Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Czy komp jest uzywka?
Czy czuje sie uzalezniony od komputera?
You do not have permission to vote on this poll.
TAK 4 19.05%
Raczej TAK 5 23.81%
NIE 4 19.05%
Raczej NIE 5 23.81%
Nie wiem 3 14.29%
Nie mam zdania 0 0%
W sumie: 21 głosów 100%
 [Edycja ankiety (moderatorzy tylko)]
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (2): [1] 2 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
[FPP]RAPTOR
fpp.pl
Administrator

Czy komp jest uzywka?

Raptor brain said:

Jeszcze sie tak duzo o tym nie mowi (temat), ale moim zdaniem to powazna sprawa.

Nie trudno zauwazyc ze przez duza ilosc godzin spedzonych przed kompem mozna zawalic inne wazne obowiazki. Samemu mialem takie sytuacje, w ktorych przelozylem kompa nad inne sprawy (nie duzo ale byly). Jak juz wczesniej wspomnialem w jednym z topic'ow sytuacja moze wygladac podobnie jak z alkoholizmem i narkomania (groznie brzmi ).

Faktem jest ze objawy sa podobne np. zmeczenie calodniowe, niewyspanie, male klamstwa, oslabienie organizmu, a nawet halucynacje (bywaly sytuacje w ktorych myslales o czyms tak dlugo ze w nocy miales ciagle to przed oczami) itp.

Skoro tak to sie dzieje to co zrobic? Najlepiej samokontrola, ale wydaje mi sie ze mlodsi maniacy komputerowi nie sa jeszcze na tyle dorosli by odroznic dobro od zla. Nie mam tu na mysli wplyw gier na ludzi, ale to czy cos robia (w tym wypadku duza ilosc godzin przed komputerem) jest odpowiednie dla nich samych.

Jednak nie ma rzadnych zakazow. Poza tym komputer to nie jedyny przyklad w ktorym nadmierna ilosc godzin moze spowodowac uzaleznienie. Tak samo jest w przypadku ogladania telewizji lub korzystania z telefonow komorkowych albo wysylania sms'ow.

Tak wlasnie jest. Szybki postep w technice prawdopodobnie zwielokrotni mozliwosci i sposoby na uzaleznienie sie.

Moim zdaniem najwiekszy wlyp maja tutaj rodzice. Musza uswiadomic swoim pociechom ze to co robia moze miec zly wplyw na ich zdrowie, kontakty ble ble ble jak to starzy powinni gadac, ale czego nie moga w pewien sposob zrobic poniewaz sami tego w mlodosci nie doswiadczyli (mysleliscie nad tym ? ). No wlasnie przezyje tylko ten ktory bedzie w odpowiedni sposob to wykorzystywal (samokontrola)? A moze ten ktory wykorzysta innych slabosc i bedzie czerpal na tym zyski (w koncu to legalne). A moze jednak ten kto naprawde mysli i zdaje sobie sprawe co moze mu przyniesc kontakt z uzalezniajacymi rzeczami?

Ciezki orzech do zgryzienia, bo wlasciwie nikt wczesniej nie byl wstanie tego doswiadczyc (i nie mowie tylko o uzaleznieniu od komputera). Pewnie badania sa przeprowadzane na ten temat, ale wydaje mi sie ze nie sa one promowane w rzaden sposob poniewaz mogloby sie wszystko zawalic (wlasciwie to nikomu sie to nie oplaca, bo wiekszosc czerpie na tym zyski). Chodzi tutaj o to ze jezeli nagle (przyklad) wszyscy mieliby zgodnie z zaleceniami lekarza zmniejszyc ilosc godzin spedzanych przed telewizorem do przykladowo 1 godziny to wlasciwie nie byloby to mozliwe.

Nagle sobie uswiadomilem, ze do tych wszystkich uzaleznien wlasciwie mozna sie przystosowac na zasadzie ewolucji. Przyklad: za duza ilosc godzin przed kompem to wysuszanie sie galek ocznych, a co za tym idzie organizm z czasem zacznie produkowac wiecej plynu ktory odpowiada za wilgotnosc oka.

Czyli wszystko w przyszlosci bedzie ok? Mozliwe. No ale zapytacie co z uzeznieniem od komputera w porownaniu do alkoholizmu/narkomani. A no wlasnie komputer tylko na dluzsza mete moze stac sie czyms w rodzaju narkomani, a same narkotyki potrafia wprowadzic cie w uzaleznienie w ciagu jednej nocy.

Zastanowmy sie... czy wszystko w okol nas (hehe nie przesadzajmy) moze stac sie uzalezniajace? Calkiem mozliwe, jezeli sie tak dobrze temu przyjrzec. Wazne jest to ze jedne rzeczy nas bardziej uzalezniaja niz drugie i czesto bywa ze drugi czlowiek sie na tym bogaci.

Zalecenia doktora Raptora ? Mysl, mysl i jeszcze raz mysl, bo zginiesz!

I na koniec przeczytajcie kilka razy (a najlepiej raz dziennie) moje pierwsze powiedzonko z sygnaturki

Problemy trzeba rozwiązywać, a nie stwarzać!

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 04-07-2001 20:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]RAPTOR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]RAPTOR Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]RAPTOR Dodaj [FPP]RAPTOR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]RAPTOR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
DZASKUL
Combat (Death Knight)

Wiesz rapi rozpisz to na pare topicow tak jeden akapita co dwa dni lub trzy , po pierwszym akapicie wymieklem i nie czytalem dalej.
A odpowiadajac na temat uzywki sprawiaja przyjemnosc komp tez seks tez (oczywiscie nie wszystkim ??) wiec mozna zaliczyc go do nalogu.

Old Post 04-07-2001 21:55
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil DZASKUL Kliknij tutaj by wysłać e-maila do DZASKUL Znajdź więcej post'ów przez  DZASKUL Dodaj DZASKUL do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać DZASKUL prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[SPECNAZ]Martwa
LegendaryArtifactCreature

Bycmoze komp jest uzywka, ale wydaje mi sie, ze jest to takze dobre zajecie dla pewnej grupy spolecznej. Nie nazywajac po imieniu... np.kafeja netowa Hayabusy, od kiedy pojawila sie na osiedlu, wzbudzila zainteresowanie nie tylko tych, ktorzy mieli w domu kompa bez interetu, ale takze tych, ktorzy wogole nie mieli kompa nie mowiac juz o jakimkolwiek pozytecznym zajeciu [czytaj gumbasow co calymi dniami siedza przed sklepem a noca kradna radia samochodowe]. Powaznie, teraz siedza, hehe...na nasza korzysc wydajac swoje ciezko noca "zarobione" pieniadze hehe.. nic dodac..siedza i graja w CS'a

Uwazam, ze kompa jako tako mozna by nazwac uzywka...jednakze dla mnie zmeczenie, niewyspanie i tym podobne sa mala cena jaka musze zaplacic by pograc sobie te kilka godzinek dziennie...hehe... Z reszta nie kazdy od razu wpada w nalog

Old Post 04-07-2001 22:30
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [SPECNAZ]Martwa Znajdź więcej post'ów przez  [SPECNAZ]Martwa Dodaj [SPECNAZ]Martwa do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [SPECNAZ]Martwa prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]RAPTOR
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]DZASKUL
Wiesz rapi rozpisz to na pare topicow tak jeden akapita co dwa dni lub trzy , po pierwszym akapicie wymieklem i nie czytalem dalej.

Twoj problem

Problemy trzeba rozwiązywać, a nie stwarzać!

Old Post 05-07-2001 06:33
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]RAPTOR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]RAPTOR Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]RAPTOR Dodaj [FPP]RAPTOR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]RAPTOR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Ex00
Pan Prezes :S

przynajmiej sie stara nie zakladac lamerskich topicow...

a wracajac do pytania czy komp to uzywka, powiem krotko;
Nie. Dlaczego? Na moje to jest negatywne myslenie wmawiajac sobie takie rzeczy. Zobaczcie, kiedys rodzice mowili, ze siedzimy za duzo przez telewizorem, a teraz sami siedza po kilka godzin ogladajac tasiemce, reality show itp. itd.

Old Post 05-07-2001 07:30
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Ex00 Znajdź więcej post'ów przez  Ex00 Dodaj Ex00 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Ex00 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
CE3RDE
Just do it.

Bo dla wiekszosci z nich taki telewizor to bylo dzieciece marzenie ktore nareszcie udalo sie spelnic, a przecietny rodzic w polskiej rodzinie nie dotyka sie do komputera bo nie wie jak go obslugiwac...zapewne gdyby nie ta przeszkoda do netu podlaczonych by bylo jeszcze wiecej uzytkownikow.Nie wiem jak dla was ale dla mnie komp z dostepem do netu jest uzalezniajacy tak jak alkohol czy fajki,jak sie uczylem i patrzylem na komputer nie moglem sie skupic ciagle myslalem aby sobie pograc sprawdzic maila itd...Poprostu w czasie roku szkolnego jezeli umiesz rozdzielic czas na to na tamto i na komputer to jest dobrze gorzej jak (jak np. ja) nie moge sie pochamowac aby posiedziec jeszcze chwilke chwileczke i tak siedze caly dzien lekcje nie odrobione koledzy cie olewaja itd....smutna perspektywa przesiedziec zycie przed kompem

"Jak tu żyć w mieście, które jest z tego znane, że wszystko, co się dzieje z góry jest ukartowane Tam, gdzie dominują poszlaki, a nie fakty i żeby coś osiągnąć ***** musisz mieć kontakty. Prawdziwe życie bez imaginacji, koniec bredni, chleb powszedni, bogaci biedni -tak było, będzie, musi być- umiesz z tym żyć?" WWO

Old Post 05-07-2001 08:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil CE3RDE Kliknij tutaj by wysłać e-maila do CE3RDE Znajdź więcej post'ów przez  CE3RDE Dodaj CE3RDE do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać CE3RDE prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
SweepeR
sweter

Po raz kolejny podam link do tekstu bardxo fajnego kolesia, xfoo...: http://www.promode.org/columns/xfoo...nts&aid=122. Naprawde, to co tam napisal daje do myslenia! Przynajmniej mi dalo.

Bo trzeba sobie uswiadomic, ze co za duzo to niezdrowo. Komputer moze byc bardzo niebezpieczny. Ale ale, ja juz o tym troche pisalem. Tutaj: http://board.fpp.pl/new2/showthread.php?threadid=174, dlatego nie bede sie jeszcze raz rozpisywal, tylko odsylam do tamtego topicu.

Old Post 05-07-2001 10:55
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

Komp: jest to dzis narzedzie pracy, zabawy itp. Male dziec sa jush przyzwyczajane do tej maszynki, ale czy to jest zdrowe? To jest pytanie retoryczne. Od niego moga bolec nas oczy, nadkarstki, plecy, nogi. Mozna sie nabawic skrzywienia kregoslupu, wady zwroku, a mimo tyle mlodych ludzi go urzywa. A czemu? Tego ja jush nie wiem. Sam sie zastanawiam co mnie tak do niego ciagne? Gry? Malo jush gram. Poprostu sie do niego na tyle przyzwyczailem ze trudno mi sie od niego odzwyczaic majac do niego dostep :-). Ale jak wyjezdzam na wakacja to nie tesknie za niem tak jak moi koledzy :-(. Nie kupie sobie laptopa by miec kompa zawsze przy sobie, komorki zeby miec neta i myc tym samym na totalnej smyczy. Jak gdzies jade to biore noz, kompas i papu ;-). Z kompem jest tak, ze jak raz sprobujesz to jest pozniej sie od niego oderwac :-(, ale jak zaczne przekladac kompa np nad wycieczke z moja byla ;-) to mie w leb robnijcie ;-P

Old Post 05-07-2001 11:24
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
S4i1or
Thorin Oakenshield

Gdybym ja nie miał kompa, uczyłbym się najlepiej w klasie... Moja starsza twierdzi, że jestem już prawie () uzależniony. Coś w tym jest. Jak nie ma starego, siedzę po 8 - 9 godzin na dobę przed monitorem... Może i jest to chore, co Wy o tym sądzicie?

Old Post 05-07-2001 15:15
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil S4i1or Kliknij tutaj by wysłać e-maila do S4i1or Znajdź więcej post'ów przez  S4i1or Dodaj S4i1or do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać S4i1or prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
CE3RDE
Just do it.

S4ilor nie martw sie tez jak starszego nie ma siedze do oporu jednak musze sie nasiedziec jak sie rozpocznie rok szkolny nie bede siedzial raczej wogole...

"Jak tu żyć w mieście, które jest z tego znane, że wszystko, co się dzieje z góry jest ukartowane Tam, gdzie dominują poszlaki, a nie fakty i żeby coś osiągnąć ***** musisz mieć kontakty. Prawdziwe życie bez imaginacji, koniec bredni, chleb powszedni, bogaci biedni -tak było, będzie, musi być- umiesz z tym żyć?" WWO

Old Post 05-07-2001 15:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil CE3RDE Kliknij tutaj by wysłać e-maila do CE3RDE Znajdź więcej post'ów przez  CE3RDE Dodaj CE3RDE do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać CE3RDE prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
OGO
niema mnie

Chore to jest to co ja mam. W sumie to nie uzaleznienie <tak tak moge se to wmawiac a i tak jestem uzalezniony>, ale pelno mam sytuacji takich jak naprzyklad. Wstaje rano i aby sie dobudzic to co robie? Wlaczam kompa, potem CD Technics`a i muze z niego. Kompa wlaczam tylko po to aby wlaczyc. Stoi potem wlaczony sobie, ja biore sniadanko i siadam przed kompem patrzac w ikony wpier dalam to co mama mi przygotowala. Czy to nie jest dziwne? Taksamo jak mialem napisac list taki normalny na kartce, siadam przed kompem, wlaczam go i ustawiam jakis screensaver i pisze list. I tak cokolwiek w pokoju robie to kompa wlaczam. Bleeee. Ale na pocieszenie mam takie cos ze jak jakis z kumpli zadzwoni, czy tez wpadnie to komp leci w odstawke automatycznie. Czasem to ja sam siedzac przed kompem dzwonie po kumplach i sie umawiam na byle co byle nie komp, a komp buczy swoje wiatraczkiem caly czas probojac zwrocic na siebie uwage moja =]

Old Post 05-07-2001 15:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil OGO Znajdź więcej post'ów przez  OGO Dodaj OGO do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

Tak czasami jest, nawet jak bysmy sobie wmawiali ze nie jestemu uzalerznieni to jestesmy uzalerznieni ;-). To jest prawda. Moje zycie prze pewien okres krecilo sie TYLKO wogol kompa, a to jest straszne, wiem ze niektorzy pomysla sobie ze to jest zalosne, ale kazdy komputerowiec ma taki okres w swoim zyciu, tylko jedni go pokonuja a inni nie. Teraz umnie jest tak, ze od kompa sie wyrywam tylko kiedy moge np: do teatru (tak, chodze czasami do teatru). Wszystko tylko nie komp. Jest to starszne, ze niektorzy ludzie nie widza innego swiata niz ten w monitorze. Ludzi czasami popatrzcie za okno, idzie do swojej ukochanej, pogadajcie z innymi "normalnymi" ludzmi na tematy nie zwiazane z kompem. Komp jest dla rozrywki, a nie rozrywka dla kompa...

Old Post 05-07-2001 16:25
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

komp moze byc uzywka (vide Infinite) ale wiekszosc ludzi latwo wychodzi z tego "nalogu" (vide Infinite, xfoo). imho jezeli komus komp zaczyna sie nudzc to automatycznie zaczyna go mniej uzywac. ja kiedys np gralem po kilka h dziennie w q3. teraz zagram sobie jeden meczyc w urban terror i jeden w cpma na tydzien. kazdy ma w swoim zyciu takie "dziwne" okresy" i kazdy w pewnym momencie zdaje spbie z tego sprawe. zaczyna myslec co by tu zrobic aby to zmienic i w wiekszosci przypadkow udaje mu sie.

Old Post 05-07-2001 18:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
S4i1or
Thorin Oakenshield

W sumie tak. Ja z Q3 miałem ten sam problem - nap1erdalałem do oporu. A teraz? Ostatnio grałem chyba miesiąc temu... O właśnie! Muszę sobie dzisiaj zagrać!

Old Post 05-07-2001 18:20
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil S4i1or Kliknij tutaj by wysłać e-maila do S4i1or Znajdź więcej post'ów przez  S4i1or Dodaj S4i1or do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać S4i1or prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Mil0sh
Master (Spawn)

Z definicji uzywka jest to substancja chemiczna ktora powoduje pobudzenie organizmu, czyli kawa (kofeina), herbata (kofeina, teina), produkty z krzewu koki itp. Tak wiec komp nie jest uzywka, ale uzaleznienie to juz inna sprawa.

quote:
Nagle sobie uswiadomilem, ze do tych wszystkich uzaleznien wlasciwie mozna sie przystosowac na zasadzie ewolucji. Przyklad: za duza ilosc godzin przed kompem to wysuszanie sie galek ocznych, a co za tym idzie organizm z czasem zacznie produkowac wiecej plynu ktory odpowiada za wilgotnosc oka.

O ile pamietam, to organizm nie moze przekazac w genach nic, czego nauczyl sie w ciagu zycia. Ewolucja dziala na tym za zasadzie, ze potomek ma kombinacje genow ojca i matki ( a takze dziadkow itp,) i jezeli kombinacja jest dobra - przezyje, jezeli zla - zonk, w wyniku oporu srodowiska kipnie. Tak wiec przezywaja tylko te osobniki, ktore mialy szczesciew postaci dobrych genow (jednak te geny byly im przeypisane, nie wazne co w zyciu rodzice poczynili). Tak bylo przez pare milionow lat w swiecie flory i fauny, jednak z czlowiekiem jest inaczej, gdyz opor srodowiska praktycznie nie istnieje. Np. niewidowe zwierze nie przezyje dlugo, natomiast niewidomy czlowiek tak. W ten sposob nie ma juz naturalneJ selekcji i czlowiek juz praktycznie nie ewouluje malo to, czlwoeik sie cofa, gdyz jest coraz wiecej wad genetycznych w noworodkach (jak owy slepy zrobi dziecko to przekaze swoje spaprane geny).
Zreszta i tak ewolucja w dzisiajszych czasach jest gowno warta, gdyz trwa ona setki tysiecy lat, a w dzisiajeszych czasach 10 lat moze zrewolucjonizowac standard zycia (komputery, interent). Gorzej z tym, ze czlowiek staje sie smietniskiem najgorszych genow, co w przyszlosci ( i to wcale nie tak dalekiej) moze doprowadzic do degeneracji.

O ***** ale sie rozpisalem, chcialem napisac cos o uzywkach a skonczylem na niejasnym wytlumaczeniu zagadnienia ewolucji i pesymistycznej wizji konca gatunku ludzkiego, nice, ide na browara.

Old Post 05-07-2001 21:12
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Mil0sh Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Mil0sh Znajdź więcej post'ów przez  Mil0sh Dodaj Mil0sh do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Mil0sh prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

Z podtekstu tego posta mozna wyczytac, ze powinno sie wszystkich chorych, niewidomych i innych takich pozabijac, ale napewno nie oto ci chodzilo. ;-)

Ewolucja w dzisiejszych czasach jest naprawde gown0 warta. Dzieki wspanialej medycynie nasz gatunek slabnie. Moze jest to mysl rodem z waszyzmu, ale tak sie dzieje, kiedys w raz z biologica robilismy hipotetyczna symulacje czlowieka... wyszlo mu ze nie bedzie widzial dalej nizz na metr (momitor kompa), wielka glowo = duzy mozg = jajo glowy, 10 palcow na jednej dloni (szybciej na klawie mozna pisac), 150 cm zwrostu (bo po co wiecej), 0 owlosienia (bo po co nam)... moze jest to przesadna wizja, ale chyba prawdopodobna, ale co mozemy z tym zrobic? Nic, przeciez nie pozabija sie calego rodzaju ludzkiego i garstka zacznie wszytko od nowa, ale zdaje mi sie ze natura znajdzie spob.

Chycialem zaznaczyc, ze nie mam nic wspolnego z nazizmem, ani z jego odmianami, nienawidze w prost tego!

Old Post 06-07-2001 00:13
skakun
Training (Enforcer)

no tak

Old Post 06-07-2001 01:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil skakun Znajdź więcej post'ów przez  skakun Dodaj skakun do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać skakun prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
oxygen
new challenger

ehhhh....kolejny nabijacz postow...

Old Post 06-07-2001 04:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil oxygen Znajdź więcej post'ów przez  oxygen Dodaj oxygen do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać oxygen prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
CE3RDE
Just do it.

bLADE no nie wiem czy tak dobrze by bylo zaczynac wszystko od nowa...tyle osob poswiecilo swoje cale zycie,lata nauki aby cos odkryc,stworzyc jakies wynalazki, wedlug mnie taki powrot do przeszlosci zniszczyl by prace setek jak nie milionow ludzi...np:znowu trzeba by bylo rozpalac ogniska zamiast wlaczyc kompa i pograc w kwaka

Old Post 06-07-2001 08:24
bLADE
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez CE3RDE
znowu trzeba by bylo rozpalac ogniska zamiast wlaczyc kompa i pograc w kwaka

co ty nie powiesz ;-). Chyba wlasnie poto zaczac od nowa by powrocic do "krzeni". Wiesz ze czlowiek kiedys mial bardzo silnie rozwiniety instyk, ale nie stety w zwiazku z duzo urbanizacja i konfornizmem zatracilismy go. CZy bylo warto? To jest pytanie na ktore kazdy musi sam sobie odpowiedziec.

Old Post 06-07-2001 09:53
skakun
Training (Enforcer)

quote:
Napisane oryginalnie przez oxygen
ehhhh....kolejny nabijacz postow...

czy ja wiem ? jestem tu dopiero drugi dziej i niezalezy mi na postach tak bardzo ....
wogole wczoraj jakos musialem sie oswoic z FPP board wiec napisalem cos bzdetnego zeby sprawdzic jak do jest

Teraz moge sie ryrazic jasniej ....
komp moim zdaniem niemoze uzaleznic , co najwyzej stwarzac taki pozur.Kiedys miealem jakas gre strateiczna (A WIECIE JAK ONE WCIAGAJA :p) , Gralem on rana do nocy i sobie myslalem ze musze z tym przerwac bo to nalog .Nie.{rzeszedlem gre ,mialem wszystkie dostepne opcje i juz nieciaglnielo mnie przed kompa .
(tzn. jeszcze przez kilka dni przychodzilem po szkole i wlaczalem kompa poto zeby pojezdzic myszka po pulpicie ... ale mysle ze to z przyzwyczajenia .... a moze nie ?)

Mozna kompa zazwac nalogiem wtedy gdy sie go przeklada nad inne wazniejsze obowiazki - hehe wiec sam sie swoimi argumentami zapuszkowalem ne jednak moze

Old Post 06-07-2001 10:34
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil skakun Znajdź więcej post'ów przez  skakun Dodaj skakun do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać skakun prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Mil0sh
Master (Spawn)

quote:
Z podtekstu tego posta mozna wyczytac, ze powinno sie wszystkich chorych, niewidomych i innych takich pozabijac, ale napewno nie oto ci chodzilo. ;-)

nie bylo zadnych podtekstow, trust me

Old Post 06-07-2001 11:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Mil0sh Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Mil0sh Znajdź więcej post'ów przez  Mil0sh Dodaj Mil0sh do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Mil0sh prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez Mil0sh

nie bylo zadnych podtekstow, trust me

aha... hmm to co w takim razie moge powiedziec o Twoim postcie? Chyba sie wstrzymam od glosu :-)

Old Post 06-07-2001 15:54
SweepeR
sweter

quote:
Napisane oryginalnie przez bLADE
Chyba wlasnie poto zaczac od nowa by powrocic do "krzeni".

Panowie! Przesiadamy sie na Wolfenstein 3D!!! Albo na Ponga!

Old Post 06-07-2001 17:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
CE3RDE
Just do it.

quote:

co ty nie powiesz ;-). Chyba wlasnie poto zaczac od nowa by powrocic do "krzeni". Wiesz ze czlowiek kiedys mial bardzo silnie rozwiniety instyk, ale nie stety w zwiazku z duzo urbanizacja i konfornizmem zatracilismy go. CZy bylo warto? To jest pytanie na ktore kazdy musi sam sobie odpowiedziec.

Zgadzam sie ze wiele instynktow by sie nam wyostrzylo ale ja jak o tym mysle nie moglbym tak zyc dostaje przyslowiowego "pierdloca" codziennie jak sobie muzyki nie poslucham jak jakis wiadomosci nie przeczytam nie sprawdze maila jest uzalezniony od naplywu wiadomosci od urzadzen elektrycznych nie saedze aby mogl zyc w takim okresie jak np. era kamienia lupanego...jestem przyzywyczajony do innych czasu inna sprawa bylo gdybym nie mial pojecia o istnnieniu takich rzeczy jak komputer czy internet nie wiem jak inni ale takie jest moje zdanie...

Old Post 07-07-2001 11:39
bLADE
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez CE3RDE

Zgadzam sie ze wiele instynktow by sie nam wyostrzylo ale ja jak o tym mysle nie moglbym tak zyc dostaje...

Cool. Kazdy czlowiek jest inny. Kazdy innaczej odbiera zycie, dla niektorych wazniejsze jest siedzenie przed kompem, a dla niekotrych wyjscie do parku itp. Robimy to co lubimy. Jak lubisz sie katowac to spox. Mi nic do tego... Ja siedze dziennie (w wakacje) przed kompem 6 godz :-(, ale zaczyna mi to bokami wychodzic... Coraz bardziej dostrzegam tegatywy tego siedzenia i chyba sie gdzies wyrwe...

Old Post 07-07-2001 11:49
giBBeR
dr. giBBeRs+eiN

No ten tego. Ja powiem tylko tyle. Każdy jestr uzależniony od kompa, nie chodzi tylko o granie, ale ogólnie o życie. Projektanci, innnżynierowie, goście od telefonów i inni ludzie są uzależnieni od kompa, tylko że to uzależnienie jest take, iż oni muszą ich używać. Myślicie że takie głupie gadanie przez telefon było by takie proste gdyby nie kompy. Napewno nie... Wiele kompów pracujwe gdzieś tam i coś tam robi (niewiem dokładnie co - nie interesuje mnie to), dzięki czemu możnna sobie o każdej poże dnia i nocy wybrać np. pyk pyk pyk - Bangladesz - łączę, pyk pyk pyk - Azerjberdżan - łączę... itp. Każdy jest w pewnym stopniu uzależniony od kompa.
Hmm... Wracając do graczy, internautów itp. to również każdy z nich/nas jest uzależniony, ale nie każdy potrafi tego konntrolować.
Czy alkocholik który wyszedł z nałogu nie jest już alkocholikiem (owszem, w pewnym sensie nie) - jest - tylko potrafi walczyć z tym nałogiem. Trzeba mieć silna wolę, by przerwać, no chyba że komp sie znudził - tak jak mi...
I to by było chyba narazie tyle. Mam nadzieję żę zrozumieliście moje intencje...

Old Post 07-07-2001 11:57
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil giBBeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do giBBeR Znajdź więcej post'ów przez  giBBeR Dodaj giBBeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać giBBeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

Unhappy

Tak to ne stety jest :-(. Kazdy w jakis tam sposob jest uzalerzniony od kompa (kazdy kto ma z min dlusza stycznosc). Jedyne co mozna robic to z tym walczyc... Nie ma rzadnych tabletek... Jedynym lekarstwem na to jestesmy my sami...

btw: gibber! gdzie sie zbunkrowal przez ten dlugi czas! ostatni raz cie widzialem jeszcze w tamtym boardzie :-)

Old Post 07-07-2001 12:03
giBBeR
dr. giBBeRs+eiN

Miałem pewne problemy z osobowością (pozdro Sweep) i jakoś tak o wielu sprawach nie myślałem, ale teraz już jest wszystko w porządku i chyba zostanę tu do końca... Tak więc miło jest słyszeć że sie za mną stęskniliście...

Old Post 07-07-2001 12:08
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil giBBeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do giBBeR Znajdź więcej post'ów przez  giBBeR Dodaj giBBeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać giBBeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
CE3RDE
Just do it.

quote:

Cool. Kazdy czlowiek jest inny. Kazdy innaczej odbiera zycie, dla niektorych wazniejsze jest siedzenie przed kompem, a dla niekotrych wyjscie do parku itp. Robimy to co lubimy. Jak lubisz sie katowac to spox. Mi nic do tego... Ja siedze dziennie (w wakacje) przed kompem 6 godz :-(, ale zaczyna mi to bokami wychodzic... Coraz bardziej dostrzegam tegatywy tego siedzenia i chyba sie gdzies wyrwe...

bLADE zle odebrales moja interpretacje ja poprostu jestem od niego uzalezniony mam juz 3 komp od 10 lat net od 3,nie lubie siedziec w domu jasne ze w upal zamiast siedziec przed monitorem wole skoczyc na zimne piwo cy gdzie indziej ale ogole jak przez pewien czas nie uzywam kompa czegos mi jest brak jestem jego niewolnikiem i niewiem czy cos na to poradze...Nie plakal bym jakby na ziemi powstal armagedon i zaczelibysmy zycie od poczatku bez niczego,to poprostu sa nawyki siadam klikam siedzie i pobieram news'y,nieraz trudno jest zmienic nawyki...

Old Post 07-07-2001 12:36
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 11:40.    Strony (2): [1] 2 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions