Nie chce Tribes 4, bo tez je spieprza. Zeby zrobic gre jak T2 trzeba despoty w rodzaju Georgesona, ktory potrafi swoje zdanie narzucic innym, wbrew ich woli. Gosc mial wizje i ja zrealizowal.
A kolejne czesci serii nie beda wizjami, tylko grami.
Coraz powazniej zastanawiam sie nad tym nad alternatywami zapewniajacymi przetrwanie T2 w nowej formie. Ja nie chce nowej gry. Ona nie jest mi potrzebna. Mam w nosie gre, to nie gra mnie pociaga, lecz to, co sie dzieje w jej swiecie dzieki graczom. Wiecie, czego naprawde chce?
Chce T2, w ktorym:
1. Powietrze ma wewnetrzna strukture i jest niekoherentne. Sa wiatry poziome, zwiekszajace lub zmniejszajace predkosc. Sa podmuchy. Sa prady wstepujace i zstepujace (np. lecac nad lawa zuzywam mniej energii na utrzymanie wysokosci, lecac nad woda - wiecej). Na roznych wysokosciach struktura powietrza jest rozna, na przyklad na pewnej wysokosci pojawiaja sie stale prady powietrzne, ktore lecacy wysoko capper jest w stanie wykorzystac. Do tego wszystkiego ladne niebo z fraktalnymi chmurami poprosze.
2. Chce zmienne warunki pogodowe. Chce zaczac walke przed zachodem slonca, a skonczyc niemal po ciemku, wsrod tumanow mgly unoszacych sie znad wody. Chce widziec migotanie gwiazd, chce widziec front burzowy i nadciagajaca burze. Chce dnia i nocy. Chce, aby spojrzenie pod slonce oslepialo.
3. Chce terenu o zroznicowanym wspolczynniku tarcia. Inaczej powinno sie slizgac po piasku, inaczej po sniegu, inaczej po trawie, inaczej po skale. Zaczyna padac deszcz? Skiing po piasku staje sie trudniejszy, skiing po trawie i skale staje sie latwiejszy.
4. Chce roslinnosci. Duzo. Chce drzew, krzewow, porostow, traw.
5. Chce lepszej animacji postaci w czasie lotu, w tym elementow interaktywnej kinematyki odwrotnej (sensownie wprowadzanych). Chce, aby postac stojaca na ziemi obracala sie w naturalny sposob, a nie sztywno slizgala wokol wlasnej osi.
6. Chce bardziej zlozonych struktur terenowych, a wiec wiekszej liczby glazow, jaskin itp.
7. Chce wody, ktora wyglada jak woda. Chce brzegu, ktory jest zalewany przez wode, a nie przez kreske. Chce niejednorodnej wody, z pradami (np. w rzece) oraz z sensownie dzialajacym ograniczeniem widocznosci.
8. Chce, aby przy gwaltowniejszych manewrach pojawialy sie efekty "fizjologiczne" w rodzaju poczerwienienia ekranu. Chce, aby po trafieniu w powietrzu swiat stawal przez chwile na glowie, zanim stabilizatory nie przywroca poziomu. Chce, aby po trafieniu jetpack mial wieksze prawdopodobienstwo zepsucia sie. Chce, zeby mogl sie mi rozwalic. Albo zeby nawalily stabilizatory i wowczas latalbym jak balonik, z ktorego ucieka powietrze.
9. Chce realistycznych dzwiekow, chce slyszec efekt Dopplera, chce miec percepcje dziekow wokol mnie - ze wszystkich stron.
10. Chce wlaczyc opcje 3D, ktora pozwalalaby generowac obraz trojwymiarowy. Naprawde trojwymiarowy, do ogladania albo na ekranie przez okulary, albo za pomoca specjalnego wyswietlacza.
11. No i chce pojazdy trudniejsze w obsludze, z obsluga techniczna w rodzaju rozrusznika grawa (ktory niewlaczony po prostu stalby na podlozu itp.), z bardziej zaawansowanymi i majacymi wplyw na pilotaz tablicami przyrzadow.
I jeszcze pare innych bajerow chce, generalnie jednak nie chce zmieniac gry. Chce urealnic jej swiat, uczynic go piekniejszym, bardziej prawdziwym i przez to uczynic gre znacznie trudniejsza.
A kolorowa pacynka w rodzaju nastepnego UT2003 czy 4 naprawde mnie NIE bawi.
Shazbot.
Edytowane przez sYs|yavor dnia 11-10-2003 o godz. 16:13
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|