Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Ankieta wrzesniowa
Co myslisz o terroryzmie w Rosji
You do not have permission to vote on this poll.
Uwazam, ze to przestepcy, i powinno sie ich tepic ze szczegolnym podkresleniem, iz zaatakowali dzieci powinni otrzymac maksymalne wyroki. 13 61.90%
Sa to bojownicy o wolnosc, ktorzy, jako obywatele grabionego przez stulecia przez Rosje kraju nie maja innej mozliwosci wywarcia presji na rządzie Rosjan, podczas gty ten dokonuje licznych przestepst na terenie ich kraju. 8 38.10%
W sumie: 21 głosów 100%
 [Edycja ankiety (moderatorzy tylko)]
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (3): « 1 [2] 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
LD
Ich bin Danziger

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Fausto
Nie ma sensu wykrzykiwac tez pieknych hasel, przymykajac oko na niektore fakty (@ogo, ld, maslav). Jestesmy w dalszym czasie swiadkami procesu "laskawienia misia" przez francuzow i niemcow (vide ich niedawna wizyta u Putina).

Fausto mi chodzi tylko o wykorzystywanie dzieci... gdyby zgineli tylko zolnierze, ew inne sluzby mundurowe to potrafie zrozumiec.
Rownoczesnie potepiam akcje Rosyjskich SS - byla nieprzygotowana itp. , chociaz z drugiej strony slyszalem ze cala akcja zaczela sie od ostrzelania przez terrorystow uciekajacych dzieci ze szkoly. Nie wiem ktora wersja z przedstawainych w tv jest najbardziej wiarygodna wiec nie moge ocenic tego zdazenia do konca. Ale podkresle jeszcze raz ze wykorzystanie dzieci bylo najwiekszym bledem (myslicie ze co pomysla sobie Ci co przezyli?? napewno nie to ze byli wykorzystani w slusznej sprawie).

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 04-09-2004 09:34
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil LD Kliknij tutaj by wysłać e-maila do LD Znajdź więcej post'ów przez  LD Dodaj LD do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać LD prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
OGO
niema mnie

To powiedzcie tak, co takie dzieciaki są winne, jeżeli chodzi o politykę w tym wypadku konkretnie Rosji?

Dlaczego terroryzm niebierze się za cele wojskowe, tylko pakuje się do szkoły, którą opanować jest strasznie łatwo?

A akcje anty-terrorystyczne to nie jest jakiśtam Raven Shield, co nie dość, że masz bardzo dużo czasu na przygotowanie, zawsze taksamo się wszystko dzieje i terroryści czekają tylko na Twój ruch, to sobie jeszcze możesz level powtórzyć aż do bulu, aż ślicznie wygrasz.

Jak ktoś na pewnym forum napisał, dobrze ruskie zrobili, pokazali terrorystom, że się nie będą pierdolić w odbijanie zakładników i tak ich dorwą ...

Old Post 04-09-2004 10:15
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil OGO Znajdź więcej post'ów przez  OGO Dodaj OGO do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
LD
Ich bin Danziger

quote:
Napisane oryginalnie przez OGO
Jak ktoś na pewnym forum napisał, dobrze ruskie zrobili, pokazali terrorystom, że się nie będą pierdolić w odbijanie zakładników i tak ich dorwą ...

OGO szkoda tylko ze zawsze na tym najbardziej ucierpia niewinni...

Old Post 04-09-2004 10:20
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil LD Kliknij tutaj by wysłać e-maila do LD Znajdź więcej post'ów przez  LD Dodaj LD do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać LD prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
OGO
niema mnie

To mnie najbardziej wkurza, załatwianie swoich porachunków poprzez ofiary w ludziach niewinnych, i nie ma dla mnie żadnego usprawiedliwienia takich działań.

Old Post 04-09-2004 10:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil OGO Znajdź więcej post'ów przez  OGO Dodaj OGO do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

quote:

A akcje anty-terrorystyczne to nie jest jakiśtam Raven Shield, co nie dość, że masz bardzo dużo czasu na przygotowanie, zawsze taksamo się wszystko dzieje i terroryści czekają tylko na Twój ruch, to sobie jeszcze możesz level powtórzyć aż do bulu, aż ślicznie wygrasz.

Przy okazji tej sprawy gadali na TVN24 o innych odbiciach zakładników. Im dłużej zakladnicy są trzymani tym antyterroryści mają więcedj czasu na przygotowanie - robią se specjalne makiety w skali 1:1 wiec można powiedzieć, ze przećwiczą sobie odbicie jak w grach tyle, że bez ofiar.

A jak dla mnie przyczyna leży przede wszystkim w Rosji no i jak też piszecie w zachodzie. Wojska rosyjskie w Czeczeni robią co chcą - czyli mordują, kradną, gwałcą itp. W takiej sytuacji społeczeństwo nie może normalnie funkcjonować. Przecież wystarczy sama bieda, żeby ludzie, którzy gdzieś żyją nie byli zbyt bystrzy. A kiedy dochodzi okupacja i wojna i np. jakiś facet od dziecka jest bezpośrednio dotknięty przez wojne to nie można się spodziewać, że wyrośnie z niego cnotliwa osoba. Wojna po prostu niszczy człowieka - jedynym uczuciem jest nienawiść do wroga, a taka osoba nie potrafi sensownie myśleć. Trafi później do do jakiejś organizacji terrorystycznej i myśli, że odnalazł sens życia. Nikt mu nie powie, że to co robi jest złe bo widzi to na co dzień.
Tak więc nie dziwie się, że potrafili zabijać dzieci - co o czywiście potępiam.

Old Post 04-09-2004 11:15
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
OGO
niema mnie

quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK
Przy okazji tej sprawy gadali na TVN24 o innych odbiciach zakładników. Im dłużej zakladnicy są trzymani tym antyterroryści mają więcedj czasu na przygotowanie - robią se specjalne makiety w skali 1:1 wiec można powiedzieć, ze przećwiczą sobie odbicie jak w grach ;] tyle, że bez ofiar.

No to sobie ćwiczysz wejście, przygotowujesz się, wszystko masz pod kontrolą, a tu wypuszczają dzieciaki i strzelają do nich i co teraz? Masz plan opracowany jakto Ty wchodzisz i ich atakujesz, a nie na odwrót :>

Old Post 04-09-2004 11:24
fluor
Skilled (Knight)

Ankieta IMHO została źle skonstruowana - wymaga opowiedzenia się po jednej ze stron, a jak dla mnie obie odpowiedzi są właściwe...

Maksymalną (i jedyną) możliwą karą dla tych terrorystów jest śmierć - przecież nikt nie będzie się bawił w aresztowanie ich i sądzenie, sprawiedliwość wymierzą im kule Specnazu.

Co do przygotowania akcji i szturmu - prawdopodobnie jeden z ładunków wybuchowych założonych przez terrorystów przypadkowo eksplodował powodując zamęt i był podstawą do rozkazu o natychmiastowej akcji AT.

www.excelsiorc.prv.pl

Old Post 04-09-2004 11:25
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil fluor Kliknij tutaj by wysłać e-maila do fluor Znajdź więcej post'ów przez  fluor Dodaj fluor do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać fluor prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]krzysiek
w's'kendo

to wy sie dalej bawcie w politykowanie. ja wiem, ze przedewszystkim jestem czlowiekiem i problem ten rozwazam pod wzgledem moralnym a nie politycznym. dla mnie sprawa jest prosta jak drut. nie zabijaj a zabili. co do empatii w tym przypadku zupelnie nic ona nie rozwiazuje bo wystarczy wczuc sie w role rodzicow, ktorzy poslali dzieci do tej szkoly zamiast w czeczena. tak wiec empatie moze zostawmy z boku ok? pozatym chcialem zwrocic uwage, ze rozwazamy tu chyba poczynania terrorystow a nie polityke putina, shredera czy innych szirakow. inaczej mowiac dla tych, ktorzy moze nie rozumieja po polsku dobitniej wyjasnie: czyn mordu nie ma usprawiedliwienia bez wzgledu na przyczyne, czy sie to komus podoba czy nie.
inna sprawa to walka z mezczyzna podobnym fizycznie do siebie, ktory posiada rowniez bron a inna to zaatakowanie bezbronnego dziecka. jeszcze raz powtorze: obojetnie od przyczyn. sa pewne aksjomaty jak wieze na tym swiecie, ktore sa swiete, ktorych sie nie podwaza i trzeba z nimi zyc czy sie to komus podoba czy nie. chca umierac za kraj, niech to robia atakujac jednostki wojskowe a nie szkoly. zdzialaja tym samym prawdopodobnie tak samo malo ale zgina bardziej jak sadze chwalebna smiercia. jako wojownicy w walce a nie jako mordercy pod toporem kata.
pozatym wszyscy mowicie: jakie oni maja wyjscie? otoz zadne. to co zrobili tez nie bylo wyjsciem zadnym. obudzce sie i stancie na nogach. co zmieni fakt, ze wybili ludzi w szkolei sami tam zgineli? wszyscy mowicie: zwroca uwage swiata. pewnie, ze zwroca. ale jaka? sadzcie, ze opinia publiczna swiata bedzie im po tym wspolczula? ze ludzie beda ta masakre nazywali "bohaterskim czynem"? a mi sie wydaje, ze wiecej stracili niz zyskali. i to o wiele wiecej.
tak samo, nie odkryliscie niczego twierdzac, ze to wina mocarstw, ktore przymykaja oczy. pewnie, ze ich wina. bo agresja rodzi sie z frustracji a frustracja czeczenska jest jasna jak slonce. sa niewolnikami rosjan. ale to juz jest inna bajka.
na koniec dodam, a wlasciwie podkresle raz jeszcze, ze czeczeni nie maja najmniejszego wplywu w tej chwili na swoje losy. moga wlczyc, prowadzic ataki terrorystyczne, ale NIC TYM NIE ZMIENIAJA. jedyne co im to daje to ujscie ich agresji. a mord dalej pozostanie mordem. dlatego jezeli juz koniecznie mam sie wczuc w role czeczena jak to sobie niektorzy zycza to prosze bardzo: poszedlbym walczyc z innym wojskowym. ktory wie, ze jego zadaniem jest walka a nie uczy sie alfabetu w danej chwili. ktory posiada podobna bron albo jakakolwiek bron. ktory fizycznie jest dojrzalym czlowiekiem a nie dzieckiem, ktore jeszcze nie zdazylo zaktualizowac wszystkich swoich moznosci. ewentualnie siedzialbym na dupie i zagryzal zeby ale nie poszedlbym do szkoly z bronia. to juz wolalbym nawet popelnic samobujstwo. bo ono co prawda tez niczego nie rozwiazuje ale szkody jakie bym tym czynem wywolal u innych sa drastycznie mniejsze niz w przypadku akcji terrorystycznej. jakby mi wybili rodzine to albo popelnilbym tez samobujstwo (wtedy straty u osob trzeciach sa juz zadne, bo nikt by procz mnie nie stracil na mojej smierci a moja decyzja bylaby swiadoma) albo staralbym sie odnalesc tych, ktorzy sa za to odpowiedzialni za popelniony na mojej rodzinie mord i dokonalbym vendetty. warto wyjasnic moze tutaj na czym polega vendetta. otoz to nie jest jak sie wiekszosci ludziom wydaje sprawienie takiej samej krzywdy osobie, ktora mnie skrzywdzila. jest to albo ukaranie (ale w taki sposob by nie bylo poszkodowanych w ludziach niewinnych, nie zwiazanych z dana sprawa) albo zabicie osoby, ktora wyjatkowo skrzywdzila bliska mi osoba. cala logika vendetty, ktora zreszta jest mi blizsza niz logika "nadstaw drugi policzek" zawiera sie krotkiej frazie: "nie godzi sie zyc pod jednym niebem z czlowiekiem, ktory skrzywdzil kogos mi bliskiego". tak wiec czyn wczorajszy czeczenwo bynajmniej nie kwalifikuje sie do miana vendetty, jest to tylko znecanie sie nad slabszym by odreagowac swoje krzywdy. odrazu dodam, ze mowie z perspektywy uksztaltowanego juz etycznie czlowieka jakim jestem i z perspektywy czlowieka, ktoremu nic takiego sie nie przydazylo; czesc za was podniesie wzawe, ze "no wlasnie! tobie sie to nie przytrafilo wiec jak mozesz oceniac tych ludzi, skoro nie znalazles sie w ich skorze"; ano moge bo na tym polega ocena zjawisk i ludzi, ze porownujemy je do naszego systemu etycznego ewentualnie zblizonych przezyc, inaczej nie bylibysmy w stanie niczego ocenic bo nigdy nie znajdziemy sie w czyis butach tak wiec mielibysmy nierozwiazywalny logicznie problem.
a tu male i przyznaje ze dziecinne porownanie, ale niektore z waszych argumentow sa rownie niedojrzala to moze ten wam przemuwi do rozsadku. z tego co sie wczesniej zdazylem zorientowac wszyscy tutaj deliktanie mowiac nie przepadaja za "dresiazrzami". a czym taki dresiasz rozni sie waszym zdaniem od terrorysty? tez jest sfrustrowany. tym, ze nie urodzil sie bogaty, ze mial rozbita rodzine, ze jego ojciec chlal i go lal (dresiarzami nie zostaja bogaci kolezkowie, ktorzy dostaja odpowiednie wyksztalcenie i przedewszystkim maja dbajacych o nich i ich rozwoj rodzicow; wystarczy spojrzec na miejsca lokacji tej subkultury chocby w warszawie: szmulki, targowek, grochow [z mi znanych] a nie anin, plac trzech krzyzy, czy okolice parku lazienkowskiego, saska kepa tudziez). i tak samo swej agresji daje upust w nieodpowiedni sposob. na slabszych, na bezbronnych zazwyczaj (wyjatkiem sa np. kibole, gdzie dwie grupy staja naprzeciw siebie i sie tluka, choc jest to kretynskie moim zdaniem to jednak nie potepiam tego bo sa tam z wlasnej woli i obie strony wiedza, ze nie poszly tam na ciasteczka z kremem). powiecie: no tak ale oni nie walcza za ojczyzne. jasneee, bo czeczeni atakami terrorystycznymi w jakis sposob walcza za ojczyzne. TAK IM SIE WYDAJE, ale to guzik prawda. oszukuja sami siebie, ze niby tym zwroca uwage swiata na cisnienie czeczenow. naprawde, tylko ten ich swiat caly nastawiaja negatywnie do siebie. tak wiec zaden to argument.

to tyle poki co odemnie. jak zobacze jeszcze jakies posty, ktore moim zdaniem trzeba bedzie skomentowac i przeciwstawic nim moja argumentacje to z pewnoscia to zrobie. a tymczasem zapraszam do dalszej dysputy.

Edytowane przez [FPP]krzysiek dnia 04-09-2004 o godz. 11:45

Old Post 04-09-2004 11:27
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]krzysiek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]krzysiek Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]krzysiek Dodaj [FPP]krzysiek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]krzysiek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
fluor
Skilled (Knight)

Moim zdaniem zmieniają swoją sytuację i zwracają uwagę na siebie. Dla nich już wiele gorzej być nie może, a atak na jednostki wojskowe (zestrzelenie śmigłowca, atak bombowy na bazę wojskową czy tym podobne) nie przyniesie im prawie żadnego rozgłosu (bo przecież oni wciąż atakują...), a poza tym nie mają zbyt wielkich szans w starciu z rosyjską armią. Gdyby mieli, to by walczyli normalnie.

www.excelsiorc.prv.pl

Old Post 04-09-2004 11:33
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil fluor Kliknij tutaj by wysłać e-maila do fluor Znajdź więcej post'ów przez  fluor Dodaj fluor do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać fluor prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]krzysiek
w's'kendo

pawel, zaczynasz mnie przerazac. a powaznie, naprawde tak myslisz czy tylko dodajesz oliwy do ognia by podrumienic dyskusje? widze, ze jednak bez zabawy w politykowanie sie nie obedzie. no dobra, wiec: czeczeni nie maja zadnych prawie mediow pod swoja kontrola. rosjanie i zachodnia europa czy ameryka maja cala mase. jak sadzisz, jaki koloryt zostanie nadany tej sprawie? jak media "nastawia" ludzi do czeczenow? jestem pewien na 100%, ze jakby zrobic sondaz z poparciem dla czeczenow i ich sprawy przed atakiem i po, to wyniki bylyby mocno niezadowalajace dla czecznow.
pewnie, ze maja o wiele mniejsze szanse. tak samo jak ja mam mniejsze szanse wygrac w totka, nawet nie glowna pule, zeby bylo sprawidliwie powiedzmy, ze 500 zl (nie wiem ile do tego trzeba traic cyfr ) niz poczekac na jakas babcie przed poczta gdy odbiera swoja emeryture, pojsc za nia, wyczekac dobry moment, zdzielic ja powiedzmy z 20 razy z ija w glowe, zeby byla martwa na smierc i wziasc sobie ta jej emeryture.

a teraz czas do roboty. pewnie zapostuje jakos po 1szej bo tak dzis wracam.

Old Post 04-09-2004 11:56
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]krzysiek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]krzysiek Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]krzysiek Dodaj [FPP]krzysiek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]krzysiek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
fluor
Skilled (Knight)

Na poważnie myślę, że atak zwrócił uwagę na sytuację Czeczenów i że zmieniają oni swoją sytuację, chociaż nie napisałem, że zmieniają na lepsze

Prawdą jest też, że łatwiej zaatakować szpital czy szkołę niż bazę wojskową, i że atak na cele niemilitarne przynosi większy rozgłos.

Nie widzę tu żadnych niejasności :>

Zagraniczne media wielokrotnie już publikowały masakrystyczne zdjęcia z Czeczeni... Nastoletnie terrorystki wysadzały się w metrze czy na koncertach. Te zamachy pozwalają zrozumieć społeczeństwu rosyjskiemu, że jest na wojnie, bo doniesienia z frontu kilka tysięcy kilometrów dalej raczej nie robiły większego wrażenia. Przy okazji sytuacja zaczyna przypominać nieco tę w Izraelu.

PS. Krzysiu, czy mógłbyś postarać się jakoś zamykać swoje myśli w postach o rozsądnych rozmiarach, bo niektóre z nich są wyjątkowo reader unfriendly

www.excelsiorc.prv.pl

Old Post 04-09-2004 12:06
driada
Veteran (Ogre)

bardzo mi trudno sie wypowiadac w tej sprawie, bo nie jestem pewna swojej wiedzy historycznej. ale tez uwazam, ze to nie jest czarno - białe i ze trzeba umiec spojrzeć na całą sytuację z wielu stron. trudno sie dziwic putinowi, ze nie chce pozwolic czeczenii na niepodleglość, bo mu sie wtedy zbuntuje jeszcze kilka innych regionów i mu sie posypią resztki imperium. trudno sie dziwic czeczeńcom, ze walczą. można się dziwic , owszem, ich metodom, bo to co zrobili było bestialstwem, ale w momencie gdy wszyscy cie ignorują, a twoja idea umiera, można sie posunąć naprawdę daleko. granice ludzkiej desperacji... nie wiem, czy w ogóle mozna je wytyczyc.
potępiam to co sie stało. ale moze mozna zrobic cos, zeby juz nikt nie uciekał sie do takich drastycznych sródków, moze da sie te sprawę rozwiązac politycznie, jak slicznie mówią w mediach.

aha, i czasem rozlew krwi jest potrzebny, bo nie ma innego wyjścia. jeden historyk, na którego wykłady chodziłam cały rok, mówił o zbliżającej sie wojnie cywilizacyjnej, o konfrontacji wschodu z zachodem, islamu z chrześciajństwem lub z kulturami wyrosłymi na chrześcijanskim gruncie. cos w tym jest. i wtedy trzeba będzie bronic sie siłą - bo siłą zostaniemy zaatakowani. ale to luźno z tematem związane.

Old Post 04-09-2004 12:10
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil driada Kliknij tutaj by wysłać e-maila do driada Znajdź więcej post'ów przez  driada Dodaj driada do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać driada prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]krzysiek
bla bla bla jedyny dysonans jaki tu moze sie rysowac to tylko historyczny hipokryzm, jako ze polacy rowniez prowadzili dzialania terrorystyczne patrzac oczami panstw trzymajaych wladze nad swiatem w czasach zaborow polski. i tod nie ma tutaj racji, ze bylismy niczym robin hood, atakowalismy tylko "winnych" nie zabijajac przy tym niewinne istoty, w tym dzieci.bla bla bla

jezeli mnie tak zrozumiales to chyba cos zle napisalem :/

napisalem przeciez :
code:
Polacy rowniez swego czasu byli terrorystami

mysl przewodnia dotyczaca tego co okresliles byciem robin hoodem:

code:
ALE Polacy z tego mozna by rzec "wyrosli" - w przeciwienstwie do islamistów

przewidzialem taki przypadek jaki podales i dlatego napisalem:

code:
nie strzelali do dzieci na taka skale

ogladales "Szwadron" - Gajos piekna role zagral - w dodatku slusznie stwierdzil ze wszystko potoczyłoby sie ku lepszemu powoli - ergo powstanie bylo niepotrzebne ergo wszelkie akty przeciwko Rosji czy innemu panstwu rowniez byly niepotrzebne bo nakrecaly spirale nienawisci - get my point?

poza tym sie z toba zgadzam w 99% (-1% za tą vendette )

jezeli byla to próba zwrócenia na siebie uwagi - to cóż ... polegli - tak jak Chirac i Shroeder pare lat temu chcieli pokojowego rozwiazania konfliktu czeczenskiego - tak w tym momencie dali Putinowi wolną rękę - ale tu nie o niego chodzi

zapominacie troche ze Rosja szczyci sie inna mentalnoscia - tam nigdy jednostka sie nie liczyla - dlatego sa tam gułagi itp obozy rekreacyjne

rzekłem

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Old Post 04-09-2004 12:15
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil t0d Kliknij tutaj by wysłać e-maila do t0d Znajdź więcej post'ów przez  t0d Dodaj t0d do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać t0d prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
fluor
Skilled (Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez driada
bardzo mi trudno sie wypowiadac w tej sprawie, bo nie jestem pewna swojej wiedzy historycznej. ale tez uwazam, ze to nie jest czarno - białe i ze trzeba umiec spojrzeć na całą sytuację z wielu stron.

Ja bardzo łatwo zabieram głos, bo uważam, że prawie wszystko jest szare a nie czarno-białe :>

quote:
jeden historyk, na którego wykłady chodziłam cały rok, mówił o zbliżającej sie wojnie cywilizacyjnej, o konfrontacji wschodu z zachodem, islamu z chrześciajństwem lub z kulturami wyrosłymi na chrześcijanskim gruncie. cos w tym jest. i wtedy trzeba będzie bronic sie siłą - bo siłą zostaniemy zaatakowani. ale to luźno z tematem związane.

Osobiście nie ufałbym historykom próbującym wieszczyć/prognozować przyszłość. Świat się ciągle zmienia...

www.excelsiorc.prv.pl

Old Post 04-09-2004 12:18
[FPP]Fausto
kto mi tu zmienia :< lame

OK, konsturktywny glos Shoolera :>

@LD, OGO: Wg was czeczeni jak chca to niech sobie tocza wojne z xxxkronie przewazajacymi silami wroga, i atakuja tylko zolnierzy? Btw czym rozni sie dziecko od doroslego czlowieka na wojnie? Albo bardziej jaskrawy przyklad: myslicie ze Polak w czasie 2ws przepuscil mlodemu szwabowi? raczej rzadko.

@Krzysiek:
Skoro zaczynasz od nie_zabijaj to zacznij od tego co robia rosjanie. A skoro obie strony zabijaja - to_mamy_wojne. A skoro w tej wojnie agresorem i sila xxx-krotnie przewazajaca, okupantem jest rosja, to jakim cudem chcesz, aby panstwo 3-ego swiata postepowalo zgodnie z zalozeniami konwencji genewskiej o wojnie (czyli "dobrzy zolnieze bija zolnierzy zlych...").

Co do empatii - chodzilo mi o wyobrazenie sobie tych ludzi, no i tego, ze to byla zorganizowana akcja - ktos musial zaplanowac atak, ktos musial wiedziec, ze ofiara beda dzieci; ja postawilem pytanie "co musialo sie makabrycznego dziac, zeby grupe_doroslych_mezczyzn naklonic do takiego czynu? przeciez kazdy z nich wie ze te dzieci niczemu nie zawinily".
Sadzicie ze ot, ktos oglosil nabor do "ataku na szkole" i zglosilo sie kilku ochotnikow? nie_sadze.

No i kwestia co tym atakiem zdzialali - jak widac duzo, bo sporo osob ma chocby w polsce fatalna wiedze o problemie. Czy ludzie beda im wspolczuli? kazdy, kto choc troche sie nad tym zastanowi BEDZIE! ja wspolczuje ofiarom i ich bliskim w tym samym stopniu co calemu czeczenskiemu narodowi z tymi terrorystami na czele. Ale zarowno jedni jak i drudzy moga sobie moje wspolczucie w dupe wsadzic, bo to raczej ktos wyzej postawiony powinien cos takiego imho wyrazic (i przejsc do czynu).

Twoje porownanie sprawy do dresiarzy jest wlasciwie nie tyle co bez sensowne, co plytkie - bez zaglebiania sie w sedno sprawy - mysle ze powinienes sie z neigo wycofac.

Od siebie dodam - jeszcze jest trzecia sprawa - zbuntowany lud, ktory juz z coraz mniejszym usmiechem odda glos na putina. pozostawie ta mysl nierozwinieta, chyba kazdy wie o co chodzi.

@fluor, inni:
na koniec jeszcze raz podkresle - do tego problemu imho nalezy raczej podchodzic jak do dylematu, a nie opowiadac sie scisle po jednej ze stron. Z jednej strony mamy sytuacje czeczenow, z drugiej - bulwersujacy atak na dzieci.

Old Post 04-09-2004 12:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Fausto Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Fausto Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Fausto Dodaj [FPP]Fausto do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Fausto prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
LuZnY
luznym po pysku :o

wiekszasc wypowiedzi smierdzi strasznie obluda... fakt nie idzie sie nie zgodzic, ze to tragedia (dla rodzin), ale gdyby media tego nie naglosnily, wiekszasc z was by tego nawet nie zauwazyla, tak jak nie widzicie smierci dzieci z palestyny, czeczeni, afryki... a ofiary tam przechodza w setki jak nie tysiace dziennie...

a i jeszcze do t0da, islam tak samo jak reszta religii jest religia pokojowa, to fanatyczni przywodcy interpretuja sobie koran jak chca, i ciagna za soba biednych, niewyksztalconych, zdesperowanych ludzi, wierzacych, ze jak sie zabija (zabierajac ze soba paru zydow) to bedzie im i ich bliskim lepiej... ale przeciez to samo mamy w polsce, przypomnij sobie pobicie dziennikaza pod "brygidka"... i jestem pewien, ze gdyby dostep do broni byl tak latwy jak np. w iraku to ten facet skonczyl by z dziura w glowie...

\/

Old Post 04-09-2004 12:20
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil LuZnY Kliknij tutaj by wysłać e-maila do LuZnY Znajdź więcej post'ów przez  LuZnY Dodaj LuZnY do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać LuZnY prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
fluor
Skilled (Knight)

quote:
do tego problemu imho nalezy raczej podchodzic jak do dylematu, a nie opowiadac sie scisle po jednej ze stron. Z jednej strony mamy sytuacje czeczenow, z drugiej - bulwersujacy atak na dzieci.

Stąd właśnie wynikało moje pytanie - dlaczego w ankiecie nie można zaznaczyć obu opcji. Czeczeni są zarówno przestępcami (z punktu widzenia Rosji) i bojownikami o wolność...

Luzny: Pobicie dziennikarza a terroryzm to już chyba lekka przesada... Gdyby w Polsce był łatwy dostęp do broni (np. w każdym kiosku Desercik ) to i tak wątpię, by powstała bojówka prałata Jankowskiego.

www.excelsiorc.prv.pl

Old Post 04-09-2004 12:25
[FPP]Fausto

quote:
Napisane oryginalnie przez fluor
Stąd właśnie wynikało moje pytanie - dlaczego w ankiecie nie można zaznaczyć obu opcji. Czeczeni są zarówno przestępcami (z punktu widzenia Rosji) i bojownikami o wolność...

Bo chcialem sie posmiac z poziomu wiedzy/inteligencji niektorych uczestnikow boarda

edit: zeby nie bylo ze taki suchy post - ankieta to swietny sposob na prowokacje :>

Old Post 04-09-2004 12:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Fausto Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Fausto Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Fausto Dodaj [FPP]Fausto do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Fausto prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
fluor
Skilled (Knight)

quote:
Bo chcialem sie posmiac z poziomu wiedzy/inteligencji niektorych uczestnikow boarda

A czy nie wywołałeś śmiechu z poziomu wiedzy/inteligencji tego kto założył ankietę

edit: A czy bez prowokacji nie da się dyskutować Sprawa jest wystarczająco mocna gatunkowo...

www.excelsiorc.prv.pl

Old Post 04-09-2004 12:30
alienzero
KOSZ

quote:
Napisane oryginalnie przez Luzny[...]

true, true... o to wlasnie chodzi

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Old Post 04-09-2004 12:31
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil alienzero Kliknij tutaj by wysłać e-maila do alienzero Znajdź więcej post'ów przez  alienzero Dodaj alienzero do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać alienzero prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]krzysiek
nadany tej sprawie? jak media "nastawia" ludzi do czeczenow? jestem pewien na 100%, ze jakby zrobic sondaz z poparciem dla czeczenow i ich sprawy przed atakiem i po, to wyniki bylyby mocno niezadowalajace dla czecznow.

jak juz pisalem wczesniej - nawet po tym co sie zdazylo w Biesłanie niektorzy dziennikarze zamiast (tak jak ma to miejsce w telewizji rosyjskiej) uzyc slowa bandyci - nazywaja ich bojownikami - czyli jest to stawania po ich stronie

Fausto - ja nie wspolczuje i nigdy nie zamierzam wspolczuc czeczenom, jak juz wyzej napisalem moga poczekac a kto wie moze uzyskaja niepodleglosc - tak jak mialo to miejsce kilkanascie late temu (Ukraina, Bialorus, Litwa, Lotwa, Estonia, Kazachstan, Afganistan, Turkmenistan, Uzbekistan....) - czyli twoja teoria juz w tym momencie padła

Luzny - nie kazda religia jest pokojowa (Shiva jest bogiem śmierci - o pomniejszych sektach nie wspomne) poza tym to co mialo miejsce przed wspomnianym kosciolem moim zdaniem nie dotyczy juz wiary w boga - tamci ludzie nie wierza w Boga tylko w ksiedza prałata (niektorzy wpadli na pomysl ze to "Żydowsto" oskarża ich ksiedza - a tu paradkos, Jezus był Żydem... tylko ze oni juz tego nie widza...) podobnie jest z radiem Maryja - modlitwy nie do Boga tylko np. o zdrowie o.Rydzyka) - owszem, dać im kałacha to by wybili wszystkich - ale to juz jest sekta

dla niewtajemniczonych jestem nie wierzacy

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Old Post 04-09-2004 12:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil t0d Kliknij tutaj by wysłać e-maila do t0d Znajdź więcej post'ów przez  t0d Dodaj t0d do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać t0d prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
LuZnY
luznym po pysku :o

quote:
Napisane oryginalnie przez fluor

Luzny: Pobicie dziennikarza a terroryzm to już chyba lekka przesada... Gdyby w Polsce był łatwy dostęp do broni (np. w każdym kiosku Desercik ) to i tak wątpię, by powstała bojówka prałata Jankowskiego.

od pobicia do brania zakladnikow wcale nie jest tak daleko jak myslisz, zauwaz tez, ze przyczyna jest ta sama - przywodca religijny nawoluje do "obrony wiary"... no tak, poki co spoleczenstwo mamy niby lepiej wyedukowane i nie az tak zdesperowane... aczkolwiek nie reczylbym za nich glowa ;>
*edit*
quote:
Napisane oryginalnie przez t0d
Luzny - nie kazda religia jest pokojowa (Shiva jest bogiem śmierci - o pomniejszych sektach nie wspomne) poza tym to co mialo miejsce przed wspomnianym kosciolem moim zdaniem nie dotyczy juz wiary w boga - tamci ludzie nie wierza w Boga tylko w ksiedza prałata (niektorzy wpadli na pomysl ze to "Żydowsto" oskarża ich ksiedza - a tu paradkos, Jezus był Żydem... tylko ze oni juz tego nie widza...) podobnie jest z radiem Maryja - modlitwy nie do Boga tylko np. o zdrowie o.Rydzyka) - owszem, dać im kałacha to by wybili wszystkich - ale to juz jest sekta

zamiast reszta wpisz sobie wiekszosc, zreszta hinduizm nie tylko shiva stoi, a i sam lord shiva pewnie nie nakazywal zabijac jak obleci (choc tu moge sie mylic, malo wiem o hinduizmie)
co do reszty, jesli masz swiadomosc, ze w islamie zjawisko to wystepuje analogicznie (walka o wladze pod przykrywka religii) to moge sie pod tym tylko podpisac

\/

Edytowane przez LuZnY dnia 04-09-2004 o godz. 13:12

Old Post 04-09-2004 12:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil LuZnY Kliknij tutaj by wysłać e-maila do LuZnY Znajdź więcej post'ów przez  LuZnY Dodaj LuZnY do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać LuZnY prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Fausto

quote:
Napisane oryginalnie przez t0d

Fausto - ja nie wspolczuje i nigdy nie zamierzam wspolczuc czeczenom, jak juz wyzej napisalem moga poczekac a kto wie moze uzyskaja niepodleglosc - tak jak mialo to miejsce kilkanascie late temu (Ukraina, Bialorus, Litwa, Lotwa, Estonia, Kazachstan, Afganistan, Turkmenistan, Uzbekistan....) - czyli twoja teoria juz w tym momencie padła

Oj ale fatalnie przygrales! Zobacz, na jakiej drodze i w jakich okolicznisciach afganistan zyskal niepodleglosc! :> Nie_Wszystkie graje, jakie tu wymieniles, nie maja juz nad soba carskiego bata pozatym.

Ale pomijajac tego no... lola? to mysle ze chciales chyba napisac, ze przeciez mozna bylo dokonac "aksamitnej" rewolucji, jak w polsce, czechach, na wegrzech. Otoz nie - tutaj twoja teoria pada, bo gdy tylko pojawily sie glosy narodowo wyzwolencze w czeczenii, to rosyjskie wojska wkroczyly do tego kraju.

Old Post 04-09-2004 12:44
driada
Veteran (Ogre)

wydaje mi się, ze to jest właśnie problem. rosja ma nadal silne imperialistyczne zapędy. po tym, jak zsrr stracił tyle swoich republik i sie rozpadł, rosja usłuje nie dopuścic do dalszego rozpadu. a to przeciez zlepek wielu grup etnicznych, którego nie sposób nazwać narodem, zbyt duze są róznice kulturowe pomiędzy poszczególnymi regionami.
nie wiem, czy swiat powinien interweniowac, czy nie. do tej pory milczał, uznając to za wewnętrzną sprawę rosji. ale rosja nie będzie problemu rozwiązywała pokojowo, będzie siłą dusić wszelkie próby wyzwolenia. a zobaczcie, jaki teraz mają sliczny pretekst!! w sumie spokojnie mogą po kolei zacząć zrównywać z ziemią czeczeńskie wioski, i w ten finezyjny sposób pozbędą się problemu.
porównanie do dresiarzy mnie tez sie nie podoba. w czeczenii mamy do czynienia z grupą ludzi, którzy chcą miec prawo do samostanowienia, prawa tego im sie zabrania, stąd ich agresja, która sie tak okrutnie i bestialsko ujawnia. natomiast ludzie z marginesu mają szansę jakoś się wybic i wyjśc poza swoje srodowisko, ich agresja ma zupełnie inne podłoze, nikt ich nie tłamsi na tyle, zeby byli zupełnie bezsilni.

Old Post 04-09-2004 13:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil driada Kliknij tutaj by wysłać e-maila do driada Znajdź więcej post'ów przez  driada Dodaj driada do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać driada prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
rcube
KOSZ

Tragedia.

Old Post 04-09-2004 13:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil rcube Kliknij tutaj by wysłać e-maila do rcube Znajdź więcej post'ów przez  rcube Dodaj rcube do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać rcube prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Fausto

quote:
[...]

Bardzo sluszny post. Przypomina sie sprawa Milosevica i kolejny dylemat - co sie dzieje, gdy za panowania XY glowy panstwa, panstwo to traci jakies swoje tereny. Wowczas byla to serbia i albanskie ziemie, ale co by sie z tym przykladem nie rozpedzac, tam z kolei przewazal skrajny rasizm, co rozni ta sprawe od rosyjskiej.

Old Post 04-09-2004 13:50
OGO
niema mnie

quote:
@LD, OGO: Wg was czeczeni jak chca to niech sobie tocza wojne z xxxkronie przewazajacymi silami wroga, i atakuja tylko zolnierzy? Btw czym rozni sie dziecko od doroslego czlowieka na wojnie? Albo bardziej jaskrawy przyklad: myslicie ze Polak w czasie 2ws przepuscil mlodemu szwabowi? raczej rzadko.

Bo ta szkoła, a dokładniej dzieciaki to były nowotworzone oddziały do walki z czeczenami.

Przecież rosjanom to wisi z tego co widać, ile osób zginie, a jedno jest pewne, że terroryści napewno. Większym ciosem bylo by wysadzenie w powietrze fabryki jakiejś ważnej, tzn celu strategocznego, a nie rozwalenie dzieciaków w szkole. Ale cotam terroryści bawią się teraz w rozgłos, Bin Laden rozkurwił WTC, oni mordują dzieci w szkole. Niczym to się nie różni, jak dla mnie to takiesamo kurestwo. Rozgłos kupiony krwią niewinnych osób.

Świat nie jest sprawiedliwy i nigdy nie będzie.

Old Post 04-09-2004 13:53
alienzero
KOSZ

quote:
Świat nie jest sprawiedliwy i nigdy nie będzie.

a z drugiej strony utopia... to byloby pieklo - nikt by tego nie przezyl

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Old Post 04-09-2004 14:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil alienzero Kliknij tutaj by wysłać e-maila do alienzero Znajdź więcej post'ów przez  alienzero Dodaj alienzero do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać alienzero prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Fausto

quote:
Większym ciosem bylo by wysadzenie w powietrze fabryki jakiejś ważnej, tzn celu strategocznego, a nie rozwalenie dzieciaków w szkole. Ale cotam terroryści bawią się teraz w rozgłos, Bin Laden rozkurwił WTC, oni mordują dzieci w szkole. Niczym to się nie różni, jak dla mnie to takiesamo kurestwo. Rozgłos kupiony krwią niewinnych osób.

Ale o tym to mozemy tylko domniemac, dlaczego zaatakowali tak a nie inaczej.

Old Post 04-09-2004 14:44
OGO
niema mnie

Dla mnie sprawa jest jasna. Postępują jak terroryści, czyli w jaknajbardziej bezwzględny i krwawy sposób zwrócić na siebie uwagę.

Old Post 04-09-2004 15:24
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 19:39.    Strony (3): « 1 [2] 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions