The Return of The King
Wiem, ze jest topic o filmach, ale uwazam, ze (podobnie jak w przypadku Matrixa), temu filmowi nalezy sie osobny temat.
A wiec polska premiera The Return of The King juz niedlugo. Z setek kilobajtow tekstu przez jakie sie przekopalem od poczatku grudnia wynika, ze ten film zmiecie wszystkich z powierzchni ziemi. Szeloba podobno jest zrobiona zajeswietnie, bitwa na polach Pellennoru wgniata w fotel, a Gwaihir i jego orly przylatujace na koncu po Froda to arcydzielo.
Nie moge sie doczekac.
Tymczasem we wroclawskim multipleksie Helios w ten weekend leca rozszezone wersje FOTR i TTT. Wczoraj chcialem isc na FOTR, poprosilem w kasie o bilety "na Wladce", dostalem, a kiedy trafilem do sali kinowej okazalo sie, ze to sa jednak Dwie Wieze... ;D No coz, obejrzalem sobie to z przyjemnoscia, bo choc od miesiaca mialem ta wersje na DivX to jednak nie obejrzalem jej jeszcze. Do wczoraj. I znow stwierdzilem (wczesniej to zrobilem po obejrzeniu rozszerzonej Druzyny...), ze ta wersja powinna leciec w kinach od samego poczatku, bo historia przedstawiona jest pelniejsza i prostsza do zrozumienia dla tych, ktorzy nie czytali ksiazki. Poza tym takie elementy jak spiewajacy pod nosem Aragorn czy recytujacy wiersze Drzewiec sa calkiem mile i pomagaja wczuc sie w klimat Srodziemia. No i wiele dodatkowych linijek elfickiego... (nie wazne, ze wymowa nie jest zbyt dokladna - wazne, ze w ogole jest cos ).
Przy okazji wylapalem trzy fajne bugi (dwa techniczne, jeden merytoryczny) w TTT:
- lancuszek, na ktorym Frodo nosi Pierscien lubi zmieniac dlugosc 
- kiedy Gandalf & Co wchodza do Edoras do krola Theodena, w jednym ujeciu Gandalf niesie swoja laske prawie rownolegle do ziemi, w drugim sie o nia opiera
- Eomer zostaje wygnany z Rohanu ze swoim oddzialem. Kiedy spotykaja Aragorna, Gimliego i Legolasa liczy on jakies 30-50 typa na koniach - na oko. Gdy przybywaja z pomoca do Helmowego Jaru jest ich przynajmniej o jedno '0' wiecej... Moze Gandalf rzucil jakis super czar or smthg?
Podobnych rzeczy jest pewnie wiecej, ale nie przygladalem sie temu specjalnie. Te trzy mi sie tylko rzucily w oczy. Jutro ide na FOTR, tam pewnie tez wylapie wiecej. 
Aha, i pewnie powiecie, ze jestem powalony... Ale sylwestra spedze w kinie na premierze Powrotu Krola. Mam juz to zaklepane, sorx AnouaaR 

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|