quote: Napisane oryginalnie przez Infinite
Addict3d ja czytam wszystkie twoje posty od deski do deski
serio!
mam taka grupe ludzi ktorzy chocby mi biblie na board wkleili to ja to przeczytam
nie wiem jak to sie stalo ale zaliczasz sie do nich mimo ze jestes bardzo mlodym uzytkownikiem (czyt. takim ktory jest ktrotko na forum)
poprostu madrze piszesz
thx
nieeee.... tzn tak! jest dalsza czesc tego "artykulu" sory ale nie zauwazylem lol jest jeszcze lepszy !
quote: Napisane oryginalnie przez Bat
(to do "klimatu")UT - 10/10
TRYBY ROZGRYWKI
Q3A - nędzny standard, nic poza tym.
UT - wszystkie standardowe tryby + nowe (bardzo fajne!).
Q3A - 5/10
UT - 10/10
MAPY
Q3A - niezbyt dużo, większość to totalne chłamy, nie nadające się do gry.
UT - o wiele więcej map, a większość z nich to bardzo fajne areny. Nie dam maksymalnej oceny, bo jednak ta mniejszość to gnioty.
Q3A - 5/10
UT - 8/10
BOTY
Q3A - na pierwszych poziomach bardzo głupie, a na wyższych aż ZA dobre. :/ Bardzo dziwne modele - szkielety, oczy (a właściwie oko na nogach itp. Nie wiem, może to tylko moje odczucie, ale bardziej wolę ludzkie modele, niż jakieś stwory. Chociaż muszę przyznać, że jeden potworek jest całkiem śmieszny! Chodzi mi oczywiście o Orbba. [to chyba nie widziałeś jeszcze modeli... Teletubies -dop.KoVaL]
UT - bardzo dużo poziomów do wyboru i możliwość konfiguracji - każdy dostosuje bocika do swojego poziomu gry. Modele są fajne, bardziej ludzkie niż w qwaku.
Q3A - 7/10
UT - 10/10
MENU I OPCJE
Q3A - dość duża ilość opcji, ale menu jakoś nie przypadło mi do gustu.
UT - WIELE opcji i ładne, przejrzyste menu.
Q3A - 7/10
UT - 10/10
GRYWALNOŚĆ
Q3A - muszę przyznać, że jest całkiem spora.
UT - GIGAGRYWALNOŚĆ!
Q3A - 7/10
UT - 10/10
TO "COŚ"
Q3A - przez pewien czas grałem, wiec to "coś" qwak MUSI mieć.
UT - nie można oderwać się od monitora. Gram od roku i mi się nie znudziło. Przeciwnie - z każdym dniem UT podoba mi się coraz bardziej. Sami wyciągnijcie wnioski...
Q3A - 7/10
UT - A jak myślisz?
SMACZKI
Q3A - Nie dobijaj mnie. Warto napisać o skoczniach na mapach i ew. fajnym RL oraz gibach. Poza tym nie zauważyłem nic specjalnego (a wcale nie jestem ślepy!
UT - Headshoty, dodgingi, Redeemer, Translocator, można odbijać rakiety Hammer'em, fajne animacje, niektóre mapki są NAPRAWDĘ niezwykłe.
Q3A - 5/10 (Głównie za skocznie)
UT - 10/10
DODATKI
Q3A - Dość dużo, nawet łatwo się je instaluje. Bardzo ładne modele i skiny! Są też perełki, takie jak CPM (ruuulezzz!).
UT - OGROM plików! Prosta instalacja, a do tego wiele dodatków to prawdziwe wypasy (TO: AOT ruuulezzz!).
Q3A - 9/10
UT - 9/10
FANI
Głupotą jest dla mnie porównywanie ilości fanów. Każda gra ma swoją grupkę miłośników i NIC tego nie zmieni. Dlatego też przemilczę ten punkt.
OCENA KOŃCOWA
Q3A - 7/10 (Jeśli grasz na CPM dodaj 2 punkty - CMP to wypasss!
UT - 10/10 (cudo!) No, to tyle jeśli chodzi o wszelkie oceny. Wspomnę jeszcze co nieco o nietolerancji ludzi, którzy piszą porównania. Widziałem kilka tekstów Q3A vs. UT, których autorami byli quakowcy.
Dobiło mnie czepianie się na siłę do UT. Niektórzy kolesie zaniżali ocenę UT, bo nie mogli zapamiętać nazwy broni lub tyrali grę za uzbrojenie, które w niej występuje. Owszem można wyrazić swoją opinię, ale jak ktoś pisze, że broń w UT jest do d*** i nie poda argumentów, które mogłyby wyjaśnić innym jego zdanie, to traktuję to jako bezsensowne dowalanie się w celu styrania UT. Ciekaw jestem, czemu ci "pisarze" nie uzasadnią swojej opinii? Może wiedzą, że nie ma się czego w UT czepić i stosują taktykę "napiszę, że np. broń jest do kitu i będę miał powód, żeby obniżyć ocenę o 2 punkty"? Denerwujące są również opnie typu "do Q3A jest więcej dodatków i gra ma więcej fanów". Ciekawe skąd autorzy tych tekstów to wiedzą? Przeprowadzali jakieś sondy, czy może pracują w tajnej służbie jej królewskiej mości?
To samo tyczy się Q3A.
Apeluje więc: jeśli chcesz napisać tekst na temat Q3A vs. UT i jesteś fanem jednego z tych FPP, to nie zaniżaj oceny drugiej gierce, tylko dlatego, że nie kręcisz się wokół jej sceny! [Wg mojej (nie)skromnej opinii txt który jest tylko obrażaniem, nie zasługuje na miano 'recenzji'! -dop.KoVaL]
WNIOSEK:
UT jest ekstra gierką, praktycznie pozbawioną wad. Dużo w nim rozwiązań oryginalnych i w ogóle świetnych. Pod każdym względem jest wymiatający i nie pozwala odkleić się od monitora. A co z Q3A?
Qwak3 jest grą bardzo dobrą. Nie wiem jednak, co specjalnego ludzie w nim widzą, bo dla mnie jest trochę zbyt banalny i przeciętny. To tylko moje zdanie, więc niech się kłejkowcy nie burzą!
"Czysty" Q3A przegrywa z UT zawsze i wszędzie. Niestety, panowie z ID "trochę" dali plamę, bo nowy qwak powinien być dużo bardziej dynamiczny i znacznie szybszy.
Jeśli natomiast porównać Q3A na CPM z UT, to temu pierwszemu naprawdę niewiele brakuje do Nierzeczywistego...
PS.
Pewnie wiele Quakowców wkurzonym tonem powie, że grałem w Q3A mało i oceniam grę nie mając o niej wszystkich informacji oraz doświadczenia. Niektórzy mogę też powiedzieć, że wolę UT bo wyszło przed 3 częścią Wstrząsu. Wszystkim takim odpowiadam: Bullshit!
Zanim pierwszy raz zagrałem w demo UT (Maj 2001), to ciąłem w demko Q3A (a potem full wersję) bez przerwy! Nie dawałem kompowi spokoju i często wychodziłem do kafejki, aby pograć w Q3A po LAN'ie. I co? Gdy zobaczyłem (i zagrałem ) w UT, Q3A poszedł w odstawkę.
Po kilku miesiącach zdobyłem full wersję Nierzeczywistego i gram w niego do dzisiejszego dnia! W sumie, to prawdziwym quakowcem (czyli takim, który gra na pełnej wersji i zna się trochę na rzeczy) byłem z 6 miesięcy. Teraz również pogrywam w Q3A, ale raczej rzadko.
Z Q3 przerzuciłem się na UT i obie gry zdążyłem dość dobrze poznać. Tak więc oceny dokonałem w pełni sprawiedliwej i zgodnej z moim chorym umysłem.
No, a teraz już kończę bo się bociki na Decku niecierpliwią
BTW: Tekst ten, po napisaniu oryginalnej wersji był modyfikowany... 4 razy! Oryginał mocno różnił się od wersji finalnej, choćby tym, że Q3A dostał wcześniej DUŻO gorszą ocenę. Zmieniłem ją dlatego, że - choć gra nie jest tak dobra jak UT - odkryłem na nowo frajdę, jaka płynie z fragowania kolejnych przeciwników w Q3A (zwłasza na CPM - to jest jazda!) i robieniu do tejże gry rozmaitych dodatków. Pozdro dla wszystkich, których teksty zainspirowały mnie do napisania tego arta!
no poprostu rotfl! co to **** ma byc? zdziwilem sie jak przeczytalem pierwsza czesc ale ta mnie poprostu dobila.
RADZE PRZEZCZYTAC POWYZSZY TEKST W CALOSCI NAPRAWDE WARTO!!!
sam skomentuje tylko kilka jego czesci:
BOTY - "Q3A - na pierwszych poziomach bardzo głupie, a na wyższych aż ZA dobre." no **** czajcie poziom tego typa, przeciez go boty w q3 kopia na nightmarze (a pewnie nie zna nawet bot_boost)
MENU - "Q3A - dość duża ilość opcji, ale menu jakoś nie przypadło mi do gustu." ktos jeszcze uzywa opcji z menu do konfiguracji?
"GRYWALNOŚĆ
Q3A - muszę przyznać, że jest całkiem spora.
UT - GIGAGRYWALNOŚĆ!" aha...
"TO "COŚ" " buahaha typo sam nie wie co
"SMACZKI
Q3A - Nie dobijaj mnie. Warto napisać o skoczniach na mapach i ew. fajnym RL oraz gibach. Poza tym nie zauważyłem nic specjalnego (a wcale nie jestem ślepy! )" co ****? **** ze sa to hmmm.. smaczki :/ ale o co chodzi z tymi skoczniami?!?! (zobaczcie ocene) ja mysle ze jakby kolesiowi nasrac na morde to by nie zauwazyl
"Głupotą jest dla mnie porównywanie ilości fanów" to po **** wogole o tym pisze ****...
"Wspomnę jeszcze co nieco o nietolerancji ludzi, którzy piszą porównania." gorsza od nietolerancji jest niewiedza!
"Owszem można wyrazić swoją opinię, ale jak ktoś pisze, że broń w UT jest do d*** i nie poda argumentów, które mogłyby wyjaśnić innym jego zdanie, to traktuję to jako bezsensowne dowalanie się w celu styrania UT" znizajac sie do poziomu autora sformuowal bym argument w ten sposob: bron w UT jest do dupy bo jeze nie rosna na drzewach. Kto wie moze by to zrozumial.
"Qwak3" a to co moze koles pisze wogole o czyms innym i niepotrzebnie to wogole tutaj wkleilem. Dalej pisze "jest grą bardzo dobrą. Nie wiem jednak, co specjalnego ludzie w nim widzą, bo dla mnie jest trochę zbyt banalny i przeciętny." Banalny? Przeciez boty na hurt me plenty go jada pewnie do minucha!.
dobre jest cale "PS": IMO nikt sie nie denerwowal bo nie ma czym, mozna sobie beke pokrecic z takiego tekstu, dodam ze koles to piszacy nie tyle ze niema wszystkich informacji co prawie wogole ich nie posiada, do tego argument ze jakoby woli UT (kluci sie troche z jego "obiektywna" ocena) bo wyszlo przed q3 :/ (nie rozumiem).
na koniec najlepsze (definicja quakeowca): W sumie, to prawdziwym quakowcem (czyli takim, który gra na pełnej wersji i zna się trochę na rzeczy) byłem z 6
miesięcy. No comment.
EDIT: ale zdanie skleilem "mozna sobie beke pokrecic z takiego tekstu, dodam ze koles to piszacy nie tyle ze tyle niema wszystkich informacji ale niema prawie zadnych" :/ stres pomaturalny
Jeśli prawych i umiejętnych nie będzie się wyróżniać, Ludzie zaprzestaną rywalizacji; Jeśli trudne do osiągnięcia dobra nie będą celem dążeń, Ludzie przestaną być rabusiami i bandytami; Jeśli rzeczy budzące pragnienia pozostaną w ukryciu, Znikną również zaciemnienia ludzkich umysłów.
Istota Drogi nie jest określona: Chociaż istnieją nazwy, głęboka treść słów Pozostaje nieuchwytna.
Edytowane przez Addict3d dnia 07-05-2003 o godz. 16:22
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|