Wtrace pare slow od siebie. Moje zdanie w wojnie ut vs vq3 znalazlo sie na unreal.pl wiec nie bede o tym wiecej mowil. Bedzie sporo cytowania wiec uwaga by sie nie pogubic ;)
quote: Zalozmy ze czolowka graczy q3 zaczyna grac w ut2k3, mysle ze po 2 miesiacach stanowi rowniez czolowke wsrod graczy ut2k3.
Zaczne od: pffffffff :P Polecam zajrzec na forum CPL oraz na artykuly na ESR tuz po zakonczeniu CPL Winter UT2k3. Bezpodstawne dyskwalifikowanie faworytow, grozenie calym druzyna dyskwalifikacja, wymuszanie ustawien pod graczy US, wielokrotne powtarzanie losowania bez podawania argumentow (co jest nota bene niezgodne z regulaminem) bo fatal zle trafil :P UT2k3 mimo, ze imo prostsze od UT to jednak wciaz nieco bardziej skomplikowana gra. Zreszta co bede pisac... WCG najblizsze powinno pokazac > fatal przystepuje oraz w ut2k3 zaczol grac i tez przystapi do WCG GitzZz. A w polsce to szczerze mowiac juz calkowicie sobie tego nie wyobrazam :P
quote: Mapy te stworzone sa tak by w miare latwo dotrzec do kolejnego punktu: w miare łatwo tzn ze nie trzeba robic rocket jump'ow (bo sie nie da), straf jump'ow (bo sie nie da) itp
No w Q3 mapy sa stworzone tak by w miare latwo bylo dotrzec gdzie sie chce: nie trzeba robic impact jumpow (bo sie nie da), dodgow (bo sie nie da) itp :PPP
A tak btw. to widac, ze nie wiesz o czym mowisz bo w Domination (ktore jest jednym z "zapomnianych" trybow) gra sie z translockatorem zreszta :P
quote: najwiekszym nie wypalem jest bron udajaca zielone gluty i ten odkurzac co jak strzela to jak bomba atomowa, rakieta no tak ale kto widzial rakiete z 6 pociskami
glut czyli Bio moze i wydaje sie dziwne ale... zadaje najwieksze obrazenia w grze :P Jest trudne w urzyciu i dzieki temu ogladajac fragi z niej mozna sie ladnie usmiac :P Atomowka jest w KAZDYM trybie w KAZDYM standarcie ustawien na sieci wylaczana :P Co do rocketa... Coz sile ma ladna 6 rakiet ale ladowanie ich slychac :P To ze w serii Q rakiety lataly pojedynczo nie znaczy, ze w innej grze nie moga :P
quote: Q1 byl przed UT tam bylo cos takiego jak quad w q2 tez to bylo i tak samo jest w q3 a w jakis magiczny sposob znalazl sie jego odpowiednik w UT - ktos tu cos zgapil jak mnie mam.
Nie w magiczny bo "Amp" byl juz w pierwszym Unrealu :P Rownie dobrze moge to samo zarzucic Q3 zrzynke z Inva i ShieldBelta :P
quote: Do tego dochodzi minus w postaci movmentu co robi gre dosyc wolna
No ruchow malo... dodge, slide'y, weaponjumpy... do tego "buty" i wcaaaale nie mozna tych rzeczy laczyc :P
quote: UT jest ekstra gierką, praktycznie pozbawioną wad
--------------------------------------------------------------------------------
- wspanialy kod sieciowy, prostota konfiguracji
Nie wiem jak wyjdzie ten cytat. Co masz do kodu sieciowego ? Wiekszosc osob gdy mowi o nim odnosnie UT nie ma najmniejszego pojecia o co chodzi. UT ma modul symulacji zdarzen gdyz byl projektowany z mysla o stabilnych warunkach sieciowych (nie wazne czy ping 20 czy 200, wszystko modem friendly). Q3 takowego modulu nie ma gdyz zalozenie poszlo na lan i warunki do niego zblizone. Zamiast najezdzac na kod sieciowy najedzcie na naszych ISP bo w takich warunkach u nas dzieja sie dziwne rzeczy, a wy macie connection interupted ;P
Konfiguracja jest straaaaszna :P To tak jak na tutnieju Devastation (unreal engine) gdy paru graczy dziwilo sie czemu nie dziala komenda "nick" :P No ba ciezko spojrzec na spis komend unreala na oficjalnej stronie. Praktycznie wszystko mozna ustawic w zaawansowanym menu po wpisaniu w konsoli "preferences"... A nie konfiguracja jest be bo plik zamiast cfg nazywa sie ini i ma wiekszosc opcji juz wypisanych tylko zmienic wartosci :P
quote: to kwaki byly pierwsze i kwaki ustalaly standardy wiec o czym ten pan wogole rozmawia? UT to nedzna zzynka + pare dodatkowych trybow ktore wcale nie sa az takie fajne
No ba, a Quake zrzyna z Duke Nukem bo tam byl juz DM wczesniej :P Megahealth i pare innych rzeczy tez :P A nie to Duke zrzyna z Dooma. A nie to... :PPP lol bez sensu rozumowanie. Kogo obchodzi co bylo pierwsze, skoro wszyscy chca gre jak najbardziej perfekcyjna i dane elementy kazdy developer interpretuje na swoj sposob.
quote: ale mysle ze jezeli gracze cpma mieliby czas chwile pograc to mogliby powalczyc (aim zostaje mimo zmiany gry).
To bylo odnosnie grania cpmowcow w t2. Widac, ze t2 raczej nie znasz bo aim jest akurat chyba najmniej przydatna zdolnoscia w tej grze :P
quote: wydaje mi sie ze kiedys slyszalem o jakims meczu graczy q2 i unreala/ut wlasnie na takiej zasadzie
Owszem byly takie mecze i to takze chyba z Q3 i innymi grami. Sek w tym, ze byly calkowicie niereprezentatywne poniewaz w UT grali poprostu ludzie nikomu nie znani... Nie wiem jak u przeciwnikow ale u nas o tych meczach ludzie tworzacy wtedy scene ledwo slyszeli. Prawdopodobnie bylo analogicznie do sytuacji z popularna utkowa strona CentrumUnrealTournament > jej redaktorom wydawalo sie, ze w okol niej koncentrowala sie cala pl scena UT i wiedza co sie w niej dzieje podczas gdy w rzeczywistosci bylo zupelnie odwrotnie ;) Chodzi mi o to, ze prawdopodobnie jakies 2 serwisy malo znane mogly walczyc ze soba albo np. ludzie z lanu tworzacy takie dwa ugrupowania.
btw. to sporo starszych graczy UT wywodzi sie z Q2 :) (chociaz oczywiscie z Q1 czy nawet Q3 tez jest sporo).
Dziekuje za uwage :P Na koniec po raz kolejny zaznacze jeszcze, ze nie kluce sie, ktora gra jest lepsza tylko probuje wyjasniac niektore wypowiedzi budzace wedlug mnie kontrowersje i nie miejace czasami odzwierciedlenia w rzeczywistosci :P