Osobiscie stosuje kilka podstawowych komunikatow:
Jesli gram rozne role na polu bitwy i przechodze nagle na stanowisko cappera, wklepuje VSAF (attack enemy flag).
Gdy jako capper zajmuje pozycje i jestem gotowy do ataku, wklepuje VTF (targeting flag)
Gdy slysze VTF innego cappera, chcac zsynchronizowac z nim akcje wklepuje VWW (wait). Od tego momentu zakladam, ze gosc sledzi moje komunikaty. Gdy zajmuje pozycje do ataku, krzycze VAA (attack).
Gdy zwiewajac jako capper szczegolnie potrzebuje pomocy, krzycze VVH (help). Istotne jest tu "szczegolnie", gdyz majac troche energii i pancerza lepiej sie skoncentrowac na ruchu i strzalach.
Jesli jestem atakowany i chce przekazac komus flage, lub przekazanie to jest konieczne ze wzgledu na to, ze zamierzam zajac sie np. odbiciem naszej flagi, wowczas krzycze VFT (take the flag from me).
Jesli widze atakowanego mojego cappera z flaga i zamierzam mu pomoc, klepie VTW (wait, I'll be in range soon).
Jesli zamierzam przejac od niego flage, odpowiednio wczesnie krzycze VFG (give me the flag).
Jesli oceniam, ze chaserzy nie dadza rady odbic flagi i jedyna szansa na unikniecie przylozenia jest przechwycenie flagi przeciwnika, krzycze VAF (get the enemy flag).
Jesli oceniam, ze poradze sobie z doniesieniem flagi sam, a wiem, ze capperzy przeciwnika sa niezli (lub moja obrona do d*), krzycze VDF (defend our flag).
Jesli widze capperow przeciwnika w drodze na stanowiska ataku na flage i nie mam pewnosci, czy moja obrona ich widzi, krzycze VWE (incoming enemies). Jesli wiem, ze obrona funkcjonuje i jeszcze do tego mysli, olewam temat.
Widzac zblizajacy sie czolg krzycze VWV (incoming vehicles).
Widzac zblizajacy sie bombowiec krzycze VWB (incoming bomber). Oba powyzsze ostrzezenia stosuje wylacznie wowczas gdy wiem, ze obrona jeszcze nie widzi tych pojazdow i ma czas na przygotowanie sie do ich przechwycenia.
Jesli grajac jako capper porzebuje wsparcia juggerow, krzycze VAT (attack enemy turrets) (nic innego mnie nie denerwuje wokol flag ).
Jesli zwiewajac jako capper dostalem od kogos pojazd, gdy niebezpieczenstwo jest zazegnane zawsze dziekuje (VVT), podobnie w innych sytuacjach, gdy ktos mi pomogl. Niekiedy dziekuje juggerom przeciwnika, ktorzy rozwala mortarem swojego cappera przy fladze (VGRT) 
Jesli widze uszkodzenia, ktore sa dla mnie lub dla druzyny uciazliwe, a sam nie moge ich usunac gdyz kosztowaloby to za duzo czasu (bo respawnowalem sie nie tam gdzie trzeba lub za pozno dowiedzialem sie o uszkodzeniu), krzycze: VRV (repair vehicle station) lub VRG (repair generators).
Jesli nasze generatory sa rozwalane za czesto, krzycze VDG (defend generators) i lece przechwytywac juggerow.
Jesli istotna role na mapie pelni turret, ktory dziala, lecz jest atakowany, nie mogac go bronic krzycze VDT (defend our turrets).
Jesli oceniam, ze za chwile moze byc zmasowany i trudny do odparcia atak na nasza baze, ktory moze zakonczyc sie jej dlugotrwalym przejeciem, krzycze VDB (defend our base).
Sporadycznie uzywam tauntow, prawie nie uzywam woohoo (VGW), jeszcze rzadziej VGS (shazbot).
Jak widzicie, nie ma tego duzo ;-) a przeciez jest jeszcze sporo istotnych polecen, od prostych VVY (yes), VVN (no), VGN (no dla all), VGY (yes dla all) po bardziej zlozone, ktorych bez T2 sobie nie przypomne, a z ktorych przydaja sie np. polecenia typu cease fire.
Nie chce martwic, ale powyzsze polecenia to naprawde ELEMENTARZ, ktory kazdy powinien doskonale znac, jesli chce efektywnie grac na serwerach publicznych i w czasie klanowek. Tym sie wlasnie T2 rozni od innych gier, ze wspolpraca miedzy graczami jest podstawa sukcesu. Uzyskanie takiej wspolpracy bez komunikatow jest bardzo trudne i mozliwe chyba wowczas, gdy w teamach sa wybitni gracze T2.
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|