Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Wasza ortografia...
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (3): [1] 2 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
MLS
Strange one

Red face Wasza ortografia...

Tak sobie nieraz przegladam boarda i widze, ze w co drugim-trzecim poscie jest co najmniej jeden blad (chodzi mi o ortografie)... Ludzie, rozumiem ze dla wielu z Was komp to prawdopodobnie jedna z najwazniejszych rzeczy na swiecie, ale nie zaniedbujcie nauki! Juz to widze, jak niejeden(-jedna) z Was sie broni mowiac, ze jest dyslektykiem. Z dysleksji mozna sie "wyleczyc", trzeba tylko chciec! Nie zeby mi to jakos przeszkadzalo, ale naprawde warto byloby cos z tym zrobic...

Eeech...

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 15-01-2002 12:18
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MLS Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MLS Znajdź więcej post'ów przez  MLS Dodaj MLS do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MLS prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

Re: Wasza ortografia...

quote:
Napisane oryginalnie przez MLS
Z dysleksji mozna sie "wyleczyc", trzeba tylko chciec!

Tak??? Nie mozliwe... Jestem dysortografem, dyslektykiem, dysgrafikiem. Nie mozna tych schorzen wyleczyc... Moze je conajwyzej _ZALECZYC_. Chyba nie masz takowej przypadlosci, bo ludzie mysla, ze to tak latwo pokonac i sie najczesciej myla. Nie zdaje sobie sprawy ile pracy musialem wlozyc, aby zajsc tak dalego jak dzis jestem. Moze i tak Tobie nie dorowna w dziedzinie ortografi, ale sie staram, a samo puste mowienie "trzeba chciec!" nic tu nie da. Nie ktorzy (nie obrazaja nikogo) nie maja dostatecznych uwarunkowan intelktulnych oraz dostatecznej silne woli. Ludzie, ktorzy na to nie cierpia, jak juz wspomialem, nie maja pojecia nic na temat tych schorzen. Racja. Cos trzeba z tym zrobic. Ja napewno robie.

Old Post 15-01-2002 12:50
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Blade - hmmm no to rzeczywiscie masz problem - ale przyznasz ze wielu "dyslektykow" ma taki papierek bo im sie nie chce uczyc? Nie moge uwierzyc by taki ogromny procent spoleczenstwa mial schorzenia...

Ja tam raczej bledow nie popelniam a jesli juz to z powodu zbyt szybkiego pisania Dla tych jednak ktorzy maja jeszcze czas by sie pisac nauczyc polecam ksiazki - ja nigdy nie siedzialam nad regulkami ale duzo czytam i nauczylam sie wizualnie

Old Post 15-01-2002 13:38
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

ja tam raz piszę patrząc na orte a czasami nie... i tyle.

Old Post 15-01-2002 13:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Ja jak sie staram to pisze bezblednie, ale jak sie rozpedzie i nie uwazam to od bledow sie roii Mi to wisi newsy za to pisze bezblednie

Old Post 15-01-2002 14:10
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Onion

Wink

Dla mnie ortografia to cos zupelnie niepotrzebnego Duzo czytam(tak jak Saari) i nie mam z nia problemoow ale po co to jest to nie mam pojecia Jak pisze cos na kompie i nie jest to urzedowe goowno to ortografie mam gdzies( jak nie wierzycie to zapytajcie[Fpp]Shoolera )

Old Post 15-01-2002 14:14
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Onion Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Onion Znajdź więcej post'ów przez  Onion Dodaj Onion do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Onion prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Nexus6
Master (Spawn)

Po co w ogole ta ortografia? Tylko na necie problemy i po co te ogonki. Wywalic to i zastapic obrazkami

Old Post 15-01-2002 14:16
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Nexus6 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Nexus6 Znajdź więcej post'ów przez  Nexus6 Dodaj Nexus6 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Nexus6 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MLS
Strange one

Ogonki won, ale znajomosc ortografii powinna mimo wszystko byc... Ja w przeciwienstwie do Saari ksiazek raczej nie czytam (jest malo takich, ktore mi sie podobaja ), a jak widac dyslektykiem nie jestem, nie bylem i nie zamierzam byc...

I jeszcze do Shooler'a - moze Ty i Saari nie robicie bledow, ale (bez obrazy ) w "teamie" fpp.pl sa osoby ktore robia tyle bledow, ze az trudno zliczyc...

Old Post 15-01-2002 15:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MLS Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MLS Znajdź więcej post'ów przez  MLS Dodaj MLS do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MLS prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lesio
KOSZ

quote:
Napisane oryginalnie przez Saari

Ja tam raczej bledow nie popelniam a jesli juz to z powodu zbyt szybkiego pisania Dla tych jednak ktorzy maja jeszcze czas by sie pisac nauczyc polecam ksiazki - ja nigdy nie siedzialam nad regulkami ale duzo czytam i nauczylam sie wizualnie

To jet dobre ale dla tzw. wzrokowcow. Ja na przyklad lepiej zapamietuje ze sluchu i czytanie ksiazek nie pomoze mi tak bardzo, a przeciez nie bede czytal ksiazek na glos.

Old Post 15-01-2002 15:16
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lesio Znajdź więcej post'ów przez  Lesio Dodaj Lesio do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lesio prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Mil0sh
Master (Spawn)

heheh jak mozna zapamietac cokolwiek z ortografii ze sluchu?? lol, czym sie rozni w wymowie "guwno" od "gówno"???

Old Post 15-01-2002 15:38
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Mil0sh Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Mil0sh Znajdź więcej post'ów przez  Mil0sh Dodaj Mil0sh do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Mil0sh prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MLS
Strange one

A czy Lesio pisal ze dobrze zna ortografie?
Tych wszystkich "ż", "rz", "ó", "u", etc... nie da sie rozroznic sluchem (kiedys inaczej wymawiano "h" i "ch" - przynajmniej to mozna bylo odroznic - ale teraz "h" prawie wszyscy wymawiaja jako "ch" )

Old Post 15-01-2002 15:43
yoshi.thod
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez MLS
... kiedys inaczej wymawiano "h" i "ch" ...

co :S

niby jak?! H(r)H(r)H albo Hyyy ???

Old Post 15-01-2002 16:46
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

Jak na wypraowaniu pishe to robie co najwyzej 2, 3 błędy...ale na boardzie pishe szybko co jest przyczyną moich licznych błędów (a i tak połowe poprawiam zanił wysle posta )....
a co od ortografii to troche powinni ją uprościć.....ale nie za bardzo oczywiscie...
BTW: nieture błendy pisze specjalnie...

Old Post 15-01-2002 16:56
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MLS
Strange one

quote:
Napisane oryginalnie przez yoshi.thod

h bylo twarde (np. hel - podkresleniem zaznaczylem litere na ktora przypada akcent)...

Old Post 15-01-2002 17:15
AlieneK
KOSZ

quote:

co :S

lol....myslysz ze dlaczego jest h i ch??? właśnie dlatego ze kiedyś sie je inaczej wymawiało....ale teraz to nie ma znaczenia......jak i u i O (tesz sie kiedys inaczej wymawiało) ......

Old Post 15-01-2002 17:42
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

Wow nie wiedzialem. Dzieki :S

A myslalem ze jest jak jest zeby bylo sie trudniej uczyc polskiego

Old Post 15-01-2002 17:59
yoshi.thod
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK
BTW: nieture błendy pisze specjalnie...

lol evybady chyba tak

najgorsze sa literowki a najczesciej mi sie chyba pishe zamiast nie "nei"

Old Post 15-01-2002 18:04
MLS
Strange one

nei tylko Tobie Ale literowki to co innego...

Old Post 15-01-2002 18:10
Lesio
KOSZ

quote:
Napisane oryginalnie przez Mil0sh
heheh jak mozna zapamietac cokolwiek z ortografii ze sluchu?? lol, czym sie rozni w wymowie "guwno" od "gówno"???

Macie racje, zle to sformoowalem bo mialem na mysli cos innego. Mianowicie ze sluchu nie mozna sie nauczyc ortografii ale jak sie ucze np. biologi to wiecej zapamietuje uczac sie na glos niz tylko patrzac na text. Do nauki ortografi zostaje mi wkowanie jakis regolek bo ksiazki nic jmi nie pomoga.

Old Post 15-01-2002 18:39
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lesio Znajdź więcej post'ów przez  Lesio Dodaj Lesio do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lesio prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MLS
Strange one

A ja regulek nie znam Moze i sie ich kiedys uczylem, ale nic z tego nie pamietam...

Old Post 15-01-2002 18:50
yoshi.thod
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez Lesio

... jak sie ucze np. biologi to wiecej zapamietuje uczac sie na glos niz tylko patrzac na text ...

Ja jak sie ucze to przewaznie muza na 30% glosnosci + spiewam sobie + chodze po pokoju (zeszyt w rece)

Old Post 15-01-2002 18:53
bLADE
Guest

Ignoraci.

Old Post 15-01-2002 20:21
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

quote:

Ja jak sie ucze to przewaznie muza na 30% glosnosci + spiewam sobie + chodze po pokoju (zeszyt w rece)

U mnie podobnie - tylko bez tego spiewania Spiewam tylko w wannie

A uczac sie patrze w tekst i czytam na gls albo przepisuje tak wiec nie wiem czy jestem wzrokowcem czy sluchowcem ...chyba to i to

Old Post 15-01-2002 20:31
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez bLADE
Ignoraci.

TEGO nawet ja nie zrozumialem :SSS

Saari: fajnie ze sie uczymy podobnie

Old Post 15-01-2002 21:15
deathcrush
łobuz

ja nie robie zadnych bledow ortograficznych, ale z nauka to nie ma wiele wspolnego, MLS

zreszta tak zawsze bylo i bedzie ze mnostwo ludzi ma problemy z ortografia, a na sieci jest to bardziej widoczne, no bo pismo ilu ludzi w realu widzisz co chwile? a na sieci to jedyny sposob porozumiewania sie (pomijam kamery i mikrofony bo tego prawie nikt nie uzywa)

Old Post 15-01-2002 22:29
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MLS
Strange one

tramwaj - owszem, ma - mozna sie nauczyc podstawowych zasad ortografii

Old Post 15-01-2002 22:46
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

zeby znac ortografie wystarczy duzo czytac... wtedy zna sie slowa wizualnie i jak sie zle cos napisze to potem to "razi" w oczy i od razu widac co jest zle. bledow sam nie robie a tym co robia radze duzo czytac.

i popieram tramwajka ze dobre pisanie nie ma nic wspolnego z nauka...

Old Post 15-01-2002 22:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yoshi.thod
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]xen0m
zeby znac ortografie wystarczy duzo czytac... wtedy zna sie slowa wizualnie i jak sie zle cos napisze to potem to "razi" w oczy i od razu widac co jest zle.

o wlasnie! ja tez mam cos takiego (i moja matka tesh) ze jak nie wiem jak sie cos pishe to zwyczajnie napisze i "widze" czy dobrze czy zle

Old Post 15-01-2002 22:51
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

no dokladnie

Old Post 15-01-2002 23:02
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

popieram

aczkolwiek to ma swoje zle strony
gdzies zaywazylam blednie napisane slowo z powrotem i teraz mi to ewidentnie nie pasuje - caly czas chce pisac spowrotem

Old Post 15-01-2002 23:09
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 00:56.    Strony (3): [1] 2 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions