Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Maturzysci yo
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (9): « First ... « 5 6 [7] 8 9 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Anouaar
Guest

quote:
23 grudnia 1898 roku, o godzinie 13-tej, na ulice Łodzi wyruszył pierwszy tramwaj.

http://www.turystyka.lodz.pl/tramwaje/historia.html

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 13-05-2005 11:53
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
lump

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
Wasze uwielbienie dla tego wybryku natury jakim jest ortografia jest porazajace...

Zapominasz o tym, ze osoba, ktora notorycznie pisze z bleNDami, po pierwsze zraza do siebie odbiorcow (zaprzecz!), po drugie zwykle staje sie to nieczytelne (sprobuj w miare szybko zrozumiec sens wypowiedzi kogos, kto napisal 20 "zdan", nie uzywajac prawie w ogole znakow interpunkcyjnych).

A poza tym, kurde, szukasz latwej wymowki dla zwyklego niechlujstwa i lenistwa, ot co...no przeciez litosci, ludzie, po 10 latach nauki jezyka polskiego nie jest zadna filozofia nauczyc sie pisac bez bledow...

Old Post 13-05-2005 13:13
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil insmac*1337 Znajdź więcej post'ów przez  insmac*1337 Dodaj insmac*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać insmac*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
BlazoQ
(Bez)alkocholowy ludek

insmac*1337 imo to shoolerowi chodzilo bardziej o rzeczy typu ż-rz ch-h u-ó występowanie dwóch sposobów zapisu tego samego dźwięku jest bezsensowne!!!! to jest idiotyzm i wybryk natury, utrudniający język polski nie wnosząc do niego nic pożytecznego. Jeśli tak nie jest to podaj mi 5 powodów dlaczego! A co do znaków interpunkcyjnych to już co innego są one przydatne (nawet bardzo) chociażby taki .! () lub ""

Hmm jeszcze jedna rzecz mi przyszla na mysl

W jezyku polskim jest zasada gdy sa obok siebie RZ to sie czyta jak Ż i nagle okazuje sie że i od tej zasady jest wyjątek marznąć. Kolejny wyjatek od jakiejs zasady w jezyku polskim. to jest paranoja!!! no ale zeby bylo wszystko fajnie to ktos wymyslil tak samo idiotyczne powiedzenie jak same wyjatki od zasad "wyjatek potwierdza regule" no imo to jest debilizm.

Edytowane przez BlazoQ dnia 13-05-2005 o godz. 13:50

Old Post 13-05-2005 13:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil BlazoQ Kliknij tutaj by wysłać e-maila do BlazoQ Znajdź więcej post'ów przez  BlazoQ Dodaj BlazoQ do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać BlazoQ prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

quote:
Napisane oryginalnie przez Anouaar
http://www.turystyka.lodz.pl/tramwaje/historia.html

i co w tym odkrywczego? myslales ze w warszawie?

BlazoQ a co powiesz na to że w języku węgierskim:

zbitkę liter sz czyta się jak s
literę s czyta się jak sz
zbitkę liter cz czyta się jak ć
g jak dż

w niemieckim: literę v jak naszą w
w języku indian Hopi nie ma czasu dotyczącego przeszłości ani przyszłości - jest tylko teraz

a w języku angielskim ten sam wyraz może znaczyć różne rzeczy: np can

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Old Post 13-05-2005 14:05
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil t0d Kliknij tutaj by wysłać e-maila do t0d Znajdź więcej post'ów przez  t0d Dodaj t0d do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać t0d prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
BlazoQ
(Bez)alkocholowy ludek

hmm ale nie chodzi mi o sam fakt czytania rz jako ż tylko o to ze zdazaja sie wyrazy sprzeczne z ta zasada (chociaz i sama zasada jest glupia ze wzgledu na istnienie ż) a co do slowa oznaczajacego wiele rzeczy to latwo sie zorientowac o ktoore ze znaczen chodzi (po szyku zdania) chociaz i to nie jest zbyt inteligentne. Ale i u nas tak by moglo byc bo powiedz czy slyszac (a nie widzac) bug przyjdzie ci na mysl bóg czy bug (rzeka) a moze buk (drzewo) hmm do tego dochodzi miedzy innymi może i morze. a co do tego ze w niemieckim sie czyta v jak nasze w a f jak v to co innego to jest zasada ktoorej sie trzymaja

Old Post 13-05-2005 14:33
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil BlazoQ Kliknij tutaj by wysłać e-maila do BlazoQ Znajdź więcej post'ów przez  BlazoQ Dodaj BlazoQ do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać BlazoQ prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
megazord
Training (Enforcer)

Wracajac do matury z informatyki - http://dexterman.risp.pl/matura/wzor.doc

Old Post 13-05-2005 15:10
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil megazord Kliknij tutaj by wysłać e-maila do megazord Znajdź więcej post'ów przez  megazord Dodaj megazord do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać megazord prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

powałkujmy jeszcze język polski
język polski ma juz troche czasu za sobą, dlatego też często zdarzają się tego typu dziwne rzeczy - większość Polaków, niewiadomo dlaczego zamiast mówić i pisać że coś jest przekonywające używa wyrazu przekonywujące - dlaczego miałby to być błąd? dlatego, że można kogoś przekonywać a trudno jest powiedzieć o przekonywyniu (niestety są plany żeby to wrzucić do słownika :/)

jeżeli chodzi o historię j.polskiego, swego czasu istniała głoska, którą obecnie nazywamy "a nosowe" - i jak przez kilkaset lat nikt tego nie używał, tak ostatnio co raz częściej słyszymy o czynności "włańczania" "załańczania" - do konca nawet trudno to zapisać, ale i tak wszyscy wiedzą o co chodzi

quote:
Napisane oryginalnie przez BlazoQ
(...) slyszac (a nie widzac) bug przyjdzie ci na mysl bóg czy bug (rzeka) a moze buk (drzewo)(...)

bug - robal, pluskwa, błąd w aplikacji

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Old Post 13-05-2005 15:15
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil t0d Kliknij tutaj by wysłać e-maila do t0d Znajdź więcej post'ów przez  t0d Dodaj t0d do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać t0d prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Powiedzcie mi, czy ja dobrze zrozumialem. Na maturze z informatyki prace ktore sie zrobilo oddawalo sie na DYSKIETCE?
Przeciez to 'pada' czesciej niz rzadko, jakos mi sie nie chce wierzyc, ze 100% dystkietek przetrwa

Pomijam fuckt ze jakis geniusz nie przewidzial, ze wszystkie zadania nie zmieszcza sie na tym czyms

GL & HF

Old Post 13-05-2005 15:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

quote:
Napisane oryginalnie przez t0d
well d'oh! jak się już zdecydowałeś pisać maturę, to musisz reprezentować jakiś poziom
życze powodzenia przy ogłaszaniu wyników z języka polskiego

1) Źle zquotowałeś. To nie ja napisałem tylko johny_blaze. Zgadzam się z tobą.
2) Pisałem posta o 6.12 po prawie bezsennej nocy jednocześnie szukając kluczy do domu, czystych majtek, kasy na bilet i myjąc zęby. pżepraszam

Old Post 13-05-2005 15:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
megazord
Training (Enforcer)

Shoo dobrze zrozumiales ;> A tak jak w odwolaninu napisane jezeli ktos nagrywal na plyte przez siec to lamalo to procedure matury

Old Post 13-05-2005 15:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil megazord Kliknij tutaj by wysłać e-maila do megazord Znajdź więcej post'ów przez  megazord Dodaj megazord do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać megazord prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

quote:
Napisane oryginalnie przez MaslaV
1) Źle zquotowałeś. To nie ja napisałem tylko johny_blaze. Zgadzam się z tobą.
2) Pisałem posta o 6.12 po prawie bezsennej nocy jednocześnie szukając kluczy do domu, czystych majtek, kasy na bilet i myjąc zęby. pżepraszam

ad1 - sory, juz poprawiłem
ad2 - n/c

Old Post 13-05-2005 15:51
MaslaV
koduję bezwzrokowo

quote:
Napisane oryginalnie przez t0d

ad2 - n/c

Oj widzę że szukanie czystych majtek rano jest dla towarzysza egzotyczną czynnością

Old Post 13-05-2005 16:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

nie muszę szukać kiepska ta prowokancja

Old Post 13-05-2005 16:51
majes
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez megazord
Wracajac do matury z informatyki - http://dexterman.risp.pl/matura/wzor.doc

widze ze naprawde zaczyna sie cos dziac...

Old Post 13-05-2005 17:12
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
majes
Guest

http://hedera.linuxnews.pl/_news/20..._long/3315.html

dobrze ze w ostatniej chwili dalem sie namowic na zmiane deklaracji i zdawalem na okienkach...

Old Post 13-05-2005 17:21
rcube
KOSZ

Talking

quote:

b) tramwaj z okresu okupacji bolszewickiej WARSZAWKI 1920

Czekaj, to nie bylismy juz wtedy wolnym suwerennym panstwem ? To kiedy odzyskalismy niepodleglosc ? A cud nad Wisla to byl w 1921 ?

LOL dobrze ze nie zdawalem historii na maturze

Old Post 13-05-2005 17:35
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil rcube Kliknij tutaj by wysłać e-maila do rcube Znajdź więcej post'ów przez  rcube Dodaj rcube do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać rcube prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

No właśnie na tym polegał trick. Każdy kto posiada elementarną wiedzę z histori powinien wiedzieć że wojska bolszewickie w 1920 nie zajęły Warszawy. I wobec fałszywości podpunktu b) powinien wyeliminować tą odpowiedź i wybrać odpowiedź a) nawet nie mając pojęcia co to tramwaj.

Old Post 13-05-2005 17:45
johny_blaze
Da Greatest PlaYer

quote:
No właśnie na tym polegał trick. Każdy kto posiada elementarną wiedzę z histori powinien wiedzieć że wojska bolszewickie w 1920 nie zajęły Warszawy. I wobec fałszywości podpunktu b) powinien wyeliminować tą odpowiedź i wybrać odpowiedź a) nawet nie mając pojęcia co to tramwaj.

ja posiadam elementarną wiedzę z historii ale nie skojarzyłem tych dwóch wydarzeń...może na skutek braku czasu..

w którymś wcześniejszym poście pisałeś że ogólnie wszystko proste tylko obrazki trudne i że tramwaje to podstawowa wiedza..dla Ciebie to było banalne a dla kogoś innego np dla mnie łatwe było to z obrazkami...

Old Post 13-05-2005 17:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil johny_blaze Kliknij tutaj by wysłać e-maila do johny_blaze Znajdź więcej post'ów przez  johny_blaze Dodaj johny_blaze do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać johny_blaze prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

chociaż pytanie z kanałem augustowskim mnie rozwaliło :O

Old Post 13-05-2005 18:47
megazord
Training (Enforcer)

Majes - http://dexterman.risp.pl/matura/pobierz.php?co=spr
fajnie bylo

Old Post 13-05-2005 21:39
Anouaar
Guest

Na rozszerzonym mnie szczerze mowiac zmiazdzylo zdania ze zrodla Ł. Do tego, te mapki na podstawowej, na temat z ktorego to wieku miasto, wszystkie moge kserowki byly nieczytelne, tylko moje?

Old Post 13-05-2005 21:45
MaslaV
koduję bezwzrokowo

Właśnie, a najbardziej niewyraźna byla mapka z tym właściwym miastem.

Old Post 13-05-2005 21:52
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Fajnie musialo byc na maturze z Informatyki nie ma co beztroskie jest zycie pracownikow ministerstwa oswiaty szkoda ze ich dzieci ucza sie w prywatnych szkolach :>

Old Post 13-05-2005 22:02
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
SweepeR
sweter

Ja tak jeszcze wroce do tego jezyka polskiego. Buntujcie sie, buntujcie! Piszcie nie uwzgledniajac zasad gramatyki, interpunkcji i ortografii! Po co komu te bezsensowne reguly i wyjatki od regul?? Piszcie jak chcecie! Niech zapanuje anarchia! I niech nikt nikogo nie bedzie w stanie zrozumiec! Za pare lat ksiazki beda pisane bez pl fontow, co drugie slowo bedzie brzmialo "lol", "hwdp", "rtfm" no i wreszcie nikt sie nie bedzie przejmowal ortografia.

Polacy nie gesi

Old Post 13-05-2005 23:04
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
majes
Guest

jednego nie moge zrozumiec - matura z informatyki byla zalosna i wszyscy o tym wiedza, i co? i nic nie mozna z tym zrobic?

Old Post 14-05-2005 02:09
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez majes
jednego nie moge zrozumiec - matura z informatyki byla zalosna i wszyscy o tym wiedza, i co? i nic nie mozna z tym zrobic?

IMO pomoga masowe odwolania (wzory chodza po necie). Tylko musicie to wydrukowac, wypelnic i wyslac, a nie tylko przeczytac Jak dostana takie cos o 1-2% zdajacych to juz bedzie podstawa do "glebszego" zastanowienia sie nad matura.

Moglibyscie tez popytac dokladnie pedagogow (tak pedagogow!) szkolnych co mozecie jeszcze w tej sprawie zrobic (do kogo sie odwolac itp itd). Dlaczego pedagog szkolny? Bo sekretarka dyrektora Was oleje i nic nie zalatwi, a Pedagog na 75% poda Wam sposob zalatwienia sprawy. Chociaz sama szkola tez powinna interweniowac jesli wiekszy procent ich uczniow nie zaliczy matury z Informatyki.

Zreszta, przy dobrze zrobionym tescie (jakimkolwiek z czegokolwiek) rozklad wynikow powinien byc zgodny z krzywa Gaussa. Jesli wyniki rozkladaja sie w inny sposob to jest cos z testem (najczesciej jest nieadekwatny do wiedzy przekazywanej na zajeciach).

Old Post 14-05-2005 10:32
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez SweepeR
Ja tak jeszcze wroce do tego jezyka polskiego. Buntujcie sie, buntujcie! Piszcie nie uwzgledniajac zasad gramatyki, interpunkcji i ortografii! Po co komu te bezsensowne reguly i wyjatki od regul?? Piszcie jak chcecie! Niech zapanuje anarchia! I niech nikt nikogo nie bedzie w stanie zrozumiec! Za pare lat ksiazki beda pisane bez pl fontow, co drugie slowo bedzie brzmialo "lol", "hwdp", "rtfm" no i wreszcie nikt sie nie bedzie przejmowal ortografia.

Polacy nie gesi

Hmm.. po pierwsze, nikt nic nie mowil o gramatyce Bez gramatyki jezyk nie istnieje (i to nie tylko naturalne, polski, angielksi, ale i te sztuczne C, pascal itp tez maja swoje gramatyki ).

Chodzi o bezsens uzywania dwoch znakow oznaczajacych TO SAMO, w dodatku zgodnie z regulami od ktorych jest masa wyjatkow. Wyjasnij mi sens istnienia czegos takiego jak "ch" skoro jest "h", "ó" skoro jest "u", "rz" skoro jest "ż" i odwrotnie?

Imo jest to niepotrzebne marnowanie i tak ograniczonych zasobow poznawczych czlowieka :> wynika to jedynie z historii naszego jezyka i obecnie NICZEMU nie slozy! Ba, sprawia jedynie problemy, bo wymyslane sa "dysortografie" (ok, dysleksja istnieje chociaz obecnie jest przypisywana komu popadnie), moge mnozyc przyklady w nieskonczonosc (od czysto filozofycznych po czysto praktyczne).

Argumen typu "Ja myźle, rze z kond w sómie to nie jezd błond" sa calkowicie bez sensu (oczywiscie Insmac to przekoloryzowal maksymalnie). Dla czego? Bo poprostu wpaja sie wszystkim od urodzenia () poprawne zasady, dla tego pisownia inna niz ta z przyzwyczajenia jest dla Was "nie do przyjecia". Gdyby uczyli Was od urodzenia "óczyć" to pisownia "uczyć" bylaby dla Was tak samo "nienormalna".

Old Post 14-05-2005 10:44
insmac*1337
lump

Ja jeszcze odnosnie matury z informatyki:

Shooler podeslal mi mniej wiecej wypunktowane bledy z niej, przyjrzalem sie temu i powiem tak: A jest w ogole jakas podstawa programowa z tego przedmiotu? Sa jakies wytyczne, co konkretnie moze byc? Bo przeciez biorac pierwsze lepsze z brzegu:

Rozwijanie MacLaurina to jest analiza na I roku studiow, tylko nie pamietam juz ktory semestr, to samo szeregi Taylora...

Nie mowiac juz o malo konkretnym precyzowaniu zadan, tzn dla mnie tresc po przeczytaniu jeden raz to byl kompletny belkot...przykladowo to zadanie z przestawianiem liter

Old Post 14-05-2005 11:04
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil insmac*1337 Znajdź więcej post'ów przez  insmac*1337 Dodaj insmac*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać insmac*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
majes
Guest

dokladnie - gdzies wczesniej juz pisalem, zadanie z literkami mnie roz*******ilo

Old Post 14-05-2005 11:39
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez insmac*1337

Rozwijanie MacLaurina to jest analiza na I roku studiow, tylko nie pamietam juz ktory semestr, to samo szeregi Taylora...

MacLaurin => pierwszy semestr..
szereg Taylora => drugi semestr ..

a i tak bedac na 4 semestrze tego nie kumam

Old Post 14-05-2005 12:13
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 18:44.    Strony (9): « First ... « 5 6 [7] 8 9 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions