Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Quake III Arena > cybertruck w wawie LOOOOL
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (3): « 1 [2] 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Ja tam pare FPS-ow znam. Ze wspomne UT, TO, T2, MoH, BF1942, CS, RtCW, UT2003, OF, SC i pare innych gierek.

No, ale gdy autorytet z Q3A sie wypowiada, ze z esportu w Polsce nici, to najwidoczniej tak byc musi. Wszak reprezentuje "przytlaczajaca wiekszosc" polskich graczy zainteresowanych sportem elektronicznym...

Czepiam sie ludzi, kolego, ktorzy jedyne co potrafia, to klepac w klawiature zblazowane komentarze.

Darujmy sobie temat esportu, ustalmy jedynie, ze - sadzac z wypowiedzi - niewiele o nim wiesz i wypowiadasz sie wylacznie przez pryzmat jednej, dosc juz starej i dosc malej sceny.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 26-09-2002 02:22
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lucas
esports.pl

quote:
Napisane oryginalnie przez oxygen

jakto nie? nasz [FPP]Raptor jest w scislej czolowce europejskiej w warcrafta 3, a w dodatku w teamach 2v2 wraz z kolega zajmuje 1 miejsce w europie i co?

Tylko czy w3 bedzie popularny...

Old Post 26-09-2002 07:56
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lucas Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lucas Znajdź więcej post'ów przez  Lucas Dodaj Lucas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lucas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
emi
lame

Juz jest.

Old Post 26-09-2002 16:10
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil emi Znajdź więcej post'ów przez  emi Dodaj emi do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać emi prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
SweepeR
sweter

yavor, ok, spoko, rozumiem. Ale powiedz mi jedno - czemu wiekszosc z tych gier, ktore wymieniles nie sa grane na liczacych sie w swiecie imprezach eSportowych? (CPL, WCG, EuroCup, PCG Challenge) Czemu to jednak wlasnie w Quake3 na WCG mozna wygrac 20 000 USD, a nie w popularniejszego OF czy czy T2? Czemu to jednak w duzej mierze przy okazji jakis imprez eSportowych w telewizji i prasie mowia o CSie i Q3? Czemu to w gazetach i telewizji mowia o ZeRo4 i Fatal1tym, graczach Quake3, a nie o kolesiach z w/w gier?

Wiec tez nie chrzan o tym, ze Q3 sie nie liczy, nikt na niego nie zwraca uwagi i wogole jest nieatrakcyjny i spalic na stosie nalezy.

Old Post 26-09-2002 16:40
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
killertowa
Elite (Fiend)

Yavor - Sweep ma rację.
Przywaliłeś swoim postem jak łysy grzywą o parapet. W ten sposób nie zdobędziesz sympatyków VFA ani nie pozyskasz ludzi, którzy mogliby coś dla rozwoju e-sportu zrobić.
Chłopaki najnormalniej w świecie wyrazili swą krytykę co do paru podknięć organizacyjnych, ale jakoś nie dostrzegłem wielkiej zjebki organizatorów i całej imprezy.
I jeszcze jedno, ty yavor lepiej się weź do roboty i bardziej udzielaj się na innym forum bo tam jest sporo chętnych tylko jakoś nie mogą od ciebie nic uzyskać by mogli się do roboty zabrać

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Old Post 26-09-2002 18:05
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil killertowa Znajdź więcej post'ów przez  killertowa Dodaj killertowa do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać killertowa prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
krogoth
Skilled (Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez sYs|yavor
Ja tam pare FPS-ow znam. Ze wspomne UT, TO, T2, MoH, BF1942, CS, RtCW, UT2003, OF, SC i pare innych gierek.

No, ale gdy autorytet z Q3A sie wypowiada, ze z esportu w Polsce nici, to najwidoczniej tak byc musi. Wszak reprezentuje "przytlaczajaca wiekszosc" polskich graczy zainteresowanych sportem elektronicznym...

Czepiam sie ludzi, kolego, ktorzy jedyne co potrafia, to klepac w klawiature zblazowane komentarze.

Darujmy sobie temat esportu, ustalmy jedynie, ze - sadzac z wypowiedzi - niewiele o nim wiesz i wypowiadasz sie wylacznie przez pryzmat jednej, dosc juz starej i dosc malej sceny.

Generalnie yavor zgadzam sie z toba we wszystkim co robisz i piszesz, good job.
Natomiast troche drazni mnie twoje 'dolowanie' q3
Otoz powiem to tylko raz i szczerze mowiac nikt nie musi mi wierzyc (nie ma co wierzyc to sa fakty). Q3 do tej pory wg ilosci graczy ma scene na 2-gim miejscu. Owszem jakies gry sie dobijaja, ale ich passa trwa dwa miechy po czym znowu opadaja, natomiast Q3 niezmiennie od 3 lat ma mase zwolennikow i ustepuje jedynie CS. Takie sa fakty, jezeli bys bardzo nalegal to pokazalbym ci milion statystyk potwierdzajacych moje slowa.

Druga sprawa jest taka, ze Q3 stoi na najwyzszym poziomie skillowym jezeli mowimy o 'esporcie'.
Trzecia sprawa, to fakt ze w Q3 bylo przez trzy ostatnie lata gazylion turnieji, zdecydowanie wiecej niz w inne gry, co potwierdza moja teze o bardzo mocnej i preznej scenie z wyjatkowo rozwinietym skillem. Te powinnosc przez ostatni rok zachwial powaznie CS i nieco zepchnal Q3, ale tylko nieco, bo nadal jest pelno WIELKICH turnieji q3, a nawet CPL do nich teraz powrocil. TO O CZYMS SWIADCZY, PRAWDA? NIE BEZ KOZERY TO Q3 I CS SA UWAZANE ZA 'ESPORT'.
Ostatnia sprawa, to FAKT iz to wlasnie w Q3 sa najwieksze nagrody pieniezne. Nie w CS, ale w q3. Wystarczy wpasc na to, ze w cs'a pieniazki ida na 5 graczy, w q3 odpowiednio na 4 albo jednego.

Co do starosci tytulu, to tu akurat ja bym optowal za tym zeby ustalila sie jedna 'prawdziwa' platforma progamingowa i byla grana do konca i na zawsze. Jedynymi zmianami w niej powinny byc oczywiscie graficzne (z zachowaniem wszelkich regul i fizyki gry), no i stopniowe zmiany w fizyce wraz z rozwojem graczy i dopasowaniem gry do ich wymagan, nowych umiejetnosci, rozwiazan. Predzej czy pozniej to nastapi.

Old Post 26-09-2002 18:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil krogoth Kliknij tutaj by wysłać e-maila do krogoth Znajdź więcej post'ów przez  krogoth Dodaj krogoth do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać krogoth prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
oxygen
new challenger

quote:
Napisane oryginalnie przez krogoth

Co do starosci tytulu, to tu akurat ja bym optowal za tym zeby ustalila sie jedna 'prawdziwa' platforma progamingowa i byla grana do konca i na zawsze. Jedynymi zmianami w niej powinny byc oczywiscie graficzne (z zachowaniem wszelkich regul i fizyki gry), no i stopniowe zmiany w fizyce wraz z rozwojem graczy i dopasowaniem gry do ich wymagan, nowych umiejetnosci, rozwiazan. Predzej czy pozniej to nastapi.

zgadzam sie z ta platforma...ale puki w esporcie nie bedzie siedzialo 10000 razy wiecej osob niz obecnie to zadna firma nie podejmie sie zrobienia gry dla "kilku" graczy

no i mamy bledne kolo...esport nie bedzie sie rozwijal jezeli nie bedzie stabilnej platformy pod niego...a programisci nie stworza gry dla malej liczby odbiorcow bo im sie to poprostu nie oplaci

Old Post 26-09-2002 21:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil oxygen Znajdź więcej post'ów przez  oxygen Dodaj oxygen do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać oxygen prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

quote:

Co do starosci tytulu, to tu akurat ja bym optowal za tym zeby ustalila sie jedna 'prawdziwa' platforma progamingowa i byla grana do konca i na zawsze.

Chyba sam w to nie wierzysz. Ludziom od zawsze cos w kazdej rzeczy nie pasuje. Cokolwiek zrobisz zawsze beda przeiwnicy ktorzy beda chcieli inaczej. Nie da sie zrobic czegos co bedzie pasowac wszystkim.

Old Post 26-09-2002 23:17
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
krogoth
Skilled (Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari

Chyba sam w to nie wierzysz. Ludziom od zawsze cos w kazdej rzeczy nie pasuje. Cokolwiek zrobisz zawsze beda przeiwnicy ktorzy beda chcieli inaczej. Nie da sie zrobic czegos co bedzie pasowac wszystkim.

A pilka nozna pasuje wszystkim?

Old Post 27-09-2002 00:13
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil krogoth Kliknij tutaj by wysłać e-maila do krogoth Znajdź więcej post'ów przez  krogoth Dodaj krogoth do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać krogoth prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

OK, panowie, po kolei.

>Ale powiedz mi jedno - czemu wiekszosc z tych gier, ktore
>wymieniles nie sa grane na liczacych sie w swiecie imprezach
>eSportowych?

Kwestia rodowodu glownie. CPL wspominasz - o ile pamietam powstalo cos kolo 1998 roku i sam wiesz, ile wtedy bylo sieciowych FPS-ow. WCG? WCG to bodajze 5 czy 6 (jak nie wiecej, nie chce mi sie teraz sprawdzac) gier sieciowych. Dlaczego eliminacje w Polsce sa wylacznie w trzech grach - przy czym w zeszlym roku byly w dwoch - to temat na kolejne odrebne opowiadanie. T2 nie jest popularne i nie bedzie na zadnej imprezie lanowej. Niestety kwalifikuje sie do MMOFPS i nie sadze, aby ktokolwiek w najblizszym czasie wylozyl pieniadze na wojaze po calym swiecie 16-osobowych druzyn :-P

OK, te dygresje sa nieistotne. Wazne jest to, ze najwazniejsze imprezy robia ludzie wywodzacy sie z Q. To co maja organizowac? Moze zawody w UT, co? :-P

>Czemu to w gazetach i telewizji mowia o ZeRo4 i Fatal1tym,
>graczach Quake3, a nie o kolesiach z w/w gier?

Tez nie wiem :-P Jesli caly esport sklada sie z 2 graczy... to moze faktycznie mozna o nim zapomniec :-P Kwestia mody, dostepnosci zawodnika, jego "medialnosci", marketingu, lenistwa dziennikarzy, ktorzy nie potrafia relacjonowac imprez esportowych. Przychodza na gotowe i robia wywiad ze zwyciezca. Grajcie lepiej, beda robic z Wami :-PPP

>Wiec tez nie chrzan o tym, ze Q3 sie nie liczy, nikt na niego nie
>zwraca uwagi i wogole jest nieatrakcyjny i spalic na stosie
>nalezy.

O gdzie zem to biedny napisal? Gdzieeeee? Napisalem jedynie, ze swiat nie sklada sie wylacznie ze sceny Q3A, ze jest to scena stara i stosunkowo mala (wbrew pozorom). Sam reprezentuje scene znacznie mniejsza i doprawdy z tego powodu nie placze, ani stwierdzenie tego faktu nie deprecjonuje wartosci "mojej" gry. Prosilbym wiec nieco ostrozniej formulowac wnioski, bo czytasz w moich tekstach nie to, co napisalem, a to, co chcesz przeczytac. Moze odrobine wiary w zyczliwosc drugiej osoby, co? Naprawde zalezy mi na tym, aby scena Q3A rozwijala sie jak najdluzej. Nie zalezy mi jednak na tym, aby jej kosztem nie rozwijaly sie inne sceny - i to wszystko. Zle?

>I jeszcze jedno, ty yavor lepiej się weź do roboty i bardziej
>udzielaj się na innym forum bo tam jest sporo chętnych tylko
>jakoś nie mogą od ciebie nic uzyskać by mogli się do roboty
>zabrać

Co nieco zdarza mi sie robic... Glownie prosze :-PPP

>Natomiast troche drazni mnie twoje 'dolowanie' q3

Nie doluje Q3A. Po prostu widze takze inne sceny. Sadzac po aktywnosci i liczbie osob udzielajacych sie na forach (a czytam ich cos kolo 20) scena np. RtCW jest najspokojniej w swiecie porownywalna do Q3A (mowie o Polsce). Od 2 lat sledze codziennie statystyki gamespy'a i tam rowniez specjalnie nie widze, aby na swiecie Q3A mial jakas dominujaca pozycje jesli patrzymy na liczbe graczy. Przed wprowadzeniem dema UT2003 przez jakies 70% czasu w tych statystykach jest ponizej UT (a raczej byl, bo demo UT2003 zrobilo swoje). Zawsze grubo ponizej Medal of Honor, nie mowiac o nieosiagalnym dla kogokolwiek CS. Demo Battlefield 1942 w pierwszy dzien zdobylo grubo wiecej graczy niz Q3A w najlepszych momentach (8000 vs 6000 graczy, dla porownania demo UT2003 w pierwszy dzien mialo kolo 3000). Dlatego wybaczcie, ale jesli ktos mi mowi zblazowanym tonem, ze esport w Polsce nie istnieje, bo nie ma go na scenie Q3A, to tak troche... egoistycznie to wyglada. Nie wiem dlaczego tak sie obrazacie na stwierdzenie, ze reprezentujecie tylko jedna z wielu scen, a nie jedyna... :-P

>Q3 do tej pory wg ilosci graczy ma scene na 2-gim miejscu.

Nie wiem, nie mierzylem. Oceniam po forach, po liczbie nickow. W internecie aktywnosc graczy Q3A niewiele odbiega (mowie o Polsce) od aktywnosci graczy RtCW i UT. Badan nie znam, nie wypowiadam sie. Nie widzialem takze zadnej polskiej imprezy, na ktorej bylby organizowany turniej np. UT, wiec nie mam co porownywac. Zauwaze jedynie, ze z faktu, ze Wam udalo sie zorganizowac zawody w Q3A, a np. scenie UT nie, naprawde nie wynika, ze scena Q3A jest w tej chwili znaczaco wieksza :-)

>Takie sa fakty, jezeli bys bardzo nalegal to pokazalbym ci milion
>statystyk potwierdzajacych moje slowa.

Milion nie. Poprosze pare :-) Tak wyglada statystyka gamespy w chwili, gdy pisze te slowa:

Half Life 23515 servers, 67895 players
Medal of Honor Allied Assault 1512 servers, 6312 players
Battlefield 1942 962 servers, 4706 players
Quake 3: Arena 2871 servers, 4297 players
Return to Castle Wolfenstein 977 servers, 3778 players
Unreal Tournament 3153 servers, 3348 players
Unreal Tournament 2003 Demo 1812 servers, 2244 players
Army Game 248 servers, 2058 players
Tribes 2 569 servers, 2011 players
Neverwinter Nights 893 servers, 1785 players

Dlaczego gamespy? Wybralem ten serwis, ktory podawal najwieksze wartosci liczbowe graczy (csports.net na przyklad jakos dziwnie zaniza liczbe graczy np. UT :-P). Polskich statystyk nie znam.

>Druga sprawa jest taka, ze Q3 stoi na najwyzszym poziomie
>skillowym jezeli mowimy o 'esporcie'.

To temat na dlugie opowiadanie. Zwolennik Q2 powie, ze Q2, zwolennik UT, ze UT, ja powiem, ze T2. Zapraszam na zlot w Bory Tucholskie, ostatnim razem bylo cos kolo 70 ludzi z UT, TO i T2, jak bedzie o 30 wiecej z Q3A bedzie bardzo milo. Na takim "koedukacyjnym" zlocie mozna sie raptem przekonac, ze swiat nie sklada sie wylacznie z ulubionej gry :-)))

>NIE BEZ KOZERY TO Q3 I CS SA UWAZANE ZA 'ESPORT'.

I nie martwi Cie, ze cierpia na tym inne sceny? Rownie liczne jak Q3A (a nawet liczniejsze)? Bo mnie martwi. Esport rozumiany jako CS i Q3A to w tej chwili jakies 75% scen. QL. Ale z tych 75% niemal wszystko to CS. Gdzie pozostale sceny? Juz sa niewazne? Mam odrzucic ok. 25 tysiecy ludzi (na tyle mniej wiecej sumuja sie gry z cytowanej statystyki) bo 72 tysiace uwaza, ze esport to tylko Q3A i CS??? Esport wywodzi sie z Q, owszem. Chwala mu za to. CS go rozpropagowal. Chwala mu za to. Ale teraz egoizm obu tych scen moze esportowi wylacznie zaszkodzic. Starajmy sie docenic graczy innych scen... razem jest nas "troche" wiecej...

>Ostatnia sprawa, to FAKT iz to wlasnie w Q3 sa najwieksze
>nagrody pieniezne.

Tak mowisz jakby sie dziwil, ze fabryka Fiata produkuje Fiaty a nie "rojse"... Co w tym dziwnego? Z wyjatkiem WCG praktycznie wszystkie imprezy wywodza sie z Q.

>Co do starosci tytulu, to tu akurat ja bym optowal za tym zeby
>ustalila sie jedna 'prawdziwa' platforma progamingowa i byla
>grana do konca i na zawsze.

Absolutnie sie nie zgodze. Esport to jak lekkoatletyka, powinien grupowac szereg dyscyplin, a nie jedna. Ty oceniasz np. Q3A na najwyzszym poziomie, jestem jednak pewny, ze mimo swoich osiagniec sporo czasu by minelo, zanim bys w T2 zabil muche :-) To sa INNE gry. Nie GORSZE i LEPSZE. Inne. Oferuja co innego. Jednym odpowiada jedno, innym drugie. Poza tym np. patrzac z punktu widzenia gry druzynowej przy takim T2 (standard to 16-osobowe druzyny) Q3A nie oferuje nic. Co jest esportem: wylacznie gra duelowa? Gry druzynowe juz nie?

Chyba nie tedy droga...

>no i mamy bledne kolo...esport nie bedzie sie rozwijal jezeli nie
>bedzie stabilnej platformy pod niego...

Raczej widzialbym sprawe dokladnie odwrotnie. Esport nie bedzie sie rozwijal, jesli bedzie sie patrzylo wylacznie na jego historyczny rodowod i nie bedzie sie uwzglednialo ogromnej (i coraz wiekszej) rzeszy graczy, ktorzy graja w gry ewidentnie esportowe.

Sorry panowie, jesli kogos urazilem sformulwaniem odnosnie Q3A, ale jesli przeczytacie je jeszcze raz po lekturze tego listu, sami sie przekonacie, ze nie mialem nic obrazliwego na mysli.

Old Post 27-09-2002 00:44
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil sYs|yavor Znajdź więcej post'ów przez  sYs|yavor Dodaj sYs|yavor do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

quote:
A pilka nozna pasuje wszystkim?

W sumie nie ale oprocz niej istnieje takze koszykowka, siatkowka, tenis i inne gry sportowe zawierajace w sobie elementy pilki. Tak wiec porownujac do fpp .. nie jestes w stanie miec jednej rozpowszechnionej platformy.

Old Post 27-09-2002 08:55
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
krogoth
Skilled (Knight)

quote:

W sumie nie ale oprocz niej istnieje takze koszykowka, siatkowka, tenis i inne gry sportowe zawierajace w sobie elementy pilki. Tak wiec porownujac do fpp .. nie jestes w stanie miec jednej rozpowszechnionej platformy.

Nie w tym rzecz. W przyszlosci bedzie jedna PROFESJONALNA platforma dla rts'ow, dwie dla fpp (realistyczne i quakeopodobne), itd jezeli chodzi o inne gry dajace mozliwosc "sportowego" grania.

Gier oczywiscie beda miliony, ale tymi profesjonalnymi beda jedynie niektore, wide pilka nozna i kilka innych popularnych sportow.

Old Post 27-09-2002 18:24
krogoth
Skilled (Knight)

quote:
OK, panowie, po kolei.

Jednym odpowiada jedno, innym drugie. Poza tym np. patrzac z punktu widzenia gry druzynowej przy takim T2 (standard to 16-osobowe druzyny) Q3A nie oferuje nic. Co jest esportem: wylacznie gra duelowa? Gry druzynowe juz nie?

Chyba nie tedy droga...

Mala poprawka i chyba cie nia zdziwie. Otoz glownym i najwazniejszym trybem gry w Q3 na swiecie jest Teamplay, 4on4.

Old Post 27-09-2002 18:53
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

quote:

Nie w tym rzecz. W przyszlosci bedzie jedna PROFESJONALNA platforma dla rts'ow, dwie dla fpp (realistyczne i quakeopodobne), itd jezeli chodzi o inne gry dajace mozliwosc "sportowego" grania.

Gier oczywiscie beda miliony, ale tymi profesjonalnymi beda jedynie niektore, wide pilka nozna i kilka innych popularnych sportow.

Nadal nie jestem przekonana. popatrz na quakerow... jeszcze pare lat temu ludzie grajacy w q1 zamordowaliby za mysl ze mozna grac w inna gre... potem wyszedl q2 i miales ludzi od tej i od tej czesci ... potem wyszlo q3 i byli ludzie d wszystkich trzech... a teraz? Juz niewielu ludzi gra w q2 a scena q1 juz praktycznie nie istnieje...

jaki z tego wniosek? gry sie po prostu nudza. poza tym gry robione sa coraz nowsze i coraz lepsze. jesli ustanowisz stadard jakiejs gry bedzie w niego grac garstka ludzi ktora bedzie od poczatku tego pomyslu... nastepne "pokolenie" juz stwierdzi ze ta gra jest kichowata... i niby profesjonalna platforma zdechnie wraz z dorostaniem pierwszej ekipy. Bo pamietaj ze kiedys w koncu kazdy wyrosnie z grania

Old Post 27-09-2002 19:05
krogoth
Skilled (Knight)

quote:

Nadal nie jestem przekonana. popatrz na quakerow... jeszcze pare lat temu ludzie grajacy w q1 zamordowaliby za mysl ze mozna grac w inna gre... potem wyszedl q2 i miales ludzi od tej i od tej czesci ... potem wyszlo q3 i byli ludzie d wszystkich trzech... a teraz? Juz niewielu ludzi gra w q2 a scena q1 juz praktycznie nie istnieje...

jaki z tego wniosek? gry sie po prostu nudza. poza tym gry robione sa coraz nowsze i coraz lepsze. jesli ustanowisz stadard jakiejs gry bedzie w niego grac garstka ludzi ktora bedzie od poczatku tego pomyslu... nastepne "pokolenie" juz stwierdzi ze ta gra jest kichowata... i niby profesjonalna platforma zdechnie wraz z dorostaniem pierwszej ekipy. Bo pamietaj ze kiedys w koncu kazdy wyrosnie z grania

Spojrz na prawdziwy sport. Moze zrozumiesz o co mi chodzi.

Old Post 27-09-2002 19:54
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Ja wiem ...ale jakie masz mozliwosci zmiany tradycyjnej pilki noznej? Niewielkie... srodowisko komputerowe jest inne i zapewniam Cie ze gdybys chcial zrobic turniej tetrisa (a mniej wiecej tym za pare lat bedzie np q3) to nie spotkasz sie z wielkim zainteresowaniem. po prostu gry komputerowe sie starzeja i to w bardzo szybkim tempie. Nie ma szans.. i to moge ci juz teraz powiedziec ... zrobic platformy ktora przy takich skokach w technice bedzie w stanie dlugo przetrwac..zauwaz ze nowe gry nudza sie teraz coraz szybciej. Jest o nich glosno przez ile? Dwa tygodnie? Miesiac? Ale to wszystko..

Old Post 27-09-2002 20:51
Q
The Q is out there

generalnie gry z dobrym mp szybko sie nie stazeja np.nie sadze zeby cs sie szybko zestarzal a i quejki sie dobrze trzymajo przecie q3 bedzie mial prawie 3 lata i nadal sie w niego gra...
ps nie ma sensu porownywac normalnego sportu z esportem

Old Post 27-09-2002 21:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Q Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Q Znajdź więcej post'ów przez  Q Dodaj Q do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Q prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

krogoth:

>Nie w tym rzecz. W przyszlosci bedzie jedna PROFESJONALNA
>platforma dla rts'ow, dwie dla fpp (realistyczne i
>quakeopodobne), itd jezeli chodzi o inne gry dajace
>mozliwosc "sportowego" grania.

Oby nie. Nie mam ochoty ulegac modom (vide wieczne deklaracje czolowych klanow "to teraz gramy w gre XXX" - jak to bylo z wieloma tytulami o ktorych w "profesjonalnym" esporcie szybko zapomniano, vide RtCW).

>Mala poprawka i chyba cie nia zdziwie. Otoz glownym i
>najwazniejszym trybem gry w Q3 na swiecie jest Teamplay,
>4on4.

Chyba nie. Dziwi mnie tylko, ze sugerujesz, ze jesli chodzi o teamplay to Q3A 4v4 to profesjonalna rzecz. Po czym poznajesz? (bez zlosliwosci sie pytam, interesuja mnie kryteria oceny).

>Spojrz na prawdziwy sport. Moze zrozumiesz o co mi chodzi.

Saari ma racje, Krogoth. Esport to roznorodnosc. W tradycyjnym sporcie dyscypliny nie pojawiaja sie z dnia na dzien, w esporcie tak. Z tym trzeba umiec zyc, a nie zwalczac te naturalna ceche.

Poza tym ciekawi mnie, kto bedzie decydowal o "profesjonalizmie" gry, skoro w tej chwili wszyscy gadaja wylacznie o forsie a nie o tym, zeby zorganizowac te amatorszczyzne, jaka jest esport w niemal wszystkich krajach swiata.

Old Post 28-09-2002 01:11
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

quote:
Poza tym ciekawi mnie, kto bedzie decydowal o "profesjonalizmie" gry,

Taaa... mnie to tez zastanawia. Zwlaszcza po tym co widze teraz. Ustalo ostatnio na tym ze vq3 jest grane wszedzie... tylko ze...imo albo Polacy nie umieja grac w vq3 albo ten mod to lameria... jak widze tych wszystkich kampujacych za jednym fragiem ludzi to budzi sie we mnie niesmak.. to ma byc cs czy q3?
Jesli akurat ludzie ktorzy wymysla "profesjonalna" platforme zrobia cos takiego to to bedzie zenada a nie profesjonalne granie imo...

Do tego sam krogoth po sobie widzisz chyba czym byloby powstanie jednej platformy. Sam najpierw grales w jeden mod q3 potem drugi..itd... przeskakujesz...i inni moze tez by chcieli miec taki wybor?

Old Post 28-09-2002 14:03
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

quote:

Spojrz na prawdziwy sport. Moze zrozumiesz o co mi chodzi.

"esport" NIGDY nie bedzie na rowni ze sportem normalnym.

i w "esporcie" zmiany sa nieuniknione. to, ze taki Munoz wymysli sobie, ze firma X zrobi dla niego gre, ktora bedzie na jego turniejach to nie znaczy, ze firma Y nie zrobi innej gry ktora przyciagnie wieksza ilosc graczy "profesjonalnych" (co za glupie slowo)

i powtarzam. esport nigdy nie osignie miana prawdziwego sportu. bo to nie jest i nie bedzie sport...

Old Post 28-09-2002 16:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Och, mam jeszcze pare argumentow przemawiajacych za tym, ze forsa w esporcie to akurat nie to, co byc powinno. Powinny byc organizacje graczy, oficjalne reprezentacje, z meczy ktorych warto robic show telewizyjny, radiowy i internetowy - dopiero za tym powinna stac forsa. A co jest? A jest nico. Wszyscy zachwycaja sie forsa, zeby zas z esportu zrobic sport, nie ma chetnych. I nikogo nie zastanawia, ze w zeszlym roku CPL zorganizowalo turniej w AvP2, a nie w znacznie bardziej popularnego UT, ani ze najblizszy turniej CPL bedzie mial zawody w UT2003, o czym zadecydowano ZANIM ktorykolwiek z graczy te gre na oczy w ogole zobaczyl.

Kto zadecydowal? Nie my - gracze FPS. Forsa. Forsa producenta gry.

Esport traktowany jako narzedzie promocji nowej gry to najgorsza rzecz, jaka moze sie przytrafic. Dlatego prosze, zebrze, uswiadamiam: ludzie, zrobmy cos z soba sami, bo inaczej inni zrobia z nami to, co chca. W UT2003 moge wejsc na serwer FFA i po tygodniu przy 16 graczach jestem pewny, ze bede stabilnie przynajmniej w pierwszej trojce kazdego meczu. W T2 pierwszy raz zdarzylo mi sie to po kilku miesiacach grania, a i teraz zalapac sie na pierwsze miejsca trudno. Chce miec mozliwosc grania nie w nowy szmelc komercyjny nastawiony na jak najwiekszy sukces marketingowy, tylko w gre, ktora w mojej opinii jest najtrudniejsza do nauki. Wasze stanowisko jest podobne, roznimy sie wylacznie tym, ze Wy chcecie bronic Q3A. Tyle, ze w starciu z marketingiem nie mamy nic do gadania, a nasze zdanie dotyczace gier naprawde jest nieistotne. Przynajmniej tak dlugo, jak dlugo esport jest komercja, a nie sportem.

I potem sie dziwicie moim reakcjom na teksty w stylu "esport w Polsce nie ma przyszlosci"... Nie cierpie samospelniajacych sie zyczen. Esport ma w Polsce ogromna przyszlosc, komercha rodem z CPL moze miec gorsza i szczerze mowiac CHCE, zeby miala gorsza. Jestem GRACZEM, a nie narzedziem marketingowym. Ja chce decydowac, razem z innymi graczami.

Old Post 28-09-2002 16:14
Lucas
esports.pl

Ja mam juz dosc...

Nie ma e-sportu i nie bedzie... Mi to nie przeszkadza.

Gram dla swojej przyjemnosci...

Old Post 28-09-2002 16:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lucas Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lucas Znajdź więcej post'ów przez  Lucas Dodaj Lucas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lucas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
sYs|yavor
Elite (Fiend)

Nikt Ci nie broni grac dla przyjemnosci. Wszyscy graja dla przyjemnosci, a niektorzy przy tym chca sie bawic w dobrze zorganizowany sposob. Taki, kiedy sa emocje, a nie bajzel, bo klan, z ktorym sie umowiles. zjawia sie 20 minut po czasie, na dodatek serwer siada albo sa lagi, bo ktos nie wpadl na pomysl, zeby przygotowac go w profesjonalny sposob (vide wykladajace sie serwery na W98 na pewnej niedawnej imprezie). Ja dla przyjemnosci bym na przyklad obejrzal sobie dobrze zrealizowane relacje z meczy, najlepiej live - i jakos tej przyjemnosci zaznac nie moge.

Poza tym, kolego, masz bledne pojecie o rzeczywistosci. Esport nie "bedzie", esport juz jest. To prostu fakt - vide normalne organizacje esportowe (normalne w sensie regulacji prawnych) w Rosji, na Ukrainie czy nawet Kazachstanie. Tam esport jest SPORTEM.

Nie chcesz, nie lubisz, nie musisz traktowac esportu powaznie. Po co jednak przeszkadzasz tym, ktorzy chca go traktowac powaznie? To jakas wewnetrzna potrzeba? :-P

Old Post 28-09-2002 17:20
krogoth
Skilled (Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]xen0m

"esport" NIGDY nie bedzie na rowni ze sportem normalnym.

i powtarzam. esport nigdy nie osignie miana prawdziwego sportu. bo to nie jest i nie bedzie sport...

A idziesz o zaklad?
Za tym stoja niesamowicie duze pieniadze. Firmy tego nie przepuszcza, a i dostepnosc takiej rozrywki jest praktycznie dla kazdego.

Kwestia 10 lat, a esport bedzie bardzo potezny.

Moglbym ci napisac dlugo i namietnie dlaczego, ale jakos nie mam potrzeby kogokolwiek na sile przekonywac.

Old Post 28-09-2002 18:37
krogoth
Skilled (Knight)

Co do gier jak to ujalem wczesniej 'profesjonalnych', to owszem bedzie masa gier i masa roznych 'dyscyplin', ale tak naprawde duze pieniadze bedzie mozna zarobic jedynie na kilku, tych NAJPOPULARNIEJSZYCH.

Tak jest w zwyklym sporcie, tak tez bedzie w esporcie.
Przyklad yavora z lekka atletyka nijako potwierdza moje slowa. Od wielu lat ustalone jest kilkanascie/dziesiat dyscyplin, ktore sa oficjalnymi. Nic w tym wzgledzie sie nie zmienia i nie zmieni.

Podobnie bedzie w esporcie. W momencie kiedy wyjda gry naprawde niesamowite i zapewniajace warunki do prawdziwego 'esportu' zostane one na zawsze i zostana okrzykniete wlasnie esportem. Podlegac beda napewno zmianom, tak jak wczesniej mowilem graficznym oraz pewnym 'fizycznym' wraz z rozwojem graczy, nowych umiejetnosci i potrzeb.

Old Post 28-09-2002 18:44
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

quote:
W UT2003 moge wejsc na serwer FFA i po tygodniu przy 16 graczach jestem pewny, ze bede stabilnie przynajmniej w pierwszej trojce kazdego meczu. W T2 pierwszy raz zdarzylo mi sie to po kilku miesiacach grania, a i teraz zalapac sie na pierwsze miejsca trudno. Chce miec mozliwosc grania nie w nowy szmelc komercyjny nastawiony na jak najwiekszy sukces marketingowy, tylko w gre, ktora w mojej opinii jest najtrudniejsza do nauki.

nie nie, to nie o to chodzi. to tak, jakby bramke w pilce noznej pomniejszyc do rozmiarow 1m x 1m. przeciez byloby trudniej. ale nie o to chodzi. to nie gra ma byc trudna, ale poziom wyrownany.

Old Post 28-09-2002 19:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

ja uwazam podonie jak Luc. mi esport nie jest potrzebny.

quote:
Nikt Ci nie broni grac dla przyjemnosci. Wszyscy graja dla przyjemnosci, a niektorzy przy tym chca sie bawic w dobrze zorganizowany sposob. Taki, kiedy sa emocje, a nie bajzel, bo klan, z ktorym sie umowiles. zjawia sie 20 minut po czasie, na dodatek serwer siada albo sa lagi, bo ktos nie wpadl na pomysl, zeby przygotowac go w profesjonalny sposob (vide wykladajace sie serwery na W98 na pewnej niedawnej imprezie). Ja dla przyjemnosci bym na przyklad obejrzal sobie dobrze zrealizowane relacje z meczy, najlepiej live - i jakos tej przyjemnosci zaznac nie moge.

a tutaj widac kolejna przewage "normalnego" sportu... piszesz, ze denerwuja lagi, zle serwy, spoznienia itd... a ja np. bardzo lubie sobie isc na dwor, ze stara pilka i na asfalcie grac sobie z kumplami w gale. zabawa jest przednia, nikt nie narzeka, ze co 2min trzeba wyciagac pilke spod samochodow itd. gra sie 4fun. nie na stadionie, nie dla kibicow, bez swietnego sprzetu.

ja zrozumialem, ze esport nie jest w stanie dostarczyc takiej przyjemnosci. imho caly "esport" i robienie z tego widowiska sportowego jest zalosne.

Old Post 28-09-2002 19:25
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

quote:

A idziesz o zaklad?
Za tym stoja niesamowicie duze pieniadze. Firmy tego nie przepuszcza, a i dostepnosc takiej rozrywki jest praktycznie dla kazdego.

Kwestia 10 lat, a esport bedzie bardzo potezny.

owszem bedzie potezny, ale imho caly czas bedzie traktowany z przymruzeniem oka. napewno nie przescignie normalnego sportu.

i nikt mi nie powie, ze przyszli esportowcy beda zaczynali profesjonalna karere w wieku 6 lat. a tak jest obecnie w tenisie np. bo tez trzeba powiedziec, ze siedzienie przed kompem nie jest zdrowe. no i imo lolowate. siedzi taki koles przed ekranem przez 10h na dobe i mysli, ze jak zabije kilka potworkow w grze to bedzie "cool".

Old Post 28-09-2002 19:29
krogoth
Skilled (Knight)

Jestem pewien, ze w przyszlosci esport bedzie ustepowal tylko niektorym dyscyplinom prawdziwego sportu. Dostepnosc rozrywki i wygoda zrobia swoje. Kwestia czasu.

A pozatym, mowisz nie na temat. Nas nie interesuje, czy dla ciebie fajniej jest pograc w gale z chlopakami i nie dbamy o to. Jezeli chcesz nadal prowadzic rozmowe nie na temat i wpierac nam, ze 'dla wszystkich' pogranie w gale jest przyjemniejsze, a esport jest zalosny, to moze czas zmienic topic, bo nas twoje zrzedzenie nie interesuje i nie obchodzi.

Old Post 28-09-2002 19:55
sYs|yavor
Elite (Fiend)

krogoth:

To nie pieniadze dla zawodnikow sa wazne. One sie znajda z tej przyczyny, ze esport jest swietnym miejscem do reklamy najnowszych osiagniec technologii komputerowej, jest wiec atrakcyjny dla wielkich informatyki. Gorzej, ze zawodnicy nie maja NIC do powiedzenia. Na razie nie widze wielu imprez sportowych w esporcie. Widze komercyjne turnieje lanowe grupujace niewielki procent zainteresowanych gra graczy. Reszta nic z tego nie ma. Co mi po tym, ze codziennie rozgrywane sa turnieje, skoro w miare relacje mam z 3-4 imprez rocznie? Ogladanie setek dem dziennie zeby wylowic 2-3 ciekawe to tez zerowa przyjemnosc.

Jesli chodzi o "dyscypliny"... I tak rynek nie bedzie w stanie wydawac wiecej niz 3-4 dobrych "esportowych" FPS-ow rocznie, przy zywocie gry rzedu 3-4 lat mamy owe kilkanascie tytulow. W dalszym ciagu jest to jednak kilkanascie tytulow, a nie dwa.
Zgadzam sie natomiast, ze gry takie jak Q, CS czy T1 beda wyznaczaly ogolne kierunki rozwoju FPS-ow.

xen0m:

>to nie gra ma byc trudna, ale poziom wyrownany.

Nie. Latwa gra oznacza niska atrakcyjnosc meczy, ktora wyrabiaja glownie programisci gry, a nie zawodnicy. Trudna gra oznacza, ze czolowi zawodnicy sa w stanie zaprezentowac naprawde zadziwiajacy skill. Rywalizuja w wezszym gronie i to jest OK (gdyz latwiej wylowic indywidualnosci i sie z nimi utozsamiac) tak dlugo, jak dlugo mecz moze ogladac duza liczba widzow.

>nie na stadionie, nie dla kibicow, bez swietnego sprzetu.

W tenisa ziemnego tez pograsz na byle klepisku, a w pingla na stole w jadalni? Gra w siatkowke przez plot to jakby nie to. Poza tym wciaz sie dopominam o prawo ogladania meczy najlepszych.

>imho caly "esport" i robienie z tego widowiska sportowego jest
>zalosne.

Wyjasnij nam tutaj, w ktorym miejscu frag z rakietnicy w Q3A jest zalosny, a skorzany worek miedzy dwoma slupkami nie. W czym tkwi ta zasadnicza roznica, ktorej nijak nie widze?

>napewno nie przescignie normalnego sportu.

Co jest tym normalnym sportem i dlaczego esport nie moze byc po prostu jedna z wielu dyscyplin, w jakich rywalizuja ludzie?

>bo tez trzeba powiedziec, ze siedzienie przed kompem nie jest
>zdrowe

Znaczna czesc populacji cywilizacji zachodniej spedza przy komputerze 8 godzin dziennie, nie dostrzegam specjalnej roznicy. Domyslam sie takze, ze narazanie sie na upadek z predkoscia grubo ponad 100 km/h w imie wykonania zupelnie nikomu niepotrzebnego skoku jest zdrowe. Podobnie jak zdrowy jest boks i pilka nozna, w ktorej kontuzje sie praktycznie nie zdarzaja.

Patrzac z punktu widzienia szkodliwosci, to najbardziej szkodliwe jest zycie :-P

Old Post 28-09-2002 20:13
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 18:36.    Strony (3): « 1 [2] 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions