quote: Napisane oryginalnie przez [FPP]krzysiek
fausto: a co tu cenic w tej chwili? zyje dla siebie, nie mam wlasnej rodziny, niczego raczej nadzwyczajnego w najblizszej przyszlosci nie osiagne. wszystko zmieni sie jak "bede komus potrzebny". a poki co, nikt za bardzo nie ucierpi na mym braku (widomo, ze mentalnie jakos ojciec, brat, matka, moze dziewczyna, ale nie o straty mentalne mi chodzilo raczej), dlatego poki co nie cenie zbyt wysoko swojego zycia.
co do drugiej czesci wypowiedzi, to ja nigdzie nic nie twierdze tylko "wydaje mi sie" i "wedlug mnie". i jak tez napisalem wczesniej a ty potwierdziles jest to kwestia niesprawdzalna. tak wiec post ustosunkowales raczej negatywnie do mojego co zdaje sie potwierdzac cytat: "totalna glupota", ale napisales w nim to samo co ja tak naprawde. jedynie dales wiekszy akcent na fakt, ze twoim zdaniem bezsensem jest miec zdanie na temat smierci, skoro nic o niej nie wiemy. i to jest dopiero hipokryzja, bo czy chcesz czy nie chcesz jakos do "zakonczenia swojego zycia" musisz sie ustosunkowac, bo jest to nierozerwalny element twojego jestestwa, a czlowiek tak juz dziala, ze jak czegos nie wie i w najblizszej przyszlosci sie tego nie dowie to obiera dosc subiektywnie opcje, ktora mu najbardziej lezy i zgodna jest z jego systemem wartosci.
Jesli chodzi o twoje zycie, po prostu wciaz uwazam, ze moze byc gorzej (na tyle na ile dane mi bylo ciebie poznac do tej pory). Ale tu raczej nie ma co dyskutowac 
Niewatpliwie masz racje, aczkolwiek nie mialem zamiaru krytykowania twojego podejscia do tego. A co do hipokryzji, nie zgodze sie. Zakladajac ze nic sie na ten temat nie wie (smierci) to nalezaloby absolutnie nic nie robic. No i ja absolutnie nic nie robie. Ponadto jesli mowisz o jakichs przygotowaniach, to tylko byc gotowym na wszystko, nic wiecej. Nie wiem jak mialbym sie jeszcze ustosunkowac do konca zycia, jak to napisales. Jak dla mnie to jest "az ktos zgasi swiatlo" - w sensie na tej zasadzie - przyjdzie -> i po sprawie - a jesli zdolam o czyms jeszcze myslec, to pewnie juz bede wiedzial, co jest po smierci