Który mroczniejszy ;]
Ktora gra...AvP czy AvP2 (czy 3 z tego screena na stronce ) ma fajniejszy klimat. Wg. mnie lepsza była jednyka bo w czasie misji nie mozna było save'ować i zeby coś przejść trzeba było niezwykle uważać. Tylko AvP dawalo mi to uczucie gdy siedzialem wieczorem przed kompem i ostrożnie szedlem marinem po ciemnych korytarzach z zepsutymi lampami, ktore migały przez co gorzej sie widzialo w sumie. Ciche popykiwanie radaru sprawialo, ze do krwi dostawala się coraz większa dawka adrenailny. Szybko zwiększalo sie zagrożenie i mimo ze słychać ze gdzies jest obcy czlowiek poci sie z przerazenia gdy wyskoczy choćby jeden tzw. xenofob . Następnie jesli udalo sie opanować ruchy rąk i go zabić na radarze pojawialy sie jego szczątki co na początku gry przyprawialo o palpitacje serca bo człowiek myśli, ze kolejny już są . Ale największe przerazenie bylo gdy podczas ostroznego marszu, nagle, zupełnie z nienacka, niespodziewanie i nieostrzeżenie zjawia sie...............ojciec i pyta czy zjem kolacje 
Z kolei gra obcym łaczyła sie z kilkuminutowym chodzeniem po mrocznych korytarzach by wreszcie wyjść gdzies gdzie są ludzie lub działka, ktore szybko zabiją. Następnie znowu trzeba iść kilka minut przez korytarze i dojść do tego miejsca....zastanowić sie, przemyśleć taktyke i probować zaatakować lub ominąć przeszkode. Często jednak sie nie udawało i trzeba bylo wszystko zaczynać od początku 
Gra predatorem nie miala tego klimatu...nie lubiłem go więc sie nie rozpisze 
Z kolei w AvP2 mozna save'ować kiedy sie chce. Zyskuje dzięki temu gracz troche czasu, ale gra bezpowrotnie traci klimat. Jak gra moze być mroczna i budzić strach czy inne uczucia gdy gracz ma świadomość, że moze sobie wczytać gre jesli zginie, wiec jaki problem wyskoczyc na chama za rog i sprawidzc co tam jest....
W obu częściach dobry klimat buduje także dzwięk. Jak pisalem...pikanie radaru, ale takze odgłosy przeciwnikow i inne 
Ja votuje na AvP 
Nie wspominam o wersji Gold bo nie widzialem i nie gralem