Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Ksiazki
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (9): « First ... « 6 7 [8] 9 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
[FPP]Fausto
kto mi tu zmienia :< lame

Chodzi mi glownie o styl pisania w sensie np opisow. Tak sie sklada ze na kilku dziedzinach zycia sie znam przeczytawszy spora ilosc ksiazek technicznych i specjalistycznych. Tak wiec przykladowo widac, ze otworzyl ta i ta ksiazke, spisal z niej zestaw gatunkow pewnego zwierzecia, i wymienil w ksiazce, przykladowo piszac ze np rybka a, rybka b oraz rybka c zamieszkuja te wody, podczas gdy rybka a jest regionalna nazwa rybki b. No i takich "wpadek" jest calkiem sporo.

Pozatym nieraz wymienia kilka terminow, sporsod ktorych 1 znajdzie sie w polskim slowniku, a drugi to jego lacinska nazwa, a wymienione sa jako 2 terminy.

No i w koncu fragmenty opisow niemalze zywcem sciagniete z innych ksiazek, co mu sie zarzuca najczesciej.

Ale plus jest chyba spory, ze jak przysiadlem to cala sage przeczytalem dosc szybko,a wiec wciaga, interesuje, powala rozbudowana kreacja fantatycznego swiata, no i te zaskakujace seksy i mordy, jak to driada ladnie ujela, to niewatpliwie na plus :>

PS, myslalem ze jebne jak czytalem moment jak ciri zostala lesba :> patrzac na ta ksiazke jako "ulubiona ksiazke wszystkich bochaterow >>dzieciaki z klasa<<" :E

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 14-07-2004 14:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Fausto Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Fausto Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Fausto Dodaj [FPP]Fausto do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Fausto prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
driada
Veteran (Ogre)

hmm, fausto, musiałabym usiąśc i to sprawdzic, czytałam to jednak juz jakis czas temu, oczywiście, mozesz miec rację

film był bez sensu głównie ze względu na to, że taki pocięty i nierówny, jak mozna zrobic porządny scenariusz na podstawie opowiadań? powinni nakręcic serial na podstawie sagi moim zdaniem. dopracowac troche potwory, inną ciri wybrac, kilka poprawek, muza moze zostac, sceneria tez, te bieszczady to był dobry pomysł.

no a porównywanie sapkowskiego i tolkiena bez sensu... sapkowski pisze czytadła. a tolkien napisał dzieło w stylu wysokim, epos. zupełnie o coś innego im chodziło, innych srodków uzywali. inny rodzaj literatury.

Old Post 15-07-2004 16:29
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil driada Kliknij tutaj by wysłać e-maila do driada Znajdź więcej post'ów przez  driada Dodaj driada do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać driada prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Fausto

No wiesz, w sumie serial juz byl :E i to cakiem zabawny nawet :> A co do mojej opinii, no jasne nie potwierdzi jej nikt, kto sie pewnymi sferami nauki nie interesowal i nie czytal pewnej literatury. Takze dla wiekszosci czytelnikow wiedzmin to saga wszechczasow, dla mnie bardzo dobra ksiazka :>

No i na pewno da sie zrobic z tego kozacki film, pytanie czy ktos sie podejmie, moze linda? :EEE

Old Post 15-07-2004 16:51
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Fausto Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Fausto Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Fausto Dodaj [FPP]Fausto do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Fausto prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Krypton
news.fpp.pl

Tez mi sie Sapkowskiego styl nie podoba - ale o gustach sie nie dyskutuje.

Ja zaczalem czytac "Blaszany Bebenek" Grass'a i jestem pod wrazeniem. Mimo iz zdania ma czasem cholernie dlugo, pelno wtraconych zdan, to naprawde zna sie na rzeczy. Trzeba ksiazke w niektorych momentach czytac narpawde wolno zeby sie nie pogubic, a historia chlopca, ktory przestal rosnac jest genialna. Na razie zaliczylem 4 rozdzialy i mi sie strasznie podoba. Zachecam!

Old Post 15-07-2004 23:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Krypton Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Krypton Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Krypton Dodaj [FPP]Krypton do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Krypton prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Mi sie podoba zarowno Sapkowski jak i Tolkien... dwie odmienne rzeczy po prostu a kazda na swoj sposob bardzo ciekawa i godna polecenia.

A co ja ostatnio czytalam? Aaaa... Krol Macius I i Doktor Dolittle i jego zwierzeta.. coz... nie ma jak miec braci w wieku szkolnym

Old Post 18-07-2004 20:20
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

Powiem tak (MaslaV mnie zrozumie napewno bo chodzi o Lunara :F ). W szkole (LO) znałem kilku fanatyków tego rodzaju jak Tolkien, Sapkowski. Jakoś nie potrafili mnie zarazić, a wręcz przeciwnie.
Wiem tylko, że jak chciałem przeczytać coś Sapkowskiego to pierwsza strona mnie już odrzucała

Co do Tolkiena to może przeczytam np. te książke o pierscieniach. W końcu musi być dobra skoro film o niej nakręcił sam twórca "Martwicy mózgu" :F

Old Post 18-07-2004 23:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bizonek
def

E tam, czytałem trylogie o pierścionkach i jest kul.
A za sapka nie moge sie zabrac :/

Old Post 18-07-2004 23:30
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Sapek jest dobry, ma jednak zupelnie inne podejscie do gatunku zwanego fantasy niz taki wlasnie Tolkien. Odziera go z calego mistycyzmu i pieknosci ukazujac fantazy bez basniowej powloki, wsadzajac bajkowe potwory i postacie w realia zwyklego swiata w tamtych czasach, czyli brud smrod i ubostwo polaczone z normalnymi ludzkimi charakterami a nie wymarzonymi..

Old Post 20-07-2004 15:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Onion

Cool

Czytalem zarowno sapkowskiego(3 ksiazki z sagi o wiedzminie) jak i tolkiena(hobbbit,wladca pierscieni, silmarilion) i obaj autorzy sa naprawde ciekawi(no moze poza silmarilion<- przy tym sie meczylem straszliwie). Przeczytac warto zeby wiedziec co sie krytykuje i nie zrazac sie pierwsza strona czy nawet pierwszymi 10 bo czytalem wiele ksiazek ktore po pierwszych 30 stronach wygladaly jak maqlatura a potem sie rozwijaly
Z fantasy polecam: cala seria Dragon Lance(wielu autorow ale gloownie M. Weiss i T.Hickman), cala saga Swiat Czarownic(andre norton), Heroldowie z valdemaru( zdaje sie Mercedes Lackey).
BTW: Ja ostatnio zmusilem sie do przeczytania "Harry potter i zakon feniksa"( to byla pierwsza ksiazka o tym gowniarzu jaka przeczytalem). Utwierdzilem sie tylko w przekonaniu ze to nie jest moj typ. Jesli komus sie to podoba to jego sprawa ja nie jestem rozczarowany historia tego,hmm..."czarodzieja" bo niczego dobrego sie po tej historii nie spodziewalem.

Old Post 20-07-2004 21:51
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Onion Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Onion Znajdź więcej post'ów przez  Onion Dodaj Onion do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Onion prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
driada
Veteran (Ogre)

warto z fantasy przeczytac też "jeźdźców smoków", ale tylko pierwszy tom, dalsze to już masakra, ciągnięcie na siłę. i bez urazy, ale andre norton też powinna skonczyc na jakimś początkowym tomie, według mnie. choć te pierwsze były rzeczywiście swietne. z serii dragon lance "legenda o humie", bardzo ładny, idealistyczny kawałek prozy. i tetralogia o smokach, świetne, tanis jak robin hood, sturm i jego romantyzm ( w znaczeniu - prawei bezndziajene oddanie jakiejś idei), genialny wątek między raistlinem a jego bratem. taaa.... muszę do tego wrócić kiedyś.
jak ktoś lubi celtów, to niezła była "wojna o raj" lawheada. z tym, że dalsze części też juz nieciekawe, no a poza tym, on wszystkie ksiązki pisze na jedno kopyto.
a w ogóle to cięzko znaleźć dobrą książkę fantasy. z science fiction jest ciut łatwiej. i fantasy to na ogół czytadła klasyczne, a sf podejmuje jednak jakiej powazniejsze problemy.

uwielboam tolkiena i zgadzam się z tymi przedmówcami, którzy zwracali uwagę na zupełną rodzielność swiatów tolkiena i sapka( saari na pewno o tym pisała ) to inna konwencja, inny styl. tolkien to bard, opowiada mity, snuje epos. sapek bawi sie na raz w kryminał, powieść polityczną, romans i bóg wie co jeszcze. to oczywoiscie fajnie sie czyta, ale porównywanie ich tylko dlatego, ze i tu i tu występują elfy nie ma wielkiego sensu.

Old Post 21-07-2004 09:35
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil driada Kliknij tutaj by wysłać e-maila do driada Znajdź więcej post'ów przez  driada Dodaj driada do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać driada prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Fausto

quote:
Napisane oryginalnie przez driada

a w ogóle to cięzko znaleźć dobrą książkę fantasy. z science fiction jest ciut łatwiej. i fantasy to na ogół czytadła klasyczne, a sf podejmuje jednak jakiej powazniejsze problemy.

Wlasnie dostalem od kolegi stosik ksiazek fantazi :> Podobno wszystkie sa mile. Nie zebym gustowal w f. ale powiedzialem "wyskakuj z milych ksiazek kruwa" i dal mi te, takze po sapku bede w nastroju chociaz :>

Old Post 21-07-2004 12:35
driada
Veteran (Ogre)

to jak bedziesz czytał, zapodawaj nam tu tytułami
ja jadę do chorwacji na długie dwa tygodnie, zabieram cały zapas ksiązek, ale nic ciekawego fantasy nie złapałam. a szkoda, bo lubię. natomiast zastanawiam sie, czy wziąć wiecej czytadeł, czy czegoś cięzszego. niby wakacje są zeby wypoczywac wiec powinnam kryminały zabrac, ale z drugiej stronie, ja sie tam bede smazyc na plazy cały czas i pływac bez opamiętania, to chyba starczy za wypoczynek, moze by dla równowagi coś cięzszego poczytac chociaz...do poniedziałku kompletuję listę lektur

Old Post 22-07-2004 14:27
[FPP]Fausto

Jak na razie ksiazki na bok, bo mam tu troche gier do przejscia :> Zaczynajac od morrowind, postal 2, nwn :>

Old Post 22-07-2004 14:46
[FPP]Krypton
news.fpp.pl

A ja mam "Ubik" Dicka oraz "Blask Fantastyczny" Pratchetta na ten tydzien. Zaczne od Pratchetta, a co sadzicie o "Ubiku"? Dobre?

Old Post 26-07-2004 14:02
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Krypton Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Krypton Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Krypton Dodaj [FPP]Krypton do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Krypton prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Przeczytalem Pielgrzyma pana Paula C. jak ktos jest pro_chrzescijanski to moze przeczytac w tej pro_katolickiej ksiazke duzo pro_katolicko-duchowych 'prawd'

Old Post 26-07-2004 14:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
szpak
Master (Spawn)

Stanislaw Lem - Dzienniki Gwiazdowe
zbior historyjek w formie pamietnika pewnego kosmicznego wedrowca :}
w ktorych mozna znalezc szalone teorie nt przyszlosc wywody filozoficzne i opowiesci z moralem
wszystko pod przykrywka lekkostrawnego s-f, dlugie 500stron i dobre :>

Old Post 26-07-2004 16:24
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil szpak Kliknij tutaj by wysłać e-maila do szpak Znajdź więcej post'ów przez  szpak Dodaj szpak do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać szpak prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
weirdo
kontemplator bytu

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Krypton
A ja mam "Ubik" Dicka oraz "Blask Fantastyczny" Pratchetta na ten tydzien. Zaczne od Pratchetta, a co sadzicie o "Ubiku"? Dobre?

w sumie to przez pierwsze piecdziesiat stron sie wynudzilem zanim sie zaczelo (ale co, to ci nie powiem, zeby zabawy nie zepsuc), ale trzeba przyznac, ze swietna ksiazka, powiedzialbym, ze jedna z najlepszych tego autora...
szkoda, ze tak szybko sie skonczyla, ja to czytalem z pdfa, wydawalo mi sie, ze jest conajmniej 300 stron, a tak nagle sie skonczylo, wlasnie w momencie, w ktorym zaczynalo sie tak naprawde rozkrecac

co ja ci tu bede ********, przeczytaj, sam sobie wyrobisz zdanie o tej ksiazce... tym bardziej, ze jest po czwartej i mi te zdania troche nieskladne wychodza, ech.

you accept (reject, respect);

Old Post 27-07-2004 03:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil weirdo Kliknij tutaj by wysłać e-maila do weirdo Znajdź więcej post'ów przez  weirdo Dodaj weirdo do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać weirdo prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
johny_blaze
Da Greatest PlaYer

Ja w te wakacje postawilem sobie za cel nadrobienie lektur szkolnych, niestety "Lalka", "Dziady" i inne hiciory jak leżały na półce tak leżą...a matura coraz bliżej

Old Post 27-07-2004 12:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil johny_blaze Kliknij tutaj by wysłać e-maila do johny_blaze Znajdź więcej post'ów przez  johny_blaze Dodaj johny_blaze do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać johny_blaze prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Krypton - Ja Ci polecam rzucic moneta bo obie ksiazki sa bardzo dobre, obaj autorzy znakomici ale style sa baaaardzo od siebie rozne

Ja teraz czytam Desperacje Stephena Kinga. Jest to pierwsza jego ksiazka jaka czytam, do tego czasu mialam do czynienia jedynie z filmami. Nie moge powiedziec ze jest zla, jest ciekawa... mialam jednak nadzieje ze bedzie mnie straszyc jak porzadny horror a tymczasem o wiele wiecej w niej obrzydliwosci niz grozy :>

Old Post 28-07-2004 12:00
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

polecam ksiazki andrzeja pilipiuka o jakubie wedrowyczu. miazdza humorem. wiejski egzorcysta, bimbrownik.... powala podejsciem do zycia, gadki z policja i ogolne motywy jakie wykrecaja ;D 4 ksiazki opowiadan, a wchodza bardzo szybciutko ;D chce sie wiecej

Old Post 28-07-2004 19:04
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

hmmm... ja czytalam tylko jedno opowiadanie o smierci jak po niego przyszla i po jego kumpla ale zupelnie nie przypadlo mi do gustu. Natomiast kolega polecal mi to rekami i nogami... wiec w koncu nie wiem... ma ktos jakiegos skana or cos?

Old Post 28-07-2004 22:10
AlieneK
KOSZ

Wczoraj wrocilem z wyjazdu
W porach deszczowych i między pływaniem po jeziorze na pontonie i piciem piwa przeczytałem:
Niech pana Bóg Błogosławi panie Rosewater K. Vonnegut - konkretnie to dokończyłem te książke bo zacząłem wczesniej. Nie najgorsza, ale jednak nie fascynująca. Opowieść o Panu Rosewater, który jest spadkobiercą wielkiej fortuny i żyje sobie z procencików. Założył fundacje, której zadaniem jest pomaganie wszystkim :> Sam ją prowadzi w jakiejś spelunie w rodzinnym mieście, a pewien prawnik, probuje udowodnić mu niepoczytalność, żeby prawo do zarządzania pieniędzmi przeczło na dalekiego krewnego Rosewater'a - wyjątkowo sierotowato-nudnego faceta, który sprzedaje ubezpieczenia i o niczym nie wie :>

Piramidy - Pratchett. Kolejna książką Pratchetta - bardzo fajna jak każda :> Nie ma co opisywać tylko trzeba przeczytać

Kolor magii - to samo Z nudów przeczytałem drugi raz bo koleżanka to miała :F

Old Post 02-08-2004 11:51
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
driada
Veteran (Ogre)

"przenicowany świat" strugackich. to stare sf, jeszcze z tego socjologiczno - politycznego nurtu, który przeciwstawiał sie wszelkim totalitaryzmom, więc odrobinę schematyczna ksiązka. ale warto przeczytac, ciekawie poprowadzona jest akcja, ciekawei sie zmienia główny bohater, a zakończenie naprawdę mnie zaskoczyło.
coelho "demon i panna prym". nie, jakos nie trafia do mnie ten facet, choc w liceum trafił do mnie jego "alchemik". cała ta historia opowiedziana jest jakimś takim szorstkim językiem, rozwazania na temat dobra i zła są trochę jakby na siłę, i takie w sumie podstawowe... chyba mozna przezyc bez czytania tego.
hrabal " lekcja tańca dla starszych i zaawansowanych". ogromnie polecam. to zbiór opowiadań, odrobinę groteski tam, szczypta humoru, mnóstwo nostalgii, bardzo plastyczne i zmysłowe opisy, piękno ukryte w drobnych szczegółach. naprawdę sweitnie sie czytało.
"swiat według garpa", swietna amerykanska powiesc obyczajowa, bardzp wyraziści bohaterowie, tez ma momenty zabawne, a ma tez tragiczne. ot, zycie. warto poczytac.

Old Post 07-08-2004 17:14
[FPP]Fausto

Ok, costam przeczytalem z tych ksiazek fantazi zgodnie z zapowiedziami, takze krotka recka:

William King - Zabojca Trolli. Ksiazka rozpoczynajaca serie "zabojca *", opatrzona znaczkiem "warhammer". Opowiada o losach krasnala - berserkera i kogos na rodzaj barda. Calosc podzielona jest na luzno zwiazane ze soba opowiadania. No ale co o samej ksiazce... Imho fatalna. po pierwsze tlumaczenie zalosne, po drugie te historyjki sa calkiem trywialne, zeby nie pisac ze nudne. Ma czasem ciekawe miejsca, jednak wady mozna by bylo dlugo wymieniac. Ogolnie ksiazka mi sie nie podobala (mimo ze to chyba podstawowa pozycja dla wielbicieli warhammera).

No i dla kontrastu:

Brian Craig - Zaragoz. Zarzucilem w chwili, gdy skonczylem z "zabujca" :> No i dla odmiany ta ksiazka jest bardzo dobra. Rowniez opatrzona znaczkiem "warhammer". Opowiada historie tajemnicza, pelna intryg, ktora swietnie i w napieciu sie czyta. Co prawda jeszcze nie skonczylem, ale juz bardzo ja lubie :> Jest to rowniez pierwsza ksiazka z jakiegos cyklu, bodajze trylogii, ale nie mam pewnosci. No i ta pozycje moge kazdemu polecic, nawet nie bedacym wielbicielami fantazi-warhammer :J

Old Post 08-08-2004 01:08
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

11 minut - calkiem ciekawa ksiazka Paula C. Czyta sie "jednym tchem" w jeden dzien max

Old Post 08-08-2004 02:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Krypton
news.fpp.pl

Ubik - dobra ksiazka, wciaga, ale ostatni rozdzial wciaz pozostaje dla mnie zagadka...

Old Post 13-08-2004 02:31
AlieneK
KOSZ

Na początek sie przywitam po tygodniowej przerwie
Już w pociągu z nudów i z niesamowitego uczucia, że zaraz padne trupem od alergii wziąłem z niechęcią jedną z kilku książek od koleżanki.
Pierwsza to:
Z pokorą i uniżeniem - Amélie Nothomb

Książka kruciutka - okolo 120 stron czcionką dla ślepców - także w 3 godzinki przeczytałem.
Opis z onetu:
Obserwatorem jest główna bohaterka, 22-letnia Europejka mieszkająca w Tokio, której udało się zdobyć pracę w gigantycznej japońskiej firmie. Jej marzenia o byciu pracownikiem nowoczesnego przedsiębiorstwa szybko przeradzają się w koszmar.

-

Kolejna (8) książka młodej belgijskiej autorki. Autobiograficzna relacja z toku pracy w dużym japońskim przedsiębiorstwie. Bohaterka, zaangażowana jako tłumaczka kończy karierę w charakterze babci klozetowej. To gorzkie doświadczenie opisuje z dystansem i humorem przeplatając swoją opowieść refleksjami na temat przepaści dzielącej mentalność japońską od europejskiej. Książka, uznana przez krytykę za najlepszą w dotychczasowym dorobku Autorki, przez długi czas zajmowała we Francji pierwsze miejsce na listach bestsellerów

Całkiem ciekawa, idealna książka do podruży :> Niby żadna sensacja itp, ale nie nudzi.

Potem w przerwach machania wioslem, a piciem piwa przeczytałem po raz drugi Ubik (który zresztą zacząłem jeszcze przed wyjazdem). Książka typowa jak dla F.K.Dicka. Troche zagadkowa i w ogole. Krypton - mi sie wydaje, że chodziło o to pod koniec Nie czytaj tego jeśli nie czytałeś książi, że oni wszyscy nie żyli i ten Jory się z nimi bawił i zabijał po kolei. Ale z drugiej strony kto ich zabrał z Luny i umieścił w moratorium skoro wszyscy nie żyli? Sam dokładnie nie wiem :>

Trzecia książka to w drodze powrotnej też w pociagu także Amélie Nothomb
Sabotaż miłosny
Akcja powieści toczy się w Chinach, gdzie jej autorka spędziła wraz z rodziną lata 1972-1975. Podobnie jak inni zachodni dyplomaci i ta rodzina mieszka w odseparowanym od miasta getcie San Li Tun. Rodzice pozostawiają dzieciom dużą swobodę, a one wynajdują sobie wspaniałą zabawę: wojnę. I właśnie opisy "działań wojennych" pomiędzy wrogimi stronami stanowią najważniejszą część książki. To pośród nich rozkwita bezbrzeżna miłość bohaterki do młodszej o rok, niezwykle pięknej Włoszki Eleny. Uczucie sprawia, że dziewczynka gotowa jest zrobić wszystko, byle tylko zwrócić na siebie uwagę i zdobyć przychylność obiektu swojej fascynacji. Piękne studium cierpienia, wielkiego uczucia i skomplikowanych miłosnych relacji, napisane z rozmachem i humorem

Chyba lepsza od tej pierwszej. :> W ogole polecam chyba te autorke.

Old Post 14-08-2004 21:35
[FPP]Fausto

No i doczytalem kolejna ksiazke :<

Gordon Rennie - Zavant.

Ksiazka jak zwykle z mlotkowej serii. Opowiada o dziejach pewnego medrca detektywa, ktory rozwiazuje mroczne zagadki osadzone w realiach wh. Calkiem ciekawie jednak zrealizowane, w postaci kilku odrebnych historii. musze przyznac, ze niektore z nich sa na prawde mardzo dobre, a calosc ciekawie pomyslana. Jak zwykle ksiazka, na ktorej oszczedzili w polsce na korekcie i tlumaczeniu, jak we wczesniejszych postach, perfidne literowki i bledy w tlumaczeniu, ale ogolnie pozostawia dobre wrazenie.

Old Post 20-08-2004 22:44
driada
Veteran (Ogre)

a ja czytam "imię róży". podobno jest na liście ksiązek, któe Kościół uważą za niebezpieczne dla rozwoju duchowego. moze i trudno sie dziwic, ci mnisi tam nie wzbudzają dobrych uczuć... ale ksiązka swietna, czyta sie dobrze, jest mroczna i lepka, ciekawa, mądra - no, miodzio

Old Post 25-08-2004 14:28
AlieneK
KOSZ

Pewnie to wydanie z GW
Też sie za to zabiore poem bo teraz czytam Ludluma.

A puku co skończyłem "Mistrz i Małgorzata" - calkiem miło się czytało - polecam.

Old Post 25-08-2004 14:50
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 15:36.    Strony (9): « First ... « 6 7 [8] 9 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions