Hmm... nie powiedzialbym, ze S&M zostal wydany tylko po to, zeby na nim zarobic. To byl raczej eksperyment muzyczny... I z tego co wiem, to jego pomysl nawet nie wyplynal od Metalliki, ale od Michaela Kamen'a, ktory dyrygowal orkiestra i napisal wszystkie utwory symfoniczne. Caly kruczek polegal wlasnie na tym, zeby nie pisac nowych utworow, ale pokazac stare w nowym wydaniu... Fakt faktem, ta plyta tez nie bardzo mi wchodzi. Aha, poza tym przed Metallica juz kilka zespolow robilo podobne rzeczy. M.in. Deep Purple (mam to nawet na winylu ). I oni tez nie pisali nowych kawalkow afaik...
Co do Garage, Inc. Metallica od samego poczatku wykonywala duzo coverow. Pomysl zebrania ich w jedno wydawnictwo i dodania kilku nowych byl bardzo fajny. Gdyby nie to wielu ludzi zapewne w ogole by nie wiedzialo, ze Metallica brala na warsztat wiele utworow legendarnych zespolow (np. Motorhead czy Queen, skrajnie rozne mozna by powiedziec...). A tak dostalismy jeszcze dodatkowe 11 kawalkow, bardzo dobrze wykonanych zreszta. I nie sadze, zeby glownym celem wydania tego albumu byly pieniadze... Po prostu kontrakt zmuszal ich do wydania LP, a moze brakowalo im jakiejs glebszej weny?
Jesli zas chodzi o St. Anger... Ostatnio gdzies przeczytalem, ze muzyka wcale nie musi byc skomplikowana, zeby byla dobra. Prostota bywa najlepsza. Panowie z Metalliki juz dawno dawno pokazali, ze potrafia, ze maja talent, ze maja umiejetnosci. Nie musza nic nikomu udowadniac. Sa takim zespolem, ktory moze sobie na takie cos pozwolic. W przeciwienstwie do roznych mlodych zespolow, ktore nawet jesli nagraja podobny album to nie zsyakaja takiego szacunku jak Metallica, bo nie wykazali sie wczesniej.
Wedlug Twojej definicji rzeczywiscie nie mozna nazwac Metalliki niekomercyjnym zespolem. Wedlug niej nie mozna tez tak nazwac Slipknota. Bo ani ten ani ten nie sa undergroundowe. Zarowno Metallica jak i Slipknot zarabiaja na swojej muzyce. I to calkiem porzadne pieniadze. Ale nazywac je komercyjnymi, nawet wedlug Twojej definicji, to przesada.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|