Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Gry, a psychika...
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Anouaar
Guest

Gry, a psychika...

Prosze Was o pomoc, a dokladniej o material. Mam zrobic referat z etyki na temat wplywu gier komputerowych na psychike mlodego czlowieka. Prosilbym Was, abyscie mi pomogli, i tutaj umiescili swoje zdanie na ten temat. Chcialbym pozniej na tym bazowac, lub podeprzec swoje argumenty cytatami z Waszych wypowiedzi... Dziekuje z gory...

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 22-11-2003 19:32
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Mazio
Guest

Talking

aaaaaaaaa... grrrrr..... zaaaabic....grrrrr....gul-gul-gul-gul...booooom....tratattatatata...ZAAAABIC...AUUUUU....EHGREHHHEEE...ZABIC...KILL THEM ALL!!!....GRRRRRRRR....TY KUPO GO... GIN PSIE!!! ZABIC....GGRRRRRR.....

gry - psychika --- to nie ma zadnego zwiazku....

Old Post 22-11-2003 20:02
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

Komputerowe cioty

Old Post 22-11-2003 20:10
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

hmm a co dokladniej jest ci potrzebne? czy to jakos na nas wplywa ze gramy w gry w ktorych zabijamy a potem wychodzimy na ulice i robimy to samo? eee chyba nie.. kazdy z nas jest tam jakos na swoj sposob stuknietym czlowiekiem ale nie w takim stopniu by od razu mordowac... czasem jakies teksty z gry przytoczy sie w zyciu normalnym ale to wsio.. chyba jedyne oddzialywanie jakie to u mnie ma granie w rozne gry..

Old Post 22-11-2003 20:13
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

mozesz zacytować mnie

eeee?...*burp* ;D

a serio:
Zazwyczaj gry nie mają wpływu, ale występuje pewne zauważalne srodowisko osobników, które wchłania gry. Potem taki człowiek mysli ze jest bohaterem gry i czuje sie fajny.

A poza tym to nie tyle co gry wpływają na psychike ile sam proces siedzenie przed kompem kilka(nascie) godzin i izolowanie się od reszty świata

Old Post 22-11-2003 20:18
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

...naprawdę nie chciałem go zastrzelić, nie moja wina że się nie zrespownował... zresztą Alienek ty jesteś wciągnięty w spiralę przemocy

Old Post 22-11-2003 21:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Atari
Elite (Fiend)

na mnie wiekszy wplyw ma net
a gry jezeli ktos jest normalny to nic go nie ruszy a jezeli jakis przekompleksiony burek zasiadnie do jakiegos fps to moze sie zainteresowac bronia i ...
albo jakis psychol bardzo bedize chcial zrobic bombe to net mu w tym pomoze
wg. mnie nie ma czegos takiego ze 'normalny' czlowiek siada przed np. fps i zabijanie mu sie nagle tak spodobalo ze chce pocwiczyc w realu na tarczy a potem na ....
albo podczas gry psychika mu sie tak skrzywia ze ze spokojnego synusia mamusi wyrasta seryjny morderca psychopata
chyba nie tak trodno znalesc roznice miedzy tymi dwoma 'swiatami'
moze niektorzy spedzaja tak dlugo czasu w wirtualnym swiecie ze potem nie umieja sie 'odnalesc' w rzeczywistosci izoluja sie itd.
musze sie przyznac ze sam sie izoluje od ludzi ktorzy maja 'specjalne' cechy zew. wystarczy ze spojze na takiego i juz mam go za nic tylko sie nie rzucac ze jestem nie tolerancyjny, bo niejestem, nie toleruje bardzo wielu rzeczy ale nie daje po sobie poznac ze cos mi nie pasuje

Old Post 22-11-2003 21:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Atari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Atari Znajdź więcej post'ów przez  Atari Dodaj Atari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Atari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MAr-n
PROwokator

quote:
Napisane oryginalnie przez Atari
na mnie wiekszy wplyw ma net

no to masz problem nie rozumiem czegos takiego, byc uzaleznionym od netu czy gier pfff

quote:
a gry jezeli ktos jest normalny to nic go nie ruszy a jezeli jakis przekompleksiony burek zasiadnie do jakiegos fps to moze sie zainteresowac bronia i ...

kolejny smieszny mit do obalenia - to co ze kilka osob moze tak zrobilo ale po co potczepiac po to wszystkich graczy

quote:
albo jakis psychol bardzo bedize chcial zrobic bombe to net mu w tym pomoze

no tu juz sie troche moge zgodzic chociaz nie nazwal bym takiego kogos "psycholem"

quote:
wg. mnie nie ma czegos takiego ze 'normalny' czlowiek siada przed np. fps i zabijanie mu sie nagle tak spodobalo ze chce pocwiczyc w realu na tarczy a potem na ....

no bo normalny czlowiek mysli normalnie, wie kiedy ma sie zatrzymac, wie jak stosowac odpowiednie uzywki (czyt. gry, alkochol itp), mysli logicznie i z umiarem

quote:
albo podczas gry psychika mu sie tak skrzywia ze ze spokojnego synusia mamusi wyrasta seryjny morderca psychopata
chyba nie tak trodno znalesc roznice miedzy tymi dwoma 'swiatami'

no to trzeba miec naprawde nierowno pod sufitem i raczej trudno znalezc az tak duzo przykladow zachwian rownowagi psychicznej u graczy by wyrosli z nich seryjni mordercy, moze to bardziej dziala na dzieci w wieku 9-12 lat ale u osob dojrzalszych jest to raczej zadko spotykane

quote:
moze niektorzy spedzaja tak dlugo czasu w wirtualnym swiecie ze potem nie umieja sie 'odnalesc' w rzeczywistosci izoluja sie itd.

no to bardzo mi szkoda takich ludzi ktorzy stawiaja zycie wirtualne ponad real world

quote:
musze sie przyznac ze sam sie izoluje od ludzi ktorzy maja 'specjalne' cechy zew. wystarczy ze spojze na takiego i juz mam go za nic

sprecyzuj dokladnie od czego/kogo sie izolujesz ? co powoduje twoja izolacje od pewnych jednostek. Ja np nie toleruje pewnych osob dla mnie tzw "pustych jak bęben" nie mam zamiaru nawiazywac jakiegos wiekszego kontaktu z osobami ktore maja minimalne pojecie o zyciu i swiecie w jakim zyja, lub opowiadaja bajki wyssane z palce o tym co to oniby robili (np ile litrow vodki on to nie wypil i nic mu nie bylo)

Wracajac do glownego topicu Anouaar trudno ci bedzie napisac ten referat bazujac na naszych odpowiedziach, bo jak widzisz kazdy ma swoje zdanie, dla innych gry moga w jakis sposob dzialac na psychike osob (np. wieksza agresja wobec innych, podenerwowanie), a inne osoby nic sobie nie biora dla siebie (np dla mnie jest to jakis rodzaj relasksu lecz nie ucieczka od swiata realnego). Wiec reasumujac mozesz brac cechy negatywne i pozytywne i w jakis sposob polaczyc je w jedna calosc

(c) Edgard Allan Poe - The Black Cat
(...)
Mój avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce będzie jeszcze tańsza wódka"

Old Post 22-11-2003 22:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MAr-n Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MAr-n Znajdź więcej post'ów przez  MAr-n Dodaj MAr-n do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MAr-n prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Atari
Elite (Fiend)

niewiem jak to grzecznie/ladnie powiedziec ale sprobuje
naucz sie czytac ze zrozumieniem

1nie mam zadnego problemu z uzaleznieniem od netu powiedzialem ze mial na mnie wplyw
2czasami 'moze' jest bardzo wazne zauwaz ze specjalnie nie dokonczylem 2 zdan wyrazna nadinterpretacja
chociaz wiadomo oco chodzi i moge sie czepiac ale niemusze
ps.
nie beirz tego do siebie
wszystko przez 'pfff':| torche lekcewazaco to zabrzmialo

Old Post 22-11-2003 23:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Atari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Atari Znajdź więcej post'ów przez  Atari Dodaj Atari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Atari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Fausto
kto mi tu zmienia :< lame

Huehue Patryku, co tu duzo mowic, mozesz dac jako referat moj zyciorys :E:E

A powaznie to najpierw zastanow sie czy wypadaloby dac jako referat to czego od ciebie oczekuja [a pewnie jest to napisanie ze gry psuja ludzi, rodza sie psychole i zwieksza sie ilosc trupow na ulicy i grafiti na murach, a srednia wieku w kosciolach sie podnosi bo braknie mlodych ludzi] - czy tez mozesz odwaznie wyskoczyc z rozsadnymi argumentami ze to nie prawda i zostaniesz mile oceniony [czy to za odwage czy te za rozsadne argumenty - roznie to bywa]. Trzecia opcja to jak zwykle opcja mieszana - sa skrajni co biora rzeczywistosc do siebie a sa ludzie ktorzy graja dla sportu i maja tow dupie bo sa bardzo normalnymi szarymi czlowiekami :EE. Oczywiscie trzecia opcja to tzw bespieczna furtka - czasem najlepsze wyjscie nie opowiedziec sie po zadnej ze stron ;>

Old Post 22-11-2003 23:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Fausto Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Fausto Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Fausto Dodaj [FPP]Fausto do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Fausto prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t0d
Elite (Fiend)

imo jezeli ktos gra w tego typu gry dla przyjemnosci - to nie ma zadnego wplywu na psychike

inaczej jezeli do komputerka usiadzie zakompleksiony gnojek (~10-15lat) i dojdzie do wniosku ze jest bogiem i skoczy sobie z 5 pietra "bo straci tylko 15hp a w domu jest apteczka"

w jednym filmie bylo cos podobnego i pozwole sobie sparafrazować:

"To nie gry tworzą morderców - brak gier to robi"

a teraz ide sobie pograc w quake'a unpluged...

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Old Post 23-11-2003 09:34
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil t0d Kliknij tutaj by wysłać e-maila do t0d Znajdź więcej post'ów przez  t0d Dodaj t0d do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać t0d prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Krypton
news.fpp.pl

http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/3104892.stm

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2652747.stm

Poszukaj w archiwach roznych portali, pelno tego jest

Old Post 23-11-2003 09:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Krypton Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Krypton Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Krypton Dodaj [FPP]Krypton do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Krypton prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
deathcrush
łobuz

póng ale topikiem przywaliłeś... (:
możesz jako pomoc naukową wyświetlić ten filmik co Ci dałem, chyba idealnie pasuje do tematu "gry a psychika"

Old Post 23-11-2003 10:07
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

Atari i Mar-n:
Wy bierzecie bardzo skrajne przypadki Nie chodzi o to, że jakiś koleś wyskoczy z gunem i zacznie zabijac. To jest mało prawdopodobne.
Po prostu wystarczy, że ktoś przestanie sie zadawać z ludzmi, oleje nauke itp. (nawet jeśli przez krótki czas) o to już można nazwać "wpływem gry na psychike".

quote:

a jezeli jakis przekompleksiony burek zasiadnie do jakiegos fps to moze sie zainteresowac bronia i ...

To niby może miec negatywne skutki w realu. Ale jakaś "komuterowa ciota" nagle zainteresuje się sztukami walki, albo programowaniem albo czymś innym czego można sie nauczyć z gier (nawet o broni - byle nie zabijać ;D) to ja bym to nazwał pozytywnym wpływem

Old Post 23-11-2003 10:30
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
nea*1337
Ciota komputerowa

To że jeden człowiek na ileśtam milionów czasem wskoczy ze splówą do szkoły bo grał w CS'a czy cuś, to nie znaczy że gry mają jakiś tam większy wpływ na psychikę człowieka. Jasne, jakiś tam wpływ mają, ale raczej nie większy niż seriale wenezuelskie na polskie kobiety pracujące , byś mógł się zająć czymś poważniejszym, np. wpływ bezrobocia na psychike zwolnionych górników na śląsku, to jest problem a nie jakieś tam (*****) quake'i...

http://wow.allakhazam.com/profile.html?310690
Po ilu critach ty się uśmiechniesz?
Frozen do expansion packa.

Old Post 23-11-2003 11:44
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil nea*1337 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do nea*1337 Znajdź więcej post'ów przez  nea*1337 Dodaj nea*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać nea*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Fausto

A btw skoro juz o uzaleznieniach mowa - to zazwyczaj chodzi o ten stereotyp komputera. Bo jak sie ktos zacznie nagle interesowac gra na gitarze i poswiecac temu 3h dziennie to nikt raczej nie powie ze jest uzalezniony od gitary, w ogole to dziwnie brzmi. Po prostu sie interesuje gitara, nie? No i moim zdaniem tak nalezy traktowac komputer ogolnie, nie tylko gry. Jak zapracowana mama widzi synka po powrocie z pracy przed monitorem i nie wie ale domniema jakie straszne pedofilskie i satanistyczne tresci sie mu tam wyswietlaja, to zaklada ze skoro mu sie to podoba i jest zle to jest uzaleznieniem [ takie poglady sie teraz powielaja dzieki programom typu uwaga czy o*****podnapieciem]

Old Post 23-11-2003 13:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Fausto Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Fausto Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Fausto Dodaj [FPP]Fausto do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Fausto prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MAr-n
PROwokator

quote:
niewiem jak to grzecznie/ladnie powiedziec ale sprobuje

no to fajnie ze probujesz masz plus

quote:

naucz sie czytac ze zrozumieniem

u mnie wszystko wporzadku z czytaniem ze zrozumieniem

quote:

1nie mam zadnego problemu z uzaleznieniem od netu powiedzialem ze mial na mnie wplyw

sorry ale teraz sie przyczepie napisales ma na mnie wpływ i albo ja zle zrozumialem albo ty zle sformuowales zdanie, poniewaz mozna je interpretowac na dwa rozne sposoby. Dodam jeszcze od siebie ze to o uzaleznieniu nie bylo pisanie specjalnie do ciebie poniewaz nie napisalem to do ciebie tylko do ogolu

quote:

2czasami 'moze' jest bardzo wazne zauwaz ze specjalnie nie dokonczylem 2 zdan wyrazna nadinterpretacja

tak "moze" niektorzy spedzaja zbyt duzo czasu, moze niektorzy nie - i znowu slowo interpretowane na rozne sposoby - wiec sorry nie czepiaj sie do mnie poniewaz napisalem tak jak to odczulem i co w aktualnej chwili myslalem

quote:

nie beirz tego do siebie
wszystko przez 'pfff':| torche lekcewazaco to zabrzmialo

nigdy niczego nie biore do siebie bo po co sie nie potrzebnie denerwowac, a to pff nie bylo do ciebie tylko do osob "uzaleznionych" od komputera a skoro napisales ze nie jestes uzalezniony to nie musisz brac sobie tego do siebie
No i wlasnie tutaj pojawiaja sie widoczne "bledy w komunikacji" dwie osoby mowia w sumie o tym samym lecz nie moga sie dogadac poniewaz przekaz jest niezrozumialy
Aaa i ostatatnie zadalem ci pytanie i jak narazie ni uzyskalem odpowiedzi o osobach od ktorych sie izolujesz, chcialbym znac odpowiedz jezeli ofkorz nie sprawia ci to problemu

quote:
Napisane oryginalnie przez t0d

inaczej jezeli do komputerka usiadzie zakompleksiony gnojek (~10-15lat) i dojdzie do wniosku ze jest bogiem i skoczy sobie z 5 pietra "bo straci tylko 15hp a w domu jest apteczka"

o tym wlasnie pisalem

quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK

Atari i Mar-n:
Wy bierzecie bardzo skrajne przypadki Nie chodzi o to, że jakiś koleś wyskoczy z gunem i zacznie zabijac. To jest mało prawdopodobne.

Ja nie biore skrajnych przypadkow tylko napisalem co o tym sadze i przeciez napisalem ze wyskoczenie kogos z pistoletem na ulice jest malo prawdopodobne i raczej zadko spotykane

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Fausto
A btw skoro juz o uzaleznieniach mowa - to zazwyczaj chodzi o ten stereotyp komputera

Faust i tu sie mylisz, moze osob uzaleznionych w prawdziwym tego slowa znaczeniu jest nie tak duzo, ale tacy sa, sam znam takiego jednego, i nie bede sie wypowiadal na jego temat - napisze tylko ze jego swiat to gg, irc, cs slowem prawdziwa "ciota komputerowa" zero imprez, zero wypadow, na piwo itp.
Co do samego uzaleznienia to przyznam sie ze sam bylem uzalezniony z poczatku jak dostalem net trwalo to jakies 6-8 miesiecy i jakos samo mi przeszlo i mocno ograniczylem sie od komputera i moge z reka na sercu powiedziec ze nie jestem uzalezniony i komputer teraz w zaden sposob mnie nie ogranicza tak jak to robil jakis rok temu. Ale ponoc wyleczona osoba z nalogu alkocholowego nadal jest alkocholikiem tylko ze nie uzywajacym wiec nigdy nie wiadomo

(...)
Mój avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce będzie jeszcze tańsza wódka"

Old Post 23-11-2003 22:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MAr-n Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MAr-n Znajdź więcej post'ów przez  MAr-n Dodaj MAr-n do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MAr-n prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Fausto

okej, wyjatki potwierdzily regule :E

Old Post 24-11-2003 11:04
insmac*1337
Guest

I kolejny popis znajomosci tematu by Wiadomosci TVP "wplyw na zachowanie mlodziezy maja czesto bardzo brutalne i krwawe gry komputerowe" (w tle zdjecia z jakiegos salonu gier i typy spod ciemnej gwiazdy napieprzajace w Punishera ... chyba)

Old Post 24-11-2003 19:19
t0d
Elite (Fiend)

zostawili sobie furtke dla malkontentow takich jak my:

quote:
"wplyw na zachowanie mlodziezy maja czesto bardzo brutalne i krwawe gry komputerowe"

czesto nie znaczy zawsze - aczkolwiek dziennikarze to takie 'cos' co chce odniesc jak najwiekszy sukces - bez wzgledu na to czy mowi prawde czy nie:

for egzampl:

- pare tygodni temu bylo glosno o rodzicach, ktorzy (zdaniem redaktorow) przetrzymywali swoja kilkuletnia corke w klatce - a naprawde (sadzac po dzisiejszych informacjach) - bylo to odgrodzone łóżeczko

- next przyklad (moze nie z pl ale i tak nie zly) parenascie lat temu w californi (lub w innym porąbanym stanie U.S.) miala miejsce nagonka na sprawcow molestowania przez rodziców dzicie - doprowadzono do tego ze dzieci przez kilkanascie lat walczyly o uniwinienie rodziców - ktorzy (poprzez wymuszone zeznania swoich wlasnych dzieci) siedzieli w wiezieniach bezprawnie - spowodowane to bylo nagonką dziennikarzy - że o jakimkolwiek przepraszam nie wspomne (bo nie bylo )

hmm co jeszcze? w tym momncie nie wiem - ale zapewniam ze b.duzo dziennikarzy poziomem i wiarygodnością swoich tekstow nadawaliby sie co najwyzej do rubryki "humor" w jakims podrzednym wydawnicwie no albo fakty i mity (tylko ze tak gazeta jest akurat git bo nie przepada za pazernym klerem ihaha )

uff

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Old Post 24-11-2003 19:34
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil t0d Kliknij tutaj by wysłać e-maila do t0d Znajdź więcej post'ów przez  t0d Dodaj t0d do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać t0d prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
Guest

Juz w poprzednim temacie wyrazilem swoja opinie na temat programow w stylu Uwaga

Co to ja mialem ... aha.

Na pewno gry jakis wplyw na psychike maja, wszystko ma. W mniejszym czy wiekszym stopniu. Ja bym sie raczej sklanial ku tezie, ze gry maja wplyw bardziej pozytywny anizeli tragiczny wg. madrych panow redaktorow z poczytnych gazet i molochow telewizyjnych

Uzaleznienie od kompa to juz temat na inna dyskusje, zreszta przewalkowany dziesiatki razy ... gry tez uzalezniaja w pewnym stopniu ... ale bardziej przywiazujesz sie do sieci ... IRC o wiele silniej dziala na psychike mlodego czlowieka niz Quake - to uciekanie ze swiata realnego w wirtualny to oklepany schemat psychologow i ludzi, ktorzy uwazaja, ze sa spox, bo nie siedza godzinami przy kompie, nie graja godzinami w ce-es'a, chodza na imprezy, wyrywaja spoko niunie i chodza z ziomami na browarek ... nie czujcie zadnych aluzji bron boze ... mam (nie)szczescie znac paru takich dennych typow takze slysze takie cos na codzien

Old Post 24-11-2003 19:45
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Re: Gry, a psychika...

quote:
Napisane oryginalnie przez Anouaar
Prosze Was o pomoc, a dokladniej o material. Mam zrobic referat z etyki na temat wplywu gier komputerowych na psychike mlodego czlowieka.

Jak sie domyslam, chodzi pewnie o agresje i przemoc w grach i ich wplyw na psychike? Jesli tak, to moge Ci wrzucic troche materialow, wynikow badan, nazwisk itp itd

Old Post 24-11-2003 20:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
deathcrush
łobuz

Re: Re: Gry, a psychika...

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
moge Ci wrzucic troche materialow, wynikow badan, nazwisk itp itd

to pogwałcenie mojej prywatności!! nie zgadzam się!!

Old Post 25-11-2003 05:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bizonek
def

quote:
Napisane oryginalnie przez NeaQuan*1337
To że jeden człowiek na ileśtam milionów czasem wskoczy ze splówą do szkoły bo grał...

Obejrzyj sobie Zabawy z bronią.
To jest prawdziwy obraz Hameryki.
Jak tam następnego dnia po masakrze odbył się wiec NRA ( Narodowego Stowrzysznia Broni - ludzi którzy uwżają posiadanie borni za konieczność )
Potem było gadania, że to muzyka Mansona i gry komputerowe zrobiły z dziekaków zabijaków.
A potem Moore ( reżyser filmu ) zrobił wywiad z Mansonem.
Na pytanie Co byś powiedział dla ludzi z Columbine, gdybyś miał się z nimi spotkać ? , Manson powiedział, że najpierw by wysłuchał uważnie co mają do powiedzenia ludzie z Columbine.

Old Post 25-11-2003 11:02
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MAr-n
PROwokator

quote:
Napisane oryginalnie przez insmac*1337
to uciekanie ze swiata realnego w wirtualny to oklepany schemat psychologow i ludzi, ktorzy uwazaja, ze sa spox, bo nie siedza godzinami przy kompie, nie graja godzinami w ce-es'a, chodza na imprezy, wyrywaja spoko niunie i chodza z ziomami na browarek ... nie czujcie zadnych aluzji bron boze ... mam (nie)szczescie znac paru takich dennych typow takze slysze takie cos na codzien

insmac jest pewna roznica miedzy uzaleznieniem a uzywaniem komputera, ja moge sobie bez problemu posiedziec na komputerze, pograc w tego smiesznego q3, pogadac na gg, ircu, obejrzec film, ale rownoczesnie moge jak jest okazja wylaczyc monitor i wyjsc z domu na piwo czy inne takie uzywki (bron boze imprezy bo graja nie moja muzyke), nie uwazam sie za spox :>, jak pisalem wczesniej moge sobie posiedziec kilka godzin na kompie lecz nie czuje ze to on nade mna dominuje i ja sie musze mu podporzatkowac

(...)

Old Post 25-11-2003 12:42
t0d
Elite (Fiend)

masz racye - tylko mam jedno pytanko: wylaczasz tylko monitor czy tez caly komputer??

na imprezy to sie chodzi by sie napic - jakas panne poderwac (albo chlopcuff - zalezy co lubisz) a nie muzy sluchac - gdybym robil tak jak ty to wogule bym odizolowal od calego swiata - bo gdzie sie nie rusze to graja nie moja muzyke..

tak bajdełej czego sluchasz? (ciekaw jestem)

Old Post 25-11-2003 14:14
deathcrush
łobuz

też zrobię z siebie indywiduum i też powiem że gdzie się nie ruszę, to grają nie moją muzykę... chyba że impreza jest w chacie u kogoś ze znajomych porządne koncerty są raz na ruski rok

zgodzę się z MAr-n'em - potrafię cały dzień przesiedzieć przed kompem, ale jak jest jakaś okazja skoczyć na piwko, do znajomych czy do knajpy to momentalnie Start->Zamknij system... uzależniony byłem kiedyś i wogóle się nie ruszałem z domu... teraz jest zupełnie inaczej... chociaż nie sądzę żebym, nawet wtedy, mógł wyskoczyć na ulicę ze spluwą i strzelać do przechodniów drąc ryja że "zombiaki opanowały miasto!"

Old Post 25-11-2003 16:14
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

tOd: a co to za roznica czy wylaczasz kompa czy tylko monitor? ja wykonuje ta druga czynnosc poniewaz komp chodzi jako ftp i troche ludzi ode mnei sciaga rzeczy. ale bez kompa spokojnie sie obchodze. nawet jak jestem w domu to se spokojnie moze chodzic, ja siedziec obok niego i go nie ruszam.. bo robie cos ciekawszego...

a na imprezki chodze dosc czesto, nawet jak nie graja mojej muzy, panienek nie wyrywam bo juz zajety jestem poprostu chodze bo lubie czasem sie wyszalec ;}

Old Post 25-11-2003 16:42
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MAr-n
PROwokator

quote:
masz racye - tylko mam jedno pytanko: wylaczasz tylko monitor czy tez caly komputer??

a to zalezy jak cos sciagam to wylaczam monitor i mnie nie ma jak nic nie sciagam to idzie wtyczka (ale bardziej to pierwsze)

quote:

na imprezy to sie chodzi by sie napic

ja chodze do parku :> albo do knajpy gdzie cicho gra muzyka a nie lomotanie takie ze musze krzyczec by mnie ktos slyszal

quote:

- jakas panne poderwac (albo chlopcuff - zalezy co lubisz) a nie muzy sluchac - gdybym robil tak jak ty to wogule bym odizolowal od calego swiata

t0d prosze nie obrazaj mnie stwierdzeniem ze wole "chopcuff"
ja mam okres podrywania panien juz za soba. Nie chodze na imprezy (czyt. dyskoteki) poniewaz mam wstret do Techno a u mnie w miescie na dyskotekach takka muzyke puszczaja, no i do tego bym sie czul troche nie swojo na takiej imprezie. Po prostu nie moge tego sluchac nie moja wina, co innego wypady do parku knajpy czy do kogos na chate (wiecej to do mnie na chate wpadaja )

quote:

tak bajdełej czego sluchasz? (ciekaw jestem)

taką jak deathcrush - czyli metal + jeszcze gothic

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]glan

ale bez kompa spokojnie sie obchodze. nawet jak jestem w domu to se spokojnie moze chodzic, ja siedziec obok niego i go nie ruszam.. bo robie cos ciekawszego...

no to tak jak u mnie, przez ostatnie 3 tygodnie moj komputer dzialal jako odbiornik mp3 bo robilem w pokoju makiety na studia i rysunki i tylko co jakis czas dorzucalem do winampa nowe foldery, Fausto sie przekonal na gg jak dlugo musial czekac na moje msg

(...)

Old Post 25-11-2003 17:25
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 22:05.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions