Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Quake III Arena > q3 umarl?..
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (3): « 1 [2] 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
killertowa
Elite (Fiend)

quote:
Napisane oryginalnie przez sYs|yavor
Impreza? Dlaczego to czasopismo ma ja przygotowywać? Dysponujesz jakimis przykladami ze swiata, ktore pokazywalyby ze istnieja imprezy esportowe organizowane przez czasopisma?

Nie nie dyspoznuję. To, jak organizuje to świat nie oznacza, że organizuje w najlepszy z możliwych sposobów. Organizują to jak dotąd lepiej od nas, ale nie oznacza to, że to rozwiązanie jest najlepsze i nie można wnieść czegoś nowego.
Zachodnich rozwiązań nie można na siłę wprowadzać do innego kręgu kulturowego. Jeżleli studiujesz/studiowałeś m.in. marketing to zapene zetknąłeś się z problemami jakie napotyka marketing globalny. W takim kraju jak np. USA praca na rzecz społeczności, o którą tak tutaj nawołujesz rozwijała się w sposób naturalny przez całą historię tego kraju. W naszym kraju coś takiego się nie rozwinęło. Więcej, socjalistyczne rozwiązania zmuszające ludzi do pracy społecznej wręcz zniechęciły Polaków do pro społecznych zachowań, a przynajmniej u większości wywołują uczucie wstydu. Z naszych dziadków, rodziców taka postawa przeniosła się również na dzisiejszą młodzież. Są wśród niej wyjątki (jak np. ty), ale ta grupa stanowi mniejszość i potrzeba czasu (myślę, że jakieś 2 pokolenia) by się to zmieniło.
Dlatego uważam, że nie dając przykładu, nie zmusisz ludzi do zmiany swoich postaw.
quote:
Podkresle: nie jest rola mediow organizowanie imprez. Mozna takie imprezy sporadycznie organizowac, owszem, ale glowna rola mediow to wspieranie dzialan okreslonego srodowiska.

Owszem jest. Np. pikniki Gazety Wyborczej
A tak na serio, to współczesne media już dawno nie wspomagają. Tzn. nie jest to ich podstawowym celem. One kreują nowe postawy, styl życia, poglądy itp.
quote:
"Popiatna" uwage killertowy skomentuje tak: z punktu widzenia gazety obojetne jest, impreze ktorej sceny bedzie wspierala. Jesli scena przejawia zero aktywnosci, bedzie to najprawdopodobniej ta scena, ktora przyciaga uwage redaktorow. W SGK jest paru panow grajacych w UT, nie ma ani jednego grajacego w Q3A. Jak z powyzszego wynika, scenie UT latwiej byloby uzyskac wsparcie. Scena Q3A nic nie robiac na pewno go nie otrzyma.

W piątej uwadze nie chodziło mi o samo pismo, lecz o twoje pogróżki, że Stowarzyszenie nie będzie wspierało graczy Quake'a jeśli nikt z nich nie będzie aktywnie uczestniczył w jego tworzeniu. Kłóci się to trochę z tym co mówisz o wzajemnym wspieraniu. Czy jeśli pomaga się temu, kto sam nie jest w stanie już nic zrobić zaprzecza ideii wspierania?
Jeżeli quejkowcy się nie ruszą do współtworzenia Stowarzyszenia to im nie pomożemy. Czy nie pomożecie również tym gronom graczy, których gry jeszcze nawet nie powstały w umysłach programistów? Ci gracze też wam nie pomogą To bardzo przejaskrawiony przykład, ale całkiem fajny

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 08-08-2002 11:54
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil killertowa Znajdź więcej post'ów przez  killertowa Dodaj killertowa do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać killertowa prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Str4y
Training (Enforcer)

sYs| yavor jestem z toba! I mam tez dla Ciebie propozycje ale to nie jest gadka na board.. podaj mi maila.. moj to [email protected]

Popieram w pelni sYs| yavor'a z tym stowarzyszeniem.. to moze uratowac scene Q3 i nie tylko.. spopularyzowac eSport w naszym kraju. Sami widzicie gazety juz coraz mniej o tym pisza, bo sie coraz mniej w Polsce robi imprez eSportowych.. a popatrzcie na swiat.. w korei mecze w starcrafta sa w TV nawet puszczane.

www: underb.com

Old Post 08-08-2002 12:14
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Str4y Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Str4y Znajdź więcej post'ów przez  Str4y Dodaj Str4y do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Str4y prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
slawek
.

quote:
Napisane oryginalnie przez Str4y
w korei mecze w starcrafta sa w TV nawet puszczane.

Błagam... tylko nie to... nasza TV i tak jest dość nudna...

Old Post 08-08-2002 14:07
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil slawek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do slawek Znajdź więcej post'ów przez  slawek Dodaj slawek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać slawek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Str4y
Training (Enforcer)

quote:
Napisane oryginalnie przez slawek

Błagam... tylko nie to... nasza TV i tak jest dość nudna...

hehe rozumie, ze chodzi Ci o stara, ze jest nudny.. ale nie poogladal bys sobie meczy w q3, csa itp. Pomysl.. na zywca bez zadnego pingu itd. ogladasz sobie walke fatal1ty..

www: underb.com

Old Post 08-08-2002 14:11
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Str4y Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Str4y Znajdź więcej post'ów przez  Str4y Dodaj Str4y do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Str4y prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
killertowa
Elite (Fiend)

Już sobie to wyobrażam. Mecz polskiej reprezentacji. Wszyscy mają model Sarge'a z logo Pumy lub Poczty Polskiej na plecach

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Old Post 08-08-2002 14:22
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil killertowa Znajdź więcej post'ów przez  killertowa Dodaj killertowa do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać killertowa prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
slawek
.

I hasło:
nie skaczę po raila - skaczę na pocztę.

Old Post 08-08-2002 14:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil slawek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do slawek Znajdź więcej post'ów przez  slawek Dodaj slawek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać slawek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

killertowa:

>To, jak organizuje to świat nie oznacza, że organizuje w
>najlepszy z możliwych sposobów.

Naturalnie. Tendencja do tego, aby media nie angazowaly sie bezposrednio w jakiekolwiek przedsiewziecia jest jednak ogolnoswiatowa. Nie jest rola mediow organizowanie tego typu imprez. To mozna zrobic w ramach akcji promocyjnej pisma, owszem. Ale w ogolnosci media maja za zadanie informowac i ewentualnie wspierac, a nie dzialac.

>Z naszych dziadków, rodziców taka postawa przeniosła się
>również na dzisiejszą młodzież. Są wśród niej wyjątki (jak np. ty)

Za zaliczenie do mlodziezy zlego slowa juz o Tobie nie napisze ;-)

>Owszem jest. Np. pikniki Gazety Wyborczej

Dokladnie. Taka impreza ma jednak zupelnie inny charakter od organizacji powaznego turnieju. Poza tym zawsze pozostaje jeszcze pytanie, co wybrac na przedmiot imprezy. W przypadku gier wybierze sie zapewne scene najbardziej popularna, najbardziej aktywna lub preferowana przez dziennikarzy. Do ktorej z grup w przypadku domniemanej imprezy SGK mialoby sie zaliczyc Q3A?

>o twoje pogróżki, że Stowarzyszenie nie będzie wspierało
>graczy Quake'a jeśli nikt z nich nie będzie aktywnie uczestniczył
>w jego tworzeniu.

Jakie pogrozki? Lol, nie zrozumielismy sie. Chodzilo mi o to, ze jesli w stowarzyszeniu beda gracze preferujacy np. CS, RtCW i UT, to glownie te gry beda odczuwaly pozytywne skutki istnienia zwiazku lub stowarzyszenia. To naturalne, ze osoba zaangazowana w scene np. RtCW bedzie przede wszystkim dazyla do propagowania i wspierania tej gry. Pogrozka to byla, owszem, ale nie wynikala z moich zlych intencji, a wylacznie ze znajomosci mechanizmow podejmowania decyzji przez ludzi. Zawsze koszula blizsza cialu. Tak po prostu jest.

>Kłóci się to trochę z tym co mówisz o wzajemnym wspieraniu.

Chodzilo o proporcje. Naturalnie, stowarzyszenie, a potem zwiazek, beda wspieraly wszystkie gry komputerowe. I przed nikim nie zamykaja drzwi. Jesli jednak na glosowaniu w sprawie profilu pierwszych zawodow miedzynarodowych organizowanych przez zwiazek na 50 delegatow bedzie 30 zwolennikow RtCW, a 1 Q3A, wynik jest oczywisty. I z niczym sie nie kloci ;-)

>Jeżeli quejkowcy się nie ruszą do współtworzenia
>Stowarzyszenia to im nie pomożemy.

Nie, jak pisalem. Po prostu nie bedziecie wspoldecydowac o polityce zwiazku. Nie bedziecie priorytetowa scena, bo nie bedzie Waszych przedstawicieli. Wlasnie tej sytuacji staram sie zapobiec naklaniajac przedstawicieli poszczegolnych scen do udzialu we wspoltworzeniu stowarzyszenia i zwiazku.

Star4y:

>w korei mecze w starcrafta sa w TV nawet puszczane

Sadze, ze niedlugo bede mogl Wam podac zrodlo wielu ciekawych informacji o esporcie, ktore byc moze zaskocza Was samych. Jeszcze pare dni pliz...

Slawek:

>Błagam... tylko nie to... nasza TV i tak jest dość nudna...

A widziales w ktorejs polskiej stacji telewizyjnej profesjonalnie zmontowana i profesjonalnie skomentowana relacje z jakiegokolwiek dobrego meczu FPS? If yes, pliz powiedz gdzie. Ja procz zenujacych, adresowanych poziomem umyslowym do absolwentow podstawowki protorelacji jeszcze nie widzialem... Milo byloby sie dowiedziec, ze cos przeoczylem...

killertowa:

>Już sobie to wyobrażam. Mecz polskiej reprezentacji. Wszyscy
>mają model Sarge'a z logo Pumy lub Poczty Polskiej na plecach

DOKLADNIE. NIECH MAJA. Moze lepiej TPSA, bo zasponsoruje dobre lacze na mecze miedzynarodowe. Albo Compaqa czy innego Della, ktory udostepni komputery i ufunduje nagrody. DLACZEGO NIE? Tak by to nas bolalo? Bylbym nawet za tym, aby obecnosc sponsorow byla widoczna wciaz, na przyklad w postaci niewielkiego napisu gdzies w rogu ekranu "sponsored by" (moze ino po polsku :-P). Co to by przeszkadzalo, jesli dawaloby graczom i nam wszystkim wymierne korzysci? Malysz wyglada gorzej od slupa reklamowego gdy skacze, a awansowal na bohatera narodowego. Esport bez sponsorow juz w Polsce mamy i nie wyglada to najlepiej.

Old Post 08-08-2002 15:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
killertowa
Elite (Fiend)

quote:

Za zaliczenie do mlodziezy zlego slowa juz o Tobie nie napisze ;-)

To ty też jesteś już starym dziadem jak ja i sławek??

quote:
Jakie pogrozki? Lol, nie zrozumielismy sie.

Ty też mnie do końca nie zrozumiałeś
quote:
Jesli jednak na glosowaniu w sprawie profilu pierwszych zawodow miedzynarodowych organizowanych przez zwiazek na 50 delegatow bedzie 30 zwolennikow RtCW, a 1 Q3A, wynik jest oczywisty.

Jeśli ten jedyny przedstawiciel q3a wali dobrze z raila to dla zwolenników RtCw już taki oczywisty nie jest

quote:
DOKLADNIE. NIECH MAJA. Moze lepiej TPSA, bo zasponsoruje dobre lacze na mecze miedzynarodowe. Albo Compaqa czy innego Della, ktory udostepni komputery i ufunduje nagrody. DLACZEGO NIE? Tak by to nas bolalo?

Nie, ty nie możesz być w wieku zbliżonym do mojego lub sławka. Ty jesteś o wiele starszy skoro nie skumałeś dowcipu

Old Post 08-08-2002 15:44
Lucas
esports.pl

quote:
Prawdopodobnie nie. I co, obrazisz sie? Poinformuj SGK, zaproponuj wspolprace.

I o tym pisze... Ludzie nie wiedza, ze SGK zainteresowalby sie, ze wydrukowal by fotki...

Jedni i drudzy czekaja na jakies zabawienie...

Tylko ze tobie placa za to czekanie... rusz ...

Old Post 08-08-2002 16:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lucas Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lucas Znajdź więcej post'ów przez  Lucas Dodaj Lucas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lucas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

killertowa:

>To ty też jesteś już starym dziadem jak ja i sławek??

To zalezy, czy 35 lat to dziad czy nie Choc raczej juz blizej niz dalej...

>Jeśli ten jedyny przedstawiciel q3a wali dobrze z raila to dla
>zwolenników RtCw już taki oczywisty nie jest

Jest to jakis argument, przyznaje...

Lucas:

>Ludzie nie wiedza, ze SGK zainteresowalby sie, ze wydrukowal
>by fotki...

Ekhm, jak inaczej mozna poinformowac ludzi jak zapraszajac do wspolpracy na lamach pisma? Indywidualnie? No niby tak, ale to by byla chyba lekka nadgorliwosc ze strony kazdego dziennikarza :-)

>Tylko ze tobie placa za to czekanie... rusz

Widze, ze jest wreszcie ktos, kto panuje nad moimi finansami... Wyjasnijmy sobie jedna rzecz: to WASZ interes przyciagac uwage mediow. To WASZ interes ruszyc WASZE d*. Media maja o czym pisac, a jak nie maja, to jakis durny tekst zawsze sie znajdzie do zapchania dziury. Wam sie cos chyba pomylilo z miniona epoka... To nie Wy robicie laske (łaskę - to dla niewyzytych erotycznie), mediom swoja obecnoscia, tylko media robia laske (j.w.) Wam. Przy zlobie zwanym mediami jest zawsze waskie gardlo: jest wiecej do powiedzenia niz mozna powiedziec. Okazje do przemowien maja nie ci, ktorzy biernie czekaja na cud, tylko ci, ktorzy sa aktywni i potrafia promowac swoje interesy. Rusz d*, kolego, to swojej mamusi mozesz powiedziec. Nie mnie. Ani zadnemu dziennikarzowi. Bo to Twoj biznes, zeby Q3A przyciagalo uwage mediow. Ze nie musi przyciagac, masz dowod obecnie.

Wiec proponuje powaznie spuscic z tonu, bo dowcipu tego sformulowania nie doceniam.

Old Post 08-08-2002 16:51
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
killertowa
Elite (Fiend)

quote:
killertowa:

>To ty też jesteś już starym dziadem jak ja i sławek??

To zalezy, czy 35 lat to dziad czy nie Choc raczej juz blizej niz dalej...

Jestem pod wrażeniem. Naprawdę. Teraz napewno nie jestem najstarszy, a sam przyznasz, że w naszym wieku to już powód do radości dziadku

Old Post 08-08-2002 18:01
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Munoz mial zdaje sie wiecej gdy zakladal CPL, wiec wszystko przede mna :-P

Old Post 08-08-2002 18:30
dood
Combat (Death Knight)

Arrow

sYs|yavor:

Ten „p.s.” był do niejakiego Q, który teżz pisze tu posty.

Faktycznie jestem trochę egoistą, myśląc że piszesz o moim tekście, przepraszam pomyliłem się, te odnośniki do mojego posta zmyliły mnie.

Mówię o scenie Quake’a a nie Q3Arena. Nadal wyznacznikiem wielkości danej gry są: ilość serwerów, to czy coś się na nich dzieje, ilość turnieji/imprez oraz ilu ludzi się na tych imprezach pojawiło a nie jakaś sonda internetowa. Fakt CS to wielka siła może nawet przerasta Q ale na pewno nie o 100%. 1 czy 2 miejsce to nadal ogrom.
Jezu o co my się tu nawalamy? Jak ŚGK chce pisać o simsach to niech se pisze. Jak w Resecie postanowili zrobić malutki dział pt. QuakeWorld to za miesiąc każda gazeta miała coś takiego tylko pod innym tytułem (nawiasem mówiąc wielu kupowało tą gazetę tylko dla tego działu- to już się nigdy nie powtórzyło...). Roos pisał o Quake’u bo się na tym znał, a i konkurencji wielkiej nie było (chodzi o inną gre). Teraz owe działy się rozdrobniły na inne gry. Co w.g mnie obniżyło atrakcyjność działu bo niby dla każdego coś miłego ale też nigdy nie można było dać wystarczających informacji o wszystkich grach/scenach, a wtedy nikt nie jest zadowolony. Ale mniejsza z tym. Mówisz Yavor, że CS to potęga... To zrób 1-2 (albo i 100) stronicowy dział o CS, przecież oni chcą, udzielają się, wszystko za ciebie i całą redakcje zrobią. Szkoda tylko, że stracicie quejkowców w śród czytelników na rzecz chociażby CDA. Oni maja dział Q. Dziadowski bo dziadowski ale zawsze coś. Ale co to za strata w Q i tak nikt nie gra, jak by ktoś grał to by mi maila przysłał nie? Przypominam tylko, że dla mnie ŚGK jest najlepszą gazetą o grach to CDA rządzi na rynku- niestety:<<
Quake 3 zdechł, niech gracze będą się za to smażyć w piekle, to oni go zabili, mogli przecież odpisać na anons Yavora, to wina graczy, teraz mają- wszystko wiedzieli i się z Yavorkiem nie podzielili...
Gościu to zadaniem dziennikarza jest wstanie o 5 rano, po 2 godzinach snu i jechanie na, turniej, purty itp. aby zrobić relacje napisać artykuł czy przeprowadzić wywiad, żeby raz na miesiąc czytelnik mógł powiedzieć- Aaa, w tej gazecie to mają niezłe informacje nie to co w tej makulaturze co po kioskach leży, za miesiąc też kupię to gazetę bo wiem, że z niej się coś dowiem o mojej kochanej grze. Obuć się !!! To my gracze dajemy tobie i twoim kolegom po fachu chleb, my zawsze będziemy grali w to co lubimy nawet jeżeli nie będziecie o tym pisać ale nie powiedziane, że Ty zawsze będziesz miał prace. Rolą dziennikarza (definicja dla państwa wolnego nie totalitarnego- być może pomyliły Ci się te definicje) jest zdobywanie informacji przed konkurencją, a nie czekanie na list i wydrukowanie go na łamach pisma. I tu są potrzebne kontakty, o tym mówiłem, ale to prawda wam nie są potrzebne kontakty, to nie problem bo po co? Piszecie o czymś co wam napiszą ,inne rzeczy nie istnieją (to co się nie opłaca nie istnieje). A propo gracz gra, dziennikarz widzi to czego pierwszy nie dostrzega, poza tym dobry refleks nie wymusza napisanie dobrego artykułu..
Fakt rolą czasopisma nie jest organizowanie imprez lecz informowaniu o nich i promowaniu poprzez na przykład krótką darmowa reklamę na swoich łamach. Jak się redakcji nie opłacało wysłać pismaka na turniej no niech nie zwala winy na to, że nikt maila z ofertą współpracy nie przysłał. Rada: socjologia to zawiły dział i opieranie swych opinii na internetowej sondzie jest lekko mówiąc nieprzemyślane.
Quake nie zginie, nigdy! Q1 ma już 6 lat i ma się dobrze (jaka gra ma tyle, Gracz już napisał felieton o długości życia gier). Jedynie CS może, mu dorówna, ale to inny rodzaj zabawy- kto nie śpi przez granie w Q ten nie gra w CS. Q3A? Zobaczymy jak wyjdzie Doom2 i Q4... Do póki szczeniaki (pewnie fatal1ty już RL czyści:> ) za wygranie meczu będą dostawać równowartość 100 letniego „milkmaney” to Q na emeryturę nie pójdzie. Id na pewno nie pozwoli aby ich produkt umarł i będzie organizował turnieje, wtedy dzieciaki będą grały (dla dużego milkmoney). Jak będą gracze to inni będą organizowali turnieje by siebie promować i tak koło ekonomi poszło w ruch...
Racja Lucas przesadził z ta dupą. Jak byś się nie mylił to należy Cię szanować. Tylko zrozum to dziennikarze pracują dla czytelników nie na odwrót. Wyobrażasz sobie jak Antonio Samarancz (nie wiem jak się dokładnie pisze jego nazwisko) prosi, łaskawie telewizje o prowadzenie transmisji z olimpiady?:>>
Ale co bym nie pisał powyżej to w sprawie VfA sYs|Yavor masz 100% racji. Niestety tu trzeba ruszać tyłki bo będzie krucho.

Faktycznie w platformie też może istnieć problem cpm to chyba lepszy wybór...

Old Post 08-08-2002 19:26
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil dood Kliknij tutaj by wysłać e-maila do dood Znajdź więcej post'ów przez  dood Dodaj dood do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać dood prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Q
The Q is out there

[QUOTE]Napisane oryginalnie przez dood
[B]sYs|yavor:

Ten „p.s.” był do niejakiego Q, który teżz pisze tu posty.

Qrka jaki ps bo go znalesc nie moge a jestem bardzo ciekawy
(a szukać tez za długo nie moge bo z torbami pójde

Old Post 08-08-2002 21:09
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Q Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Q Znajdź więcej post'ów przez  Q Dodaj Q do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Q prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

>Fakt CS to wielka siła może nawet przerasta Q ale na pewno
>nie o 100%.

Jasne. Q rzadzi, CS to malenstwo. No, nieistotne... Milego zycia marzeniami. (BTW nie przepadam za CS, jakby sie kto pytal)

>Szkoda tylko, że stracicie quejkowców w śród czytelników

Dlaczego SGK mialby ich stracic? Przeciez teraz im nic nie daje, a wedlug Ciebie ich ma. Nic z tego nie rozumiem, wybacz...

>Quake 3 zdechł, niech gracze będą się za to smażyć w piekle, to
>oni go zabili, mogli przecież odpisać na anons Yavora, to wina
>graczy, teraz mają- wszystko wiedzieli i się z Yavorkiem nie
>podzielili...

Skonczyles szpanowac? OK. Kto zatem doprowadzil scene Q3A do stanu krancowej anemii? Ja? Z MoH zrobilem to samo? Z RtCW zapewne tez...

Co za wnioskowanie, jestem naprawde pod wrazeniem...

>Gościu to zadaniem dziennikarza jest wstanie o 5 rano, po 2
>godzinach snu i jechanie na, turniej, purty itp. aby zrobić relacje
>napisać artykuł czy przeprowadzić wywiad, żeby raz na miesiąc
>czytelnik mógł powiedzieć

Tia. Masz zupelna racje. Jesli dziennikarz wie o takiej imprezie. Jesli jego firma mu pokryje koszty wyjazdu. Owszem. Wtedy tak. Moim obowiazkiem doprawdy nie jest wiedziec o wszystkim i jesli jakis zarozumialy szczyl w podrzednej wiosce wpadnie na pomysl, zeby zaprosic "elyte", to moze to traktowac wylacznie jako impreze rodzinna, a nie impreze godna uwagi dziennikarza. Taki skrot jak PR sie Ci o uszeta obil? Sadzac po aroganckim tonie - nie.

No nic. Milego bujania w marzeniach. I wesolych kontaktow z mediami zycze...

>Obuć się !!!

Mam na buty.

Wybacz, reszta jest tak infantylna, ze szkoda mi czasu na komentarz.

Old Post 08-08-2002 21:19
Q
The Q is out there

quote:
>Jasne. Q rzadzi, )

No wiem ale dzięki

Old Post 08-08-2002 21:33
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Q Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Q Znajdź więcej post'ów przez  Q Dodaj Q do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Q prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lucas
esports.pl

quote:

Lucas:

Ekhm, jak inaczej mozna poinformowac ludzi jak zapraszajac do wspolpracy na lamach pisma? Indywidualnie? No niby tak, ale to by byla chyba lekka nadgorliwosc ze strony kazdego dziennikarza :-)

To WASZ interes ruszyc WASZE d*. Media maja o czym pisac, a jak nie maja, to jakis durny tekst zawsze sie znajdzie do zapchania dziury.

Wiec proponuje powaznie spuscic z tonu, bo dowcipu tego sformulowania nie doceniam.

Ad1 - ja zapraszalem inwidualnie. Co sie pojawialo - odrazu lecial mail, czy ktos cos chce. Jak nie ja - to lecial mail z orga (kto pierwszy ten lepszy).

Ad2 - no i ruszilismy - jest augustow - SGK nie chce - to juz wasz problem... Nie potrzebujemy mediow ktore maja olewajacy i bierny stosunek. Yavor - jesli zamieszasz czekac- bo jest inna "epoka" - to sorki...

Ad3 - Jeszcze nie zdazylem wejsc na ton... Zas ty juz sie "rzucasz"...

Old Post 08-08-2002 22:07
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lucas Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lucas Znajdź więcej post'ów przez  Lucas Dodaj Lucas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lucas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Lipas
I'm a l33t Mover :)

quote:
Napisane oryginalnie przez slawek
I hasło:
nie skaczę po raila - skaczę na pocztę.

btw. [...] jak A.Malysz

'Uśmiechnij się, właśnie jesteś w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Old Post 08-08-2002 23:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Lipas Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Lipas Dodaj [FPP]Lipas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Lipas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Lucas:

>Ad1 - ja zapraszalem inwidualnie. Co sie pojawialo - odrazu
>lecial mail, czy ktos cos chce. Jak nie ja - to lecial mail z orga (kto
>pierwszy ten lepszy).

Wybacz, ta wypowiedz jest nieczytelna.

>Ad2 - no i ruszilismy - jest augustow - SGK nie chce - to juz
>wasz problem...

Skad to wiesz, mistrzu? Kontaktowales sie z kims z redakcji SGK? Z kim? Kiedy? Co odpowiedzial?

>Nie potrzebujemy mediow ktore maja olewajacy
>i bierny stosunek. Yavor - jesli zamieszasz czekac- bo jest
>inna "epoka" - to sorki...

Nie. Wiesz co zrobie? Dojde do wladzy. Wprowadze ustawe wszczepiajaca ludziom komorki (telefony) w miejsce komorek (mozgowych - wyraznie widac, ze dla czesci osob nie bylaby to wielka strata). To pozwoli kontrolowac dokladnie wszystkich obywateli. Moze byc problem z przetwarzaniem informacji, ale jest to rzecz wtorna, wiec jakos sobie poradze. I wtedy bede wiedzial o wszystkim.

Litosci i rozsadku. Prosze?

>Ad3 - Jeszcze nie zdazylem wejsc na ton... Zas ty juz
>sie "rzucasz"...

Przyjmij do wiadomosci, ze mi Twoj ton NIE odpowiada i go zmien, jesli chcesz dalej dyskutowac. Choc nie bardzo wiem o czym, bo procz Twojego ego nic nie widze w Twoich wypowiedziach. A juz najmniej intencji, aby gdziekolwiek propagowac Q3A. Masz uraz do mediow? Ktos Cie gdzies obsmarowal? OK, dlaczego leczysz sie mna?

Old Post 09-08-2002 01:47
Lucas
esports.pl

Od poczatku - jak ktos ma jakas incjatywe - odrazy wysyalame maila z zapytaniem - czy cos trzeba i co wymyslil..

Co do augustowa - to poczekam na kolejny numer SGK i zobacze...

Zas urazu nie mam - ale jak poczyta si etwoje wypowiedzi - to wlos sie jezy. Widac, ze ludzie na boardzie czakaja aby ktos im zorganizowal "scene" - oni sami nei potrafia - maja po 15 lat i nie wiedza jak. Widza, goscia jak ty - z pisma i widza nadzieje, ze moze im pomozesz, zas ty: "trzeba sie pierw samemu zorganizowac, zglosic a ja potem pomysle i moze wam cos tam pomoge" - sory ale takie bierne podejscie rozbraja. Nie ma o czym gadac... Bronisz lapami i pazurami (czyt. coraz bardziej absurdalne argumenty) aby utrzymac teze, ze gracze sami maja sie organizowac a potem sami zalatwiac media - bo media czekaja -ale to gracze maja je uruchomic, same media nie rusza.
To jakby zydoski reporter - czekal az koles z hamasu zadzwoni gdzie wysadzili autobus - bo jemu nie chce sie jechac na miejsce wybuchu... Prawda jest taka - ze jak jacys kolesie zrobia turien - to na 99% nie powiedza ci, oglosza na stronie, ale beda sadzic, ze gazety to za wysoki dla nich prog (czasem na fpp.pl si ebali czy aby news o lokalnym turnieju - nie jest zlym newsem). Zas ty sie dowiadujesz sie o turnieju - mail do organizatora z zapytaniem co i jak. Czy to az tak trudno????

Zas ton bedzie mial jaki chce - nie rzucam k****, nie wyztwam cie od Ch*** wiec jest ok...

Old Post 09-08-2002 08:26
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Lucas:

Mylisz pojecia i masz bardzo infantylne wyobrazenie o tym, jaka jest rola dziennikarzy i mediow we wspolczesnym swiecie. W cudowny sposob zwalasz na nich wlasna nieudolnosc w promowaniu przedsiewziec podejmowanych przez ludzi ze sceny. Byc moze dla Ciebie jakies tam lanparty jest wydarzeniem roku - zreszta nie dziwie sie, skoro oczy masz skierowane wylacznie na scene Q. Pobudka, kolego. Lanparty organizowane sa praktycznie co tydzien-dwa. A te zrealizowane lanparty to tylko niewielki odsetek tysiecy zwariowanych pomyslow, jakie przychodza ludziom do glowy na poszczegolnych scenach. To Wasz interes zadbac o promocje w mediach. Jak sciagniesz krajowa i swiatowa czolowke, zorganizujesz impreze dla 100 zawodnikow poprzedzona eliminacjami, zadbasz o profesjonalne wyposazenie lokalu, zapewnisz miejsca noclegowe uczestnikom, ochrone - jak przy imprezach masowych - wowczas zauwaze. Wczasniej, wybacz, to TY musisz przyciagnac moja uwage. Przekonac mnie, ze sposrod nawalu podobnych zdarzen to wlasnie to Twoje jest warte tego, zeby dla niego nie napisac nic o innych.

Zejdz na ziemie, bo trudno o rownie niedojrzale pojmowanie roli mediow jak Twoje.

>jak poczyta si etwoje wypowiedzi - to wlos sie jezy

Pociesze Cie: jak czyta sie Twoje, to dopiero sa przezycia.

>maja po 15 lat i nie wiedza jak.

Niech sie naucza. Zreszta bez bajerowania, kolego, akurat nie zemna te numery, bo co nieco na temat esportu wiem. Statystycznie gracze niepelnoletni stanowia 1/3 ogolu graczy. Scena UT nie odbiega wiele od tego schematu. Nie wmawiaj mi, ze na scenie, ktora jest kontynuatorka produktu wypuszczonego na rynek w 1996 roku nie ma ludzi dojrzalych, do ktorych mozna sie zwrocic o pomoc i ktore powinny byc motorem dzialan sceny, bo Cie wysmieje.

>ale takie bierne podejscie rozbraja.

Moze przed dalsza dyskusja po prostu sie zapytam: ile Ty masz lat? Nie gniewaj sie, ale styl rozumowania masz malolata, ktoremu sie wydaje, ze jest pepkiem swiata. Dziennikarz jest jeden. Nie rozdwoi sie czy rozszesciorzy. Musi wybierac.

Nie macie zadnych przedsiebiorczych osob na scenie? Przykre, ale nie zwalaj na mnie, ze tak jest. To nie ja siedze jak ciele oczekujac na nie wiadomo co, tylko Ty. Ja swoja robote robie, co robisz Ty procz pretensji do calego swiata, ze nie raczyl zwrocic na Ciebie uwagi?

>ale to gracze maja je uruchomic, same media nie rusza.

Oczywiscie ze nie. To tak trudno pojac? Jesli nie jestes w stanie tego zrozumiec, potraktuj to po prostu jako mechanizm dzialania swiata. Bog pomaga tym, ktorzy pomagaja sobie sami, jesli szukasz opieki, pomyliles sceny - z Q3A przenies sie na jakas scene religijna. Dlaczego mam inwestowac swoj czas, ktory kosztuje, czas redakcji, ktory kosztuje, oraz powierzchnie pisma, ktora kosztuje, wlasnie na Ciebie? Przyciagnales jakos moja uwage? (pomijam temat infantylnych zarzutow o obowiazku tworzenia scen kazdej z gier komputerowych... za chwile sie dowiem, ze jeszcze mecze mam Wam sedziowac, w ramach wspierania sceny... o moj ty Boze...) Zacheciles mnie jakos do wspolpracy? Wrecz przeciwnie, tak infantylne spojrzenie na organizacje imprezy nie wrozy jej nic dobrego, a pomyslow na wlasne imprezy mam tyle, ze doprawdy nie musze dostawac ich od Ciebie.

Zatem popracuj nad zmiana podejscia sceny do mediow. Wysil sie. Na swiecie jest tylu obibokow, ze naprawde to nie oni przyciagaja uwage.

>To jakby zydoski reporter - czekal az koles z hamasu zadzwoni
>gdzie wysadzili autobus - bo jemu nie chce sie jechac na miejsce
>wybuchu...

Nieodpowiedni, glupi by nie rzec durny i calkowicie nielogiczny tekst.

>Zas ty sie dowiadujesz sie o turnieju - mail do organizatora z
>zapytaniem co i jak. Czy to az tak trudno????

Doskonale stwierdzenie, tylko pomyliles "do" z "od". Zapytam lopatologicznie: czy zdajesz sobie sprawe, ze scena Q nie jest jedyna scena? Jestem jednym z niewielu dziennikarzy, ktorzy mniej wiecej orientuja sie, co sie dzieje na scenach kilkunastu najbardziej popularnych FPS-ow. Zajmuje mi to ogromna ilosc czasu. Mam jeszcze bawic sie w tatusia bo jeden z KILKUDZIESIECIU TYSIECY graczy FPS postanowil zrobic z kolegami z bloku LANPARTY? Zas w gry komputerowe graja w samej Polsce miliony ludzi - nie daj bog jakiemus milosnikowi Simsow przyjdzie do glowy lanparty zorganizowac i juz bede mial przechlapane do konca zycia, ze jestem taki be i go nie wspmoglem, a przeciez poinformowal o lanparty swojego kolege?Mam poswiecac cale dnie na przebijanie sie przez durne, bezplciowe i beztresciowe w 95% przypadkow wypowiedzi na forach by wylapac te jedna jedyna? Istnieje jeszcze cos takiego, jak koszt zdobycia informacji. I zdrowy rozsadek

OK, koncze temat. Ci, ktorzy mieli zrozumiec, zrozumieli, ci, ktorzy nie zrozumieli... No coz, milego czekania.

Old Post 09-08-2002 10:19
sYs|yavor
Elite (Fiend)

A nie, nie skoncze, bo mnie wzielo.

Za jakis tydzien-dwa w Pniewie gracze UT organizuja lanparty. Zapraszaja sie na forach, zjezdzaja z calej Polski. O ile wiem, organizatorzy nie maja wiecej niz 20 lat. Nie maja pretensji do mediow o to, ze sie nie pojawiaja na ich imprezie. Robia to dla siebie. Zeby sie pobawic we wlasnym gronie. Zerknij na scene TO - tam zloty przyjely jeszcze bardziej towarzyska forme, ludzie spotykaja sie niekiedy po kilka razy w tygodniu - i to nie przy komputerach, przy piwie (lub coli :-P) w jakis knajpkach, ot, zeby sie spotkac w kilkanascie osob i pogadac. Dalej uwazasz, ze spotkania przy piwie powinienem im organizowac ja?

Coraz wiecej producentow patrzy na gry sportowe na zasadzie: "my robimy stadion, wy robicie z nim co chcecie". Z takim podejsciem, Lucas, nie zrobisz z tym stadionem nic. Nie tylko zadnej imprezy. Nawet remontu, gdy sie juz bedzie rozpadal.

Old Post 09-08-2002 10:31
Lucas
esports.pl

Wiec yavor - krotko - Zadaniem mediow jest informowac.

Zanegujesz to?? Po to kupuje gazeta aby wiedziec co sie dzieje.

Zas jak media zdobywaja informacje - coz ty czekasz az informacja przyjdzie - ja dzialam.

Tak yavor - przez dwa lata prowadzilem q3.fpp - w duzej mieze dzieki mnie (bo przez pol roku prowadzilem w pojedynke) serwis ten stal sie jednym z najwiekszych serwisow w polsce o q3. I wiesz w czym jestem lepszy od ciebie? Robilem to za darmo.

I moje gadania na temat roli mediow nie sa tcze - ja te idee realizowalem. Nie podchodzilem realistycznie do tego jak ty (bo masz racje - jak sobie nie pomozesz to kicha) bo tym sposobem nic by sie nie osiagnelo. Trzeba miec bardziej idealistyczne i otwarte podejscie - nikt ci nie karze organizowac cales sceny i interesowac sie wszystkim. Ale siedzenie i czekanie az samo sie zrobi tez jest zle. Jedno ekstremum w drugie. Wiesz co to media sentence??

Mam 22 lata - wiec nie traktuj mnie jak gowniarza - bo uwazasz ze mam 15 lat...

BTW - w agustowie tez nie maja pretensji ze was nie ma - maja to w dupie... Pograja sobie w q3, popija pifko, pojezdza na nartach i bedzie git...

Old Post 09-08-2002 11:01
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Lucas:

>Zas jak media zdobywaja informacje - coz ty czekasz az
>informacja przyjdzie - ja dzialam.

Widze.

>przez dwa lata prowadzilem q3.fpp

I woda sodowa do glowy uderzyla? Czym chcesz zaszpanowac? Ze prowadziles serwis w pojedynke? Przeciez to Twoim zdaniem takie proste - ja powinienem Twoim zdaniem kontrolowac nie tylko wszystkich producentow wszystkich gier (nie jednego Q), ja powinienem byc aniolem strozem wszystkich scen (nie tylko FPS-ow, ani tym bardziej jednego Q), a Ty mi chcesz poszpanowac tym, ze sam biedaku prowadziles jeden serwis?

Nie jestes aby "nieco" niekonsekwentny i logicznie niespojny?

>Trzeba miec bardziej idealistyczne i otwarte podejscie - nikt ci
>nie karze organizowac cales sceny i interesowac sie wszystkim.
>Ale siedzenie i czekanie az samo sie zrobi tez jest zle.

Lol, sprawiasz wrazenie osoby calkowicie nie orientujacej sie w tym, co sie dzieje na scenach FPS.

Definitywnie koncze temat, robta co chceta, byle beze mnie (na takie warunki sie nie pisze).

Old Post 09-08-2002 11:44
Lucas
esports.pl

quote:
Lucas:

I woda sodowa do glowy uderzyla? Czym chcesz zaszpanowac? Ze prowadziles serwis w pojedynke? Przeciez to Twoim zdaniem takie proste - ja powinienem Twoim zdaniem kontrolowac nie tylko wszystkich producentow wszystkich gier (nie jednego Q), ja powinienem byc aniolem strozem wszystkich scen (nie tylko FPS-ow, ani tym bardziej jednego Q), a Ty mi chcesz poszpanowac tym, ze sam biedaku prowadziles jeden serwis?

Lol, sprawiasz wrazenie osoby calkowicie nie orientujacej sie w tym, co sie dzieje na scenach FPS.

Ad1 - Ni eudezyla - pokazuje tylko, ze nie tylko gagam ale tez dzialalem.
Po zatym - znowu wyolbzymiasz - ja nie mowie abys kontrolowal wszytkich producentow i gry, tylko abys zrobil cokolwiek aby pomoc nieradzacej sobie scenie. Cokolwiek - bo teraz nie chcesz nic robic - czekasz na gotowe. Jak sie zbierze kilka osob jak ty - majacych dostep do wiekszego grona publiki (ja mialem tylko 10.000 osob) - to pomozemy raczkujacej scenie powstac...

Ad2 - wiem co sie dzieje. Gier jest za duzo - wszyscy graja we wszystko i nie przywiazuja sie zbytnio do gier.

Gdybys czytal dokladnie posty i przemyslal jest ciut dluzej - to bys sie tak nie goraczkowal. Jak bedziesz wszelkie moje argumenty wyolbrzymiac ("wszyscy", "kazdy", "zawsze") to tym sposbem zbijesz kazdy z nich (reductio ad infinitum), ale nic ta dyskusja nie wyniesie....

Old Post 09-08-2002 12:12
Lucas
esports.pl

BTW - argumentum ad persone - czyli wyzywanie mnei jaki to lolek jestem nic do dyskusji tez nie wnosza - a tylko pokazuja brak towich rzeczowych argumentow...

Nie mowiac, ze robia z dyskusji puskowke...

Wez 3 glebokie oddechy zanim odpiszesz...

Old Post 09-08-2002 12:14
killertowa
Elite (Fiend)

Cool tylko spokój może nas uratować

Spokojnie chłopaki
Wasza dyskusja nie potrzebnie przerodziła się w
Każdy z was ma częściowo rację.
Środowisko qwakowców z różnych względów nie potrafiło się jak dotąd zorganizować.
Istnieje pewna rozbieżność w roli mediów komercyjnych i niekomercyjnych, które obydwaj rezprezentujecie. Te pierwsze dostrzega tylko duże wydarzenia lub wydarzenia, o które ich twórca zadba by je dostrzeżono. Media niekomercyjne są autorstwem zapaleńców, którzy sami starają się wszystko wytropić. To normalne.
Zapomnijcie o wytykaniu sobie swoich wad. Wiadomo, nikt nie jest idealny.
Yavor – dostrzeż, że Lucas może ci pomóc. Lucas – dostrzeż, że Yavor chce z tobą współpracować.
Nie ma co toczyć piany nad tym co było. Ważne jest, że wam obydwu zależy by gry sieciowe miały się lepiej w naszym kraju. Pomyślcie jak możecie połączyć swoje wysiłki.
Strzelcie sobie by nie wytkać się już nazwazjem.
Dyskutujcie dalej na boardzie, bo bez was stanie się on znowu nudny, ale niech ta dyskusja będzie już pozytywna a nie wyniszczająca.

Old Post 09-08-2002 12:54
Lucas
esports.pl

Ja juz pije

Old Post 09-08-2002 13:06
sYs|yavor
Elite (Fiend)

To juz jestem bez winy? :-P

OK, wszak nie o to chodzi, zeby sie niepotrzebnie klocic. Szczerze mowiac niepotrzebnie prowokowalem dyskusje, ale chcialem, zeby ludzie zobaczyli, jak wyglada stanowisko tej drugiej strony. Strona mediow komercyjnych wyglada jak w tym dowcipie o Zydzie, co to narzekal wciaz: "Panie Boze, Panie Boze, dlaczego nie pozwalasz mi wygrac miliona?", na co wreszcie zirytowany Bog odpowiedzial: "Icek, ty daj mi szanse, ty wreszcie raz kup ten cholerny los!".

To nie jest tak, ze redakcje odwracaja sie od scen (no, niezupelnie, wiekszosc redakcji widzi nie tyle graczy, co gry, ale to osobny problem).

OK, Lucas, obiecuje, ze jesli kiedys zjawisz sie w T2, nie bedziesz moim ulubiony fragiem ;-)

Jesli zas chodzi o wspolprace i scene Q3A... coz, niedlugo CGL, macie jakis "event" napedowy i o ile wiem SGK w jakiej formie tej imprezie patronuje czy nawet sponsoruje. A potem? Potem mam nadzieje, ze bedziemy sie klocic w ramach najpierw stowarzyszenia, a pozniej zwiazku...

Old Post 09-08-2002 14:00
Lucas
esports.pl

W T2 gralem krotko i tylko z botami - zywych trudno na mowic, a 1na 1 to raczej sensu nie ma...

Co bedzie po cgl? Jezeli id wyda niekompatybilnego w dol patcha - to bedzie katastrofa

Old Post 09-08-2002 14:12
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 00:55.    Strony (3): « 1 [2] 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions