Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Quake > linux quake i mysz
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
beee
Veteran (Ogre)

linux quake i mysz

Heloł, mam problem maly,
Czemu mysz pod linuxem chodzi tak ciulowo. Mam myche ps/2 i pod win jest dobrze (zajebiscie), a pod linuxem kaszani sie, znaczy sie, musze dawac wieksze sensitivity (czyli jest wieszky baud rate), i sie mysz jakby zapycha przy szybkich ruchac. proboalem ./zqwcl -mrate <blabla> ale chyba gowno to daje albo ja czegos nie wiem, albo cos zle robie. Wogole grac sie nie da :).
jakby ktos mial jakies wskazowki np: libvga.config taki jak trzeba to 100x dzieki.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 21-03-2002 21:55
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil beee Kliknij tutaj by wysłać e-maila do beee Znajdź więcej post'ów przez  beee Dodaj beee do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać beee prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Nexus6
Master (Spawn)

Mycha w samym linuxie chodzi wolniej - z tego co zauwazylem i trzeba to sobie ustawic. Jakiego masz linuxa? I jakie okienka? U mnie na mandrake i kde robisz z mycha co chcesz w konfigu.

Old Post 23-03-2002 01:53
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Nexus6 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Nexus6 Znajdź więcej post'ów przez  Nexus6 Dodaj Nexus6 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Nexus6 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
chimera
Elite (Fiend)

Talking

Nexus - przed napisaniem odpowiedzi proponuje przeczytania najpierw pytania : chlopak pyta sie o ustawienie svga zeby grac spod konsoli a nie pod x-ami. Najwazniejsze to wylaczyc gpm bo svga nie chce razem z nim wspoldzialac (myszka zle reaguje).

Old Post 23-03-2002 02:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil chimera Kliknij tutaj by wysłać e-maila do chimera Znajdź więcej post'ów przez  chimera Dodaj chimera do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać chimera prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
beee
Veteran (Ogre)

gpm nawet nie wlaczam bo nie odczulem jeszcze korzysci :), no coz wiem na pewno ze chodzi o to ze pod windowsem mam 90 hz odswiezanie myszy, a pod shellem tak nie mam. Wiec tak, x nie uruchamiam bo nie ma po co :). Mam mandrake 7.2 jadro 2.2.17, mysle jeszcze o sciagniecia driverow referecyjnych logitecha, takie jak pod windwos ale nie wiem czy isntenieja pod linuxa (?).
W zasadzie dla szarego gracza z cienka myszka to i tak zajebiscie chodzi :), ale ja nie moge scierpiec, tego zwolnienia przy szybkich ruchach. Mozliwe ze to wina niemojego(pozyczony) a4techa ktory nie wyciagnie wiecej niz 90hz, a linux mu kaze wiecej. Moze jak bede mial nowa (uteskiona) mysz logitecha to bedzie chodzilo. Pozatym "mycha w samym linuxie chodzi wolniej", no coz skoro linux jest taki super hiper konfigurowalny to moze da sie to zmienic.

Old Post 23-03-2002 10:09
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil beee Kliknij tutaj by wysłać e-maila do beee Znajdź więcej post'ów przez  beee Dodaj beee do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać beee prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
chimera
Elite (Fiend)

Cool

Hmm co do "-rate" to zobacz od srodka plik zquake i poszukaj pod koniec pliku powinny byc wszystkie komendy, ktore mozna dolaczyc przy uruchamianiu zquake'a - powinno tam tez byc -rate i inne badziewia.
Wiem jak ustawic 200Hz pod x-ami. W /etc/X11.../X11Config-4 (zalezy od linuxa) dopisz w sekcji myszki :
"Option" "SampleRate" "200" (w przypadku redhata to tak wyglada). I pozostaje ci grac spod x-ow w gl'u

Old Post 23-03-2002 11:16
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil chimera Kliknij tutaj by wysłać e-maila do chimera Znajdź więcej post'ów przez  chimera Dodaj chimera do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać chimera prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
beee
Veteran (Ogre)

bawilem sie -mrate a -rate chyba nie istnieje.

Old Post 23-03-2002 11:41
chimera
Elite (Fiend)

Exclamation

Zaraz sciagne i zajrze do srodka pliku.

Old Post 23-03-2002 11:55
chimera
Elite (Fiend)

Question

Jak to nie istnieje jak w samym pliku wykonywalnym jest taki wpis :
"MOUSERATE -mrate". Jak nie wierzysz to sobie sprawdz u siebie.

Old Post 23-03-2002 12:03
Nexus6
Master (Spawn)

quote:
Napisane oryginalnie przez chimera
Nexus - przed napisaniem odpowiedzi proponuje przeczytania najpierw pytania : chlopak pyta sie o ustawienie svga zeby grac spod konsoli a nie pod x-ami.

To chyba jestem zielony bo nie wiem po co grac spod konsoli jak mozna pod xami? A predkosc ta sama

Old Post 23-03-2002 14:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Nexus6 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Nexus6 Znajdź więcej post'ów przez  Nexus6 Dodaj Nexus6 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Nexus6 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
chimera
Elite (Fiend)

Talking

Jestes ZIELONY Po co ladowac do pamieci 60MB syfu eby pograc w quaka'a i jeszcze w dodatku pod softem ... gdyby chcial w gl'u to by sie nie pytal o to, co nie ? Pod x'ami odpalenie to zaden problem - tylko pod konsola jest problem z myszka.

Old Post 23-03-2002 15:18
beee
Veteran (Ogre)

beee bawilem sie -mrate a -rate chyba nie istnieje.

chimer Jak to nie istnieje jak w samym pliku wykonywalnym jest taki wpis :
"MOUSERATE -mrate". Jak nie wierzysz to sobie sprawdz u siebie.

Przeczytaj dokladnie co napisalem wczesniej, niewazne pisze tez
ze default -mrate 1200 kbit/s chyba, nie pamietam, ale wpisywalem rozne kosmiczne wartosci do -mrate ale nie odczulem roznicy.

Old Post 23-03-2002 22:08
chimera
Elite (Fiend)

a -mrate 200 dziala ? Jak nie to proponuje przesiasc sie na x'y tam bez problemu sie da 200Hz ustawic. :/

Old Post 23-03-2002 22:15
barrel
Skilled (Knight)

Talking

a ja proponuje odpalac pod win32

Old Post 24-03-2002 00:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil barrel Kliknij tutaj by wysłać e-maila do barrel Znajdź więcej post'ów przez  barrel Dodaj barrel do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać barrel prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
beee
Veteran (Ogre)

a da sie full screen pod x ? tylko nie gl, bo gl nie lubie, a jak uruchomie svgalib to i tak korzysta z ustawien shellowych, czyli dalej jest ciulowo.

Old Post 24-03-2002 14:53
chimera
Elite (Fiend)

Quake pod x'ami na pelnym ekranie chodzi na pewno w gl'u ... jak ci sie nie podoba grafa w gl'u to z http://mqwcl.of.pl zaciagnij mqwcl pod linuksa glmqwcl.glx i dodaj do konfiga gl_max_size 2 (ewentualnie 1 jak wolisz calkiem gole sciany) i gl_picmip 4 i bedzie wygladac lepiej niz w sofcie. Po odpaleniu wpisze _windowed_mouse 1 i daj alt+tab (przynajmniej pod enlightenment'em tak sie daje full screen) i nie zapomnij, ze w konfigu do x'ow musi byc wybrana przez ciebie rozdzielczosc np. 640x480.

Metoda bardziej ekstremalna "wine mqwcl.exe"

Old Post 26-03-2002 02:08
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 16:38.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions