Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Quake III Arena > q3 umarl?..
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (3): [1] 2 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Str4y
Training (Enforcer)

Thumbs down q3 umarl?..

Heh.. to co sie dzieje ostanio w naszym "pieknym" kraju to jedna wielka PARODIA. Chodzi ofkoz o CGL#3, a konkretniej jego eliminacje.. poczytajcie sobie kolumne Sweepa- http://q3.fpp.pl/?pl:pages:show:742 jak mozna miec wogole takie podejscie do turniejow. Przeciez CGL jest impreza ogolnopolska a nie jakims lokalnym turniejem dla przecietniakow. Admini z niektorych kafe sa poprostu zajebisci i tyla -"Wy quakowcy jestescie jak dinozaury" LOL!!
W sumie mozna sie smiac z tego ale czy to nie jest prawda? Sam sie zaczalem zastanawiac nad tym.. 4 osoby na eliminacjach to chyba jakies nieporozumienie.. w finale ma byc 64 graczy.. ciekawe czy jak zbiora wszystkich, ktorzy przyszli na elimki to bedzie z 50. Heh.. ten temat otworzylem aby sie wyrzalic i dotrzec do niektorych.. LUDZIE MUSIMY RATOWAC SCENE.. jesli tak bedzie dalej to CGL#4 bedzie na CS'ie i UT !! Poprostu nie chce mi sie wierzyc, ze w takiej Lodzi jest tylko 4 graczy..
Zastanawia mnie to- kto jest za taki stan rzeczy odpowiedzialny.. Dochodze do wniosku, ze chyba CGL z organizacja zawalil na calej lini.. wogole to nie wiem why Krg nie zajmowal sie w tym roku Q3 na CGLu.

Qwa.. pozostaje nam czekac tylko na drugi termin eliminacji i byc dobres mysli....

www: underb.com

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 04-08-2002 11:57
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Str4y Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Str4y Znajdź więcej post'ów przez  Str4y Dodaj Str4y do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Str4y prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
SweepeR
sweter

Z tego co wiem to Krg chce to wygrac, a stwierdzil, ze jesli zajmie sie organizacja to mu sie to nie uda - nie bedzie mial czasu na trening, etc.

Nie ma sensu zwalac calej winy na organizatorw. Bo tez sami jestesmy sobie winni. Po czesci. Najpierw sie wszyscy ekscytuja, ze super super zajebisty turniej bedzie, full luda i wogole, a jak przychodzi co do czego to sa takie sytuacje jak w Toruniu, ze 4 osoby przychodza... I wierz mi, ze naprawde klejkowcy sa jak dinozaury... Malo juz nas jest po prostu. A jesli wiecej, to jakos duza liczba osob nie ma zamiaru sie pokazywac na turniejach...

Yup, Q3 juz konczy swoj Deathmatch w Polsce. Aktualnie toczy sie dogrywka. Tyle, ze Sudden Death. I wiadomo kto przegra.

Old Post 04-08-2002 13:08
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Str4y
Training (Enforcer)

Bardzo optymistyczna wypowiedz Sweep .. ale coz tak naprawde jest i chyba trzeba sie z tym pogodzic.. Q3- gra dla elity

Co do tego, ze eliminacje nie wypalily nie tylko przez organizacje to sie zgodze.. na poczatku w kij ludzi glosowalo za swoja platforma cpma albo vq3 i napalali sie do gry.. a teraz ? Dupy sie im nie kce ruszyc z domq.. jak mialbym blisko chocdziarz do jednego miejcsca gdzie byly eliminacje to bym chetnie wzial udzial, mimo, ze nie gram cudownie, ale chcialbym poprostu uczestniczyc w takiej imprezie.. Ale co zrobic jak inni olewaja sobie cgl.. heh co mozna poradzic? Grac w csa ? Czy przygladac sie bezczynnie scenie.. jak zmierza w strone upadku.. krok po kroku..

Q3 moze jeszcze jedno uratowac- jakis zajebisty mod. bo w koncu CS to tylko mod..

Old Post 04-08-2002 19:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Str4y Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Str4y Znajdź więcej post'ów przez  Str4y Dodaj Str4y do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Str4y prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
j@rzabek
Brujah

Angry

gdzie do k.urwy nedzy jest oficjalny komentarz CGL'a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Old Post 04-08-2002 20:35
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil j@rzabek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do j@rzabek Znajdź więcej post'ów przez  j@rzabek Dodaj j@rzabek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać j@rzabek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Q
The Q is out there

A dlaczego tak jest?? Bo cgl do k.rwy nedzy jest na vq3 i tyla

Old Post 04-08-2002 21:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Q Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Q Znajdź więcej post'ów przez  Q Dodaj Q do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Q prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lo_fatt
Iron Fist

o **** co ty *******isz najlatwiej wszystko zwalic na platforme , eh....... znow kluccie sie **** co jest lepsze i co by bylo gdyby ....

Old Post 04-08-2002 21:13
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lo_fatt Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lo_fatt Znajdź więcej post'ów przez  Lo_fatt Dodaj Lo_fatt do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lo_fatt prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lucas
esports.pl

Chwila...

Osobiscie bywam w Zabie - gdzie Elimki Gdansk. Wawa wogole nie zadbala czy maja wszytko czy tez cos potrzeba - zrobta i heja. To tez takie podejscie - olefka....

Old Post 04-08-2002 22:16
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lucas Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lucas Znajdź więcej post'ów przez  Lucas Dodaj Lucas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lucas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
dood
Combat (Death Knight)

ja to se mysle tak...

Q3 umiera?- Boże mam nadzieje, że nie, że są to przejściowe kłopoty. Z q1 też tak było a wraca z nowa siłą (może przesadzam ale wraca/wrócił).
Faktycznie 4 osoby to przesada i zgadzam się z [FPP]SweepeR’em- tak jest polska mentalność- super, zajebiście, przyjdziemy...-> nikt nie przyszedł... Wg. mnie wina trochę leży po stronie i graczy i organizatorów, ale nie zapominajmy iż „zniknął” RooS z swym QuakeWorld’em (nawiasem ciekawe co tam u niego, pewnie gra w jakieś wyścigi:> ), zasługi tego gościa dla sceny Quake’owej są niepodważalne, ale schodzę z tematu. Tak więc Reset zszedł, a reszta? CDA młodemu blood’owi szlo na początku ale teraz? Lepiej nie gadać. ŚGK? Heh w dziale ArenaOnline opisują RPG’i (sam je kocham ale tu chyba było coś innego)... Niezłe co? A tak jeszcze jest „Frakcja 3D” ale piszą tam o grach, które bardzie j pasują do zapowiedzi lub do recenzji... Nie żebym objeżdżał ŚGK (wg. mnie ostatnia i jedyna porządna gazeta o grach na PL rynku, jest tam też info o cplu) ale sprawy zmierzają w zła stronę. Skąd nowy gracz (często jeszcze „młodzik”) ma wiedzieć o czymś tak ezoterycznym/mistycznym jak scena Quake’a jak mu nikt o tym wielkimi literami nie napisze. W necie zaś trzeba wiedzieć czego szukać.
Ja myślę, że większość nie poszła na eliminacje bo myśleli tak jak ja: co mam iść jak tam tysiące zajebistych wymiataczy pójdzie, i tak się nie dopcham do wejścia a co dopiero być na ostatnim punktowanym miejscu...
Przepraszam, że tak zrobiłem, postaram się poprawić.

P.S wreszcie dotargałem film jak Szwedy cpl’a wygrywają i mi się płakać zachciało. Oni tam oddają się swojej ukochanej grze, robią na tym szmal a my tu szopy odpieprzamy... eh
Jak ktoś chce ten film to jest pod adresem:
ftp://ftp.thecpl.com/skwins.zip

P.S.2 przepraszam za zanudzanie i głupie poglądy...

Old Post 04-08-2002 23:39
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil dood Kliknij tutaj by wysłać e-maila do dood Znajdź więcej post'ów przez  dood Dodaj dood do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać dood prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lucas
esports.pl

Re: ja to se mysle tak...

quote:
Napisane oryginalnie przez dood
Ja myślę, że większość nie poszła na eliminacje bo myśleli tak jak ja: co mam iść jak tam tysiące zajebistych wymiataczy pójdzie, i tak się nie dopcham do wejścia a co dopiero być na ostatnim punktowanym miejscu...

P.S.2 przepraszam za zanudzanie i głupie poglądy...

Ad 1 - To jest wlasnie sedno problemu. To samo bylo na CGL 2.

Ad 2 - kazdy ma prawo do swoich pogladow. Jesli je dobrze argumentuje to nie sa glupie...

Old Post 05-08-2002 07:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lucas Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lucas Znajdź więcej post'ów przez  Lucas Dodaj Lucas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lucas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Str4y
Training (Enforcer)

quote:
Przepraszam, że tak zrobiłem, postaram się poprawić.

Porpostu przecenilismy graczy z polski.. myslelismy, ze jest sporo wymiataczy.. a tu co? Kupa.. nie ma ludzi chetnych do grania. Musimy ruszyc dupy panowie (i panie ofkoz ) i zrobic co do nas nalezy zapisujemy sie na cgla- Ratujmy honor naszej ukochanej gry!

PS. Tylko dlaczego nie ma eliminacji w rzeszowie? he? Dyskryminacja podkarpacia !!

Old Post 05-08-2002 10:37
SweepeR
sweter

Re: ja to se mysle tak...

quote:
„zniknął” RooS z swym QuakeWorld’em (...), zasługi tego gościa dla sceny Quake’owej są niepodważalne, ale schodzę z tematu. Tak więc Reset zszedł, a reszta? CDA młodemu blood’owi szlo na początku ale teraz? Lepiej nie gadać. ŚGK? Heh w dziale ArenaOnline opisują RPG’i (sam je kocham ale tu chyba było coś innego)... Niezłe co? A tak jeszcze jest „Frakcja 3D” ale piszą tam o grach, które bardzie j pasują do zapowiedzi lub do recenzji... Nie żebym objeżdżał ŚGK (wg. mnie ostatnia i jedyna porządna gazeta o grach na PL rynku, jest tam też info o cplu) ale sprawy zmierzają w zła stronę. Skąd nowy gracz (często jeszcze „młodzik”) ma wiedzieć o czymś tak ezoterycznym/mistycznym jak scena Quake’a jak mu nikt o tym wielkimi literami nie napisze. W necie zaś trzeba wiedzieć czego szukać.

Chwila chwila.

1) RooS zniknal pewnie dlatego, ze mu sie odechcialo. I sie mu nie dziwie. Z tego co wiem to pozniej byl Red.Naczem Valhalli, nie wiem czy jeszcze jest.

2) z FPP Zone w CDA bylo troche inaczej. Wiem, bo sam tam pisalem a blo jest moim dobrym kumplem. To CDA zrezgynowalo pod koniec zeszlego roku z "naszych uslug" i na miejsce starego FPP Zone wrzucili shit z ActionPlus pod wodza SLip'a.

3) W SGK od numeru lipcowego ukazuje sie kacik FPP.PL Offline gdzie wlasnie sa zawarte informacje ze sceny, itd.

Old Post 05-08-2002 19:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Re: Re: ja to se mysle tak...

No, chwila... A gdzie byliscie, jak od bodajze pazdziernika do czerwca dzial Arena Online w ŚGK pisal glownie o FPS-ach? Gdzie wtedy pokazywaliscie, ze chcecie miec jakies materialy? Wielokrotnie na lamach pisma apelowalem i prosilem o kontakt z redakcja - ze sceny Q3A nie zglosil sie NIKT. Wiec bylo. O UT, o T2, o SC (bo wspolpracowali), o Cossacks (bo tez im zalezalo).

GDZIE DO CHOLERY WY BYLISCIE? Nikt z Was tej gazety juz nie czyta? Przez ponad pol roku?

A teraz macie - esport uznano za NIEATRAKCYJNY, wiec bedziecie mieli ATRAKCYJNE opisy RPG-ow.

Do siebie pretensje, redakcja jedynie reaguje na to, jak rynek odbiera pismo.

Dalej.

Od dluzszego czasu podejmuje starania o powolanie stowarzyszen, ktore mozna by bylo powolac w krotkim czasie, a ktore doprowadzilyby do powolania Polskiego Zwiazku Sportu Komputerowego. I co? I zero. Utopijna idea, zadnego odzewu ze strony sceny Q3A, musialem prosic Krogotha o adresy do jakis sensownych ludzi i zamierzam sie z nimi skontaktowac na priv. Durna idea, ktos powie, bo gry nie beda sportem? W Rosji jest oficjalna federacja, na Ukrainie jest. U nas tak niezwykle popularny sport jak radioorientacja sportowa powolal swoj zwiazek w czasie od pazdziernika do lutego, przy czym dopiero w listopadzie dowiedzieli sie, ze maja rejestrowac stowarzyszenia. Ale nie. Nikt palcem nie ruszy.

Wiec K* M* miejcie chociaz jaja i teraz nie placzcie.

Old Post 06-08-2002 01:51
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
dood
Combat (Death Knight)

Exclamation ano Re.

char bord:sic; (:>> )

Najpierw odpowiem SweepeR’owi bo za dalszą część sYs|yavor mi „zakurwi z laczka i poprawi z kopyta” więc niech się chłopak od początku nie denerwuje. :>

- Wiem, że CDA odpuścił blooda na rzecz Slip’a (czy jak mu tam)- chodziło mi o to, że już tam niema sensownego działu o Q. Ba, że nigdzie JUŻ niema.
- Pokaż no to palcem bo chce uwierzyć, że śnie. Po co wersja offlina raz na miesiąc jak wejdę online 1 w tygodniu...

O.K. sYs|yavor czy dobrze rozumiem? Ludzie mieli pisać o tym, że chcą Q w ŚGK? Rozumiem badanie rynku zbytu (co będziecie pisać o czymś co nikt nie czyta), ale sądzić, że o Q nikt w ŚGK nie czyta bo nikt nie odpisał to lekuchna przesada. Mniejsza z tym.
Arena Online ma kilka stron i piszcie sobie tam o czym chcecie, mogą być rpg’i (ja tam je uwielbiam i z przyjemnością poczytam), wasza sprawa. Rzecz rozchodzi się o 1-2 stronicowy dział ala (i tu znów muszę, choć niechętnie nawiązać do RooS’a) QW. Dział , w którym są informacje zarówno z kraju jak i ze świata, a na dodatek, które są prawie „ekskluzif” (sic). Zdaje sobie sprawę, że takich kontaktów jak RooS nie ma nikt i jeszcze długo nikt nie będzie miał. Od czegoś trzeba zacząć... Czy oto Ci yavor (nie chcę Cię tu obrażać, uznałem że forma bezpośrednia będzie tu bardziej na miejscu) chodziło, gdy prosiłeś o kontakt w sprawie działu Q?
Pisząc pierwszego posta do tego tematu chciałem uświadomić, że niema miejsca, które mogło by przykuć uwagę zarówno starego wygi jak i początkującego adepta Q (mimo działu w ŚGK) i to jest jedna z wielu przyczyn obecnej sytuacji w świecie Q, Q3. Opowiem wam historię pewnego człowieka, ofiary wybuchu „fpp-multiplayer’a”. Można z niej wyknuć kilka konkluzji, tak potrzebnych dzisiaj. Mam przynajmniej taką nadzieje.

Owy człowiek/ młodzieniec kupił sobie komputer w 97’. Od początku zaczął grywać w qwasia jak to wtedy pobłażliwie nazywano. Nie ograniczał się tylko do Q1 ale on przeważał. Nie był to bogaty człowiek, jednak często kupował czasopisma by wiedzieć co się dzieje w świecie gier. Czas szybko mijał a jego komputer mógł tylko uciągnąć Q1 (Sniegu miałeś racje z tym traktorem...:>> ), ale chłopak nie przejmował się tym, z racji że nie mieszkał w pobliżu żadnego Empiku to nawet od czasu do czasu kupował Reset aby poczytać rubrykę QW- inne gry i tak mu nie chodziły. Gdy był w Krakowie (najbliższa metropolia) zawsze odwiedzał empik by poczytać swój ukochany dział. Teraz gdy nie ma Resetu on nadal zarzyna Q1- Qw, Qizmo, Zquake. Tylko nic nie czyta, czasem gdy jest u mnie przegląda nowy ŚGK. Zawsze wtedy wzdychamy i rozważamy co by z nami było gdyby podczas naszych pierwszych Q-szlifów nie było org’ów, Yuniorów i QW... Od niedawna ten młody człowiek ma wystarczający sprzęt do Q3, ale to nie dla niego... „może jakby rakieta była szybsza?”...

Teraz mamy jazdę na przetrwanie, zabrakło „paliwa bitowego” napędzającego 2 połowę lat dziewięćdziesiątych. Mam tylko nadzieje, że ktoś lub przynajmniej jakaś siła będzie podsycać światełko w tunelu, w którym się znaleźliśmy...

Oczywiście nie chcę wszystkiego zwalać na pisma, że to ich wina, tych redaktórów- NIE. To jedna z... Główna przyczyna leży w nas!!! Zapomnieliśmy, że oprócz grania trzeba propagować grę aby za kilka dni nie okazało się, że nie mamy w co grać. Świetny przykład z VFA wszyscy piszą na bordzie (myślę o scenie Q) jasne, zawsze, wchodzę w to a na kanale spotykają się 2 osoby + 3 boty... this way is wrong way... Jako adept psychologii myślę, że to nasza mentalność mówiąca nam- co masz coś robić, jest super, przecież to nie może upaść, jest za wielkie...

Uh, pewnie za ten bełkot będę miał bana na bordzie do sądu ostatecznego... musiałem odpowiedzieć...:>> Obiecuje, że już nie napisze takiego wypracowania.:>>

Edytowane przez dood dnia 06-08-2002 o godz. 18:42

Old Post 06-08-2002 17:45
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil dood Kliknij tutaj by wysłać e-maila do dood Znajdź więcej post'ów przez  dood Dodaj dood do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać dood prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Q
The Q is out there

Gówno prawda- to przez żydów

Old Post 06-08-2002 19:38
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Q Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Q Znajdź więcej post'ów przez  Q Dodaj Q do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Q prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
dood
Combat (Death Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez Q
Gówno prawda- to przez żydów

Może pieprze głupoty, może nie mam racji w kwesti Q, ale na pewno Ty jesteś po*******onym jełopem, na którego tylko kula w łep działa.

No chyba, że nie zrozumiałem rzartu wtedy sorry- popraw sobie humor bo ktos może być niewyrozumiały tak jak ja....

Old Post 06-08-2002 19:54
sYs|yavor
Elite (Fiend)

dood:

>O.K. sYs|yavor czy dobrze rozumiem?

Zle. Placzecie wyzej, ze scena umiera, ze nikt nie pisze o niej. Taki byl problem nawiazac kontakt? Odpowiem Ci. Byl. Bo najlatwiej napisac na forum blyskotliwy post. To niewiele kosztuje. Fatygi nie wymaga. Pozwala poszpanowac, jaki to ja nie jestem wspanialy. Gorzej, gdy trzeba sie pofatygowac. Gdy trzeba cos zrobic. Zwykle konczy sie dokladnie tak, jak tu: ojej, scena umiera. Pretensje do siebie.

>Dział , w którym są informacje zarówno z kraju jak i ze świata, a
>na dodatek, które są prawie „ekskluzif” (sic).

Na stabilny dzial 1-2 stronicowy dotyczacy sceny polskiej i swiatowej Q3A nie masz co liczyc w zadnym pismie. Q to za mala czesc rynku w tej chwili, nikt tyle nie da. Chyba, ze scena swoja aktywnoscia przekona, ze warto. Przekonaliscie?

>Zdaje sobie sprawę, że takich kontaktów jak RooS nie ma nikt i
>jeszcze długo nikt nie będzie miał

Lol. Akurat kontakty to sprawa najprostsza do zalatwienia, szczegolnie gdy nie reprezentuje sie siebie, tylko np. jedno z wiekszych czasopism. Nie w kontaktach Roosa problem tylko w aktywnosci graczy i stopniu swiadomosci sceny.

>Czy oto Ci yavor (nie chcę Cię tu obrażać, uznałem że forma
>bezpośrednia będzie tu bardziej na miejscu) chodziło, gdy
>prosiłeś o kontakt w sprawie działu Q?

Prosilem wszystkich zainteresowanych o kontakt z redakcja. Zdaje sie, ze prosba byla adresowana nawet do organizatorow turniejow, ktore SGK mialoby wspierac. Wczesniej byla prosba o nawiazanie wspolpracy i deklaracja przyjecia z otwartymi ramionami, z "misiem" wlacznie. Zero reakcji. Moment, chwila, dawac i prosic to nie za duzo naraz?

>Główna przyczyna leży w nas!!! Zapomnieliśmy, że oprócz
>grania trzeba propagować grę aby za kilka dni nie okazało się,
>że nie mamy w co grać. Świetny przykład z VFA wszyscy piszą
>na bordzie (myślę o scenie Q) jasne, zawsze, wchodzę w to a
>na kanale spotykają się 2 osoby + 3 boty... this way is wrong
>way... Jako adept psychologii myślę, że to nasza mentalność
>mówiąca nam- co masz coś robić, jest super, przecież to nie
>może upaść, jest za wielkie...

Duzo w tym racji, ale nie do konca. Popatrzcie: sceny Q i UT od zawsze rywalizowaly. Zasadnicze pytanie: po jaka cholere? Jesli ktos profesjonalnie podchodzi do grania (w sensie nie zawodowo tylko powaznie) powinien dazyc do rozwoju kazdej sceny pretendujacej do miana sportowej. Rywalizacja powinna byc POZYTYWNA, a nie NEGATYWNA.

Co do Polskiego Zwiazku Sportu Komputerowego - wlasciwie mozna traktowac, ze juz istnieje. Tematu nie odpuszcze, chetnych ludzi znajde, to jedynie kwestia czasu. Wowczas sceny beda mogly miec oficjalne wsparcie, w tym ze strony mediow i sponsorow. Oczywiscie sceny tych gier, ktorych gracze w Zwiazku beda dzialac na rzecz rozwoju esportu w Polsce.

Old Post 06-08-2002 22:39
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lucas
esports.pl

Oj yavor - co ty taki pesymista???

Old Post 07-08-2002 20:31
Q
The Q is out there

quote:

Może pieprze głupoty, może nie mam racji w kwesti Q, ale na pewno Ty jesteś po*******onym jełopem, na którego tylko kula w łep działa.

No chyba, że nie zrozumiałem rzartu wtedy sorry- popraw sobie humor bo ktos może być niewyrozumiały tak jak ja....

No to sorry to przez Ciebe
a co do tej buzki po słowie "zyd" to sorry tylko tą pamietam

Old Post 07-08-2002 21:16
dood
Combat (Death Knight)

Błyskotliwy powiadasz? Skoro jest błyskotliwy to negowanie go z definicji jest błędne:> Ale nie po potyczki słowne tu przyszedłem, nie to jest moim celem. Nie chcę też szpanować na forum, nie potrzebuje tego wystarczy, że jestem rozchwytywanym kochankiem, panie za mną szaleją... :> Niestety, powiem Ci w zaufaniu że taki tekst mnie sporo kosztuje, tą odpowiedź piszę dokładnie o 22:40 7.08. Jak na maturze się napisało 3 strony w tym 1 ołówkiem to trzeba gdzieś odreagować...:>>> A tak poważnie to pisze to co myślę, czuję staram się być szczery i obiektywny, nawet jeżeli potem wychodzi, że miałem złe informacje.
Może masz złą przeglądarkę i źle Ci wyświetla napisy ale już w pierwszym poście jedną z przyczyn problemów Q wymieniłem siebie, moje zachowanie, które okazało się tak powszechne, a na scenę Q powróciłem zaledwie tydzień temu po 2 letniej przerwie. Przykro, że jako uznany dziennikarz (choćby przeze mnie) czytasz tylko to co Ci odpowiada...
I znów jak powyżej, nie lamentuję, że scena umiera- staram się wyjaśnić tego przyczyny i kilka ich znajduje. Przykro mi ale czasopisma się też do tego przyczyniły, to fakt a w jakim stopniu? – Nie wiem, możemy o tym porozmawiać jeżeli chcesz, na kulturalny dyskurs zawsze mam czas.

Nigdzie nie napisałem, że ta 1 a jak się da 2 strony mają być o Q3A. Chodziło mi o Q jak w QW „Resetu”. Nie wiem jaką częścią rynku jest Q3A ale Q to potęga nawet z obecnymi problemami. Przecież jak by wszystkie informacje o Q z sierpniowego ŚGK zebrać w jedną całość to by akurat wyszło koło 1 strony poza tym nikt nie mówi, że nie można wsadzić krótkiej notki o np. CS czy nawet UT.

Buahaha, panie Yavor- kontakty to akurat najtrudniejsza sprawa i nie mówię tu, że pijesz piwo z Krg, mleko z Venomem i itp. Ja tu mówię o relacjach przynajmniej z największych turnieji i lanparty na świecie. Jaka gazeta wybuli 1-2 tysiące na bilet lotniczy +wikt i opierunek liczony w dewizach dla artykułu o grze, która „stanowi małą część rynku”. Trzeba mieć u kogo przewaletować i nie o cioci tu myślę tylko o innych graczach. Na ekskluzywne lanparty trzeba mieć zaproszenie i żeby się tam dostać nie wystarczy być z największej „polskiej” gazety- to są KONTAKTY. Jak pojeździsz karmakowym ferrari to zrozumiesz:> (sic)
W czasie składania numeru sierpniowego odbyło się kilka ważnych FPP imprez (choćby CPL) ciekawe czy we wrześniu przeczytamy coś więcej o tym niż można było się dowiedzieć z netu...?

Widzę drogi sYs|Yavor, że słabo pamiętasz czasy konkurowania Q3 z UT’kiem.
To było tak: jednocześnie wyszedł UT i Q3. UT był nowy i oferował nową/inną zabawę, a starzy quake’owcy czekali na coś nowego bo Q1 był przestarzały a Q2 to była wielka MP’owa porażka (choć było kilka ciekawych rozwiązań). I tak starzy gracze od razu wybrali Q3 (pomimo jego wad) i starali się przeciągnąć na swoją stronę nowych/młodych posiadaczy komputerów, nie znających sytuacji i nie mających nawyków z „DM4”. I tak powstała wielka walka a było się o co bić. Wojna była o przetrwanie. Obie gry były tak podobne w swej budowie, że drugiemu groziło wieczne potępienie i zapomnienie. Na szczęście gracze zakosztowali obu owoców i po kilku trudnościach wreszcie wybrali co im odpowiada. Mniej więcej po równo, z chwilowymi wahaniami. Yavor ja już stary jestem Ty chyba nastolatkiem też nie jesteś ale nie wiem czy widziałeś oczy 15’latka, który chciał powiedzieć swoim 18-19 letnim kolegom (których mózgi wyżarł Q), że „UT jest nawet fajny” albo- o zgrozo „zagrajmy w UT”. Nawiasem mówiąc co jak co ale Q zawsze łaczył pokolenia i obyczaje- sam jestem tego „ofiarą”:>>

Sys|Yavor- podziwiam Cię i szanuję, ludzi z takim charakterem jak Ty powinno być więcej. Podoba mi się („to co pan mówi że się podoba”- musiałem to napisać:>> ), że tak walczysz o VFA, i że się nie poddajesz. Niech moc będzie z tobą...

No dziś o kilka zdań mniej niż ostatnio:>>... starałem się:>....

p.s. Możesz mi Q to dokładnie wytłumaczyć... Bo może coś źle zrozumiałem i Cię bezpodstawnie zbluzgałem.
Zważywszy, że wszystko co złe to prze zemnie to masz racje. Nie odpowiadam tylko za gradobicie, częłsienie ziemi i koklusz...

Edytowane przez dood dnia 07-08-2002 o godz. 23:26

Old Post 07-08-2002 22:42
dood
Combat (Death Knight)

Arrow zachodnie dylematy

Skoro tu już jestem to zerknijcie na board polycount’a, ludzie tam maja podobne dylematy: http://dynamic.gamespy.com/~polycou...6884.html?00042

Old Post 07-08-2002 23:49
sYs|yavor
Elite (Fiend)

>Skoro jest błyskotliwy to negowanie go z definicji jest błędne:>

Bledne z definicji to bylo Twoje zalozenie, ze ta wypowiedz odnosi sie do Twojego tekstu. To moglo wynikac z mojej wypowiedzi, lecz nie musialo (i nie mialo) :-P

>rzykro, że jako uznany dziennikarz (choćby przeze mnie)
>czytasz tylko to co Ci odpowiada...

Ech, bez przesady. I z tym uznaniem, i z tym czytaniem...

>rzykro mi ale czasopisma się też do tego przyczyniły

UT pojawilo sie w podobnym czasie co Q3A, a polska scena tej gry - choc daleka od idealu - ma jeszcze w sobie duzo dynamiki. A przeciez tez nie miala jakiegos wielkiego wsparcia w czasopismach. Moze raczej przyczyna upadku sceny Q3A lezy w tym, ze byl to sequel sequela, a wiec w naturalny sposob dzielil scene? Q3A nie mialo zbyt pozytywnych opinii ze strony milosnikow Q2 i Q, to nie sprzyja rozrostowi sceny ani jej pozniejszej konsolidacji... Roli czasopism w upadku sceny nie widze zadnej (widze za to ogolna role mediow w mozliwosci rozwoju sceny, to troche inna sprawa).

>ale Q to potęga nawet z obecnymi problemami

Potega to CS. Potem dlugo, dlugo nic. MoH. UT. A dopiero potem, choc nieznacznie z tylu, Q3A - tak wynika ze statsow gamespaja. W Polsce wciaz istnieje mit dominacji Q, jak sie zatem dzieje, ze w aktualnej ankiecie na forum Gier Online, wsrod przypadkowych graczy, wygrywa UT (fakt, nieznacznie, ale jednak)? Sadze, ze za duza wage przywiazywaliscie wlasnie do tego przekonania, ze Q3A jest potega. Kiedys, owszem. Teraz FPS-ow jest po dziurki w nosie i rozdrobnienie scen jest ogromne. W Polsce potega jest jedna: CS. Reszta to dodatki mniej wiecej podobnej wartosci.

>rzecież jak by wszystkie informacje o Q z sierpniowego ŚGK
>zebrać w jedną całość to by akurat wyszło koło 1 strony

Jakos trzeba nadrobic roczny brak niemalze jakiejkolwiek informacji...

>Buahaha, panie Yavor- kontakty to akurat najtrudniejsza
>sprawa

Wciaz sie mylisz :-) Kontakty nie sa ZADNYM problemem.

>Jaka gazeta wybuli 1-2 tysiące

Sensowna gazeta nawiaze kontakt z polskimi graczami lub nawet z graczem zagranicznym wybierajacym sie na impreze, zaproponuje mu stawke autorska i otrzyma tekst i zdjecia przez internet. Za ulamek ceny biletu. Dostep do informacji to zaden klopot, klopot w tym, czy na pewno w danym momencie jest to dzialanie, ktore zadowala wszystkie strony. Hm, prawdopodobnie nie skojarzysz, co chcialem tu powiedziec, bo dosc niejasno to sformulowalem, ale tak wlasnie mialo byc to sformulowane.

>Na ekskluzywne lanparty trzeba mieć zaproszenie

To media decyduja, ktore party jest ekskluzywne, obawiam sie. Jesli gracze 1337 nie sa w stanie skontaktowac sie z redakcja, niech nie placza potem o umieraniu sceny. Sa tysiace innych wydarzen na swiecie, ktorymi bez problemu mozna zapelnic lamy czasopism. Jesli dla sceny Q3A najwazniejsze byly kontakty pojmowane wlasnie w ten sposob, nie dziwie sie, ze scena przezywa klopoty.

>W czasie składania numeru sierpniowego odbyło się kilka
>ważnych FPP imprez (choćby CPL) ciekawe czy we wrześniu
>przeczytamy coś więcej o tym niż można było się dowiedzieć z
>netu...?

Nie. Podejrzewam, ze nie przeczytacie nawet tego, czego mozna bylo sie dowiedziec oficjalnie z netu. Jak latwo zauwazyc, redakcja z numeru na numer przeznaczala mniej stron na dzial AO, co o czyms swiadczy. A calkowite pominiecie informacji zwiazanych z esportem w najnowszym wydaniu - CGL pomijam, toto by sie pokazalo i tak - swiadczy wylacznie o tym, ze redakcja nie uwaza esportu za temat atrakcyjny. Nie chce polemizowac publicznie z tym stanowiskiem, wiec w tym momencie skoncze, reszte dopowiedz sobie sam.

>Mniej więcej po równo, z chwilowymi wahaniami.

Nie chodzi mi o wartosci liczbowe. Chodzi o nastawienie scen do siebie. Slabo pamietasz, jak przez dlugi czas milosnicy rodziny Q jechali po UT ile wlazlo... A to wywoluje naturalna reakcje obronna. Nie mowie, ze wina lezy po stronie sceny Q3A, ale bardziej prawdopodobne wydaje mi sie, ze dzialajaca od lat scena Q poczula sie zagrozona nowym FPS-em i go zaatakowala, niz ze dopiero tworzaca sie nowa scena zaatakowala stara. Malo prawdopodobne psychologicznie. Pominmy to zreszta, w tej chwili jest to juz i tak nieistotne - procz stwierdzenia, ze rywalizacja pomiedzy scenami obu gier zawsze byla negatywna, a nigdy pozytywna. Przyznam ze nigdy nie widzialem, aby milosnicy pilki noznej z zacietrzewieniem wystepowali przeciwko milosnikom siatkowki... Wnioski proponuje wysnuc samemu.

>p.s. Możesz mi Q to dokładnie wytłumaczyć... Bo może coś źle
>zrozumiałem i Cię bezpodstawnie zbluzgałem.

Powiem Ci, ze zaluje, ze miales tak dlugi przestoj w grze w Q. Byc moze gdyby ludzi Twojego pokroju bylo na scenach wiecej, szybciej bylibysmy w stanie zrozumiec, ze nie ma specjalnego sensu jakakolwiek rywalizacja pomiedzy scenami, a nawet ze w interesie kazdej ze scen jest rozwoj drugiej sceny - im wiecej graczy, tym wiekszy krag odbiorcow, tym wiecej turniejow i lig, tym wiecej zainteresowania ze strony mediow, tym wieksze zainteresowanie ze strony sponsorow, ktorych z pewnoscia bardziej cieszylaby informacja, ze informacja o ich hojnosci dociera nie wylacznie na scene UT czy Q, ale do praktycznie kazdego gracza FPS czy RTS.

Sadze, ze scena, ktora nie przezyla w swej historii trudnosci, nie wyksztalci ludzi majacych dostatecznie rozwinieta swiadomosc spoleczna. Mam ogromna nadzieje, ze wspolne problemy uzmyslowia ludziom koniecznosc wspolpracy na scenie, ale i ulatwia wspolprace miedzy scenami. Dlatego tak marudze na tym forum: jestescie mi potrzebni. Zeby zaspokoic moje czysto prywatne pragnienie: zebym mogl zyc piszac wylacznie o esporcie. Wierze, ze jest to mozliwe. Wierze rowniez, ze jesli doprowadze do takiej sytuacji, bedzie to oznaczalo znacznie wiecej satysfkacji dla kazdego gracza.

Ot i cala (:-P) prawda o moich intencjach.

Old Post 08-08-2002 00:11
Lucas
esports.pl

Po pierwsze - nie lubie slowa scena...

Po drugie - jak gracze nie sa zorganizowani - to czemu czasopismo nie moze im pomoc. Ty czekasz az sie do Cibie zglosza... Why?

Old Post 08-08-2002 07:59
killertowa
Elite (Fiend)

Po trzecie - zgadzam się z Lucasem
Po czwarte - odzew na wasze wołanie na puszczy byłby większy gdybyście zorganizowali jakieś zawody
Po piąte - przykład, że nie rywalizacja pomiędzy różnymi platformami jest zła (tu UT i Q3) i należy wspierać się nawzajem wywołuje u mnie uczucie, że nawet jak nikt ze świata Q się nie odezwie to i tak będziecie wspierać tę platformę by rozrastało się ogólne grono graczy, a te pogróżki mają jedynie zmotywować ludzi by jednak się zgłosili

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Old Post 08-08-2002 09:25
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil killertowa Znajdź więcej post'ów przez  killertowa Dodaj killertowa do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać killertowa prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lucas
esports.pl

Sorki - ale mess robi w augustowie Lan Party na cala polske - juz 3 z rzedu....

FPP.pl - wspomoglo go - dalo reklame... A SGK??? Nawet nie wie o tym...

Old Post 08-08-2002 10:11
Bulls
Warrior (Scrag)

quote:
Napisane oryginalnie przez Q
A dlaczego tak jest?? Bo cgl do k.rwy nedzy jest na vq3 i tyla

Otoz to. Ludzi przyciaga sie ukazujac widowiskowosc Q3. W ten sam sposob nalezy ratowac scene Q3. A te jelopy wybraly wolniejsza platforme.

Old Post 08-08-2002 10:27
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Bulls Znajdź więcej post'ów przez  Bulls Dodaj Bulls do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Bulls prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
j@rzabek
Brujah

Czy ja wiem. W legionowie co chwila słuszałem zza pleców teksty typu: "Boże, w tego quake'a do wogole sie nie da grac. To wszystko jest tutaj za szybko.."

Old Post 08-08-2002 10:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil j@rzabek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do j@rzabek Znajdź więcej post'ów przez  j@rzabek Dodaj j@rzabek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać j@rzabek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Lucas:

"Sceny" tez nie lubie. Nawet "klan" przestaje lubic ze wzgledu na fakt, ze w potocznej opinii pojecie to ma wydzwiek pejoratywny (a w najlepszym przypadku sugerujacy infantylnosc grupy, ktorej dotyczy).

Nie rozumiem, co oznacza "organizowanie graczy". Nie jest rola czasopism organizowanie graczy. Od tego sa sami gracze, ich stowarzyszenia. Czasopismo moze takie dzialania wspierac i inspirowac. Aby wspierac musi miec co wspierac (chodzi tu takze o wole wspolpracy ze strony majacych byc wspieranymi :-P), aby inpirowac musi miec swiadomosc tego, ze "gry komputerowe" to nie tylko pudelka na polkach sklepowych, ale przede wszystkim gracze i ich srodowiska. Jesli przejrzysz zawartosc obecnie istniejacych na rynku czasopism, sam uznasz, ze sa one niczym innym jak zwyklymi katalogami produktow uksztaltowanymi jeszcze w epoce przedinternetowej. Co zabawne, taki a nie inny obraz czasopism wyksztalcil przyzwyczajona do niego grupe odbiorcow i nie ma co liczyc, zeby jakies nowatorskie dzialania na tym polu mialy szanse sukcesu. Nie chce mi sie analizowac tu szerzej tego zagadnienia, bo jest ono bardzo obszerne, stad ogranicze sie wylacznie do powyzszych ogolnych stwierdzen.

killertowa:

>o czwarte - odzew na wasze wołanie na puszczy byłby
>większy gdybyście zorganizowali jakieś zawody

Jaaaaaasne. Jestem w zyciu goracym zwolennikiem powiedzenia "Bog pomaga tym, ktorzy pomagaja sobie sami". Impreza? Dlaczego to czasopismo ma ja przygotowywać? Dysponujesz jakimis przykladami ze swiata, ktore pokazywalyby ze istnieja imprezy esportowe organizowane przez czasopisma? Impreze zrobcie sami. Potem zgloscie sie do czasopisma - nie odmowi swojego wsparcia. Z tym wsparciem zgloscie sie do sponsorow - wsparcie czasopisma ulatwi przekonanie ich, ze nie wywalaja pieniedzy w bloto. A najlepiej pomozcie tworzyc stowarzyszenie.

Podkresle: nie jest rola mediow organizowanie imprez. Mozna takie imprezy sporadycznie organizowac, owszem, ale glowna rola mediow to wspieranie dzialan okreslonego srodowiska. No i odpowiedzcie sobie na pytanie, dlaczego mialoby to byc srodowisko Q3A, skoro nikt z jego kregu nie dal znaku zycia?

"Popiatna" uwage killertowy skomentuje tak: z punktu widzenia gazety obojetne jest, impreze ktorej sceny bedzie wspierala. Jesli scena przejawia zero aktywnosci, bedzie to najprawdopodobniej ta scena, ktora przyciaga uwage redaktorow. W SGK jest paru panow grajacych w UT, nie ma ani jednego grajacego w Q3A. Jak z powyzszego wynika, scenie UT latwiej byloby uzyskac wsparcie. Scena Q3A nic nie robiac na pewno go nie otrzyma.

Old Post 08-08-2002 10:57
oxygen
new challenger

quote:
Napisane oryginalnie przez j@rzabek
Czy ja wiem. W legionowie co chwila słuszałem zza pleców teksty typu: "Boże, w tego quake'a do wogole sie nie da grac. To wszystko jest tutaj za szybko.."

cs-owcy sa wsrod nas...dla nich kazda gra jest za szybka

Old Post 08-08-2002 11:01
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil oxygen Znajdź więcej post'ów przez  oxygen Dodaj oxygen do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać oxygen prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lucas
esports.pl

No jak gracze sie nie organizuja - to niestety ale zostaj atylko media...

Wam za to placa - nam nie...

Old Post 08-08-2002 11:03
sYs|yavor
Elite (Fiend)

>FPP.pl - wspomoglo go - dalo reklame... A SGK??? Nawet nie wie
>o tym...

Prawdopodobnie nie. I co, obrazisz sie? Poinformuj SGK, zaproponuj wspolprace. A Ty sobie grzecznie siedzisz i marudzisz. Najlatwiej. LAN party na cala Polske organizuje takze ja, i z pewnoscia nie jestem osamotniony. Uswiadomcie sobie do licha wreszcie, ZE NIE JESTESCIE JEDYNI. Walczcie o swoje. Stare baby siedza na tylkach i marudza, jaki ten swiat jest okropnie niedobry, no i uroda juz nie ta...

A fe... :-P

Old Post 08-08-2002 11:03
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 17:32.    Strony (3): [1] 2 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions