>Mozliwe sa zmiany pozycji w trakcie meczu?
Wylacznie grajac elastycznie mozemy osiagnac jakies wyniki. Bledem wiekszosci klanow jest nadmierna specjalizacja poszczegolnych graczy, ktorzy przyparci do muru i wytraceni ze swoich zadan calkowicie sie nie sprawdzaja. Stad w ramach rozpisywania skladu bede podawal pozycje glowna gracza oraz pozycje alternatywne. Dla przykladu rzeczywiste rozpisanie mojej roli na Feign wygladaloby tak:
yavor - LO/capper/chaser/HO
co oznaczaloby, ze moim zdaniem jest gra scoutem pod baza przeciwnika, usuwanie ich turretow, prowokowanie, odciaganie uwagi od capperow, likwidowanie chaserow goniacych cappera, likwidowanie snajperow probujacych trafic w cappera. Tyle zadan miesci sie w skromnym LO na Feign - i to bylyby moje podstawowe zadania. Natomiast gdyby sytuacja pozwolila i dzialanie takie bylo sensowne z punktu widzenia gospodarowania czasem, wowczas bedac przy fladze przeciwnika powinienem probowac ja przechwycic i doniesc. Z drugiej strony w chwili, gdy jestem po respawnie albo gdzies w poblizu bazy, a widze, ze obrona sobie nie radzi i flaga moze byc wyniesiona, naturalnym staje sie przyjecie fuchy chasera na okres "kryzysu". Analogicznie, jesli operujac jako LO pod baza przeciwnika widze, ze nasze HO sobie nie radzi i kolo ich flagi jest stado turretow, dis-ow, juggerow itp, wowczas rezygnuje z gry scoutem na rzecz wykonania kilku kursow jako HO. O ile zmiana LO/capper/chaser jest latwa do zrealizowania, a przejscie na odpowiednia pozycje mozna szybko zasygnalizowac przez VSAF lub VSDF, to przejscie na HO wymagaloby poinformowania partnerow o tym fakcie, aby uwzglednili te zmiane przygotowujac np. ataki lub zabezpieczajac powrot cappera.
Szczegolowe omowienia taktyk (co nie znaczy, ze dlugie ) bede zamieszczal wraz z podaniem skladu i tam bedzie miejsce na ew. analizy. Chcialbym przy tym zaznaczyc, ze nie bede nanosil poprawek w skladzie na najblizszy mecz, bo komus sie nie podoba jakas fucha itp. Bede je uwzglednial dopiero przy kolejnym meczu. Chodzi o to, aby utrzymac jak najwieksza stabilnosc podstawowej czesci druzyny. Chce moc polegac na swoich partnerach, a wiec musze doskonale znac ich wady, zalety oraz nawyki. Nie da sie tego uzyskac grajac co chwile w innym skladzie.
Gdy klan bedzie juz w miare gotowy do pierwszego meczu, przygotujemy 2-3 scrimmy, na ktorych sprawdzimy swoje umiejetnosci, a dopiero potem wystartujemy w ladderze. Tym razem zalezy mi na statystykach i wiem, ze moga byc dobre. Smialo moge powiedziec, ze np. grupa capperow w skladzie simon, piotrusek, yavor zaliczalaby sie prawdopodobnie do jednych z lepszych w Europie i wierze, ze potrafimy to udowodnic. Tym bardziej, ze jest wielu graczy, ktorzy takze prezentuja bardzo przyzwoity poziom.
Uwaga. Beda wymagane pewne specyficzne konfiguracje skryptowe, a takze komunikacja za pomoca TeamSpeaka. Kanal TS dla POLAND postaram sie zalatwic, gdy klan juz bedzie w miare sformowany i pierwsze scrimmy beda przed nami. Skrypty udostepnie wraz z instrukcja obslugi. Informacje o oznaczaniu partnerow w CC bede rowniez zamieszczal w rozpisce skladow.
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|