Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Ankieta wrzesniowa
Co myslisz o terroryzmie w Rosji
You do not have permission to vote on this poll.
Uwazam, ze to przestepcy, i powinno sie ich tepic ze szczegolnym podkresleniem, iz zaatakowali dzieci powinni otrzymac maksymalne wyroki. 13 61.90%
Sa to bojownicy o wolnosc, ktorzy, jako obywatele grabionego przez stulecia przez Rosje kraju nie maja innej mozliwosci wywarcia presji na rządzie Rosjan, podczas gty ten dokonuje licznych przestepst na terenie ich kraju. 8 38.10%
W sumie: 21 głosów 100%
 [Edycja ankiety (moderatorzy tylko)]
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (3): « 1 2 [3] Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Atari
Elite (Fiend)

widze ze tv zbyt mocno rozjasnia
musimy troche przyciemnic
http://www.czeczeniawalczy.prv.pl/
http://forum.o2.pl/temat.php?id_p=2359953&id_f=6
"Wieże z kamienia" Wojciech Jagielski
http://esensja.pl/ksiazka/ksiazki/o...p;idobiektu=845
http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34292,2266926.html

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 04-09-2004 18:16
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Atari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Atari Znajdź więcej post'ów przez  Atari Dodaj Atari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Atari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]krzysiek
w's'kendo

fausto: inne sposoby walki z sielniejszym mowisz? a slyszales o czyms takim jak partyzantka? a jesli sadzisz, ze ataki terrorystyczne to sposob prowadzenia wojny to sie grubo mylisz. akcje terrorystyczne nic nie maja wspolnego z dzialaniami wojennymi. ponadto nie sa sposobem walki, bo aby zaistnialo zjawisko walki druga strona konfliktu musi odpowiedziec agresja. w innym przypadku jest to masakra. tak jak to bylo wlasnie w tejze szkole.
co do empatii: jasne ze to byla zorganizowana akcja. nikt przeciez nie przechodzi sobie grupa parunastku osob w kominiarkach i z bronia kolo szkoly i nagle mowi do kolegi: a moze by tak wbic sie tam i wytluc kilku malych rosjan. i pewnie, ze byli swiadomi sowich czynow. to tym bardziej sklania mnie do potepienia ich czynow i nie wspolczucia im bynajmniej. bo jak mozna wspolczuc komus kto z premedytacja zabija niewinnych i bezbronnych ludzi? pytasz co sie musi stac z czlowikiem by wlasnie podjal sie swiadomie takiej akcji. nic prostszego do odpowiedzenia: frustracja z powodu nierownosci widocznej na kazdym kroku miedzy rosjanami a czeczenami, zakaz poslugiwania sie panstwowo swoim jezykiem i odebranie wszelakich praw do zycia. taka frustracja rodzi nienawisc, naturalnie wobec narodu rosyjskiego. i tu juz zaczyna sie fanatyzm. taka osoba nie widzi, ze rosja to nie jest jedno podworko, gromadka zolnierzy, ktorzy biegaja z karabinami gwalcac im zony i strzelajac do dzieci. uogulniaja pojecie agresora wobec nich w twor "narod rosyjski". i przeciw niemu skierowuja swa nienawisc. i nie pomysla, ze taki dzieciak w szkole polozonej daleko daleko od rodzinnego miasta terrorysty czeczenskiego guzik ma wspolnego z "pacyfikacja" jego terenow. ma dokladnie tyle wspolnego co ja siedzacy sobie teraz przed komputerem. czyli totalnie nic. potem trafiaja do organizacji terrorystycznej, gdzie fanatyzm zakorzeniony w nim pielegnuje sie jeszcze bardziej. a potem jest moment, w ktorym moze sie wykazac, czyli genialny plan zaatakowania szkoly, ktory wymysli jakis tam kolezka przewodzacy tejze grupie terrorystycznej, ktory jako jeden z nielicznych zazwyczaj wie dokladnie o co chodzi w tej grze i dlatego sam sie nie pakuje w to gowno tylko wysyla swoich podwladnych. i tak mniej wiecej wyglada liniowy rys od czlowieka do terrorysty. i chcecie im wspolczuc? to mozecie. ale wspolczujcie im straty bliskich, panstwa, nierownosci jaka przeplenia ich zycie ale nie zapominajcie o ich czynach, o tym czego dokonali i za co musza byc skazani. wspolczucie wiec ojcom i mezom jakimi byli a nie terrorystami jakimi stali sie i sa teraz. bo tego juz nie odwrocisz. to nie jest juz ten sam czlowiek. to jes jakby dwoch roznych ludzi osadzac. maz i ojciec zginal, nie ma juz nawet kogo wspolczuc dlatego. zostal "bojowkarz o wolnosc" ktory niczym nie rozni sie od rosjanina, ktory wpadl pewnego slonecznego popoludnia i wybil mu cala rodzine. i tak samo jak tamtemu tak i terroryscie czeczenskiemu nie ma co wspolczuc.
a jak 2+2=4 jest, ze zadne z panstw "cywilizowanych", chcocby nie wiem jak bardzo sie utozsamialo z czeczenami i im sprzyjalo nie opowie sie po ich stronie. czemu? bo tym samym stworzono by precedens. precedens, ze atakiem terrorystycznym mozna wywalczyc sobie sprawe, o ktora sie walczy. i to by sprawilo, ze pojawiloby sie jeszcze wiecej terrorystycznych ugrupowan a same ataki terrorystuczne stalyby sie swientym sposobem na wywalczenie sobie czy to niepodleglosci, czy czegokolwiek innego. i co zgubilo czeczenow? wlasnie metoda ich "walki".
co do obludy podjetej przez luznego odpowiem wyjatkowo krotko: nie jestem bogiem by wiedziec o wszystkich szczesciach i nieszczesciach jakie sie dzieja na swiecie. mam tylko dwoje oczu i uszu i dosc waski zasieg poruszania sie wiec odnotowuje tylko fakty z bliskiego mi otoczenia oraz z przekazow massmediow. tak wiec nie widze tu zadnej obludy.
co do porownania do dresow terrorystow to wiem ze bylo ono niskie i naiwne, co podkreslilem juz w danej wypowiedzi.

Old Post 05-09-2004 00:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]krzysiek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]krzysiek Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]krzysiek Dodaj [FPP]krzysiek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]krzysiek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Atari
Elite (Fiend)

!
chyba nie przejrzales linkow ktore podalem

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]krzysiek
inne sposoby walki z sielniejszym mowisz? a slyszales o czyms takim jak partyzantka?

partyzantka gowno daje czeczni walcza juz od dawna metoda lisa i opanowali ja do perfekcji (http://serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2256158.html)
quote:
pytasz co sie musi stac z czlowikiem by wlasnie podjal sie swiadomie takiej akcji. nic prostszego do odpowiedzenia

do o(d)powiedzenia moze chociaz tez watpie czy moglbys sobie to na tyle dobrze wyobrazic, a co dopiero przezyc denerwuje mnie to ze (chyba dzieki tv) wszystko wydaje sie takie proste i klarowne

Old Post 05-09-2004 12:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Atari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Atari Znajdź więcej post'ów przez  Atari Dodaj Atari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Atari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]krzysiek
w's'kendo

czy ja mowie do sciany? nie potepiam tu narodowowyzwolenczych walk czeczenow bo nie o tym jest ten temat. temat jest nastepujacy "Co myslisz o terroryzmie w Rosji". wiec odnosi sie nie do walk narodowowyzwolenczych tylko do akcji terrorystycznych na terenie rosji, w tym przypadku jak wskazal fausto "W zwiazku z akcja terrorystow w ruskiej szkole" dotyczace wydarzen niedawnych. jak juz wczesniej tez pisalem nie lacze tych dwoch rzeczy ze soba. moim zdaniem te akcje nie sa walka narodowowyzwolencza, choc sami terrorysci tak chca o sobie myslec. dlatego wypowiadam sie tylko w kwestii terrorystow, ktorzy nie walcza a masakruja na oczach swiata by zwrocic na siebie uwage (a jakie konsekwencje to zwrocenie na siebie uwagi bedzie mialo to juz nie pomysleli; ze wiecej sobie tym szkodza nizeli pomagaja).
dla mnie jest to proste i klarowne. i nie bardzo widze co by tam nie prostego i klarownego nie bylo. zabili dzieci? tak nie? zrobili to z premedytacja. tak nie? nie bylo to rowniez tzw. "morderstwo w afekcie". tak nie? wiec byla to zimna, wyrachowana, wykalkulowana zbrodnia, ktora kwalifikuje sie w dzisiejszych czasach, z dzisiejsza moralnoscia swiata zachodniego, ktorego jestem przedstawicielem tylko do wymierzenia najwyzszej kary jaka przewiduje tamtejsze prawo i zasluguje na potepienie. bo chyba nikt o zdrowych zmyslach nie chce by sie cos takiego znowu wydarzylo. a co to jest potepienie? to jest wlasnie negatywny stosunek do jakiegos wydarzenia wynikajacy z checi by sie nigdy juz dana sytuacja nie powtorzyla bo budzi odraze.
tak wiec ja o jednym a ty atari o drugim. ja o aktach terroryzmu i o terrorystach czeczenskich a nie o calej spolecznosci czeczenow, a ty jak mi sie wydaje (jak sie myle to mnie skoryguj) o narodze czeczenskim i jego relacji z rosja/putinem, o walce narodowowyzwolenczej.

Old Post 05-09-2004 13:25
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]krzysiek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]krzysiek Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]krzysiek Dodaj [FPP]krzysiek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]krzysiek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Fausto
kto mi tu zmienia :< lame

Tulup jesli chodzi o sprawe precedensu, to fakt, wiadomo bylo (mysle ze i czeczenom) ze nikt nie zareaguje odbiciem czeczenii z samego powodu ataku terrorystycznego.

Jednak co do analizy dzialan czeczenow to troche sie imho zagalopowales, ja bym z taka pewnoscia o tym raczej nie pisal. A co najwazniejsze - mowisz ze czeczeni generalizuja wroga, utozsamiajac z nim caly narod rosyjski - no wlasnie - przypomina mi sie czesc tego dokumentu o ktorym pisalem wczesniej. Ekipa jezdzila po rosji (glownie w moskwie, ale tez i wsiach i innych miejscach, ktorych nie spamietalem) i pytali przechodniow, co sadza o czeczenach. Jedna (slownie jedna) mloda dziewczyna napisala ze jest to problem na ktory boi sie odpowiedziec. Inaczej padaly odpowiedzi "terrorysci" , "zloczyncy", "mordercy", a jakis ciec nawet powiedziall "skoro jest z tym narodem tyle klopotu, to dlaczego rosja nie zrzuci im kilku atomowek?". Tak wiec jesli chodzi o uznanie wiekszosci rosjan za wrogow, to tu jednak maja racje. Czesc tlucze ich w mundurze wojskowym, reszta wybiera putina na prezydenta.

Old Post 05-09-2004 13:52
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Fausto Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Fausto Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Fausto Dodaj [FPP]Fausto do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Fausto prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]krzysiek
w's'kendo

chyba troche naciagasz argumentacje. to taj jakbym ja sie ciebie zapytal co sadzisz o milerze, gdy ten jeszcze byl u wladzy. a powiedzmy, ze bylbym zagorzalym zwolennikiem jego polityki. i co? po twojej odpowiedzi musialbym cie kropnac? mamy wolnosc slowa i nie mozna kogos uwazac za wroga do ktorego mozna strzelac za to co mowi, nawet jesli mowi glupoty, dopoki tylko mowi a nie robi. inna sprawa, ze dlaczego nazywaja ich terrorystami? robia niestety ten sam blad co czeczeni. uogolniaja. to, ze jacys idioci i zbrodniarze wpadli do szkoly i wytlukli dzieci rosyjskie nie warunkuje, ze wszyscy czeczeni sa terrorystami. to jest tzw. blad dedukcji artystotelesowskiej w msl ktorej wnioskuje sie "widzialem 5 czarnych krukow, wiec wszystkie kruki sa czarne". inna sprawa, ze to jest wlasnie to o czym wczesniej wspominalem. putin tak naprawde jest prawie jak car. ma wladze tez nad mediami w rosji. dlatego nastawia opinie publiczna rosji przeciw czeczenom jak tylko chce, a sami czeczeni akcjami terrorystycznymi mu tylko w tym dopomagaja. jeszcze inna sprawa, ze jako przyszly socjolog wiem jak naciaga sie wszelkie sondaze, tym bardziej te puszczane na antenie telewizyjnej. wpierw opracowujesz temat wedlug wlasnych pogladowa, a gdy trzeba zrobic sondaz to lazisz po ulicy, czy gdzies tam indziej jednego miasta, zazwyczaj jednej tez ulicy (przez co badanie jest nie reprezentatywne; jak to mialo miejsce np. z badaniem jednego z moich kumpli na temat sluchalnosci stacji radiowych, idiota poszedl pod kosciol w niedziele i sie pytal ludzi jaka stacje sluchaja, nic dziwnego ze mu wyszla miazdzaca przewaga radia maryja) i pytasz co ludzie mysla o czeczenach. na dodatek dziennikarze, ktorzy nic nie maja wspolnego ze statystyka zazwyczaj i socjologia potem wybieraja tylko te fragmenty, ktore potwierdzaja ich teze.

wiecej jak wroce z roboty. czyli po polnocy...

Old Post 05-09-2004 14:18
OGO
niema mnie

To mi przypomina trochę Moore`a i jego reportaże. Niby kłamstwa tam nie ma, ale wszystko jest strasznie stronniczo pokazane - vide Fahrenheit 9.11.

Old Post 05-09-2004 14:31
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil OGO Znajdź więcej post'ów przez  OGO Dodaj OGO do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Fausto
kto mi tu zmienia :< lame

Tulup ale millerowi nie udowodniono jednak przestepstw. Chociaz nikt nie nazwie pzestepstwem nawet tego co Putin robi(l). Hm, no nie ma co dyskutowac na temat tego dokumentu jesli sam go nie obejrzysz.

A co do poparcia dzialan w Czeczenii - chozilo o to ze ci ludzie uwazaja ten kraj za swoja prowincje. JEst tam sobie jakis plebs, i jak sa z nim problemy, to najlepiej zbombardowac. A jak daleko rosji od demokracji i wolnosci slowa to pokazuje przyklad jak sie niektorzy boja powiedziec, ze im sie taka polityka nie podoba.

Old Post 05-09-2004 15:44
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Fausto Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Fausto Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Fausto Dodaj [FPP]Fausto do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Fausto prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Atari
Elite (Fiend)

quote:
czy ja mowie do sciany? nie potepiam tu narodowowyzwolenczych walk czeczenow bo nie o tym jest ten temat.

mi tez nie oto chodzilo
1. gdybys przejrzal linki dowiedzial bys sie ze ruscy robia gorsze gowna niz to w bieslanie (rownanie z ziemia calych wiosek, zabijanie i torturowanie bez sadu jencow) i na nikim to nie robi wrazenia potwierdza to teze ze im historia dokladniej opisana tym bardziej sie wczuwamy, co niestety nie sprzyja trzezwemu mysleniu
2. powstanczy rzad maschadowa nie przyznaje sie do tego zamachu wiec naprawde niewszyscy czeczeni sa terrorystami
3. rosja atakujac czeczenie wywolala wojne a na wojnie nie ma zadnych zasad, dlatego powinna zapewnic ochrone swoim obywatela zwlaszcza tak blisko granicy albo przynajmniej wyslac porzadnie przeszkolonych komandosow

Old Post 05-09-2004 17:55
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 19:39.    Strony (3): « 1 2 [3] Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions