Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Piractwo w skrzywym zwierciadle... (:
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (3): [1] 2 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Anouaar
Guest

Piractwo w skrzywym zwierciadle... (:

Panowie i Panie! Jak wiecie mam problem z Renegade, jeszcze nie rozwiazalem tego zawilego problemu technicznego, lecz spotkalem sie z ciekawym zjawiskiem.
Pierwszy link:
http://www.imperium-ww.pl/forum/viewtopic.php?t=3493
Jak widac pomocy nie uzyskalem poniewaz nie mam taniej i ladnej orginalnej wersji tej wspanialej gry. Coz, trudno, postanowilem szukac pomocy gdzie indziej z nadzieja, ze znajda sie normalniejsi ludzie (tak, uwazam kradziez za cos normalnego ). Trafilem tutaj:
http://cnc.g4ce.pl/forum/

Mysle sobie - duzo dzialow, duzo uzytkownikow, pewnie spoko ludzie, dam rade. Zakladam topic, a tutaj sru:
http://cnc.g4ce.pl/forum/viewforum.php?f=29
Tuz, dowiaduje sie, ze jestem be i w ogole niemoralnie postepuje, bo przeciez to jest takie tanie. Okej, jedna normalna odpowiedzi. Wiec zbulwersowany faktem zakladam topic, niestety nie zrobilem jego kopii bo nie wiedzialem, ze tak szybko skasuja, zajelo im to dokladnie 50 min. Niezla moderacja. Mysle sobie, ze skoro tak sie upominaja o tego pirata wiec to musza byc fajni ludzie, same orginaly w domu, wiec zaczolem szperac po forum coz takiego Ci fajnie ludzie ogladaja, sluchaj, oczywiscie w orginalach!

Wiec zalozylem drugi topic, oczywiscie zrobilem jego kopie, jak najbardziej nauczony poprzednimi doswiadczeniami, cytuje siebie:

quote:
Ojej, chyba moj poprzedni topic sie zgubil na forum, ale nie bojcie sie, bo jestem wytrwaly i mniej wiecej zapamietalem o to co chce Was zapytac, cholerne topicki, uciekaja, zawsze te niezreczne najpierw.
O ile mnie pamiec nie myli chcialem poruszyc watek piractwa i spytac Was o kilka, mniej lub bardziej, istotnych rzeczy.
a) Jako, ze przykladnie moj topic zostal przyklejony i zostal wykonany z niego plakat majacy informowac, zem buc korzystajacy z pirata chcialem sie spytac skad wiedzieliscie, ze faktycznie posiadam pirata, a nie zakupilem orginalu? Pytanie o roznice miedzy kopia z orignalnego CD a plytka tloczona nie implikuje momentalnie wniosku, ze posiadam wersje legalna, ciutke inaczej, prawda?
b) Chcialem w koncu sie dowiedziec jakie sa te roznice, nurtuje mnie to zagadnienie niezmiernie, chlopaki, nie badzcie takie, wytlumaczcie!!!!111!(jeden)
c) Skoro juz jestesmy przy temacie piractwa i etyki, chcialbym sie spytac o seriala do Windows'aXP, ktorego oczywiscie mi nie dacie, bo wszyscy posiadanie legalne windows'y, i nie brudzicie sobie rak kradzieza. Napewno wszyscy pracujacie pod Linux'ami, oczywiscie legalnymi dystrybucjami. W ogole, Renegade chodzi pod Linux'em? Napewno skoro brzydzicie sie kradzieza!
d) Cholerka, zazdroszcze Wam, skaczac po forum dowiedzialem, sie ze ktos ma 60gb muzyki! Nie smiem nawet insynuowac, ze to sa nielegalne sciagniete pliki mp3! Mysle, ze to sa po prostu zripowane pioseneczki a na polczkach leza orginaly, mysle ze ten pan po prostu sobie zripowal dla wygody, prawda?
e) Mam nadzieje oczywiscie, ze tym razem moj topic nie zginie w magicznych i tajemniczych okolicznoscia. Wierze, ze staniecie na wysokosci zadania i wytlumaczycie mi dlaczego piracki C&C: Renegade - zly; 60gb muzyki, divx, inne gry, pirackie windowsy - dobre.

Dostalem 2 odpowiedzi, po czym topic znow magicznie zniknol. To bylo niezwykle srogie przezycie. Wciskam efpiec, a tutaj! Buh! Nie mam topicku. Bubu...
Ale zeby zreferowac swoje grozby/prozby przejrzalem forum. O to co znalazlem:
quote:
State : W całym kompie mam moze 500 mp3 I na fobarze nie mam randoma, tyylko po kolei mi leci

quote:
Logan : 3,12 GB muzy mam na dysQ .

Coz, widac nie tylko ja kradne. Znalazlem jeszcze wiecej przykladow, lecz nie pisanych otwartych tekstem, lekko zaowalowane aluzje do tego, ze ktos nie jest do konca full legit. Coz, pozostaje tylko chylic glowe ku hipokryzji zebranych na tym forum panow, lub po prostu zazdroscic im gigantycznych majatkow, bo tyle zespolow i filmow musi kosztowac, nie mowiac o samych nowosciach jesli chodzi o gry.
Czego dowiedzialem sie dzieki tej przygodzie? C&C: Renegade piracki - zly; reszta - dobra. A przeciez jest tak tani. Coz, panowie widac stracili kolege do gry, bo zakupic chcialem orginal od dluzszego czasu, zeby pograc sobie po sieci, ale stwierdzilem, ze wole najpierw wyprobowac czy w ogole te 20-30 zl warto wydawac, nie uzyskalem pomocy, gra nie chodzi za dobrze, wiec co? Nie pograja sobie ze mna, ale jestem pewnien ze sie pociesza tymi nowymi, orginalnymi grami i plytami z muzyka.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 27-05-2005 17:36
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Hehehehe... fajny wniosek
Ciekawa sprawa z tym, ale ludki pewnie sie zbulwersowaly ze juz tak mala cena za gre a ty dalej na piracie

Old Post 27-05-2005 19:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
lump

Ja kradne i sie tego nie wstydze.

Zwalona moralnosc mam na starosc, heh.

Old Post 27-05-2005 20:25
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil insmac*1337 Znajdź więcej post'ów przez  insmac*1337 Dodaj insmac*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać insmac*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Gazdzik
Elite (Fiend)

e tam

Old Post 27-05-2005 20:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Gazdzik Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Gazdzik Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Gazdzik Dodaj [FPP]Gazdzik do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Gazdzik prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Anouaar
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
Hehehehe... fajny wniosek
Ciekawa sprawa z tym, ale ludki pewnie sie zbulwersowaly ze juz tak mala cena za gre a ty dalej na piracie

Ty, nie istotne. Poza tym, spojrz na swiadomosc ich jesli chodzi o prawo. Mowie, ze to kopia z orginala, a tutaj nagle 'pirat!'. Omujborze! Powiedzmy, ze mam orginal, robie jego kopie i ona mi nie funkcjonuje. Juz jestem zlodziejem? Nie, prawo mi zezwala na wykonanie jednej kopii zapasowej programu, nawet trzeba robic te kopie, zeby orginaly sie nie zwalily. Szkoda tylko, ze nie mam tego orginalu.

Old Post 27-05-2005 21:14
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

Na "forach tematycznych gier" zawsze tak jest. Na boardzie half-life2.pl proźba o pomoc w jakiejkolwiek sprawie (nawet jeśli się pytasz kto chodził w twoich kapciach) zostaje przywitane tekstem "pirata masz czy orginała". Jeśli autor topica napisze że ma orginała to w 85 % przypadków inni definiują jego problem jako przypadłość pirackiej wersji. Juz nie wspominam o tych co przyznają się do piratów to już tylko teksty w stylu "płać Valve albo precz".

sam mam orginalnego hl2, serio

Old Post 27-05-2005 22:54
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

quote:
Napisane oryginalnie przez Anouaar
Szkoda tylko, ze nie mam tego orginalu.

bo go komuś pożyczyłeś..

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Old Post 28-05-2005 00:33
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil t0d Kliknij tutaj by wysłać e-maila do t0d Znajdź więcej post'ów przez  t0d Dodaj t0d do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać t0d prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
G.mbit
kawoHolik

Talking Re Re Kum Kum :P

Hmm ... chyba w pewnym stopniu ludziom dosypują czegoś do jedzenia co obniża IQ (może masoni )

Sam piracę ale mam też kilka oryginałów, które kupiłem za własne uciułane pieniądze. Piracić nadal będe, bo muszę. Nie stać mnie na legalny soft za 500 zł lub gry za 150 zł.
A z tego co napisał Anouaar można wywnioskować, że ludzie mają dziwny filtr tego co dobre a co złe. Wypaczenie i samooszukiwanie.

Degradacja się pogłębia

Old Post 28-05-2005 01:07
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil G.mbit Znajdź więcej post'ów przez  G.mbit Dodaj G.mbit do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać G.mbit prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

to sie chyba nazywa moralność Kalego :

Kale ukraść krowe - dobrze
Kalemu ukraść krowe - źle

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Old Post 28-05-2005 01:14
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil t0d Kliknij tutaj by wysłać e-maila do t0d Znajdź więcej post'ów przez  t0d Dodaj t0d do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać t0d prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

fe fe fe fe i ece raz fee.. jak tak mozna ;} czysta prowokacja.. ee.. no nic.. dobra.. pierniczcy

anni sie nie przejmuj ;d przecie to norma

Old Post 28-05-2005 02:34
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bizonek
def

pr0-wokacja

Old Post 28-05-2005 08:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
lump

quote:
Napisane oryginalnie przez t0d
to sie chyba nazywa moralność Kalego :

Kale ukraść krowe - dobrze
Kalemu ukraść krowe - źle

Zapomniales powiedziec, ze jak sie kradnie soft czy gry to rownie dobrze powinno sie ukrasc mercedesa z parkingu

To sa te najbardziej oklepane i niedorzeczne przyklady

Old Post 28-05-2005 09:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil insmac*1337 Znajdź więcej post'ów przez  insmac*1337 Dodaj insmac*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać insmac*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Anouaar
Guest

Mam generalnie bulwersa po tym ich forum. Zgadzam sie z Maslem. Nie potrafia pomoc w zaden rzeczowy sposob to zwalaja wine na zle wykonana kopie, a gowno moim zdaniem. To juz nie czasy kiedy faktycznie byly problemy z grami kupionymi na stadionie. Teraz kazdy moze sobie sciagnac porzadnego ISO, wypalic, i grac. Bez wiekszych machinacji, ale w koncu, gry sa juz tanie i powinnismy je kupowac.

Old Post 28-05-2005 09:44
t0d
Elite (Fiend)

skoro piractwem jest czerpanie korzyści majątkowych ze sprzedaży nielegalnych kopii to mozna powiedziec ze nie jestem piratem bo nie czerpę korzysci (tak jak Anouaar wyzej napisal: dl iso, burn&play)

Old Post 28-05-2005 10:36
BlazoQ
(Bez)alkocholowy ludek

quote:
skoro piractwem jest czerpanie korzyści majątkowych ze sprzedaży nielegalnych kopii to mozna powiedziec ze nie jestem piratem bo nie czerpę korzysci (tak jak Anouaar wyzej napisal: dl iso, burn&play)

Nie ze sprzedazy a z uzywania nielegalnych kopii gier itp. (wlasnosci intelektualnej).

Old Post 28-05-2005 10:45
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil BlazoQ Kliknij tutaj by wysłać e-maila do BlazoQ Znajdź więcej post'ów przez  BlazoQ Dodaj BlazoQ do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać BlazoQ prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Niektore gry ciezko nazwac dzielem intelektu Wtedy tez sie to liczy?

Old Post 28-05-2005 11:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

quote:
Napisane oryginalnie przez BlazoQ
Nie ze sprzedazy a z uzywania nielegalnych kopii gier itp. (wlasnosci intelektualnej).

poczytaj rozdział 14
http://nettax.pl/serwis/publikatory...oz.904/zal1.htm

i napisz mi czy znalazłeś tam coś o używaniu

Old Post 28-05-2005 19:27
BlazoQ
(Bez)alkocholowy ludek

quote:
poczytaj rozdział 14
http://nettax.pl/serwis/publikatory...oz.904/zal1.htm

i napisz mi czy znalazłeś tam coś o używaniu

o uzywaniu nie znalazlem ale to jest o prawach autorskich, a nie o kradziezy wlasnosci intelektualnej. (wiem ze czasami gry nie sa dzielem intelektu ) no i zebyscie sie nie czepiali to sam tez nie mam orginalnej windozy itp, pisze o tym ze to nie jest zgodne z prawem tylko dlatego ze t0d nie ma racji :>

tak wiec t0d imo czytasz zly fragment kodeksu karnego

o znalazlem
code:
Kodeks Karny Rozdział XXXV Przestępstwa przeciwko mieniu Art. 278. § 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. § 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Hmm uzywanie pirackiej kopii programu to jest korzysc majatkowa (wkoncu nie musisz wydawac $ na dany program).

Old Post 28-05-2005 19:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil BlazoQ Kliknij tutaj by wysłać e-maila do BlazoQ Znajdź więcej post'ów przez  BlazoQ Dodaj BlazoQ do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać BlazoQ prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
weirdo
kontemplator bytu

prawo zezwala na wymienianie się własnością intelektualną w gronie rodziny/najbliższych znajomych i, jak ktoś już wcześniej powiedział, wykonanie kopii jest jak najbardziej legalne

sam nie mam za wielu piratów, w gry praktycznie nie gram, z systemów używam FreeBSD na serwerze i slackware linux na laptopie, seriala do opery mam oryginalnego pozostają tylko te nieszczęsne mp3, choć i tak ostatnio słucham tylko radia (http://icecast.ipv6.man.poznan.pl/zloteprzeboje.ogg.m3u)

myślę, że nie ma sensu babrać się z idiotami na forum, znacznie wyższy poziom jest na usenecie, czy nawet na ircu (choć z trudem )

you accept (reject, respect);

Old Post 28-05-2005 21:39
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil weirdo Kliknij tutaj by wysłać e-maila do weirdo Znajdź więcej post'ów przez  weirdo Dodaj weirdo do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać weirdo prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Anouaar
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez weirdo
prawo zezwala na wymienianie się własnością intelektualną w gronie rodziny/najbliższych znajomych i, jak ktoś już wcześniej powiedział, wykonanie kopii jest jak najbardziej legalne

A ta wlasnosc moze byc wykonana przez Pana X z poza rodziny czy to ma byc moja wlasnosc porzyczone tacie? :F

Old Post 28-05-2005 21:43
MaslaV
koduję bezwzrokowo

Musisz się ożenić z ziomem od którego siciągnąłeś grę

Old Post 28-05-2005 23:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Anouaar
Guest

Bde ruchac Carmacka? :>

Old Post 28-05-2005 23:58
MaslaV
koduję bezwzrokowo

wiesz, jakoś nie mam głowy aby teraz o tym myśleć

Old Post 29-05-2005 00:21
insmac*1337
lump

To i tak nie zmienia faktu, ze goraco jak w saunie jest...

Old Post 29-05-2005 00:35
Anouaar
Guest

Daj spokoj, gotuje sie tutaj... :F

Old Post 29-05-2005 00:56
rcube
KOSZ

Kto lubi upal ? Ja nie , zwlaszcza gdy nie ma wakacji

Old Post 29-05-2005 09:11
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil rcube Kliknij tutaj by wysłać e-maila do rcube Znajdź więcej post'ów przez  rcube Dodaj rcube do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać rcube prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Kto lubi upal?
Ja naprzyklad tak

Jak jest plaza, morze ewentualnie jeziorko lub rzeczka, jak sa lody i napoje chlodzace, jak jest okazja do tego by sie opalic i wykapac

Old Post 29-05-2005 09:30
t0d
Elite (Fiend)

quote:
tak wiec t0d imo czytasz zly fragment kodeksu karnego

bo ja nie czytałem KK tylko Ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych, rozdział dotyczący programów komputerowych nigdy nie moge sobie przypomniec, co jest wazniejsze ustawa szczególna czy kodeks (zbiór ustaw szczególnych)

quote:
o znalazlem
code:
Kodeks Karny Rozdział XXXV (...)§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Hmm uzywanie pirackiej kopii programu to jest korzysc majatkowa (wkoncu nie musisz wydawac $ na dany program).

to zależy od sądu, i prokuratora a wlasciwie od ich interpretacji tego terminu - anyway dzisiaj tez jest ciepluchowato

Old Post 29-05-2005 09:44
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

dzisiaj tez kazde piwo wypite na sloncu bedzie dzialalo podwojnie..

Old Post 29-05-2005 10:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

Nie polecam chodzenia do lasu. Komary jak ****.

Old Post 29-05-2005 17:39
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 22:55.    Strony (3): [1] 2 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions