Cudowny wzrost umiejętności...
Temat ten od pewnego czasu czekał na oficjalną publikację. Jakiś czas temu jeden z graczy klanu SLS, któremu czysta gra w BHD jest szczególnie bliska, zwrócił moja uwagę na dziwne zawirowania w statystykach Mostu jednego z częstych bywalców tego serwera. Chodzi mianowicie o sprawę cudownego wzrostu „ratio” w statystykach na serwerze MOST-PL. Gracz, o którym mowa w ciągu kilku tygodni podwyższył swoje ratio z poziomu 0,9 do poziomu 1,5. Sprawa nie wydawałaby się dziwną gdyby był to gracz, który miałby rozegranych niewiele godzin na serwerze, bo w tym przypadku szybko mógłby nadrobić ewentualne wpadki. Sprawa jednak komplikuje się, ponieważ w chwili, gdy wspomniany gracz rozpoczął swój „pochód w górę” miał już na koncie grubo ponad 500 godzin rozegranych na Moście i cała sprawę załatwił w przysłowiowy tydzień. To bardzo rozbudza wyobraźnię, zwłaszcza osobą, które dość długo grają w BHD i które znają realia serwera MOST-PL. W związku z tym, informacja od gracza klanu SLS wydała mi się ważna i postanowiłem bliżej przyjrzeć się temu graczowi. Nie ukrywam, że raz „śledziłem” tego gracza, grając pod innym nickiem, ale podczas tej krótkiej gry zauważyłem tylko jedna nieprawidłowość, która równie dobrze mogła być tylko odmienną taktyką stosowana przez tego gracza, więc nie ma sensu się nad tym zbytnio rozwodzić. Natomiast moja uwagę zwróciła inna sytuacja. Chodzi mi mianowicie o wyniki tego gracza, które miałem okazje prześledzić grając już całkiem normalnie przeciwko, lub razem z nim. Były to wyniki, które daleko odbiegały od formy, której moglibyśmy się spodziewać patrząc na cudowny wzrost ratio tego gracza i były to wyniki, które nieznacznie wykraczały poza wynik 1:1 stosunku zabić do śmierci bądź wręcz były poniżej tego poziomu, co bardziej przypominało umiejętności tego gracza sprzed „cudownej przemiany”, czyli z ratiem 0,9.
Sprawa wydaje mi się bardzo dziwna, zwłaszcza patrząc na obliczenia typowo matematyczne i dlatego postanowiłem wspomnieć o tym na forum. Nikogo o nic nie oskarżam, ale jeszcze raz podkreślę, że sprawa wydaje mi się dziwna i dlatego czekam na Wasze opinie na ten temat i ewentualne wyjaśnienie sprawy przez samego zainteresowanego.
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|