Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > Hardware/Software > Powolne kopiowanie.
Czy jestem sexi ?
You do not have permission to vote on this poll.
Tak. 1 16.67%
Oczywiscie 1 16.67%
rzecz jasna 1 16.67%
nie pamietam, bylem pijany. 3 50.00%
W sumie: 6 głosów 100%
 [Edycja ankiety (moderatorzy tylko)]
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
fajnygosc
Warrior (Scrag)

Powolne kopiowanie.

Mam taki maly problem, film z dysku na dysk 7200 vs 5400 na tej samej taśmie w winxp kopiuje sie u mnie w jakies 5 minut. Jak wzialem moj dysk 7200 do kolegi to skopiowanie tych 600 mb, zajmuje kolo minuty. Czy to wina 5400, czy cos w biosie, czy moze musze na osobnej tasmie je umieścić?

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 18-11-2002 18:05
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil fajnygosc Znajdź więcej post'ów przez  fajnygosc Dodaj fajnygosc do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać fajnygosc prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Lipas
I'm a l33t Mover :)

Re: Powolne kopiowanie.

a zainstalowas stery od kontrolera udma (te od plyty glownej) ??

albo np. sprawdz, czy masz w windowsie dma wlaczone :o

'Uśmiechnij się, właśnie jesteś w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Old Post 18-11-2002 18:11
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Lipas Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Lipas Dodaj [FPP]Lipas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Lipas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
fajnygosc
Warrior (Scrag)

sterow od udma wogole nie ruszalem nawet nie wiedzialem, ze takie są.

A w windowsie mam wlaczone dma jezeli dostępne.
"Biezacy tryb transferu Ultra dma tryb 5"

Old Post 18-11-2002 18:25
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil fajnygosc Znajdź więcej post'ów przez  fajnygosc Dodaj fajnygosc do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać fajnygosc prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
d4
* d r u n k *

Płyta główna intela?
if yes then:
Ściągnij Intel Application Accelerator i zainstaluj.
else:
No idea ;>

Old Post 18-11-2002 18:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil d4 Znajdź więcej post'ów przez  d4 Dodaj d4 do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
fajnygosc
Warrior (Scrag)

abit st6
wedlug instrukcji supports ultra dma 100mb/sec data transfer rate. Jesli sie nie myle to jest na chipsecie intela.

Old Post 18-11-2002 18:44
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

no ale trzeba zaczac od tego, ze jak dwa dyski sa na tej samemj tasmie to wolniej chodzi wszystko.

u kumpla kopiowaliscie na jednej tasmie czy na 2?

Old Post 18-11-2002 19:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
fajnygosc
Warrior (Scrag)

na 2. A ten intel a a, to narzedzie diagnostyczne heh, wiec nie wiem jak ma mi pomóc. Zrobie experyment z taśmami.

update: Bez roznicy, tez 4 minuty zeby film skopiować. A ile u was sie film kopiuje z dysku na dysk ?

Old Post 18-11-2002 19:25
[FPP]Emzor
cs.fpp.pl
cs.fpp.pl

u mnie 700MB z dysku 5400 na 7200 kopiowalo sie w 1,5 minuty... Na jednej tasmie.

Old Post 18-11-2002 19:35
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Emzor Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Emzor Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Emzor Dodaj [FPP]Emzor do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Emzor prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
d4
* d r u n k *

quote:
Napisane oryginalnie przez fajnygosc
na 2. A ten intel a a, to narzedzie diagnostyczne heh, wiec nie wiem jak ma mi pomóc. Zrobie experyment z taśmami.

update: Bez roznicy, tez 4 minuty zeby film skopiować. A ile u was sie film kopiuje z dysku na dysk ?

Instalowałeś ten progs czy nie?

Zainstaluj, ja dopiero z tym progsem odczułem speeda, bez niego wszystko wolno szło, po instalacji on sam ustawia DMA dla dysków + dodaje jakiś własny sterownik do kontrolera hdd.

Oczywiście nie pytam się o zainstalowanie intel chipset software utility.

Old Post 18-11-2002 19:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil d4 Znajdź więcej post'ów przez  d4 Dodaj d4 do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lucas
esports.pl

quote:
A ile u was sie film kopiuje z dysku na dysk ?

Pociesze cie - napewno wiecej niz u ciebie.

Ogolnie zauwazylem ze z mastera idzie szybciej niz na mastera (na jednej tasmie).

Old Post 18-11-2002 20:04
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lucas Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lucas Znajdź więcej post'ów przez  Lucas Dodaj Lucas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lucas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
fajnygosc
Warrior (Scrag)

quote:
Napisane oryginalnie przez Deadpool
Instalowałeś ten progs czy nie?

Zainstaluj, ja dopiero z tym progsem odczułem speeda, bez niego wszystko wolno szło, po instalacji on sam ustawia DMA dla dysków + dodaje jakiś własny sterownik do kontrolera hdd.

Oczywiście nie pytam się o zainstalowanie intel chipset software utility.

Zainstalowałem, ale tak na oko nie wyczulem duzej roznicy. Wlasnie robie testy dokladne.

Zapomnialem nadmienić, ze kopiuje z ntfsa na fat. Wiec to moze byc problem.

UPDATE:
Na jedej tasmie kopiowanie 691 mb 2:15
na 2 tasmiach 2:05

:FFFFFFF

Szkoda ze nie robilem dokladnych testów przed zainstalowaniem tego utilita.

Old Post 18-11-2002 20:11
d4
* d r u n k *

A block mode w biosie masz ustawione?
A kabel 40 żył czy 80 żył?

Old Post 18-11-2002 20:38
fajnygosc
Warrior (Scrag)

nie liczylem ale raczej 80 zył, bo na drugiej taśmie mam wieksze nitki czyli raczej 40.
block mode mam enabled.

Wiec teraz jestem ciekaw co by dała druga 80 żyłowa taśma i dyski na oddzielnych taśmach.

Old Post 18-11-2002 21:02
d4
* d r u n k *

Ja jeszcze mam w programie Customizer XP zaznaczone:
Enable UltraDMA Support.

Old Post 18-11-2002 21:21
[FPP]Lipas
I'm a l33t Mover :)

1) Kurde - na jednej tasmie nie ma az tak wielkiej roznicy !!

2) Zainstaluj porzadnie drivery od plyty i po sprawie !!

'Uśmiechnij się, właśnie jesteś w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Old Post 18-11-2002 22:25
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Lipas Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Lipas Dodaj [FPP]Lipas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Lipas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bizonek
def

quote:
abit st6
wedlug instrukcji supports ultra dma 100mb/sec data transfer rate. Jesli sie nie myle to jest na chipsecie intela.

Zaraz po instalacji windy najlepiej zainstalowac IAA, i w nim ustawić na max wydajność HDD.

Old Post 06-12-2002 22:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]wcpiker
Warrior (Scrag)

Mam problem z pewnym dyskiem a dokladnie z wynikami z sis software sandra (czy cos takiego). Zrobiłem testy pierw na jednym kompie z dyskiem seagate (st340810a pisze we wlasciwosciach dysku) 40gb i wynik wyszedł cos kolo 4600 kb/s dla porownania zrobiłem testy na drugim kompie z maxtorem jakims tam 20 GB wynik 25000 kb/s. I teraz nie wiem czy ten seagate jest taki gowniany czy tez cos z nim skopane albo zle poustawiane cos jest.(komp z seagatem jest na win XP system plikow NTFS a maxtor na win 98 system plikow fat 32 bodajze)

Old Post 19-12-2002 14:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]wcpiker Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]wcpiker Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]wcpiker Dodaj [FPP]wcpiker do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]wcpiker prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

moze w win98 masz wylaczone DMA?

Old Post 19-12-2002 16:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]wcpiker
Warrior (Scrag)

co to dma ? do czego sluzy ? i jak sie wlacza i wylacza?

Edytowane przez [FPP]wcpiker dnia 19-12-2002 o godz. 16:50

Old Post 19-12-2002 16:31
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]wcpiker Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]wcpiker Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]wcpiker Dodaj [FPP]wcpiker do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]wcpiker prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]KaT
kierowca bombowca

gdzies tam we wlasciwosciach dysku bylo ...
ja na K7VZA tego nie moge uzywac bo sie pelno bledow pojawia
jak wlaczysz DMA to dane sie kopiuja nie przechodzac przez procka czy jakos tak to bylo ...

Old Post 21-12-2002 21:30
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]KaT Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]KaT Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]KaT Dodaj [FPP]KaT do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]KaT prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 17:35.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions