Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Piractwo
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (3): [1] 2 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
insmac*1337
Guest

Exclamation Piractwo

Temat walkowany wiele razy, ale w kontekscie rozwoju oprogramowania OpenSource i czestszych "nalotow" na dziuple z nielegalnym softem, kafejki internetowe, podobno tez akademiki, zadaje wam pytanie: Jaki jest wasz stosunek do piractwa komputerowego? Swoje zdanie prosze uargumentowac.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 19-11-2003 09:51
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

hmmm... nijaki :/ sciagam duzo gier, muzyki itp... wiem ze ni robie dobrze ale jakos takos narazie nie stac mnie by bylo inaczej.. wiem... :/ moze fakt gdybym kase odkladal to bym se kupil jedna gre raz na jakis czas.. co fajniejsze gry staram sie jednak kupic oryginalne... albo czekam na gry w wersji do 50 zl

Old Post 19-11-2003 09:57
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Infinite
nieszczesliwie zakochany

80% mojego softu i muzy to ogryginaly
staram sie nie okradac ale nie stac mnie na wszystko to co bym chcial
ale nawet jesli mam pirata to i tak czuje sie zobowiazany zeby predzej czy pozniej kupic oryginal

Old Post 19-11-2003 10:09
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Infinite Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Infinite Znajdź więcej post'ów przez  Infinite Dodaj Infinite do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Infinite prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

oj gier oryginalnym mam niewiele...oryginalną gre kupuje tylko wtedy gdy - kosztuje nie więcej jak 70PLN i jest zajebista
drozszych nie kupuje bo zal mi kasy.
Co do programow to orginalny mam tylko pakiet office, ale nie do konca legalny bo matka przyniosła z pracy

W sumie wszystkie piraty wykorzystuje na wlasny uzytek wiec nie jest tak źle
A co sądze? Sądze, ze to złe i musze stwierdzic, że grałoby mi sie lepiej w UFO gdybym miał oryginała

Poza tym nie uważam, że przyczyniam sie bo nizszych dochodow producentow software'u, bo i tak bym ich nigdy nie kupił ;D (tych drozszych)

Old Post 19-11-2003 10:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MAr-n
PROwokator

no tak nie handluje piratami to wtedy kim jestem ?? chyba nie piratem, jestem malym zwyklym zlodziejem ktory sobie sciaga rzeczy z internetu gry/filmy/mp3, nie bede wydawal kasy na cos co moge miec w 4h i zobaczyc czy fajne, czy warte uwagi, czy moze pojdzie w othlan czelusci i zniknie z mojego hdd a tak daje kase np 119zl za gre xxx wpadam do domu i ... gra xxx mi sie nie podoba i 119zl odlecialo sobie w sina dal. Z ta gra to byl przyklad bo ja teraz wiecej filmow sciagam niz gier bo grac mi sie juz nie chce za bardzo. A z filmami to nie bede pozyczal DVD po 3 miesiacach (jak nie wiecej) od premiery jak moge miec film zaraz po premierze

(c) Edgard Allan Poe - The Black Cat
(...)
Mój avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce będzie jeszcze tańsza wódka"

Old Post 19-11-2003 10:55
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MAr-n Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MAr-n Znajdź więcej post'ów przez  MAr-n Dodaj MAr-n do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MAr-n prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Infinite
nieszczesliwie zakochany

quote:
Napisane oryginalnie przez MAr-n
no tak nie handluje piratami to wtedy kim jestem ?? chyba nie piratem, jestem malym zwyklym zlodziejem ktory sobie sciaga rzeczy z internetu gry/filmy/mp3, nie bede wydawal kasy na cos co moge miec w 4h i zobaczyc czy fajne, czy warte uwagi, czy moze pojdzie w othlan czelusci i zniknie z mojego hdd a tak daje kase np 119zl za gre xxx wpadam do domu i ... gra xxx mi sie nie podoba i 119zl odlecialo sobie w sina dal. Z ta gra to byl przyklad bo ja teraz wiecej filmow sciagam niz gier bo grac mi sie juz nie chce za bardzo. A z filmami to nie bede pozyczal DVD po 3 miesiacach (jak nie wiecej) od premiery jak moge miec film zaraz po premierze

a ile masz lat? 15?

Old Post 19-11-2003 11:04
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Infinite Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Infinite Znajdź więcej post'ów przez  Infinite Dodaj Infinite do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Infinite prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
KKPhGS
Guest

quote:
a ile masz lat? 15?

zdaje sie, ze chodzilo o sensowne argumenty,
a z tych prosz bardzo:
znajdz Inf. na polskim rynku plyty, ktorych nie ma juz na zachodzie, bo naklad sie wyczerpal, a nowych edycji sie nie robi.

dzialanie firm przy promowaniu nowych filmow zupelnie nie pokrywa sie z oczekiwaniami odbiorcow:
najpierw premiera - masowe ogladanie w kinach,
potem premiera na dvd/vhs/ew. innych nosnikach (ch.wie jakich)
potem premiery w kolejnych stacjach telewizyjnych.

jesli ktos chce miec film w domu 3 dni po premierze to ma do wyboru, pojsc do kina z kamera, albo szukac pirackich kopii.

oczywiscie nie chce tutaj ani bronic piratow, ani ich klientow - po prostu tak sie sprawy maja.

a co do przyczyn, dla ktorych czesto korzystam z piratow:
http://shop.ableton.de/trade/productlist/2/
http://www.nativeinstruments.de/ind...&no_cache=1

natomiast w dziedzinie muzy, czy filmow - zgodnie z ustawa, moge na uzytek prywatny wypozyczac i kopiowac, tak od innych, jak i innym, pod warunkiem, ze sa to moi znajomi, tak mniej wiecej mozna zrozumiec przepisy...
teraz tylko wystarczy znalezc qmpla z duza kolekcja (legalnie zalatwionej) muzy.
i jeszcze jedno wszelkie prawa autorskie znikaja po 20 latach od stworzenia danego produktu - sa tam jakies wyjatki, ale...

Old Post 19-11-2003 13:43
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bizonek
def

Ja jakos duzo sciagam, i jako mi nie jest zle

Old Post 19-11-2003 13:54
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Anouaar
Guest

Czuje sie dumny, ze moge okradac system...

Old Post 19-11-2003 14:19
Infinite
nieszczesliwie zakochany

quote:
Napisane oryginalnie przez KKPhGS
zdaje sie, ze chodzilo o sensowne argumenty,
a z tych prosz bardzo:
znajdz Inf. na polskim rynku plyty, ktorych nie ma juz na zachodzie, bo naklad sie wyczerpal, a nowych edycji sie nie robi.

to jeszcze mozna zaakceptowac choc nie ma to nic wspolnego z wypowiedzia mar-n'a

quote:

dzialanie firm przy promowaniu nowych filmow zupelnie nie pokrywa sie z oczekiwaniami odbiorcow:
najpierw premiera - masowe ogladanie w kinach,
potem premiera na dvd/vhs/ew. innych nosnikach (ch.wie jakich)
potem premiery w kolejnych stacjach telewizyjnych.
jesli ktos chce miec film w domu 3 dni po premierze to ma do wyboru, pojsc do kina z kamera, albo szukac pirackich kopii.

taka jest kolej rzeczy
jesli jestes tak niecierpliwy... wystarczy kupic pirata i po problemie prawda? po co maja zarabiac ludzie ktorzy meczyli sie nad stworzeniem filmu/muzyki/gry

quote:

natomiast w dziedzinie muzy, czy filmow - zgodnie z ustawa, moge na uzytek prywatny wypozyczac i kopiowac, tak od innych, jak i innym, pod warunkiem, ze sa to moi znajomi,

co ty *******isz! mozesz zrobic dla SIEBIE jedna kopie zapasowa legalnego oprogramowania i tyle. nie ma zadnych innych regulacji.

quote:

tak mniej wiecej mozna zrozumiec przepisy...

juz nie wytrzymam... BUAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHA!!!!!!

poprzedni akapit to byl totalny ROTFL
twoja wypowiedz nadaje sie do (c)

quote:

teraz tylko wystarczy znalezc qmpla z duza kolekcja (legalnie zalatwionej) muzy.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!

quote:

i jeszcze jedno wszelkie prawa autorskie znikaja po 20 latach od stworzenia danego produktu - sa tam jakies wyjatki, ale...

HAHAHAHAHAHAHAHHA pierwsze slysze zeby prawa autorskie "znikaly" tzn co? ze po 20 latach przestajesz byc autorem tak? AAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
MUAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHHAHA
*turla sie po podlodze ze smiechu*
HAHAHAHAHAHAHAHAHA

Old Post 19-11-2003 15:08
SweepeR
sweter

No Infi, akurat z tymi prawami autorskimi to jest prawda. Ale mozna je przedluzac.

Old Post 19-11-2003 15:56
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

ale to nie okres 20 a 25 lat.. nie pamietam dokladnie... dalej jestes autorem infi, ale juz nie ma restrykcji przy kopiowaniu itp

Old Post 19-11-2003 16:35
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]glan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]glan Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]glan Dodaj [FPP]glan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]glan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
insmac*1337
Guest

Nie potrafie jednoznacznie opowiedziec sie za lub przeciw piractwu - moj stosunek do tego procederu jest zalezny od tego, jakiego rodzaju stuff biore pod uwage. Jesli chodzi o gry komputerowe, to raczej staram sie kupowac oryginaly - gram malo, takze jest to jedna gra na kilka miesiecy (ostatnio FIFA 2004, chociaz kupowanie oryginalow z tej serii to juz u mnie tradycja bodaj od wersji 98)...Ty niemniej bywa, ze sciagam wersje pirackie z sieci, zazwyczaj jesli oryginal kosztuje zbyt duzo i nie stac mnie po prostu na niego, a chcialbym sobie pograc ... chociazby Commandos 3. O cenach napisze jeszcze pozniej. W przypadku filmow to generalnie sciagam z sieci - ktos juz wyzej calkiem skladnie opisall nieudolnosc polskiego rynku filmowego, ja tylko dodam, ze staram sie isc do kina na wieksze produkcje (Matrix, Wladca Pierscieni, Terminator 3 itp), a reszte ogladam na kompie w wersji DivX. Muzyka ... no tutaj czuje sie calkowicie przed soba usprawiedliwiony - sciagam praktycznie w 100% z sieci - z bardzo prostej przyczyny - wiekszosci tego, co slucham po prostu nie ma w polskich sklepach z muzyka, nawet w Empiku i Music Corner, a zamawianie takich cd-kow w USA, Anglii czy Holandii jest okropnie drogie. Bywa, ze kupie oryginal wykonawcy z gatunku muzyki popularnej, jesli mi sie spodoba plyta (m.in. ostatnio genialna plyta Dido - "Life for Rent" do ktorej kupienia nieswiadomie, ale jednak zachecil mnie Kaczo - pozdrawiam )

No, ale nie o tym mialem pisac. Jaki jest moj stosunek do piractwa? Hm, generalnie jestem za. Dlaczego? Jeden oczywisty powod - ceny niewspolmierne do zarobkow przecietnego Polaka. Dlaczego kazda lepsza plyta ma kosztowac az 70 zl, wiekszosc wiekszych tytulow gier na PC ponad 100 zl (o PS2 juz nie wspominajac) ? Nie ma na to zadnego wytlumaczenia. Nie wierzcie w bzdury, ze cala kasa czy tez wieksza jej czesc ze sprzedazy plyt idzie do kieszeni wykonawcow! Bzdura! Wykonawcy zyja w luksusie i bez duzej sprzedazy ich krazkow ... Kase zgarniaja wytwornie plytowe, ktore najglosniej sczekaja, jakie to piractwo jest zle a mlodych ludziom w USA wytaczaja widowiskowe procesy i w konsekwencji egzekwuja ogromne grzywny ... a mordercy, gwalciciele i pedofile dostaja wyroki w zawieszeniu ... to jest wlasnie smutne ...

Sprawa przedstawia sie nieco inaczej, jesli chodzi o software. Tutaj generalnie powiem, ze uzywam oryginalow. Staram sie pracowac na Linuxie, piszac teksty w OpenOffice zamiast w kombajnie Microsoftu, programujac w Quancie zamiast w Dreamweav'erze probuje wspierac swiatek OpenSource. Najwiekszym sentymentem jesli chodzi o programy platne darze Pajaczka, jeden z najlepszych ogolnie edytorow html/php na swiecie (w mojej opinii tylko Zend Studio moze sie z nim rownac) i regularnie kupuje wersje oryginalne - kiedys ruszylo mnie sumienie i tak to sie zaczelo

Na koniec luzne refleksje. Dlaczego wytwornie plytowe widzac, co sie dzieje, wola pozostawiac ceny na dotychczasowym poziomie i organizowac widowiskowe akcje przeciw piractwu, zamiast dostosowywac sie do potrzeb rynku? Dlaczego ceny gier i programow w Polsce sa podobne do cen m.in. w USA i Anglii, skoro zarobki Amerykanow i Anglikow sa nieporownywalnie wyzsze?

Powyzsza opinia jest moja wlasna, mam do niej prawo tak jak kazdy inny do swojej. Dziekuje za uwage.

Old Post 19-11-2003 17:22
rcube
KOSZ

quote:
Napisane oryginalnie przez Infinite
a ile masz lat? 15?

Wystarczy spojrzec do profilu users'a

Old Post 19-11-2003 17:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil rcube Kliknij tutaj by wysłać e-maila do rcube Znajdź więcej post'ów przez  rcube Dodaj rcube do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać rcube prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Fausto
kto mi tu zmienia :< lame

quote:
80% mojego softu i muzy to ogryginaly
staram sie nie okradac ale nie stac mnie na wszystko to co bym chcial
ale nawet jesli mam pirata to i tak czuje sie zobowiazany zeby predzej czy pozniej kupic oryginal

Mniej wiecej to samo mam, moim zdaniem dosc slusznie. Z mala poprawka - zeby miec na czesne musze zaczac juz sprzedawac moje kolekcje CD ;/

Old Post 19-11-2003 17:31
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Fausto Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Fausto Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Fausto Dodaj [FPP]Fausto do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Fausto prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
weirdo
kontemplator bytu

Re: Piractwo

dywagacje o piractwie mialy miejsce naprawde _wiele_ razy, dla formalnosci powtorze swoje zdanie

nie wierze w to, ze mam swoj wklad w plajtowanie producentow, dystrybutorow z prostego powodu: i tak nigdy nie zobaczyliby ode mnie zlamanego grosza. mam do wyboru okradanie ich i nieposiadanie danego towaru/uslugi w ogole... mam te swoje 16 lat i trudno, bym mogl pozwolic sobie na plyty cd z muzyka, chodzenie do kina i inne glupotki, tym bardziej w obliczu nieciekawej sytuacji finansowej... ale nie o tym chcialem

czesto sciagam muzyke z internetu, wypalajac na cd albumy w mp3, filmy, zarowno `prosto z kina' jak i sprzed 10-20 lat... nie mam zbyt wielu sciagnietych z internetu gier, do tych nielicznych zaliczaja sie i tak glownie tytuly sprzed przynajmniej 3 lat

argument o dotowaniu mafii poprzez kupowanie piratow na gieldzie zupelnie do mnie nie trafia, nie kupilem nielegalnego cd'ka mniej wiecej od czasu, w ktorym dostalem stale lacze... teraz, kiedy odkrylem mldonkeya, szanse, ze wydam uciulane z trudem 50 zl na pirata zmalaly praktycznie do zera

last but not least: - kradziez wlasnosci intelektualnej `troche' rozni sie od kradziezy rzeczy i bylbym przeciwny porownywaniu tego ze soba w jakikolwiek sposob... nie wyciagam korzysci z piraconych rzeczy, nie udostepniam ich nikomu (no, prawie), wiec nie wydaje mi sie, ze powinienem czuc sie zle z tego powodu... zagraniczni dystrybutorzy uwazaja polski rynek za male, nieliczace sie podworko

you accept (reject, respect);

Edytowane przez weirdo dnia 19-11-2003 o godz. 17:55

Old Post 19-11-2003 17:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil weirdo Kliknij tutaj by wysłać e-maila do weirdo Znajdź więcej post'ów przez  weirdo Dodaj weirdo do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać weirdo prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
deathcrush
łobuz

mam piracką windę na dysku, parę freeware'ów i shareware'ów, parę triali z crackiem/serialem

muzyka -> sporo mp3, owszem, to też piractwo. ale staram się kupować dużo oryginalnej muzy na kasetach i płytach, jeśli to możliwe (słucham muzyki której niejednokrotnie nie da się dostać w konwencjonalny sposób w Polsce)

filmy itd -> nie oglądam, mam 3,może 4 płyty z divx'ami

Old Post 19-11-2003 18:18
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Po pierwsze jak tu juz zaznaczono - nie mozna porownac kradziezy przez kopiowanie do wyniesienia komus telewizora czy kradziez samochodu z salonu. Wiadomo ze tam sa cenne rzeczy ktore sie robi kazda z osobna i one same w sobie sa kosztowne poniewaz zuzywa sie na nie materialy. Natomiast programy czy gry robione sa raz, a potem tylko tloczone na plytki warte grosze. Wiec teoretycznie jak sciagne sobie dany program to jego tworca i tak nic nie traci bo i tak nie mam jak za niego zaplacic.

Kontynuujac temat... taka gra zrobiona raz, nagrana na setki tysiecy plytek, ile ona zarabia? Mysle ze duzo wiecej niz tak naprawde jest warta. Powiedzmy ze gra kosztuje 100zl. Nawet jak co dziesiaty grajacy w nia ma oryginal to juz i tak sa to ogromne pieniadze. A co gdyby opuscili cene o polowe? Mysle ze wtedy kupiloby gre duzo wiecej ludzi wiec teoretycznie wyszloby na to samo tylko nie musialoby byc takiego halo o piraty. No bo jesli gra na dwoch plytkach kosztowalaby 50zl a pirat 30zl (15zl od plytki) to wiadomo ze wiecej ludzi chcialoby miec fajna oryginalna gre niz cos przegranego od pieron wie kogo i niewiadomo czy napewno dobrze dzialajacego (napewno kazdemu zdarzylo sie miec jakies problemy z pirackimi kopiami). A jak gra mialaby 3 plytki i kosztowalaby 50zl a pirat w takim razie 45zl to kto kupowalby pirata?
Inna sprawa do tego ze wielu producentow gier jest w komitywie z producentami sprzetu. Non stop wychodza coraz to nowsze karty i procki a gry pomimo ze maja coraz wieksze wymagania to tak naprawde nie wygladaja tak zajebiscie.. zobaczcie np. gry na ps2, ktore ida na 300mhz procesorze.. przy odpowiedniej kompilacji nie trzebaby bylo tak czesto wymieniac sprzetu, ale producenci gier nie beda porzadnie kompilowac bo przeciez czlowiek moze sobie nowy sprzet kupic.. a dupa teraz.. jak kupie nowa karte graficzna za 400zl to napewno na nowe oryginalne gry nie dam.
Mimo wszystko powiem ze posiadam kilka oryginalnych gier choc tez niezbyt przyczynilam sie do wzrostu zarobkow wytworni bo sa to w wiekszosci oryginaly kupione na gieldzie uzywane. Gra ta sama co w sklepie ale kosztuje 20zl a nie 120...

Co do niestarajacych sie to dalsza moja wypowiedz bedzie dotyczyla panow muzykow. Taaa... tu dopiero mnie wqrzaja ludzie. Wchodze do sklepu, wybieram jakas skladanke.. 2 utwory dobry... ze trzy niezle.. no dobra jak sie kupi ze 4 plyty to moze zloze sama cos dobrego.. ale ile taka jedna plyta kosztuje! Za glowe mozna sie zlapac a potem tylko popukac w czolo i pojsc sciagnac mp3.
Podobna sprawa jest z plytami pojedynczych zespolow.. ludzie rozne rzeczy lubia, ja lubie wszystko zmiksowane. No i co tu zrobic jak wiekszosc zespolow nagrywa cala plyte na jedno kopyto i moze ze dwa utwory sa dobre? To co mam zrobic? Wydac 50zl na dwa utwory bo reszta brzmi identycznie? Niech sie muzycy postaraja i nagrywaja mniej a dobrze, a poza tym jak przy grach.. niech ustala normalne ceny..np. wasze nielubiane Ich Troje ja mamie spokojnie kupuje oryginaly bo cena za to jest ok 25zl... i jakos maja zajebista sprzedawalnosc i kupe kasy mimo iz taniej plyty sprzedaja - czyli jednak ta polityka sie sprawdza.

Co do filmow to sciagam jedynie animki a te nie maja licencji w Polsce wiec moge je posiadac. Dobre filmy lubie obejrzec w kinie chociaz jak w powyzszych punktach uwazam ze zmniejszenie cen byloby korzystne - za czasow moich rodzicow kino bylo bardzo tanie i mlodziez przebywala w nim non stop.. wiec strat nie bylo. A kogo stac by kilkanascie razy w miesiacu placic ok20zl za obejrzenie filmow? Dlatego chodzi sie rzadko, a skoro reszte bedzie mozna zobaczyc dopiero za pol roku (albo nawet dluzej) w wypozyczalni to wiadomo ze ludzi kusi skoro nie moga obejrzec. Ja tam filmy lubie na telewizorze ogladac, dlatego chodze do wypozyczalni choc czasem trzeba strasznie dlugo czekac... ale nie kazdy ma taka cierpliwosc i wcale sie nie dziwie :>

Na koniec powiem ze jak do mnie sie kiedys przyczepia to przyjda do mnie bioracy w lape policjanci, a oskarzac mnie bedzie skorumpowany sad... i to oni beda mnie osadzac... spojrzeliby na siebie

Old Post 19-11-2003 20:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
rcube
KOSZ

Mam pare divixow na plytkach. Jak jest film ktory chce obejrzec i na ktory jestem napalony to ziuup do kina (choc ostatnio u mnie bilety podrozaly x2 no ale teraz znowu stanialy ). Reszta , zdecydowanie wiekszosc to filmy na ktore bym nie polazl do kina. Mam bo mam, polowe z nich nie widzialem i pewnie nie obejrze... np: avalon, szybcy i wsciekli itd.

Co do softu i gier:
Pamietacie te czasy jak za komuny legalnie mozna bylo z radia sciagnac (nagrac na kasete) gre?? Panstwo na to pozwalalo

Old Post 19-11-2003 20:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil rcube Kliknij tutaj by wysłać e-maila do rcube Znajdź więcej post'ów przez  rcube Dodaj rcube do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać rcube prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

apropo płyt...
wyjdzie taka płyta - jak to Saari zauwazyla - kilka utworow fajne reszta niefajna. A przede wszystkim jest tak, ze jak wyjdzie jakas plyta siakiegos zespolu to wszystkie utwory stare tylko jeden nowy :/ i po chlere kupowac plyte dla jednego nowego?
tez chore.

Saari: co do cen kina nie nazekam bo 13PLN w multikinie i 15 w tym w promenadzie (jakos tam sie nazywa) to nie strasznie duzo jak za taką jakosc (duzy ekran itp). Pamietam, ze kiedys bilety do kina kosztowaly 7-9PLN, ale to bylo ponad 5 lat ;D
Oczywiscie są takie za ~20PLN (multikino w weekendy bez znizek), ale wtedy po prostu nie chodze

Old Post 19-11-2003 20:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

No z kinami to jest lepiej ale mimo wszystko jest to cena w wielkich zagranicznych kinach i kasa niestety ucieka.. mowie raczej o malych kinach ktore sie jeszcze trzymaja a ktore czesto jeszcze maja takie ceny... padaja bo ludzie wola taniej i na wiekszy ekran..

----

edit: Uswiadomiono mi na boku ze mam troche stary cennik jesli chodzi o gry i ze kosztuja juz troche taniej. No coz ostatnia gre kupowalam rok temu i kosztowala mnie 120zl.. ale niewazne.. chodzilo o idee.. po pomyslmy co by bylo gdyby gry sprzedawane byly nawet nie po 50zl a po 10... wydaje sie strasznie malo prawda? A jednak jak gra kosztowalaby okolo 10zl to wtedy mialby ja KAZDY. Bez wzgledu na to czy dobra czy nie, kazdego stac byloby na to by kupic chocby do sprobowania.. pomyslcie teraz ile jest graczy na swiecie i jakby kazdy z nich kupil gre za 10...ba za 5zl ... to jak duzo kasy i tak by sie uzbieralo

Edytowane przez [FPP]Saari dnia 19-11-2003 o godz. 21:22

Old Post 19-11-2003 20:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
glover
nienasycony

quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK

Saari: co do cen kina nie nazekam bo 13PLN w multikinie i 15 w tym w promenadzie (jakos tam sie nazywa) to nie strasznie duzo jak za taką jakosc (duzy ekran itp). Pamietam, ze kiedys bilety do kina kosztowaly 7-9PLN, ale to bylo ponad 5 lat ;D
Oczywiscie są takie za ~20PLN (multikino w weekendy bez znizek), ale wtedy po prostu nie chodze

Wiesz akurat do dobrego kina na film z dziewczyna chodzi sie przedewszystkim w piatkowe lub sobotnie wieczory i wtedy niestety placi sie 22zl (44zl jesli jest sie gentlemanem)
w kwestii miesiaca wychodzi znaczna kwota.
Oczywiscie niema mowy o jakims ogladaniu divxa przed kompem.

Jesli chodzi o muzyke - zgadzam sie z saari - uwazam ze w takich empikach winno sie kupowac pojedyncze utwory nagrywane na CD/MD z licencja do kopiowania we wlasnym zakresie bez zadnego udostepniania via p2p

Old Post 19-11-2003 21:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil glover Znajdź więcej post'ów przez  glover Dodaj glover do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać glover prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[SPECNAZ]Koras
jestem zajebisty

popieram kwestie muzyki, w 99% na plytach jest jedna, czasem dwie piosenki ktore mi sie podobaja. Bez sensu jest wtedy kupowanie calej plyty za 70 zł, tym bardziej ze w polsce nie ma soundtrackow z takich gier jak halo, final fantasy, chrono cross czy wipeout. A juz w ogole nie ma co mowic o rzadkich kawalkach takich jak lux thriumphans...

Old Post 19-11-2003 21:24
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [SPECNAZ]Koras Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [SPECNAZ]Koras Znajdź więcej post'ów przez  [SPECNAZ]Koras Dodaj [SPECNAZ]Koras do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [SPECNAZ]Koras prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Ulraunt
Guest

Z powodu mojego skapstwa wiekszosc moich gier, programow i plyt z muzyka to piraty. Od wakacji powoli zastepuje moje przegrywane plyty orginalami... A co do gier to tylko te wybitne to orginaly (HL, OFP, Baldursy)
edit
Niedawno mialem okazje byc w Portugali i zobaczyc tamtejsze ceny... zgruzowalem sie! W supermarketach lezaly w koszach 'plyty z przeceny' po... 9,99 euro, a cena zwyklego albumu to 29,99 euro... Piractwo maja podobne jak u nas.

Old Post 19-11-2003 21:28
MaslaV
koduję bezwzrokowo

quote:
Napisane oryginalnie przez [SPECNAZ]Koras
popieram kwestie muzyki, w 99% na plytach jest jedna, czasem dwie piosenki ktore mi sie podobaja. Bez sensu jest wtedy kupowanie calej plyty za 70 zł

http://itunes.com/ - a to to co? (wiem że na razie tylko w USa )

Old Post 19-11-2003 21:29
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
weirdo
kontemplator bytu

a co mowi prawo o ripowaniu programow telewizyjnych? czesto zdarza mi sie sciagac ripy seriali emitowanych w tv... kiedys animki, teraz southpark

to tez jest nielegalne?

you accept (reject, respect);

Old Post 20-11-2003 00:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil weirdo Kliknij tutaj by wysłać e-maila do weirdo Znajdź więcej post'ów przez  weirdo Dodaj weirdo do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać weirdo prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Infinite
nieszczesliwie zakochany

wiecie co wam powiem
zalosne jest tlumaczenie siew stylu
"nie kradne bo i tak bym nie kupil"
przecierz to jest kompletna bzdura
skoro i tak bys nie kupil to chociarz nie kradnij
bzdura tez jest stwierdzenie ze kradzierz telewizora jest niejednoznaczna z kradzierza wartosci intelektualnej
to jest wlasnosci to tez jest wlasnosc
cudza wlasnosc na ktorej kladziecie lapy
w kazdym wypadku jest to kradziez
nie wazne czy kradniesz telewizor, poezje, gry czy cukierki ze sklepu - zabierasz cos bezprawnie (kradniesz)
Saari gdyby sprzedawano nowe gry za polowe tej cany co teraz to przynosilyby straty
ja wiem ze to logiczne ze jak obnizysz cene to wiecej ludzi kupi i wiecej zarobisz tylko ze ta cena musi zawierac zysk a teraz on wynosi cos okolo 3-5% reszte pochlaniaja podatki licencje posrednicy managerowie i ki diabel wie co jeszcze
kiedys czytalem o tym artykol, moze znajde
tam jest wszystko slicznie wyjasnione jak dziala ten rynek

Old Post 20-11-2003 09:23
deathcrush
łobuz

tutaj Infi ma rację, najpierw wypadałoby coś zrobić z przepisami, obniżyć te chore podatki itd...
balcerowicz musi odejść (;

Old Post 20-11-2003 11:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]glan
fpp.pl
Administrator

quote:

Saari gdyby sprzedawano nowe gry za polowe tej cany co teraz to przynosilyby straty
ja wiem ze to logiczne ze jak obnizysz cene to wiecej ludzi kupi i wiecej zarobisz tylko ze ta cena musi zawierac zysk a teraz on wynosi cos okolo 3-5% reszte pochlaniaja podatki licencje posrednicy managerowie i ki diabel wie co jeszcze
kiedys czytalem o tym artykol, moze znajde
tam jest wszystko slicznie wyjasnione jak dziala ten rynek

gdzies ostatnio slyszalem ze radiohead nie wyda juz cdka zadnego tylko bedzie udostepniac swoje plyty w internecie tez za jakas tam oplata ale dlatgo zeby wlasnie nie bylo posrednictwa... dostana wiecej za plyte wtedy. bo tak naprawde to ni w***** za duzo kasy za to wsio to oni nie dostaja...

Old Post 20-11-2003 11:22
glover
nienasycony

quote:
wiecie co wam powiem
zalosne jest tlumaczenie siew stylu
"
cudza wlasnosc na ktorej kladziecie lapy
w kazdym wypadku jest to kradziez
nie wazne czy kradniesz telewizor, poezje, gry czy cukierki ze sklepu - zabierasz cos bezprawnie (kradniesz)

Slicznie fajne, kodeks moralny Hammurabiego moze masz opanowany a to co mowisz nijak ma sie do kodeksu karnego i przedewszystkim do prawa autorskiego gdzie omowiona jest znaczaca roznica miedzy realnym tworem a wlasnoscia intelektualna i sposobami realizowana przedmiotow sadowych w tych sprawach.

Old Post 20-11-2003 13:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil glover Znajdź więcej post'ów przez  glover Dodaj glover do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać glover prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 15:34.    Strony (3): [1] 2 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions