Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Tribes2 > POLAND: 25.06.2003 (sroda), 20:00 CET, vs GA
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

POLAND: 25.06.2003 (sroda), 20:00 CET, vs GA

Euro2_Abaddon

rzbik HoF

trinity farmerka wokol flagi - disy, turrety, LD
white death obrona flagi
berserker obrona flagi

saracen obrona srodkowej bazy
4ddh obrona glownej bazy
wayha obrona glownej bazy

eldabor HO, BT ich srodkowej bazy, glownej i VS
homic HO, BT ich srodkowej bazy, glownej i VS
keeper HO, BT ich srodkowej bazy, glownej i VS

silenzo LO/capper
simon LO/capper
piotrusek LO/capper
yavor LO/capper

-----------------------

Minotaur

4ddh BD (base defense)
rzbik BD / spam bazy przeciwnika

trinity TD (tower defense) / BD / anty-HO

yavor FD (flag defense)
sadek farmer inside / assault-HO inside
eldabor HO inside
wayha assault-HO inside

simon LO (anty-HO i anty-ich-anty-HO )

berserker BT
homic BT
keeper BT

piotrusek capper
white death capper
silenzo capper

-----------------------

Euro2_Feign

-----------------------

4ddh LD/E
sadek LD
saracen LD (anty-HO)
trinity LD (anty-HO)
white death chaser

rzbik HO/BT
homic HO/BT
keeper HO/BT
eldabor HO/BT

simon LO-eskorta HO/capper-chaser
wayha LO-eskorta HO/capper-chaser
yavor LO/capper
piotrusek capper
silenzo capper

Feign:

Jak widac, dosc drastyczna zmiana taktyki, nastawiona glownie na ofensywe. Generalna idea jest taka, aby HO, LO i capperzy byli na tyle efektywni, aby byli w stanie zaangazowac wiekszosc sil przeciwnika na jego polowie.

LD - kazdy ma obowiazek postawic DIS-a, jesli DIS-a zadnego nie ma. Stawiac DIS-y pod wzgorzem, niech tam beda przynajmniej dwa, w cieniu - po respawnie taki DIS jest zawsze po drodze do centrum akcji. Nie latac stadami za jednym juggerem. Jeden jugger - jeden LD, reszta gapi sie we flage. Jugger zalatwia LD - kolejny LD leci zalatwiac juggera, reszta... gapi sie we flage. Myyyyslec. Pamietac, ze jest tylko jeden typowy chaser - wd. WD, nie angazuj sie w zadne walki, masz zawsze obserwowac wylacznie flage. Najlepiej rob to spod wzgorza, gdyz wtedy zawsze capper bedzie musial przeleciec gdzies kolo Ciebie. Reszta obrony pomaga chaserowi, najblizsi cappera przeciwnika przejmuja funkcje chase. Jesli beda atakowac spinami i snajpami z daleka, JEDNA osoba z LD bierze snajpe w lape i zajmuje sie odstraszaniem natretow. Jesli ktos widzi, ze juz inny korzysta ze snajpy - nie pomagac mu, pilnowac flagi. Jeden do odstraszania starczy.

LO - patrzec nie tylko na capperow, ale i na HO. Jesli leza pod baze przeciwnika - eskortowac, przynajmniej z daleka i w razie czego odciagnac od nich LD przeciwnika.

LO, capperzy - zwracac uwage na nasza flage, jesli zwiewa z nia przeciwnik, a jestescie w poblizu, wlaczacie sie do obrony.

HO - patrzec na waypointy partnerow. Jesli respawn jest w srodkowej bazie - atakowac ich flage. Jesli pod wlasna flaga - isc do srodkowej bazy przeciwnika i rozwalac ja. Starac sie atakowac dwojkami, pod eskorta LO.

Minotaur:

Silne BT to podstawa. Eldabor, jesli BT nie bedzie sie wyrabialo, przechodzisz na 1-2 ataki na BT i wracasz do srodka.

UWAGA BT - jesli bedzie widac, ze w podziemiach sa problemy, keeper przechodzi na HO inside na 1-2 ataki. Po przeczyszczeniu wracacie na oryginalne pozycje.

Kolejna uwaga - nalezy sie liczyc z shocklancerami, ktorzy beda probowali przejac nasze BT. Simon, licze, ze ich zaangazujesz na tyle, ze nie beda mieli na to zbyt wiele czasu.

Wszystkim polecam przeczytanie wczesniejszych tematow dotyczacych meczy na w/w mapach.

Pamietajcie, że GA to dobry klan, w miare mozliwosci starajcie sie unikac bezposrednich starc, starajcie sie wykorzystac przewage odleglosci i szybkosci.

Abaddon opisze pozniej.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 24-06-2003 19:05
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
borowies
uber 1337zor

Re: POLAND: 25.06.2003 (sroda), 20:00 CET, vs GA

Dziekuje ze mnie dopusciles do gry, mysalem ze bede mial bana na 2 tyg . LO/capper, coz czestotliwosc umierania duza bedzie :> Ale na abbadonie i feignie cap ubostwiam. A mino to zawsze jest dobre, nawet dal HoFa

Old Post 24-06-2003 22:40
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil borowies Kliknij tutaj by wysłać e-maila do borowies Znajdź więcej post'ów przez  borowies Dodaj borowies do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać borowies prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

>Dziekuje ze mnie dopusciles do gry,
>mysalem ze bede mial bana na 2 tyg

a) dyc grales
b) przyklad 4ddh pokazuje, zem dyktator, lecz wyrozumialy....

PS. Boze jaki ja wspanialy jestem... ;-P

Old Post 25-06-2003 02:29
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|pio
Warrior (Scrag)

Ave yav

W kazdym razie nie jestem pewien czy dzisiaj zagram O 19 musze byc na dworcu odebrac kuzyna, mysle ze przed 20 bede w domku, ale nie wiem czy mi rodzice pozwola do kompa zasiasc.
Mam jednak nadzieje ze zagram Jakby mnie nie bylo to hf&gl.
Ach, no i przepraszam, ze tak pozno o tym pisze, ale dopiero dzisiaj rano sie o tym dowiedzialem.

Old Post 25-06-2003 09:57
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|pio Znajdź więcej post'ów przez  sYs|pio Dodaj sYs|pio do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sYs|pio prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Co do Abaddona:

Istotne sa disy wokol flagi, wciaz powinien byc jakis. Obrona bazy powinna starac sie nie dopuscic juggerow przeciwnika do srodka, sadze, ze warto zaczac od wytapetowania wnetrza bazy spiderkami, a potem w miare mozliwosci bronic na zewnatrz. Poniewaz nasz VS nie bedzie gral wiekszej roli, nie poswiecajcie mu zbyt wielkiej uwagi. HO niech sie za to skoncentruje na ich bazach i turrecie przy fladze (o ile nie zalatwia go LO). Bardzo pomocne byloby wyeliminowanie ich VS, o ile sie to Wam uda - jak znam zycie bedzie jakis gostek w shrike'u robil za chasera-rozsmarowywacza... HoF nie ma lekko na Abaddon, a wiele od niego zalezy - rzbikq, pomecz sie tam nieco, to naprawde istotna fucha, gdyz znacznie redukuje liczbe capow z rozpedzonych shrike'ow. LD - obserwowac HoF-a, jesli jest atakowany, zajac sie atakujacym pliz.

LO - pamietac o wspolnym wylaczeniu turreta spinami. Likwidowac turrety i disy przy fladze. Jesli dolatujecie jako pierwsi, nahalasujcie z duzej odlegosci, postrzelajcie spinami w turrety, przygotujcie teren dla pozostalych. W miare mozliwosci zwracac uwage na HO i wspierac ich, nie tylko moralnie

Obronca przy mniejszej bazie moze probowc obudowac ja landspike'ami, zmienic turret na AA, rozstawic sensory.

Old Post 25-06-2003 10:13
Eldabor
Skilled (Knight)

wiadomo na ktorej ze stron gramy na Abaddon ? moze bym jakis punkt spamu znalazl na vs albo cus

Old Post 25-06-2003 12:01
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Eldabor Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Eldabor Znajdź więcej post'ów przez  Eldabor Dodaj Eldabor do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Eldabor prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
borowies
uber 1337zor

erm wlasciwie... przepraszam ale umieszcze taktyke bo akurat niedawno robilem ja dla bdx i wydaje mi sie b. dobra, a nie mielismy okazja zagrac bo z hadesem do abbadona nie doszlo . wiem, ze jesienia w******* bede mial za to, ale co mi tam..

We should use 2 MF's: one would be active only on the hill in fornt of our vpad. his task would be to stop incoming heavys/spammers (aand of course helping ourc capper/killing theirs). The second's task would be the same, but his position would be near our tower.
http://www.brutaldeluxe.net/mi/simo...er/screen1m.jpg

Next, we should have 2 spammers. afaik there are 2 points which u can sapm from the hill @ vpad - flag and vpad. I suggest we should have 2 spammers: one would help capper getting the flag (spam @ flag) and then would spam the vpad and turret, second one - only vpad spam. Of course after a little spam slide to base and do BT .
http://www.brutaldeluxe.net/mi/simo...er/screen2m.jpg

Then we need 1 HO @ their base (this closer one). Sit in the base and keep it down.

Then we need 2 cooperating cappers, maybe a crashgrab?:
http://www.brutaldeluxe.net/mi/simo...er/screen4m.jpg

Next - 2 LO with snipes, taking off the enemy LD's. Disc-snipe the turrets/ris or the big oturret if being repaired or almost off.

1 HD should stay at the main base (near vpad) and defend it, u cant place ris and turrets, mines bleh bleh bleh. If really nothing to do, changes his position (for example on Ho, ld).
http://buahaha.w.interia.pl/screen5m.jpg

Then we need 2 LD with snipes to take off incoming cappers and chase them.

Next - one SD (shrike defence) who would shoot out bombers, shrikes and chase cappers before they get to their place of destination. Run down HO's and so on .

And of course a TM, place RISes, clamps, spikes. If no-one shooting them u may do satchel defence .
http://buahaha.w.interia.pl/screen6m.jpg

I think using bomber on this map is useless, so i didnt include it here. Dunno if should use havoc here... was thinking on it, but we cannot take 6.. spammers and normal HO should be more effective (hope) .
And now the whole battlefield:
http://www.brutaldeluxe.net/mi/simo...er/screen3m.jpg

Jeżeli jakieś z tego wnioski wyciągniesz yav to bardzo proszę, myślę, że szczególnie trafiony jest pomysł z MF na górce. Aha, obrazki (szczególnie te 2 z buahaha.w.interia.pl moga sie wolno ladowac, ale dzialaja na 100% ).

Old Post 25-06-2003 12:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil borowies Kliknij tutaj by wysłać e-maila do borowies Znajdź więcej post'ów przez  borowies Dodaj borowies do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać borowies prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
4DDh
Skilled (Knight)

wspanialomysly to moze yavorq jestes, ale pamiec tez masz wybiorcza (tak jak czytanie)
w zeszlym tygodniu informowalem Cie ze nie jestem w stanie grac w tym tygodniu z powodu braku czasu zwiazanego z zalatwianiem zmiany stanu cywilnego.
postaram sie pojawic jezeli juz mnie uwzgledniles, ale szansa ze sie zjawie wynosi najwyzej 15%
4DD_pl
ps.: ale jestem niewdzieczny)))

Old Post 25-06-2003 12:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil 4DDh Kliknij tutaj by wysłać e-maila do 4DDh Znajdź więcej post'ów przez  4DDh Dodaj 4DDh do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać 4DDh prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Simon, Twoja taktyka nie ma istotnego znaczenia, podobnie jak moja. Jestem pewny, ze to, co to Abaddon, wie 50% graczy POLAND, z tego kolejne 50% wie, co na tej mapie nalezy robic. Niezaleznie od taktyki, i tak te mape przegramy - wlasnie z tego powodu. Doswiadczenia nie nadrobi sie madrymi wywodami.

4ddh:

Dziekuje za troske, o swoje umiejetnosci czytania jestem zadziwiajaco spokojny. Sugerowalbym mniej uwagi poswiecac mnie, wiecej sobie.

Co do frekwencji na meczach... Coz, kazdy z Was informuje mnie o tym gdzie indziej. Jeden walnie tekst na GG, drugi wysle mailem, trzeci pacnie trzy slowa na IRC, czwarty w komentarzu do jakiegos meczu. Nie panuje nad tym i panowac nie bede, gdyz nie bede marnowal kilkunastu minut na wertowanie wszystkich mozliwych zrodel w celu upewnienia sie, czy ktos moze w dany dzien grac, czy nie. Po to bozia raczki dala, zeby ewentualnie wytknac mi bledy i zeby byl czas na ich skorygowanie. Gdy bedziecie mi placic za robote, bedzie profesjonalnie, skoro sie tylko bawimy, bylbym wdzieczny za odrobine wyrozumialosci, zwlaszcza, ze to nie ja burdel wprowadzam (tylko zycie).

Old Post 25-06-2003 13:16
sYs|pio
Warrior (Scrag)

Geez ale lama n1 ze mnie Zapomnialem napisac, ze na kazdej mapie gramy jako storm.

Old Post 25-06-2003 13:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|pio Znajdź więcej post'ów przez  sYs|pio Dodaj sYs|pio do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sYs|pio prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
borowies
uber 1337zor

quote:
Napisane oryginalnie przez sYs|yavor
Simon, Twoja taktyka nie ma istotnego znaczenia, podobnie jak moja. Jestem pewny, ze to, co to Abaddon, wie 50% graczy POLAND, z tego kolejne 50% wie, co na tej mapie nalezy robic. Niezaleznie od taktyki, i tak te mape przegramy - wlasnie z tego powodu. Doswiadczenia nie nadrobi sie madrymi wywodami.

Ale taktyka może zmienić rozmiar i rodzaj porażki. A nie przymując spampointów na vpada i znacznej obrony przed spammerami przeciwnika to bedzie masakra raczej. Aha, HoF na abbadonie jest równie pożyteczny co na Damnation: jeden mortar na flage, 2 dyski, granat i laduje w lawie. czy to potrzebne?

Old Post 25-06-2003 13:28
sYs|Trinity
Training (Enforcer)

Yavorku Moze przydalby sie osobny temat przyklejony na forum tylko na nieobecnosci na dane mecze. Mialbys wszystko w jednym miejscu

Old Post 25-06-2003 13:34
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|Trinity Kliknij tutaj by wysłać e-maila do sYs|Trinity Znajdź więcej post'ów przez  sYs|Trinity Dodaj sYs|Trinity do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sYs|Trinity prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|StEELhEArT
Czarny Ofiec

Talking

a u mnie nastapila zmiana planow i moge dzis zagrac
cieszycie sie ??

Old Post 25-06-2003 16:16
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|StEELhEArT Znajdź więcej post'ów przez  sYs|StEELhEArT Dodaj sYs|StEELhEArT do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać sYs|StEELhEArT prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|pio
Warrior (Scrag)

Nooo, na damnation czy abaddonie jeden - dwa spiny i nie ma HoFa na fladze.

Old Post 25-06-2003 17:24
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Jednak byl. Przy okazji, tak gwoli scislosci: rzbik, ktos procz mnie na Abaddon podawal Ci apteczki?

Old Post 25-06-2003 21:33
Rzbik
Skilled (Knight)

chyba nie.. nie zwracalem uwagi na zielonych no a poza tym troche niepogralem tam.. dluzej czekalem na reconnecting.. nie wiem czy nie bede miał znowu przymusowej przerwy w T2, bo server znowu wiesza sie na potege i w ciagu 5 minut mam minutowy przestoj.. czyli w trakcie polgodzinnego meczu jakies piec minut stoje bez sensu gdzies na lagu.. :/
poczekamy zobaczymy, ale moj lamdministrator jedyne co potrafi, to siedziec caly dzien przy servie i jak sie zawiesi wcisnac reset.. lol, ale to prawdziwa historia...

Old Post 28-06-2003 12:56
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Rzbik Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Rzbik Znajdź więcej post'ów przez  Rzbik Dodaj Rzbik do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Rzbik prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

No dobra. To teraz zgadujmy. Wiemy, ze nasi chaserzy na Abaddon byli sredni (demo moge udostepnic, czesto przy fladze jestem zupelnie sam). Tym niemniej jakas obrona jest. Jest wiadome, ze w wiekszosci przypadkow dobre klany atakuja chaserrem ze shrike'a. Stad istotna staje sie rola HoF-a, ktorego trzeba z jednej strony bronic przed atakami LO, z drugiej - utrzymywac przy zyciu, bo sam sie tam nie utrzyma. Jakiej to filozofii potrzeba wiec, aby obrona w wolnych chwilach podrzucila HoF-owi pare apteczek? JAKIEJ, U LICHA?

Powiem Wam jakiej. Mianowicie takiej, ze jesli chce sie grac zespolowo w T2, trzeba umiec grac na KAZDEJ pozycji. Trzeba umiec grac HoF-em, HO, chaserem, capperem, engiem. Mniej istotne sa umiejetnosci obslugi pojazdow, ale tez sie przydaja, bo zaden scout nie uniknie rozjechania przez czolg, jesli sam kiedys takiego czolgu nie prowadzil i nie probowal rozjezdzac innych. Tylko grajac elastycznie, na roznych pozycjach, mamy mozliwosc obejrzenia, jak w roznych warunkach dziala dana mapa. Tylko grajac na roznych pozycjach zaczynamy poznawac potrzeby, jakie maja grajacy na nich gracze. I wowczas grajac na innych pozycjach nie ma najmniejszego problemu ze wspoldzialaniem z partnerami z roznych formacji. Ilez to czasu musi zajac HO opracowanie sciezek ruchu... A wystarczy pograc troche LO by zobaczyc, jak poruszaja sie inni juggerzy.... i wybrac sposrod ich tras te, ktore sa optymalne.

To teraz pytanie, na ktore prosze uczciwie odpowiedziec. Ktory z graczy jest w stanie grac na kazdej z tych pozycji:

HoF
HD
Engineer
Chaser
LD
MF
LO
HO
BT
capper
MPB deployer ( :-PPP )

?

I to grac wiedzac, co robic na mapach wchodzacych w sklad stadardu i calego Europacka, a nie tylko na Feign, Damnation, Beggars Run i Katabatic?

Old Post 28-06-2003 13:14
borowies
uber 1337zor

yavor hoF na abbadonie to jedna wielka pomyłka. Nie wiem, czy z Twojego dema wynika też jak oni brali flagę. A robili to tak, że po porstu (nawet atakując nie ze shrika) strzelali raz, dwa i rzbiqu odlatywal na bok, a z boku na tej mapie wiemy co jest. Juz lepiej sprawdzalby sie satchel.
A co do tych pozycji yavor, to sam wiesz kto moze, a kto nie przeciez...

Old Post 28-06-2003 15:40
sYs|yavor
Elite (Fiend)

HoF nie jest tam pomylka, jesli potrafi w miare grac. Wokol flagi jest niewielkie wzniesnienie, ktore skutecznie utrucnia wytracenie HoF-a, a to wystarcza do znacznego utrudnienia roboty capperom. Poza tym satchel jest 5x latwiejszy do zneutralizowania od HoF-a - dwa spiny na slepo i satchela niet, a przeciwko idiotom nie gralismy. W sytuacji, gdy nie ma dobrych graczy, HoF nie jest tam rozwiazaniem zlym, zwlaszcza, gdy gra aktywnie, unika strzalow, strzela kierowanymi - i jest broniony przez wlasne LD.

Co do pozycji - jak wspomnialem, z przyjemnoscia sie dostosuje do zalecen kogos innego. Wlasciwie to mialbym wielka ochote, aby kazdy z graczy przygotowywal taktyki na dwa kolejne mecze. Posmakujecie, jak to wyglada, od razu zmieni sie podejscie do tematu.

Old Post 28-06-2003 18:02
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 02:50.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions