Zaglądam rano i widzę tutaj prawdziwe mrowisko, 400 odwiedzin i to wszystko gdy spałem snem człowieka sprawiedliwego Dużo tych postów i trudno zabrać teraz głos, napiszę więc ogólnie.
Zabrałem wczoraj głos w tej dyskysji bowiem wypowiedzi Tomka na moście wydały mi się trochę złośliwe i obliczone na "dopieczenie" i wywołanie być może przekleństw i banów - może ktoś miałby z tego satysfakcję. Uważam tak dlatego, że:
1) Tomek, jak i kilka innych osób, śledziło Dobiego i nie zauważyło niczego, co zauważyć się da. Obserwatorzy zakładali od początku, że podejrzany czituje, więc fakt że niczego nie zauważyli mimo wnikliwej obserwacji świadczy dobrze. Zdaję sobie sprawę, że jest wiele programów, których działania nie da się z zewnątrz zauważyć ale wtedy musielibyśmy podejrzewać każdego gracza, który zabija częsciej niż ginie (bo na przykład "cudowny wzrost umiejętności" zaliczył przy poprzednich statach i teraz ciągle oszukuje nas ale już nikt teraz tego nie widzi). Mimo pozytywnej opinii śledczych pojawiają się jednak teksty sugerujące, że Dobi czituje "to niemożliwe(...)dla nas, normalnych graczy". Skoro nic udowodnić się nie udało to zamilknijmy i nie róbmy komuś przykrości.
2) dane liczbowe podane przez Tomka były skrzywione i mimo że wspomniałem o błedzie (skwitowanie=nie bądźmy drobiazgowi) nadal podawał dane błędne. Wersja Tomka: wzrost z 0,5 do 1,5. Ja uważam, że było inaczej, bo wzrost z 0,9 do ok 1,35. Przecież Dobi teraz nawet jeszcze nie ma ratio 1,50 a Tomek już je podaje i odwołuje się nawet do okresu sprzed jakiegoś miesiąca pewnie. Różnica wzrostu ratio o 1 pkt % a o 0,45 pkta % to nie są drobiazgi i jeśli zarzuca się komuś oszukiwanie to trzymajmy się prawdziwych danych. Teraz co się tyczy krótkiego czasu, w jakim wzrost nastąpił, pamiętam że w tamtym okresie Dobiemu bardzo szybko przyrastały godziny gry, co zajrzałem to po 50 h więcej i więcej. W tym okresie przegrał pewnie z 200h to bardzo dużo!
Zatem jeśli ktoś gra naprawde intensywnie, zwraca uwagę na to by być może max zwiększyć swoje kill ratio, zmienił przy tym łącze na lepsze (a wiem że tak było), i dostał w ręcę broń która mu pasuje to może jest możliwe podnieść swoje ratio o ok 0,50 w jakiś tydzień czy dwa nawet mając przegrane do tej pory na moście jakieś 500h.
3) przypominanie kilkukrotne Dobiemu, że obecni klanowicze dziwili się jego wynikom.
Te punkty, które wypisałem sprawiły że uznałem wypowiedzi Tomka za złośliwe i dlatego zareagowałem. W przeciwnym wypadku pewno bym się nawet nie wmieszał bo nie uważam za celowe dyskutować na temat "jak on to zrobił..." -jakoś zrobił a skoro nie ma dowodów no to trudno, udało mu się i koniec. Jak nie udało się złapać "za rękę" przy domniemanym oszukiwaniu to darujmy sobie złośliwości panowie.
Tutaj czas na wzmiankę o Argusie, programie antycziterskim. Jako że klan SLS często był posądzany o oszukiwanie, a z tego co wiem to nam SLSom zależy na czystej grze, bardzo poważnie zastanawiamy się nad używaniem tego programu. Jak sprawdzić można na moście tylko klanowicze SLS i GAL pojawiają się z tym programem. Pojawiają się zdania, że program ten może być czymś w rodzaju trojana ale myślę gracz któremu zależy na czystej grze zaryzykuje i zacznie używać argusa. Argus zdobywa coraz szersze poparcie na świecie i całe ligi zastanawiają się czy nie wymagać go od graczy. Większość domowych PCtów nawet nie przedstawia wartości dla domniemanych operatorów tego trojana więc nie rozumiem skąd tak wielkie obawy o ten program. To tyle na razie.