wielka 12-ksiegowa epopeja
Z ryma sie sklada tylko i wylacznie.

Coz, widze, ze juz mi slowa sie placza na jezyku
Ktos tu poprosil magow o opowiedzenie jakiejs ballady, co wnet uczynic zamierzam. Zwarzcie jednak, ze prawdziwi bardowie, prawdziwi trubadurzy, tylko i wylacznie rymem sie posluguja. Tak wiec i ja swoja opowiesc w rymie przedstawie. A jesli komus sie to nie podoba, niech nie slucha. Azali zas wiekszosci z was moje slowa do gustu nie przypadly, powiedzcie slowo, a odejde z tej karczmy i stopa moja juz wiecej tu nie postanie.

--------------------
Ballada nosi tytul Las (tytul taki nadala tej historyji piekna niewiasta Saari, ktora druga osoba byla ktorej basn ta opowiedzialem)

Z zamglonego lasu przy świetle księżyca
Woła o pomoc ludzka dziewica
Okrążona przez Wilki, Strażników Lasu
Stara się narobić jak najwięcej hałasu

Spokój tego miejsca został zagłuszony
Czarny Jeździec zaraz się pojawi zaproszony
Śmiertelniczka poniesie karę srogą
Przez Ciemną Panią wkrótce wymierzoną

Cóż to za piękne miejsce
Przez blask księżyca oświetlane?

Słowa przez ducha dziewicy wypowiedziane
Z tęsknoty przed nieznanym pęka jej serce...

Cóż to za śmiertelna niewiasta zawitała w nasze progi?
Czyś na tyle głupia dziewko by zboczyć z wyznaczonej drogi?
Ta pomyłka ostatnią będzie w twym nędznym ludzkim żywocie
Twa krew Ciemnej Pani kielich wypełni w jej mrocznej komnacie

Przerażona dziewczyna słowa wydobyć nie może
Odwraca głowę by spojrzeć na Czarnego Mówcę
Ten patrzy głęboko w oczy o księżyca kolorze
Cóż to za piękna istota, w której niebiański ogień gorze?

Skąd się wzięło to piękne stworzenie?
O oczach jak dwa srebrne kamienie
Włosy jak pióra czarnego kruka
Czego to piękno w tym lesie szuka?

Wybacz panie to moje wtargnięcie
Ujrzałam tu piękne zwierzęcie
Proszę, oszczędź mojego żywota
W zamian niech zginie moja cnota

I... I can't do this to you, Lovely Star
Your face, your body... After this I'll always cry...

Okaż swe oblicze Panie, kto kryje sie pod tym kapturem?
Nie! Nie chcesz mieć do czynienia z takim jak ja upiorem
Twe serce pełne jest żalu i goryczy...
Czarny Jeździec szybko odjeżdza w stronę dziczy

Tętent konia znika całkiem we mgle
Serce dziewicy krzyczy do gwiazd podle

Why I always have to hurt?
Why everything, everyone I loved is gone?
My heart is slashed and broken...
There's nothing left for me
I'll die alone...

(Alone!)

Old Post 25-10-2001 11:38
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

Sweeper, zgrzeszyles przeciw nam podwojnie!
Nie dosc Ci znow rymy odradzac, ale rowniez mowy z dalekiej wyspy zwanej Brytania uzyles!
Niech Bog Ci wybaczy

Old Post 25-10-2001 17:17
yoshi.thod
Guest

quote:
Tako bylo napisane uprzednio poprzez tramwaj

a jesliby kto czystosc owego jezyka zbezczescil i podle mody szatanskiej rzekl cos w jezyku wspolczesnym, tedy podle zasad, banem zostanie obdarzony niezwlocznie, z rak swietego straznika moderatorem szerzej zwanego

Bez komentarza pozostawie ostatnie wydarzenia dotyczace Pana SweepeRa wraz z zapewnieniem szanownego tramwaja

Old Post 25-10-2001 17:31
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 10:12.    Strony (3): « 1 [2] 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions