quote: Napisane oryginalnie przez Vooplayer
ludzie ja coś tu nie rozumiem z tymi fps-ami. Czy ja jestem zmutowany czy moze kto inny, bo wytłumaczcie mi prosze jak ludzkie oko ma dostrzec różnicę między np. 60 a 80 klatkami na sekundę? jak se ogladam film w TV to mam 24 klatki/s i mam płynność. Jeśli grasz, dobrze ci idzie, a gra nie przycina to wszysko w porządku i trzeba oszczać sprawdzanie fps. A wogóle to wymiękam od tych sprzętowych przechwalnek - mnóstwo ludzi gra na wiele słabszym sprzęcie, ma radochę i nie miauczy że mu fps-y "spadły poniżej 50". Moim zdaniem: fps>30k/s = ok
no ale może sie mylę, więc na wszelki wypadek sorki
Poruszyłeś bardzo ważne zagadnienie. Ludzkie oko jest w stanie "wyłapać" animację do 60 fps (mniej więcej) i to jest dla niego idealnie płynne. Obraz telewizyjny ma 25 klatek, w kinie masz 24. Jednak tu sprawa jest trochę inna - nie uczestniczysz w akcji i nie odczuwasz, że teoretycznie "zarywa" . Inna sprawa to częstotliwość odświeżania ekranu. Jeżeli masz 100 Hz to przy wyłączonej synchronizacji pionowej najlepiej mieć 100 klatek w grze, inaczej też obraz nie będzie płynny...
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|